Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Canadastigen 49
Rudolf Arborelius 1908
Lidingö
KULTURHISTORISKT RADHUS MED UTSIKT OCH GRÖNT LÄGE
TEXT: KAX FOTO: SPINNELL STYLING: RYDMAN

Pittoreskt sekelskiftesradhus med en totalyta om 144 kvm. Ett stenkast från Kyrkviken och flera gröna rekreationsområden ligger denna kulturhistoriskt intressanta radhuslänga i nationalromantisk stil. Canadahusen, som längan kallas, blev de första svenska radhusen att uppföras i en villastad och de första i dagens bemärkelse. Längan stod klar 1908 och byggdes efter ritningar av arkitekt Rudolf Arborelius. Utöver det lummiga läget bjuder den egna trädgården på gamla vackra äppelträd, syrenbuskar och uteplatser med både morgonsol och kvällssol. Sammantaget är detta ett uppdaterat och välhållet hem där moderna funktioner samspelar fint med originalinredningen, som småspröjsade fönster, speglade dörrar och snickerier. Dessutom bjuder huset på eldstad, balkong, takfönster, golvvärme och utsikt mot både Kyrkviken och Canadaparken. I huset hittar du även ett nytt och vackert kök från 2014, charmigt vardagsrum med tre spröjsade fönster samt två stora och helkaklade badrum. Huset rymmer tre sovrum, varav ett vindsloft samt ett gästrum/bibliotek. Härifrån når du City på 12 minuter med bil, 20-25 minuter med cykel och via direktbuss och tunnelbana ligger hela staden för dina fötter inom kort. För fler fotografier, tryck på valfri bild och följ bildspelet.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Katarina Ljung
Grundare & Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Radhus
Adress:
Canadastigen 49
Område:
Lidingö
arkitekt:
Rudolf Arborelius 1908
Rum:
4 rum
Area:
86 m² + 35 m² biarea
Tomtareal:
123 kvm

Byggnad

Byggnadstyp:
Radhus 2-plan med inredd vind samt källare
Byggnadsår:
1908
Uppvärmning:
Luftvärmepump, direkt el genom oljeelement
Energideklaration:
Utförd 2013-02-15
Energiklass:
None
Energiförbrukning:
131 kWh/kvm per år
Fasad:
Puts
Stomme:
Trä
Fönster:
2-glas
Bjälklag:
Trä
Tak:
Tegel
Grundläggning:
Krypgrund
Ventilationstyp:
Självdrag
Vatten/Avlopp:
Kommunalt vatten året om. Kommunalt avlopp. Alla radiatorer byttes till eloljelement och installerades under 2016 av fackman.
Vent.inspektion:
Kommunalt vatten året om. Kommunalt avlopp. Alla radiatorer byttes till eloljelement och installerades under 2016 av fackman.
Fastighetsbet.:
Lidingö 5:22

Allmänt om fastigheten

Uppvärmning:
17 300 kr/år
El:
5 000 kr/år
VA:
3 143 kr/år
Renhållning:
1 982 kr/år
Försäkring:
6 000 kr/år
Total driftskostnad:
33 425 kr/år
Beräknat antal pers:
3
Taxeringskod:
220
Taxeringsvärde:
4 596 000 kr/år
Summa pantbrev:
6 000 000 kr
Tomtareal:
123 kvm
Tomttyp:
Trädgårdstomt
Vatten/avlopp:
Kommunalt vatten året om. Kommunalt avlopp. Alla radiatorer byttes till eloljelement och installerades under 2016 av fackman.
Planbestämmelser:
Boo, litselgärdet ochhersby Stadsplan, beslutad Datum: 1944-03-31 Genomförande: Början 2000-06-15 slut 2005-06-14 Anmärkning: Planen har delad genomförandetid. Se planen Byggnadsminne Byggnadsminne, beslutad Datum: 1981-10-27

Huset

Denna kulturhistoriskt intressanta radhuslänga i nationalromantisk stil stod klar 1908 och uppfördes efter ritningar av arkitekt Rudolf Arborelius med rötter i Orsa. Efter examen från KTH år 1886 var han anställd några år som ritare och arkitekt innan han startade eget 1889. Bland hans verk finns bland annat Abisko fjällstation, en rad villor i Djursholm och Gamla Enskede samt ett flerfamiljshus i Lärkstaden. Enligt flera källor inspirerades Arborelius starkt av liknande projekt i Amerika och England, där radhus redan under slutet av 1800-talet var ett prisvärt alternativ som gjorde att fler kunde bo bra, när han ritade Canadahusen. Dessa blev de första svenska radhusen att uppföras i en villastad och de första i dagens bemärkelse. Just nummer 49 har sedan byggtiden haft 13 ägare. Radhuset är löpande och omsorgsfullt renoverat under senare år, både in- och utvändigt. På framsidan möts du av ett vackert gammalt äppelträd och ett fint trästaket. Här finns plats för utemöbler i eftermiddags-/kvällssol. En fin trätrappa tar dig vidare till den gröna ytterdörren med spröjsat fönster, som är typisk för denna radhuslänga. Den lummiga baksidan bjuder på gräsmatta, syrenbuskar och äppelträd. Dessutom finns här jacuzzi och förrådsbod för cyklar och redskap. Från baksidan har du utsikt mot Kyrkvikens glittrande vatten. Här njuter du av morgonsol som räcker hela dagen. Vid baksidan finns två parkeringsplatser. I detta radhus bor du med goda grannar. Varje år i juni hålls en "syrenfest" i kvarteret Canada. Då dukas det upp långbord på Radstigen under syrenbuskarna och alla äter och dricker gott tillsammans.

Närområdet

Detta är en magisk plats att leva på för den som vill bo i en kulturhistorisk miljö nära naturen. Radhuset har ett lummigt och härligt läge vid fina Kyrkviken, där strandpromenaden erbjuder grillplatser, hundraåriga ekträd och bad. I närheten finns också Lidingö tennisklubb, Lidingövallen med fotbollsplan, gym, hockeyrink och friidrottsanläggning. För den som är ytterligare sportintresserad passerar Lidingöloppet några hundra meter från radhuset en gång per år. Tvärs över gatan finns dessutom både båthamn och båtbutik. I närheten finns även bra skolor och ett par särskilt idylliska förskolor. Lidingö har goda kommunikationer till City dit du tar dig med bil på 12 minuter. Med direktbuss och tunnelbana ligger hela staden för dina fötter inom kort. Dessutom löper fina cykelvägar ända in till city dit du cyklar på cirka 20-25 minuter.

Allmänt

Uppdaterat och välhållet hem där moderna funktioner samspelar fint med originalinredningen, som småspröjsade fönster, speglade dörrar och snickerier. Här finns fyra sovrum, varav ett vindsloft och ett gästrum/bibliotek. På entrévåningen hittar du ett nytt kök från 2014 med speglade luckor, vackert kakel i halvförband och all maskinell utrustning du behöver. Här finns också vardagsrummet med kamin, högt i tak och tre småspröjsade fönster. Denna våning bjuder även genomgående på svartbetsat furugolv, utom i hallen där det ligger sjösten. Övervåningen rymmer två bra sovrum, varav ett med burspråk och spröjsat treluftsfönster, samt ett nyrenoverat badrum från 2016 i allra bästa stil med takfönster. Härifrån når du också det charmiga vindsloftet som rymmer en dubbelsäng och har snedtak klätt med vit träpanel. I källaren hittar du gästrum/bibliotek, stort helkaklat badrum renoverat 2007 med senaste modellen av tvättmaskin och torktumlare, walk-in closet och ett bra förråd. Sammantaget ett charmigt och uppdaterat hem i allra bästa stil.

Entrévåning

Denna våning bjuder bland annat på vackra originalfönster med småspröjs samt en härlig takhöjd om 2,8 meter. Här välkomnas du av en rar hall med bra plats för ytterplagg och skor. Vidare in i vardagsrummet, som har en härlig öppen spis och ett vackert spröjsat treluftsfönster, som ger fint ljus. Här finns bra plats för soffgrupp med mera. I det generösa köket, som renoverades under 2014, huserar ett vitt kök med luckor från Pickyliving och till detta ett vackert liggande vitt kakel i halvförband. Bänktopp i betong, blandare från Tapwell och infällda handtag i stil med husets ursprungskaraktär. Det svartbetsade furugolvet bidrar med värme och hemtrevnad. I köket finns uppdaterad maskinell utrustning - rostfri kyl/frys från Siemens (2014), spis från Whirlpool (2014), rostfri köksfläkt från Smeg (2014), ugn från Electrolux (2014) samt diskmaskin från Whirlpool (2016). Innerdörr med spröjs bidrar med ytterligare karaktär. Genomgående svartbetsat furugolv, utom i tamburen där det ligger sjösten. Dessutom en separat köksingång som leder till den stenlagda uteplatsen och gräsmattan på baksidan.

Övervåning

En svartbetsad trappa med ledstång i samma kulör leder upp till övervåningen som rymmer två bra sovrum, gott om förvaring, elegant badrum och uppgång till vindsloftet. Från trappan når du också balkongen via en glasad och spröjsad dörr och härifrån har du utsikt mot Kyrkviken. Vidare till master bedroom som bjuder på 2,8 meter i takhöjd, vackert småspröjsat treluftsfönster i ett charmigt burspråk med utsikt över Canadaängen, svartbetsat furugolv och behagligt ljusgrå väggar. Dessutom inbyggd klädkammare och direkt anslutning till badrum. På detta plan ligger ännu ett sovrum som stoltserar med en vacker kakelugn (bör kontrolleras innan eldning) och vackert spröjsat fönster. Även från detta rum når du badrummet, som är en riktig dröm med högt i tak (totalrenoverat 2016), vitt franskt metrokakel i halvförband med guldinslag på väggarna, grått stengolv, golvvärme, mycket bra förvaring och takfönster samt uppdaterad och väl formgiven inredning från bland annat Svedbergs, Alessi och Grohe. Från detta våningsplan når du även vindsloftet via en stege.

Vindsloft

Via stege når du detta mysiga loft, där det ryms en dubbelsäng, tv och mindre förvaring. Mysigt snedtak klätt med vit träpanel, svart fondvägg och infällda spotlights. Till detta ljust parkettgolv.

Källare

Fin inredd källare som renoverades 2016. Här finns ett stort helkaklat badrum, med vitt kakel och mosaik på vägg, grått klinkergolv, tvättmaskin och torktumlare från LG (2016) och inbyggd toalett från Gustavsberg. Vidare till mysigt gästrum/bibliotek som har ett fint spröjsat enkelfönster i original, dimbara spotlights och en elegant beige heltäckningsmatta anpassad för källarutrymmen. Hela nedre plan är försett med golvvärme. Dessutom finns här en generös walk-in closet med hyllor i vitbetsat ekfanér, dimbara spotlights och även här samma fina heltäckningsmatta. I källaren finns även ett bra sportförråd samt ett praktiskt grovförråd.

BYGGNADSVÅRDSDAGEN - VÅREN 2019

Historiska Hem är mycket stolta att presentera en av årets största händelser för dig som älskar gamla hus och hem.

Läs mer om dagen här