Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Lustigkullavägen 1
Arkitekt: PEDER CLASON 1934
Gröndal
FUNKISPÄRLA - HÄRLIG PLANLÖSNING
TEXT: KAX DESIGN FOTO: SPINNELL STYLING: MAINSTREET

Detta funkishus har blivit ett landmärke i Gröndal och uppfördes 1934 efter ritningar av arkitekt Peder Clason. Huset är ett enkelt och fint exempel på 1930-talets funktionalism. Nära Stockholms centrum och Södermalms puls, men ändå en helt egen och lugn småstad med gröna ytor och vatten på flera håll. Från klipphällarna i närheten har du magisk utsikt över solnedgången och gillar du att bada är det fritt fram att härifrån slänga dig i Mälarens vågor. I närheten finns också Vinterviken. Endast ca 800m från lägenheten har du Liljeholmen med t-banans rödalinje och på 15 minuter går du till Hornstull. Gröna linjen når du lätt genom tvärbanan som rullar utanför dörren tillsammans med buss 133. Denna rymliga tvåa har en ovanligt fin planlösning som både gör lägenheten lättmöblerad och ger den ett vackert naturligt ljus. Lägg märke till det storslagna fönsterpartiet i vardagsrummet, som också ger en sjöglimt mot Liljeholmsviken, och de djupa fönsternischerna, som vittnar om tiden för bygget. Detta hem renoverades med varsam hand under år 2015, då köket fick en fin retrotouch och badrummet blev helt nytt i allra bästa stil. Välkommen till en funkispärla.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Ansvarig mäklare
Marie Holmerson
Reg. fastighetsmäklare

BOSTADSFAKTA

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Byggnadsår:
Arkitekt: PEDER CLASON 1934
Våning:
1 av 3, hiss finns
Rum:
2 rum och kök
Area:
46 m²
Avgift:
2 858 kr Inkl Värme, VA, samt kabel-TV
Pris:
3 320 000 kr utgångspris

Huset och föreningen


Detta funkishus har blivit ett landmärke i Gröndal och uppfördes 1934 efter ritningar av arkitekt Peder Clason. Clason tog sin examen från KTH 1918 och fortsatte sedan sina studier vid Konstakademien. Han har även ritat Apotekarsocietetens hus på Wallingatan, det svenska studenthemmet i Paris och han slutade sin karriär som chefsarkitekt på Fortifikationsverket. Huset är ett enkelt och fint exempel på 1930-talets funktionalism, som den svenska modernismen brukar kallas. Idag huserar här Brf Villa Lustigkulla. I huset finns tvättstuga med gott om maskiner och en trevlig innergård, där föreningen ordnar korvgrillning med mera.

Närområdet


Nära Stockholms centrum och Södermalms puls, men ändå en helt egen och lugn småstad med gröna ytor och vatten på flera håll. I Gröndals centrum finns mataffär och små charmiga butiker. Det klassiska och charmiga konditoriet Lundbergs från 1946 är väl värt ett besök! Behöver du shoppa ordentligt finns Liljeholmens galleria en kort promenad bort. För den som är arkitekturintresserad finns många pärlor att beundra, till exempel de berömda stjärnhusen. Från klipphällarna i närheten av dessa hus har du magisk utsikt över solnedgången och gillar du att bada är det fritt fram att härifrån slänga dig i Mälarens vågor, alternativt gå ner till Trekantens barnvänliga badstrand. I närheten finns också Vinterviken med strandpromenaden som löper ända bort mot Mälarhöjden.
Kommunikationerna är toppen - Endast 800m från lägenheten finner du Liljeholmen t-banans röda linje och på 15 minuter går du till Hornstull. Gröna linjen når du lätt genom tvärbanan som rullar utanför dörren tillsammans med buss 133 (buss 133 går sträckan Liljeholmen-Gröndal-Ekensberg). Tvärbanan tar dig både i riktning Hammarby sjöstad och Solna.

Allmänt


Denna rymliga tvåa har en ovanligt fin planlösning som både gör lägenheten lättmöblerad och ger den ett vackert naturligt ljus. Lägg märke till det storslagna fönsterpartiet i vardagsrummet, som också ger en sjöglimt mot Liljeholmsviken, och de djupa fönsternischerna, som vittnar om tiden för bygget. Detta hem renoverades med varsam hand under år 2015, då badrummet blev helt nytt, väggarna målades, köket fräschades upp ordentligt och ny ekparkett lades in i rummen. Nu stoltserar detta hem med ett ljusblått retrokök och ett badrum i allra bästa stil, som dessutom har golvvärme. Genomgående ljusa väggar utgör en fin kanvas för dina inredningsdrömmar. Till lägenheten hör ett källarförråd om cirka 4 kvm. Välkommen till en uppdaterad funkispärla.

Kök


Härligt retrokök där stilen från byggtiden inspirerat. Köket uppdaterades under år 2015 och fick då nya ytskikt, nymålade luckor och nya maskinvaror, till exempel spis (Husqvarna), diskmaskin (Asko) och kyl/frys (Electrolux). Dessutom fick köket ny blandare, fläkt, kakel och golv. Släta ljusblå luckor och klassiskt vitt 15x15-kakel med grå fog ger tillsammans ett fint funkisintryck. Till detta vita väggar och ett rutigt retrogolv i svart och vitt. Bänktoppar i ek och rostfritt bryter av fint mot övrig färgsättning. Här finns också ett tvåluftsfönster med djup fönsternisch och sjöglimt.

Vardagsrum


Detta rum är lägenhetens hjärta och sociala hubb. Oslagbart och storslaget naturligt ljus från tvåluftsfönstret och det stora fönsterpartiet med fyra lufter. Detta förstärks av de vita väggarna och till detta kontrasterar den varma ekparketten fint. Rummet är dessutom lättmöblerat och här ryms med lätthet både matbord och soffgrupp samt förvaringsmöbler och bokyllor. Härifrån har du även sjöglimt mot Liljeholmsviken.

Sovrum


Vilsamt och tyst sovrum med stort tvåluftsfönster och djup fönsternisch. Här ryms med lätthet en stor dubbelsäng och förvaringsmöbler, till exempel garderob, byrå och bokhyllor. Behaglig färgsättning med vita väggar och ekparkett på golvet, som med sina varma toner bidrar med en ombonad känsla.

Badrum


Helt nytt badrum från år 2015 inrett i allra bästa stil. Stora, vita, liggande kakelplattor på vägg upp till tak, mörk fondvägg och mörkgrå klinker på golvet. Vit kommod i modern design med bra förvaring samt spegel med öppna hyllor och snygg belysning. Kombinerad tak-/handdusch i rostfritt och duschvägg i glas. Dessutom praktisk handdukstork och lyxig golvvärme. Förberett för tvättmaskin/torktumlare.

Hall


Rymlig och välkomnande hall som omfamnar dig och dina gäster. Bra plats för avhängning, skor och extra förvaring, till exempel bokhylla och byrå. Vita väggar och ekparkett som matchar övriga lägenheten perfekt. Välkommen hem.

Brf Villa Lustigkulla

Antal lägenheter och lokaler


Föreningen äger fastigheten Charlottendahl 5 & 12 i Stockholms stad. Föreningen upplåter 31 lägenheter med bostadsrätt samt 4 lägenhet och 3 lokaler med hyresrätt. Husen ritades av arkitekterna Peder Clason och uppfördes 1933-34.

År föreningen övertog fastigheten


Föreningen förvärvade fastigheten 2010.

Tomträtt


Föreningen äger inte marken utan hyr den av Stockholms stad via tomträtt och tomträttsavtal gäller till och med 2020-06-30.

Förvaltare


Den ekonomiska förvaltningen sköts av Deloitte. Fastighetsförvaltare är Cura.

Renovering


Ombyggnadsår 1989. Detta år renoverades tak, fasad, stammar, elstigar, Portuppgångar samt hiss och även gården rustades upp.

Kommande renoveringar


Inga större planerade.

Ekonomi


De långfristiga skulderna är för föreningens fastighet på ca 16 260 000Mkr, vilket ger cirka 6600 kr per kvm boyta. Avgift/kvm ca 745kr. Snittbelåningen i Gröndal är ca 6000kr/kvm. Föreningen har i dag dolda tillgångar i form av 4st hyresrätter. När dessa hyresrätter avyttras kommer föreningens ekonomi att stärkas avsevärt.
Avgiftsförändringar, Inga planerade under 2017.

Andrahandsuthyrning


Upplåtelse får ske med tillstånd från styrelsen. Tillstånd sökes med maximalt 12 månaders löptid per kontrakt. Därefter förnyad ansökan. Kontraktsformulär enligt praxis hos Fastighetsägarna.

Försäkring


Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Vardia.

Trappstädning


Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Städdagar


Föreningen har två gemensamma städdagar per år, höst och vår.

Tvättstuga


Gemensam tvättstuga i källaren med 4 tvättmaskiner, 1 torkskåp och 1 torktumlare.

Gemensamma utrymmen


På gården finns gemensam uteplats med grill. Cykelrum och barnvagnsrum finns. Till lägenheten hör ett källarförråd.

Bredband och Kabel-TV


Comhem samt ett parallellt system Fiber där Open Universe förmedlar de olika operatörerna.

Juridisk person:


Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Kontroll


Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson 2017-01-29. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

Byggnad

Byggnadsår
Arkitekt: PEDER CLASON 1934
Energideklaration
Utförd 2008-05-28
Energiförbrukning
178 kWh/år