Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Karlbergsvägen 68
CYRILLUS JOHANSSON 1930-1931
Vasastan - Birkastan
CHARMIGASTE ETTAN I BIRKASTAN
TEXT: KAX FOTO: SPINELL STYLING: RYDMAN

Denna vackra byggnad stod klar år 1931 och ritades av arkitekt Cyrillus Johansson. Hans arkitektur kännetecknas mycket av en fäbless för tegel. Detta märks bland annat i hans sista byggnad, Essinge kyrka, helt i tegel och i funkisstil. Just detta lilla guldkorn är inrett i allra bästa stil och med smarta lösningar som ger bra förvaring och effektiv användning av ytan. Och nyss upputsad med slipade golv, målade väggar, renoverat sängskåp och finlir i köket är det bara att flytta in. Detta hem får sin karaktär av ett charmigt barkök, stort spröjsat fönster, vacker tegelvägg, stuckatur och höga golvsocklar. Plus att du kan sitta i fönstret och spana ut över den lugna och grönskande gården vid husets framsida. I kvarteren omkring Röda bergen finns all service du behöver och önskar du mer shopping ligger Odenplan och Fridhemsplan inom bekvämt räckhåll. Bra kommunikationer med både tunnelbana och buss samt härliga Rörstrandsgatan med restauranger och butiker i närheten. Dessutom nära grönområdena vid Karlbergs slott och Vasaparken. Säg hej till din nya lya!

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Mattias Öhman
Reg. Fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Karlbergsvägen 68
Område:
Vasastan - Birkastan
arkitekt:
CYRILLUS JOHANSSON 1930-1931
Rum:
1 rum och kök
Area:
27 m²
Avgift:
1 212 kr Inkl Värme, VA, samt kabel-TV

Allmänt om fastigheten

El:
2 400 kr/år
Försäkring:
1 700 kr/år
Total driftskostnad:
4 100 kr/år
Beräknat antal pers:
1

Huset och föreningen

Fastigheten stod klar 1931 och uppfördes av byggmästare C Weimar för K Kristenssons räkning. För ritningarna stod arkitekt Cyrillus Johansson, som föddes 1884 i Gävle och utbildades vid Chalmers i Göteborg och Konstakademien i Stockholm. Johansson kännetecknas av sin fäbless för tegel. Detta märks bland annat i hans sista byggnad, Essinge kyrka, helt i tegel och i funkisstil. Andra intressanta verk av Johansson är Årstabron, som stod klar 1924, och Värmlands museum i Karlstad. I denna fastighet, som är fint ursprungligt skick, huserar sedan 1989 BRF Karlberg 68. Här bjuds på två gårdar, en ljuvlig innergård och en grönskande gård med morgonsol mot gatan - perfekt för morgonkaffet. Dessutom ett väl underhållet hus med de stora renoveringarna genomförda inklusive ny tvättstuga från 2012. Här bor fint med en bra avgift och i en härlig del av Vasastan.

Närområdet

Välkommen till Röda bergen nära Rörstrandsgatans härliga folkliv och med många restauranger och butiker i kvarteren - i somras förvandlades dessutom Rörstrandsgatan till en gågata med uteserveringar och vi hoppas på att detta blir en tradition. Du har också nära till härliga och vackra Karlbergs slott med dess grönområden, som bland annat bjuder på promenad- och motionsspår samt tennisbana. Gröna och svala Vasaparken erbjuder fina bollplaner, skridskois, lekpark och gott om picknickplatser - och inte minst Sven-Harrys konstmuseum. Bättre kommunikationer än från detta område går dessutom knappt att finna - här har du tunnelbanans gröna linje för dina fötter (S:t Eriksplan och Odenplan), liksom pendeltåg (Karlberg), bland annat busslinje 3 och 4 samt flygbussar. I kvarteren finns all service du behöver och önskar du mer shopping ligger Odenplan och Fridhemsplan inom bekvämt räckhåll. Missa heller inte ett besök i den fina eko-butiken Cajsa Warg på Sankt Eriksplan eller korvmojen Günters på Karlbergsvägen som saluför korv från hela världen. Säg hej till dina nya kvarter!

Allmänt

I detta lilla guldkorn ryms allt du behöver. Dessutom inredd i allra bästa stil och med smarta lösningar som ger bra förvaring och effektiv användning av ytan. Och nyss upputsad med slipade golv, målade väggar, renoverat sängskåp och finlir i köket. Det fina sängskåpet delar av lägenheten och gör att den nästan upplevs ha två rum. När du kommer hem möts du av det charmiga barköket, där du och vännerna kan hänga över en kopp kaffe eller laga mat ihop. Vita luckor och kakelplattor ger köket ett stilrent intryck. Det fantastiska golvet i marockansk klinker bidrar med färg och glädje. Rummet får sin karaktär av det stora spröjsade fönstret, den vackra tegelväggen, stuckaturen och de höga golvsocklarna. Plus att du kan sitta i fönstret och spana ut över den lugna och grönskande gården vid husets framsida. Badrummet är också en riktig pärla med stora vita kakelplattor i halvförband matchat med bronsfärgad mosaik på golvet. Söt hall välkomnar med vacker spegeldekorerad ytterdörr i trä och fina krokar för avhängning. Till lägenheten hör också ett vindsförråd 7 kvm. Dessutom finns en härlig uteplats nära lägenheten.

Kök

När du kommer in i detta hem möts du av det charmiga barköket, där du och vännerna kan hänga över en kopp kaffe eller laga mat ihop. Vita högblanka luckor och stora vita kakelplattor ger köket ett stilrent intryck. Den gedigna bänktoppen i stavlimmad ek ger ett inslag av värme och det fantastiska golvet i marockanskt klinker bidrar med färg och glädje. Här finns bra förvaring under bardelen och induktionshäll, ugn och fläkt i rostfritt samt kyl/frys.

Allrum:

I rummet möts du av två storslagna features - det stora vackra spröjsade fönstret med spanjolett och mycket djup fönsternisch samt den härliga tegelväggen som ger industrikänsla. Svala ljusgrå väggar och vitlutade furutiljor matchar perfekt till teglets varma toner. Högt i tak bidrar med rymd och vackra detaljer, som höga golvsocklar och stuckatur, bidrar med karaktär och charm från tiden för bygget. Det fina sängskåpet delar av lägenheten och gör att den nästan upplevs ha två rum. I ena halvan finns bra plats för sittgrupp och tv. Plus att du kan sitta i fönstret och spana ut över den lugna och grönskande gården vid husets framsida. I den andra halvan av rummet har du det trevliga barköket och här ryms även matbord. Dessutom finns en stor inbyggd garderob upp till tak med skjutdörrar för bra förvaring.

Badrum

Det här rymliga och uppdaterade badrummet är en riktig pärla med stora vita kakelplattor i halvförband matchat med bronsfärgat mosaik i bästa Bisazza-stil på golvet. Skön takdusch, handfat och blandare i stilren design samt en tjusig ljusramp över spegeln som duger åt en filmstjärna. Dessutom en snygg och vägghänd wc.

Hall

Söt hall välkomnar dig hem. Här kommer karaktären från de höga golvsocklarna, de vitlutade furutiljorna och den vackra spegeldekorerade ytterdörren i trä. Fina metallfärgade väggkrokar för avhängning och en liten vit nyckelhylla i midjehöjd med krokar under. Till detta svala ljusgrå väggar.

Brf Karlberg 68

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten Urnan 31. Föreningen upplåter 22 lägenheter med bostadsrätt samt 1 lokal med hyresrätt. Huset uppfördes 1930-1931 av byggmästare C Weimar för K Kristenssons räkning. Arkitekt för huset var Cyrillus Johansson.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen förvärvade fastigheten 1989

Mark

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av SBC och den tekniska förvaltningen sköts av Saltsjöstaden AB.

Renovering

1992-1993 Rörstambyte i kök och badrum, nya elstigare, fönsterrenovering. 1994 ny hiss samt omputsning fasad. 2001 innergården renoverades. 2007 Ny undercentral. 2009-2010 Gården framför huset fick ny plattläggning och sopstation, växter planterades. 2012-2013 Utvändig fönstermålning samt renovering tvättstuga med nya maskiner. 2016 Bredbandsanslutning via Stockholms stadsnät fiber.

Ekonomi

Föreningen är en s.k äkta förening. De långfristiga skulderna är för föreningens fastighet på ca 1,8 Mkr, vilket ger cirka 1 361 kr per kvm boyta. Föreningen har också en kassa om 1,4 Mkr vilket i praktiken gör föreningen nästintill skuldfri. Avgift/kvm ca 504 kr. Det finns inga planerade avgiftsändringar.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos IF..

Trappstädning

Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Städdagar

Föreningen har inga gemensamma städdagar.

Tvättstuga

Renoverad 2012 och belägen på bekvämt avstånd på entréplan. Här finns tre maskiner, torktumlare och torkskåp.

Gemensamma utrymmen

Det finns ett gemensamt cykelrum och två gröna gårdar, en förgård och en innergård. Till lägenheten hör ett vindsförråd om ca 4 kvm.

Bredband och Kabel-TV

Huset är anslutet till ComHem som levererar både kabel Tv och bredband. Fiber finns via Stockholms stadsnät, leverantör Ownit.

Juridisk person

Juridisk person godkänns inte i föreningen.

BYGGNADSVÅRDSDAGEN - VÅREN 2019

Historiska Hem är mycket stolta att presentera en av årets största händelser för dig som älskar gamla hus och hem.

Läs mer om dagen här