Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Gotlandsgatan 74
A. ADLING & H. WESTER 1925
Södermalm - Nytorget
STORSLAGEN KLASSICISM - FYRA MED UTSIKT & BALKONG
TEXT: KAX STYLING: COPPARSTAD FOTO: BOUKARI

Detta vackra hus från 1925 är ett fint exempel på den nordiska klassicismen med sin stilrena fasad och sparsmakade detaljer. Huset uppfördes efter ritningar av duon Axel Adling och Hugo Westergren och har blivit väl omhändertaget genom åren. Här på lugna och tysta Gotlandsgatan har BRF Räfsan huserat sedan 1920-talet. Fastigheten ligger i klassiska och populära söderkvarter ett stenkast från Vitabergen och Nytorget - Söders populära restaurang- och butiksstråk. I dessa kvarter är också kommunikationerna mycket bra - närmaste tunnelbana hittar du vid Skanstull och Medborgarplatsen och du har även mycket nära till innerstadsbussar. Sommartid svalkar du dig i Vitabergsparken eller Blecktornsparken. Ditt nya hem är en rymlig och ljus fyra med två sovrum och generös social planlösning, som också kan byggas om till tre sovrum genom att dela av vardagsrummet. Genomgående stora vackra spröjsade fönster, varav ett par erbjuder storslagen och smått parisisk utsikt över takåsar, Katarina Södra Skola och Sofia kyrka. Dessutom en insynsskyddad balkong i söderläge mot den lugna innergården samt en lyxig walk-in Closet och ett badrum tvättpelare och kar samt en extra sparat wc.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

KOMMANDE VISNINGAR

Kontakta mäklaren för visning

Ansvarig mäklare

Marie Holmerson
Reg. Fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
arkitekt:
A. ADLING & H. WESTER 1925
Våning:
5 av 5, hiss finns
Rum:
4 rum och kök
Area:
90 m²
Avgift:
4 978 kr inkl värme, VA, Bredband
Pris:
8 625 000 kr Utgångspris

Allmänt om fastigheten

El:
4 000 kr/år
Försäkring:
3 000 kr/år
Total driftskostnad:
7 000 kr/år

Huset och föreningen

Detta vackra hus stod klart 1925 och andas nordisk klassicism, som utomlands benämndes Swedish Grace på sin tid. Huset är ett fint exempel på denna stil med sin stilrena fasad och det uppfördes av Adlings Byggnadsbyrå efter ritningar av duon Axel Adling och Hugo Westergren. Båda startade sin karriär på "Bysan", Byggnadsyrkesskolan, och drev senare efter vidare studier egna verksamheter. I denna fastighet har BRF Räfsan huserat sedan 1920-talet. Föreningen består av 26 lägenheter och två lokaler samt garage. Huset är välskött och löpande renoveringar har utförts. Under 1990-talet renoverades alla lägenheter som då fick moderna badrum och kök. Vinden inreddes i samma veva. Under 2000-talet uppdaterades fasaden och huset fick balkonger och franska fönster mot gården. År 2014 renoverades även fönstren. Här bor du i ett lugnt hus med trevliga grannar. Föreningen erbjuder innergård med planteringslådor, som går att boka för de boende. Dessutom tvättstuga, cykelparkering och grillplats för större sällskap.

Närområdet

Klassiska och populära söderkvarter. Lägenheten ligger lugnt och tyst på Gotlandsgatan ett stenkast från Vitabergen och Nytorget - Söders populära restaurang- och butiksstråk. Missa inte ett besök hos mysiga fiket Älskade traditioner på Södermannagatan, som nyss fick en utmärkelse av White guide. Eller ett besök i någon av de härliga och färgstarka retrobutikerna Sivletto och Daisy Dapper. All tänkbar service hittar du bland annat runt Medborgarplatsen, Götgatan och Skanstull. Varma sommardagar bjuder gröna och sköna Blecktornsparken och Vitabergsparken på välbehövlig svalka och här finns gott om gräsytor för både lek och picknick. Om sommaren spelar dessutom Parkteatern på den stora utomhusscenen i Vitabergsparken. Se också till att njuta av en promenad i en av Stockholms äldsta och numer k-märkta koloniträdgårdar från år 1906 - Barnängens koloniträdgårdsförening. Närmaste tunnelbana hittar du vid Skanstull och Medborgarplatsen och du har även mycket nära till innerstadsbussar, bland annat buss 3 och 4.

Allmänt

Rymlig och ljus fyra med två sovrum och härlig social planlösning, som också kan byggas om till tre sovrum genom att dela av vardagsrummet. Omfamnande kök i anslutning till stor matsal med plats för både matsalsbord och soffgrupp. I köket finns skafferiet kvar med speglad originaldörr, här finns också plats att bygga en köksö för den som vill. Vackra spröjsade fönster med spanjoletter och djupa fönsternischer bidrar här med både ljus och atmosfär. Dessutom glasade och spröjsade pardörrar mellan matsal och vardagsrum samt ut till balkongen, som har söderläge utan insyn och smått parisisk utsikt över innergården och taken i kvarteret. Köket ligger i öppen planlösning med matsalen, som i sin tur ligger i fil med vardagsrummet. Genomgående vitlaserade furutiljor, förutom i master bedroom, där golvet målats vilsamt vitt. Walk-in closet samt stort badrum med badkar, tvättmaskin och torktumlare i lägenhetens sovrumsdel, som också omfattar det mindre sovrummet med stort fönster mot gården. Dessutom en mindre gästtoalett.

Kök

Härligt och omfamnande kök med en varm atmosfär. Ljusa väggar och gula köksluckor med rostfria beslag bildar bas. Till detta vit mosaik som stänkskydd och bänktoppar av ljust trä. Det ljusa träet återkommer i de vitlaserade furutiljorna på golvet. Ett vackert fönster med djup fönsternisch ger fint ljus och här ryms kryddor och växter. Gott om arbetsytor och förvaring, bland annat i originalskafferiet med vacker speglad dörr. Dessutom finns plats för att bygga köksö för den som så önskar. Här finns all maskinell utrustning du behöver - kyl/frys, spishäll, inbyggnadsugn, fläkt och integrerad diskmaskin. Köket är öppet mot matsal/vardagsrum.

Vardagsrum

Detta rum får ett vackert ljus från ett fönster med djup fönsternisch, som också bjuder på en storslagen utsikt över takåsar, Katarina Södra Skola och Sofia kyrka. Spröjsad pardörr i vitt och glas mot matsalen. Ljusa väggar och vackra, vitlaserade furutiljor utgör en bra bas för dina inredningsdrömmar. Bra plats för soffgrupp och förvaringsmöbler. Härifrån når du sovrumsdelen. Detta rum kan delas av för att skapa ett tredje sovrum.

Matsal

Mycket stor och luftig matsal med randiga tapeter. Till detta matchar vitlaserade furutiljor perfekt. Stort och härligt fönster med djup fönsternisch. Matsalen ligger i anslutning till och är öppen mot köket. Här finns plats för ett stort matsalsbord och även soffgrupp och andra möbler. En vacker spröjsad pardörr i vitt och glas leder vidare in till vardagsrummet.

Sovrum 1

Behagligt och vilsamt sovrum med spröjsad pardörr i vitt och glas som leder ut till den insynsskyddade balkongen. Här kan du äta sommarfrukost med en smått parisisk utsikt över innergården och taken i kvarteret. På balkongen ryms kafébord med stolar och blomster. I passagen vid badrummet finns en walk-in closet med en vacker spegeldörr. Ljusa väggar och till detta vita furutiljor. Gott om plats för dubbelsäng och sängbord.

Sovrum 2

Rart och ljust rum med stort spröjsat fönster mot innergården. Vitlaserade furutiljor på golvet och till detta vita väggar. Passar mycket bra som barnrum eller arbetsrum.

Badrum

Helkaklat badrum i klassiskt vitt 15x15-kakel med smal mörk dekorrand. På golvet beige klinker. Här finns ett härligt badkar, torktumlare och tvättmaskin. Dessutom handdukstork och gott om plats för förvaring.

Gästtoalett

Vitt kakel på väggar. Kliniker på golvet. Gästtoaletten ligger i anslutning till hallen.

Hall

Hallen välkomnar med vitlaserade furutiljor. Här finns gott om plats för ytterkläder, bland annat i den inbyggda garderoben. Hallen mynnar ut i en passage där det finns plats för bokhylla och liknande. Här bor du tyst och tryggt bakom säkerhetsdörr.

Inre hall:

Möblerbar inre hall med plats för bokhylla eller mindre skrivbord placerad mellan lägenhetens sociala utrymmen och sovdelen. Vita väggar och vitlaserade furutiljor.

Brf Räfsan 14

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten Räfsan 14. Föreningen upplåter 26 lägenheter med bostadsrätt och 2 lokaler samt garage med 9 platser upplåtes med hyresrätt. Husen ritades av arkitekterna Axel Adling och Hugo Westergren. Uppfördes 1925. Föreningens hemsida är www.rafsan14.se

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen förvärvade fastigheten 1998-05-08. Föreningen är en äkta bostadsrättsförening.

Tomträtt

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Kanold Redovisning AB och fastighetsskötsel skötts i egen regi.

Renovering

Totalrenovering 1997/98 innefattar stambyte, tak, portuppgång, hiss, el. Yttre fönsterbågar 2015, i söderläge.

Kommande renoveringar

Inga planerade renoveringar utöver normalt underhåll.

Ekonomi

De långfristiga skulderna är för föreningens fastighet på ca 11 275 000Mkr, vilket ger cirka 7691kr per kvm boyta. Avgift/kvm ca 664kr. Avgiftsförändringar är inte planerat att ske under 2017.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen. Dock så är nuvarande styrelse restriktiv.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad, inklusive fullserviceavtal Anticimex hos Länsförsäkringar Stockholm. Varje medlem skall ha egen hemförsäkring med ett bostadsrättstillägg.

Trappstädning

Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Städdagar

Föreningen har en städdag på våren och en på hösten.

Tvättstuga

På gatuplan finns föreningens tvättstuga. Här finns två tvättmaskiner, torktumlare och torkskåp. Det finns även en mangel samt strykbräda.

Gemensamma utrymmen

I källaren finns hushållssoprum och ett grovsoprum med omfattande källsortering. På gården finns en uteplats med grill möjligheter samt ett cykelställ. Cykelrum i källaren. Det finns barnvagnsförvaring i rummet innan tvättstugan i källaren. Planteringslådorna på gården är föreningens privata. Kölista finns att sätta upp sig på om man önskar nyttja en låda. Till lägenheten hör ett källarförråd.

Bredband och Kabel-TV

Leverantör B2.

Juridisk person:

Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson 2017-02-01. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

BYGGNADSVÅRDSDAGEN - VÅREN 2019

Historiska Hem är mycket stolta att presentera en av årets största händelser för dig som älskar gamla hus och hem.

Läs mer om dagen här