Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Holbergsgatan 48
Karlsson & Strehlenert 1950
Bromma - Blackeberg
VÄLPLANERAT OCH BEVARAT I GRÖNSKANDE BLACKEBERG
TEXT: MURÉN FOTO: SPINNELL STYLING: MAINSTREET

I en stadsdel med välbevarad 1950-talsarkitektur finns denna välplanerade och tidstypiska trerumslägenhet. Planlösningen är i original och här finns många detaljer från byggnadsåret bevarade. Här bor du högst upp i huset på gaveln med utsikt åt tre väderstreck och en solig södervänd balkong. Dessutom finns här en trivsam gård och omgivningar som erbjuder grönska och rekreation. Välkommen till en alldeles ljuvlig kombination av arkitektur och natur!

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

KOMMANDE VISNINGAR

Kontakta mäklaren för visning

Ansvarig mäklare

Mattias Lantto
Reg. fastighetsmäklare

BOSTADSFAKTA

Bostadstyp:
Bostadsrätt
arkitekt:
Karlsson & Strehlenert 1950
Våning:
3 av 3
Rum:
3 rum och kök
Area:
68 m²
Avgift:
3 076 kr Inkl Värme, VA, samt kabel-TV
Pris:
3 330 000 kr Utgångspris

Huset och föreningen

Holbergsgatan 48 ritades 1950 av arkitekterna Bengt Karlsson och Curt Strehlenert för HSB:s Riksförbunds arkitektkontor. Fastigheten är ett mycket fint exempel på det tidiga 1950-talets folkhemskultur. Byggnaden är spritputsad i en blågrå nyans med slätputsad sockel i beigegrå nyans. Fönstren är av olika typer och i original från byggåret, liksom balkongerna med fronter i korrugerad plåt som renoverats pietetsfullt på senare år. Husen omringar en grön planterad gård med lekpark, bänkar och grill som är bokningsbar via föreningen. Det finns en välskött tvättstuga med tre uppsättningar tvättplatser och bokning via web. Föreningen är aktiv och månar om förvaltningen av byggnaderna och gården. Föreningen har en låg skuldsättning, läs mer om föreningen litet längre nedåt.

Närområdet

Blackeberg planerades under 1940-talets sista år och bebyggdes till största delen under 1950-1954. Här finns många fina exempel på tidstypisk bebyggelse. Området är ganska kuperat med grönområden som bildar lungor i området. Blackebergs tunnelbanestation, ritad av Peter Celsing, ligger på ett par minuters gångavstånd från lägenheten. I centrumanläggningen vid tunnelbanan finns matbutik och annan service i välbevarad tidstypisk arkitektur med flera gamla neonskyltar kvar. Vill du ha än mer shopping, service och 1950-talsarkitektur ligger Vällingby centrum två stationer, eller fem minuters bilväg, bort. I närområdet finns även många trevliga grönområden, som Grimstaskogen och Kanaan, med bland annat stort strandbad och mysiga Kanaans trädgårdscafé som är öppet alla årstider.

Allmänt

Klassisk 1950-talslägenhet med originalplanlösning så när som på att en dörr satts igen mellan kök och sovrum. Här bor du på tre trappor längst upp i huset med fönster i tre väderstreck och ett fint ljusinsläpp. Här finns gott om förvaring i inbyggda originalgarderober och skåp. Andra originaldetaljer är till exempel fönster, element och fönsterbrädor av marmor. Till lägenheten hör även två källarförråd om cirka 4 respektive 1 kvm.

Kök

Köket är ett klassiskt parallellkök med skafferi, diskbänk och spis på ena sidan och kylskåp, frys och arbetsbänk på den andra. Här möts du av välbevarade originaldetaljer och tidstypiska komplement. Snedställda vitmålade överskåp med skjutluckor och ett skafferi med självdrag sätter tonen. Bevarat finns även en köksreda med skeppor i glas. Underskåpen har bytts till modern standard med vita lådfronter som fått beslag i äldre stil från byggnadsvårdsbutik. Bänkskiva med klassiskt virrvarr-mönster. Väggarna runt köksdelen är klädda med vitt standardkakel med mörk fog och väggarna runt matplatsen är målade i en ljusblå färg. På golvet ligger ett grårutigt linoleumgolv. Kombinerad kyl och frys. Gashäll med elugn från La Germania, kolfilterfläkt från Ikea, diskmaskin från Siemens.

Vardagsrum

Vardagsrummet har väggar målade i en mörkare grön färg. Här får du med lätthet plats för både soffgrupp och matgrupp. Fint ljusinsläpp från fönster i två olika väderstreck. Här finns också utgången till hemmets balkong som ligger i söderläge.

Sovrum 1

Här sover du gott i ostört gavelläge med burspråksfönster mot norr och innergården. Rummet har vitmålade väggar med en fondvägg i gråblå ton. Här finns två platsbyggda garderober med överskåp samt gott om plats för mer förvaring.

Sovrum 2

Det andra sovrummet har vitmålade väggar och fönster mot söder. Här finns suverän förvaring i form av ett inbyggt förvaringsskåp i två delar samt en klädkammare med platsbyggda hyllor.

Badrum

Badrummet renoverades i samband med fastighetens stambyte 2005-2006 och har vitt kakel på väggarna och ljusblå klinker på golvet. Tvättställ, kommod och blandare byttes av nuvarande ägare 2016. Badrumsskåp med spegel. Tvättmaskin från Whirlpool. Badrummet har dessutom fönster.

Hall

Hallen har en grafiskt mönstrad tapet i blågrå nyanser från Ferm Living och en vägg målad i matchande ljusblå färg, som är samma nyans som färgen i köket. På golvet ligger grafitgrå klinker. Separat kapprum med samma tapet och väggfärg och klädavhängning på ursprunglig hatthylla med träknoppar. Här finns även rymliga platsbyggda överskåp, städskåp och garderob. Lägenheten har dessutom säkerhetsdörr.

Brf Blå Gården

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten Hallänningen 2. Bostadsytan är totalt 4 747 kvm och lokalytan är 227 kvm (6 st lokaler). Totalt antal bostäder i föreningen är 77 st varav 68 utgör bostadsrätter. De övriga är hyresrätter, läs mer under punkten ekonomi.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen förvärvade fastigheten 2011.

Tomträtt

Marken är upplåten med tomträtt. Detta avtal omförhandlas år 2020.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Förvaltnings AB Graden.

Renovering

Så sent som 2005 genomfördes omfattande renoveringar av fastigheten. Då genomfördes totalt stambyte (både bad och kök) samt nya badrum till alla lägenheter byggdes. 2006 renoverades balkongerna med tanke om att behålla femtiotalsstilen. Trapphusen samt portarna renoverades 2010.

Kommande renoveringar

Föreningen kommer att dra om elen till bostäderna och fastigheten. Asfaltera nya parkeringsplatser. Inga större övriga reparationer är planerade.

Ekonomi

De långfristiga skulderna är för föreningens fastighet på ca 15,5 Mkr, vilket ger cirka 3 300 kr per kvm boyta. Idagsläget finns inga planer på att förändra månadsavgiften. Man har nio hyresrätter kvar, vilka, den dagen de försäljs tillför ett ansenligt tillskott till föreningen. En bostad skall säljas (man säljer till boende i föreningen baserat på medelvärdet av olika mäklares värderingar.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.

Försäkring

Fastigheterna är fullvärdesförsäkrade hos Länsförsäkringar.

Trappstädning

Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Parkering

Föreningen har 11 garageplatser samt 20 parkeringsplatser i dagsläget. Man ser även över möjligheten att asfaltera upp nya parkeringsplatser.

Städdagar

Under vår och höst anordnas gemensamma arbetsdagar med förfriskningar som även är ett bra tillfälle att lära känna varandra samt styrelsen.

Tvättstuga

Tvättstugan är belägen på Sigrid Undsets gata 1 och är utrustad med fem tvättmaskiner, ytterligare en grovtvättmaskin, tre torkskåp, samt tre torktumlare.

Gemensamma utrymmen

Cykelförråd, två källarförråd till respektive bostad. Gemensam gård med grillplats, gungor och sandlåda med mera.

Bredband och Kabel-TV:

Kabel-TV via ComHem och anslutning till fibernät genom STOKAB (Abonnemanget betalas separat till valfri leverantör).

Juridisk person:

Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Kontroll

Ovanstående grundar sig på årsredovisningen för räkneskapsåret 2015 för Brf Blå Gården. Uppgifter som är av särskild stor vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

Besök vår butik

Välkommen till vår butik! Här finner du utvalda designklassiker, unika inredningsdetaljer och nya produkter i små upplagor. Öppet torsdag-fredag 12-18. Södermannagatan 35.

Läs mer om butiken här