Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Garvar Lundins Gränd 2
Arkitekt: Joel Norborg 1929
Kungsholmen - Norr Mälarstrand
1920-TALSTVÅA MED BALKONG VID NORR MÄLARSTRAND
TEXT: KAX FOTO: SPINNELL STYLING: COPPARSTAD

I vackra och storslagna Kungsholmskvarter, två steg från Norr Mälarstrand och med Scheelegatans restaurangstråk om hörnet, ligger denna genomgående tvåa (kan bli en trea) i charmig 1920-talsstil. Huset stod klart 1929 och uppfördes efter ritningar av arkitekt Joel Norborg, som var utbildad vid KTH och Konstakademien och bland annat ritade Allhelgonakyrkan vid Helgalunden. Med blå linjen i kvarteren, gångavstånd till City och Fridhemsplan samt med flera innerstadsbussar i närheten är detta ett bekvämt och centralt boende. Här välkomnas du av charmiga originaldetaljer, som stuckaturer, takrosetter, fiskbensparkett, djupa fönsternischer, speglade dörrar och serveringsgång. Dessutom bjuder denna lägenhet på en balkong mot den lugna innergården, en möblerbar inre hall, ett rymligt vardagsrum samt ett charmigt uppdaterat funkiskök med detaljer i mässing, som i stilen påminner om en enkel fransk bistro. Genomgående högt i tak och vackra fönster med spröjs bidrar med ljus och rymd. Välkommen till ett karaktärsrikt hem! För att se fler bilder, tryck på en bild och följ bildspelet.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Ansvarig mäklare
Mattias Lantto
Reg. fastighetsmäklare

BOSTADSFAKTA

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Byggnadsår:
Arkitekt: Joel Norborg 1929
Våning:
1 av 5, hiss finns
Rum:
2 rum och kök
Area:
64 m²
Avgift:
2 723 kr inkl värme, VA. Obl tillägg på 254:- för 100mb bredband samt 18 tv-kanaler
Pris:
5 650 000 kr utgångspris

Huset och föreningen


Fastigheten Vattuormen 41 är ett vackert hörnhus från 1929 uppfört efter arkitekt Joel Norborgs ritningar. Norborg föddes 1880 i Hedemora och studerade vid KTH under åren 1900-1904, därefter vid Konstakademien fram till 1907. Norborgs mest omtalade verk kan vara Mannagrynskvarnen vid Saltsjökvarn och Allhelgonakyrkan vid Helgalunden. Han ritade även flera villor, bland annat Villa Gumælius i Diplomatstaden. Vattuormen 41 har slätputsad fasad och vilar på en granitsockel. Portaler och butiksfönster har omfattningar i natursten och portarna är av trä med spröjs. Mot Norr Mälarstrand reser sig en imponerande trappstegsgavel med lisener och nischer som dessutom pryds av en skulptur, vilken tillsammans med andra hus längs Norr Mälarstrand blivit ett av Kungsholmens landmärken. Fastigheten har renoverats kontinuerligt genom åren och har till stora delar kvar sitt ursprungliga utseende. Föreningen erbjuder en fin stenlagd innergård, cykel-/barnvagnsförråd, rejäl tvättstuga med torktumlare, torkskåp och mangel. Välkommen till en välskött, stambytt och stabil förening - här bor du tryggt och bra med låg avgift.

Närområdet


Kungsholmen - ett av Stockholms trevligaste, mest populära och opretentiösa innerstadsområden. Här kan du känna dig hemma och vara precis den du är. Dessutom bor du på en ö med vatten åt alla håll och många gröna lungor att njuta av under heta sommardagar, till exempel Norr Mälarstrand direkt utanför porten, Kronobergsparken, Kungsholms strand och Rålambshovsparken. Smedsuddsbadet ligger inte heller långt borta om du vill svalka dig i vågorna. Här bor du lika nära City som Fridhemsplan, där du hittar all service och shopping du behöver. Det livliga restaurangstråket Scheelegatan ligger också nära, bara ett par minuters promenad bort. I området finns många trevliga matställen att upptäcka, som Orangeriet, Nagg, och AG. Sommartid kan du njuta på restaurang Flyt och Mälarpaviljongen. Dessutom har du en bra kvarterskrog i huset och två riktigt bra Stockholmsklassiker i dina nya kvarter - Mäster Anders och Bergamott. Missa heller inte ett besök hos korvmakarna Taylors & Jones på Hantverkargatan eller ostbutiken Wijnjas Grosshandel på Bergsgatan. Ett par kvarter från ditt nya hem går tunnelbanans blå linje samt buss 1, 3 och 50 med flera. På Fridhemsplan ansluter även gröna linjen och flera andra innerstadsbussar, till exempel buss 4. Dessutom går pendelbåt över till Söder Mälarstrand och på promenadavstånd har du City, Vasastan och Norrmalm. Kort sagt, här bor du mycket centralt med bästa kommunikationer och nöjen alldeles runt knuten, men ändå lugnt och skönt i gränden. Välkommen till ditt nya kvarter!

Allmänt


Välkommen till ett ljust och luftigt hem med 3 meter i takhöjd och vackra fönster med spröjs i två väderstreck. Dessutom härliga originaldetaljer som bidrar med karaktär och stil, som stuckaturer, takrosetter, fiskbensparkett, djupa fönsternischer, spanjoletter, speglade dörrar, serveringsgång och fina snickerier. Från sovrummet leder en vacker dubbeldörr i glas ut till den möblerbara balkongen, som i sin tur vetter mot en tyst och lugn innergård. Detta hem bjuder även på ett charmigt uppdaterat funkiskök med två spröjsade fönster, detaljer i mässing, som i stilen påminner om en enkel fransk bistro. Mellan det rymliga vardagsrummet och sovrummet finns en bra möblerbar inre hall som kan bli ditt nya bibliotek eller varför inte ett kök om du vill bygga om till en trea. Utöver detta hittar du här ett stambytt och helkaklat badrum med härligt badkar. Till lägenheten hör dessutom ett rymligt källarförråd. Föreningen godkänner övernattningsbostad i denna lägenhet. Ditt nya drömhem väntar på dig!

Vardagsrum


Vardagsrummet är luftigt och ljust tack vare 3 meter i takhöjd, stort fönster med spröjs, spanjolett och djup nisch samt Stockholmsvita väggar. Detta kompletteras av fiskbensparkett i ek, som bidrar med charm och värme. Från fönstret skymtar Riddarfjärdens krusade vågor. Dessutom gott om plats för soffgrupp och läshörna samt förvaringsmöbler. Atmosfären från tiden för bygget höjs ytterligare av stuckatur och takrosett i original. Detta är ett rum att trivas och umgås i.

Kök


Här hittar du funkis med karaktär - ett platsbyggt kök som varsamt renoverats och uppdaterats under senare år. Vita släta luckor med beslag i mässing, bänktopp i massivt trä samt klassiskt vitt kakel i halvförband med grå fog ger detta kök en enkel fransk bistrokänsla. Här kommer ett vackert ljus från de två spröjsade fönstren, som vetter mot innergården och har djupa nischer och spanjoletter. Ett av fönstren sitter i den charmiga alkoven där det ryms en matplats för 4-5 personer. Köket bjuder även på bra arbetsytor och mycket förvaring. Dessutom stambytt 2002, nytt kakel, väggfärg och bänkskivor 2014 samt nytt trägolv i ek 2016. Maskinell utrustning består av gasspis, fläkt och stor kombinerad kyl/frys.

Sovrum 1


Behagligt och harmoniskt är två ord som beskriver detta vackra sovrum. Stort ljusinsläpp från den fina dubbeldörren i glas med spröjs och spanjolett som leder ut till den möblerbara balkongen, som i sin tur vetter mot den lugna och tysta innergården. Vita väggar och renoverat tak från år 2014. Till detta fiskbensparkett i ek, som bidrar med en ombonad atmosfär. Fina originaldetaljer, som stuckatur, takrosett och speglad dörr ger ytterligare charm. Notera även det vackra elementskyddet med hylla i sten till höger om balkongdörren. Platsbyggd garderob och inbyggd generös klädkammare med speglad dörr i original. Här ryms med lätthet en stor dubbelsäng, sängbord, fåtölj och förvaringsmöbler.

Badrum


Praktiskt och fräscht! Helkaklat badrum med klassiskt, vitt 15x15-kakel och blå dekorrand samt ljus klinker på golvet. Här finns badkar, handfat, spegelskåp med bra förvaring och en handdukstork. Badrummet renoverades i samband med stambyte år 2002.

Hall


Bra och välkomnande hall med ljusa väggar (målade 2014) kompletterat med fiskbensparkett i ek, som bidrar med en ombonad atmosfär. Här finns två fina hatthyllor i original från 1920-talet, liksom två takrosetter och takstuckatur, som bidrar med charm och karaktär. I anslutning till hallen finns en vacker serveringsgång i original med höga skåp och en inbyggd garderob samt takrosett - allt i vitt.

Inre hall:


Den möblerbara inre hallen ligger i fil med vardagsrum och sovrum och används idag som arbetsrum. Här kan du som alternativ inreda ditt eget bibliotek, matsal eller tv-hörna. Väggarna pryds här av en ljus och vacker tapet med djurmotiv från brittiska Andrew Martin. Till detta matchar den fiskbensmönstrade ekparketten perfekt. Stuckatur, takrosett och generös öppning mot vardagsrum ger karaktär och ljus. Det finns möjlighet att flytta köket hit och bygga om bostaden till en trea för den som så önskar. Renoverat och vitmålat tak från år 2014.

Brf Vattuormen 41

Antal lägenheter och lokaler


Föreningen äger fastigheten Vattuormen 41. Föreningen upplåter 30 lägenheter med bostadsrätt samt tre lokaler med hyresrätt. Huset ritades av arkitekt Joel Norborg och uppfördes 1928-1929. Enligt styrelsen råder en gemytlig och trevlig stämning i föreningen. Man brukar bland annat anordna samkväm i form av Glöggmingel med mera.


År föreningen övertog fastigheten


Föreningen förvärvade fastigheten 2000.

Mark


Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare


Den ekonomiska förvaltningen sköts av MBF och den tekniska förvaltningen sköts av AB Energibevakning.

Renovering


2016 Renovering av innergården. 2014 Renovering av värmeundercentral. 2013 Stamspolning och renovering/målning av plåttak. 2012 Totaltrenovering av fönster. 2011 Ny entrédörr mot Garvar Lundins Gränd. 2009 Renovering av trapphus och entréer. 2005 Installation av bullerglas, takmålning, renovering av balkonger, fönster- och fasadrenovering på gatusidorna. 2004 Fasadrenovering på gårdssidan. 2002 Ommålning av trapphus på Garvar Lundins Gränd och ombyggnad av hiss på Norr Mälarstrand. 2002 Stambyte kök och badrum samt byte av vattenledningar och elstigar.

Kommande renoveringar


Renovering av taket kommer att ske inom en tvåårsperiod. Det är ej beslutat om den delen av skiffertaket kommer att vara kvar eller om det kommer att bytas till ett plåttak, föreningen har finansiering till den största delen för detta men det kan ev behöva lånas upp till en del av denna kostnad.

Ekonomi


De långfristiga skulderna är för föreningens fastighet på ca 7 Mkr, vilket ger cirka 2 700 kr per kvm boyta, snittet för området är cirka 6 000 kr i lån per kvm boyta. Avgift/kvm ca 465 kr. I dagsläget finns inga planer på att förändra månadsavgiften.


Andrahandsuthyrning


Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen. Giltigt skäl för detta skall finnas och man godkänner uthyrning med ett år i taget.

Försäkring


Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Länsförsäkringar Stockholm.

Trappstädning


Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Städdagar


Har ej behövt anordnas de senaste åren.

Tvättstuga


Tvättstugan ligger i källarplan med adress Garvar Lundins Gränd 2. Den är utrustad med 2 stycken tvättmaskiner, torktumlare samt torkskåp och mangel.

Gemensamma utrymmen


Det finns ett cykelrum på Norr Mälarstrand och cykelställ på gården och utanför porten på Garvar Lundins Gränd. Barnvagnsförråd ligger även det på innergården men barnvagnar kan även förvaras i cykelförrådet.

Bredband och Kabel-TV


Föreningen har gemensamt avtal med Bredbandsbolaget där man får tillgång till snabbt bredband (100 Mbit/s), kabel-TV med 18 kanaler och möjlighet till IP-telefoni för ett obligatoriskt tillägg på månadsavgiften. Denna kostnad är obligatorisk och ligger totalt på 254 kronor.

Juridisk person


Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Kontroll


Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson 2016-01-03. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

Byggnad

Byggnadsår
Arkitekt: Joel Norborg 1929