Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Valhallavägen 65
1933 Wolter Gahn
Östermalm
FUNKISTREA MED UTSIKT, ELDSTAD OCH BALKONG
TEXT: KAX FOTO: BOUKARI STYLING: RYDMAN

Detta typiska 1930-talshus i funkisstil stod klart 1935 och uppfördes efter ritningar av arkitekt Wolter Gahn, som med tiden blev en ledande funkisarkitekt. Huset är väl underhållet och här bor du i en trevlig förening med god ekonomi. Det centrala läget i innerstaden är svårslaget. All tänkbar shopping och service hittar du vid Odenplan, Karlaplan och Stureplan, som också erbjuder nöjen för alla, både tidigt och sent. En promenad tar dig till flera rekreations- och grönområden, som Humlegården, Djurgården, Lill-Jansskogen och Hagaparken. Närmaste t-bana är Tekniska högskolan och flera innerstadsbussar rullar också i detta område. Detta funkishem renoverades med stilsäker hand år 2012. Navet är det öppna vardagsrummet och köket - det är här allt händer. Lägg till detta två svala och behagliga sovrum, som båda rymmer dubbelsäng och bra förvaring. Njut också av fina funkisdetaljer som fiskbensparkett, spanjoletter och inbyggda garderober. Detta hem har ett högt läge utan insyn och dessutom är här extra lugnt och tyst tack vare treglasfönstren och säkerhetsdörren. För fler bilder, klicka på valfritt fotografi och följ bildspelet.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

KOMMANDE VISNINGAR

Kontakta mäklaren för visning

Ansvarig mäklare

Björn Schumacher
Reg. fastighetsmäklare

BOSTADSFAKTA

Bostadstyp:
Bostadsrätt
arkitekt:
1933 Wolter Gahn
Våning:
3 av 6, hiss finns
Rum:
3 rum och kök
Area:
75 m²
Avgift:
4 403 kr värme, vatten, basutbud kabel-tv, fiberuppkoppling och balkongavgift
Pris:
5 475 000 kr kr/bud

Allmänt om fastigheten

Driftskostnad
8550 kr/år
El
5200 kr/år
Försäkring
3350 kr/år

Huset och föreningen

Detta typiska 1930-talshus i funkisstil stod klart 1935 och uppfördes efter ritningar av arkitekt Wolter Gahn. Uppdragsgivare var Rimbo Järnvägs AB. Gahn studerade vi KTH under 1910-talet och fortsatte sedan på Konstakademien. Han var under 1920-talet anställd vid Stockholms stads stadsplanekontor och han blev med tiden en av de ledande funkisarkitekterna i Sverige. Han medverkade bland annat i Stockholmsutställningen 1930 och var en av författarna till funkisboken acceptera som gavs ut året efter. Sedan år 2001 huserar BRF Roslagsbanan 10 i huset. Här finns 36 lägenheter samt en lägenhet och fem lokaler som hyrs ut. Huset är väl underhållet och under senare år har bland annat stammarna rengjorts, nya takfläktar installerats och en bastu byggts. I dagsläget renoveras entrén utvändigt och det finns planer på att måla om fönstren mot Valhallavägen. Här bor du i en trevlig förening med god ekonomi och bra kassa, som erbjuder en mindre innergård, tvättstuga, cykelförråd och bastu med dusch.

Närområdet

Dina nya kvarter erbjuder ett centralt läge i innerstaden. All tänkbar shopping och service hittar du vid Odenplan, Karlaplan och Stureplan, som också erbjuder nöjen för alla, både tidigt och sent. En rask promenad tar dig även till flera rekreations- och grönområden, som Humlegården, Vasaparken, Djurgården, Lill-Jansskogen och Hagaparken. En bonus är havets friska bris, som också finns på lagom gångavstånd. I området finns flera trevliga krogar och i samma kvarter ligger den anrika järnvägsrestaurangen Östra station som öppnade 1932. Här står tiden still och funkismöblemanget från NKs egen verkstad i Nyköping står kvar sedan öppningsdagen. Nyligen hamnade Östra station på The Guardians topp tio-lista över världens bästa järnvägsrestauranger. Kommunikationerna är också mycket bra längs Valhallavägen. Närmaste t-bana är Tekniska högskolan och flera innerstadsbussar rullar också i detta område, bland annat buss 4. Roslagsbanan ligger runt knuten och bussar norrut, bland annat mot Vaxholm, avgår också härifrån.

Allmänt

En social och lättmöblerad öppen planlösning kännetecknar detta funkishem, som helrenoverades år 2012. Navet är det öppna vardagsrummet och köket - det är här allt händer. Här bjuds på stilrent kök och badrum, båda modernt inredda i vitt. Dessutom finns här en fin eldstad från tiden för bygget, en balkong med sol från lunch till kväll och en generös utsikt över staden. Se skymningen falla vackert över Lärkstaden, Engelbrektskyrkan och Valhallavägens grönskande allé. Lägg till detta två svala och behagliga sovrum, som båda rymmer dubbelsäng och bra förvaring. Njut också av fina funkisdetaljer som fiskbensparkett, spanjoletter och inbyggda garderober. Detta hem har ett högt läge utan insyn och dessutom är här extra lugnt och tyst tack vare treglasfönstren och säkerhetsdörren. Till lägenheten hör ett källarförråd.

Vardagsrum

Detta rum är lägenhetens centrum och sociala nav med öppen planlösning mot kök. Det första som möter dig är det stora fönsterpartiet med utgång till balkongen i soligt söderläge, som har en ståtlig utsikt mot Lärkstaden och Engelbrektskyrkan. Dessutom finns här en öppen spis i funkisstil (ej fungerande men flera grannar har åtgärdat sina). Ljusa väggar matchas med fiskbensparkett i original, vilket utgör en bra kanvas för dina inredningsdrömmar. Matsalsbord och soffgrupp ryms med lätthet liksom sideboard och annan förvaring.

Sovrum 1

Stort, svalt och behagligt sovrum med ett generöst treluftsfönster mot gården. Utanför fönstret står stora träd, som blommar vackert under vår och sommar. Fina detaljer som spanjoletter och fiskbensparkett bidrar med atmosfär och till detta ljusa väggar. Här ryms dubbelsäng, sängbord och förvaringsmöbler. Dessutom gott om plats i den platsbyggda garderoben. Ytterligare förvaring finns i de inbyggda garderoberna i passagen utanför rummet.

Sovrum 2

Det mindre av lägenhetens sovrum fungerar utmärkt som barn-, gäst- eller arbetsrum. Fint tvåluftsfönster mot gården med spanjolett i original. Vackra träd utanför fönstret ger en grön vy om våren och sommaren. Här är målat i vitt och till detta ny parkett. Bra förvaring i passagen mot hallen tack vare inbyggda garderober. I detta rum finns plats för både säng och skrivbord alternativt en dubbelsäng.

Kök

Köket ligger i öppen och social planlösning i anslutning till vardagsrummet. Här lagar du mat och umgås samtidigt. Vita släta luckor matchas av bänktoppar i ek. Till detta franskt metrokakel i halvförband. Vita väggar och fiskbensparkett i original gör den stilrena bilden komplett. Dessutom finns plats för ett matsalsbord som rymmer omkring sex personer. I skärningen mellan kök och vardagsrum är en vacker öppen spis i genuin funkisstil placerad. Detta smarta kök renoverades 2012 och har en uppdaterad maskinpark - kyl/frys från Siemens, induktionshäll, inbyggd ugn, mikrovågsugn, fläkt och diskmaskin.

Badrum

Badrummet renoverades år 2012 i allra bästa stil - helkaklat med stora vita kakelplattor och mörk mosaik på golvet. Vit kommod med bra förvaring och handfat med blandare i modern stil som matchas av badrumsskåp med spegel, spotlights och eluttag på toppen. Till detta en snygg kombinerad tak- och handdusch i rostfritt och vikbara duschdörrar i klarglas, som nyttjar utrymmet effektivt. Dessutom lyxig golvvärme, inbyggd wc och spotlights i taket. Tvättmaskin och torktumlare finns i hallen.

Hall

Rymlig och välkomnande hall med elegant mörkt klinkergolv och vita väggar. Bra avhängning tack vare hatthylla och skoställ i nischen direkt innanför ytterdörren. Förvaring finns också i passagen mot det mindre sovrummet. Inbyggda spotlights i taket. I hallen finns också ett utrymme som idag ger plats åt tvättmaskin och torktumlare (Electrolux, 2012). Här bor du lugnt och tryggt bakom en vit säkerhetsdörr.

Brf Roslagsbanan 10

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten Roslagsbanan 10. Föreningen upplåter 36 lägenheter med bostadsrätt samt 1 lägenhet och 5 lokaler med hyresrätt. Husen ritades av arkitekten Wolter Gahn.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen förvärvade fastigheten 2001.

Tomträtt

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av SBC och den tekniska förvaltningen sköts i egen regi.

Renovering

Se lista på sid 3 i årsredovisningen vilken bland annat nämner rengöring stammar år 2015, nya takfläktar 2014 samt bastubyggnation 2016.

Kommande renoveringar

Pågående renovering av entrén externt. Planer på att måla om fönsterbågar mot Valhallavägen. Föreningen har en underhållsplan som man följer.

Ekonomi

Föreningens ekonomi är god, har en bra kassa som möjliggör relativt stora underhållsarbeten utan att öka lån. De långfristiga skulderna är för föreningens fastighet på ca 10,7 mkr, vilket ger cirka 6 213 per kvm boyta (Byggnadens totalyta är enligt taxeringsbeskedet 2 100 kvm, varav 1 778 kvm utgör lägenhetsyta och 322 kvm utgör lokalyta). Avgift ca 713 kr/kvm bostadsrättsyta.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Länsförsäkringar. Ansvarsförsäkring för styrelsen ingår.

Trappstädning

Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Tvättstuga

Lägenheten har egen tvättmaskin och torktumlare men föreningen har en välutrustad tvättstuga på entréplan.

Gemensamma utrymmen

Cykelförråd, tvättstuga samt bastu finnes på entréplan.

Bredband och kabel-tv

Kabel-tv (Comhem) ingår i avgiften. Indraget fiber (Stockholms stadsnät) till samtliga lägenheter, ingår i avgiften.

Juridisk person

Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson 2017-01-26. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

Besök vår butik

Välkommen till vår butik! Här finner du utvalda designklassiker, unika inredningsdetaljer och nya produkter i små upplagor. Öppet torsdag-fredag 12-18. Södermannagatan 35.

Läs mer om butiken här