Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Maskinistgatan 15
Gillis Jansson 1911
Gröndal
CHARMIG OCH VÄLPLANERAD SEKELSKIFTESETTA
TEXT: KAX FOTO: SPINNELL STYLING: RYDMAN

Detta jugendhus från 1910-talet andas verkligen charm från tiden och byggdes efter ritningar signerade arkitekt Gillis Jansson. Här bor du med småstadskänsla centralt i fina Gröndal, som bjuder på arkitektoniska sevärdheter, sjöbad, promenader i naturen längs Mälaren och Trekanten samt närhet till Södermalms puls i Hornstull. I denna luftiga och lättmöblerade etta med högt i tak och stora tvåluftsfönster hittar du ett charmigt, stilrent, vilsamt och härligt hem. Ett stort kök med plats för fyra, som har något av fransk bistro-charm över sig, tillsammans med vackra hårdvaxade furutiljor bidrar till charmen. Välkommen hem! För att se fler bilder, tryck på en bild och följ bildspelet.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Mattias Lantto
Reg. fastighetsmäklare

BOSTADSFAKTA

Bostadstyp:
Bostadsrätt
arkitekt:
Gillis Jansson 1911
Våning:
1 av 4, hiss finns
Rum:
1 rum och kök
Area:
34 m²
Avgift:
1 664 kr Inkl Värme, VA, samt kabel-TV
Pris:
2 850 000 kr utgångspris

Huset och föreningen

Förra sekelskiftet gick i jugendstil och fastigheten Rodret 7 från 1911 andas verkligen charm från tiden. Huset är ett bra exempel på jugendstil, dock har en del förändrats genom åren jämfört med den ursprungliga ritningen som signerades arkitekt Gillis Jansson. I början av 1930-talet drogs centralvärme in i fastigheten. Samtidigt byggdes nya tvättstugor och badkar placerades i källaren. 1935 var det dags för installation av hiss. Under 1970-talet moderniserades lägenheterna som då fick duschrum. Som kuriosa kan nämnas att boende i huset under år 1944 hade titlar som till exempel skådespelerska, spårvagnskonduktör, tvättmästare och uppbördsman.

Närområdet

Nära Stockholms centrum och Södermalms puls, men ändå en helt egen och lugn småstad med gröna ytor och vatten på flera håll. I Gröndals centrum finns mataffär och små charmiga butiker. Det klassiska och charmiga konditoriet Lundbergs från 1946 är väl värt ett besök! Behöver du shoppa ordentligt finns Liljeholmens galleria en kort promenad bort. För den som är arkitekturintresserad finns många pärlor att beundra, till exempel de berömda stjärnhusen. Från klipphällarna i närheten av dessa hus har du magisk utsikt över solnedgången och gillar du att bada är det fritt fram att härifrån slänga dig i Mälarens vågor, alternativt gå ner till Trekantens barnvänliga badstrand. I närheten finns också Vinterviken med strandpromenaden som löper ända bort mot Mälarhöjden. Kommunikationerna är toppen - på cirka 10 minuter går du till Liljeholmens t-bana, på 15 minuter går du till Hornstull, Tvärbanan tar dig både i riktning Hammarby sjöstad och Solna. Dessutom trafikerar buss 133 sträckan Liljeholmen-Gröndal-Ekensberg.

Om lägenheten

I denna luftiga och lättmöblerade etta med högt i tak och stora tvåluftsfönster hittar du ett charmigt, stilrent, vilsamt och härligt hem. Välkommen in i ett stort kök med plats för fyra och som har något av fransk bistro-charm över sig tack vare enkelhet och sober färgsättning. Två rader klassiskt 15x15-kakel som stänkskydd över vacker träbänk respektive rostfri diskbänk, vita släta luckor, fondvägg i varmgrått och mysig djup fönsternisch. Väggfärgerna matchar fint med det hårdvaxade rustika plankgolvet (slipat och vaxat år 2014) och charmen förhöjs ännu lite till av den djupa fönsternischen. Dessutom en ny kyl från år 2014. I entrén till köket sitter ett fönster över dörren som ger ett fint sekundärljus till hallen, där du välkomnas hem av en mörk och varm ton på väggarna och hemtrevliga furutiljor på golvet. Här finns bra plats för avhängning. Vidare in i allrummet, som även det pryds av hårdvaxat trägolv och ett stort fönster med djup nisch och vackra beslag. Här hittar du även en specialbyggd säng, ett slags lågt loft, med generös inbyggd förvaring. I allrummet ryms ledigt soffgrupp, sovhörna och förvaringsmöbler. Badrummet är helkaklat i klassiskt vitt kakel med en smal ljus dekorrand och bjuder på en praktisk handdukstork. Det här är ett mysigt och charmigt hem att längta till!

Bf Gröndalsgården u.p.a.

Antal lägenheter och lokaler

Den äkta bostadsföreningen BF Gröndalsgården u.p.a. (org. nr 702000-8046) bildades 1917 och äger fastigheten Stockholm Rodret 7. Det kulturmärkta huset är uppfört 1911 och innehar adresserna Gröndalshamnen 1 samt Maskinistgatan 15 och 17, föreningen upplåter 39 st lägenheter med andelsrätt. Bostadsförening är en äldre boendeföreningsform som existerade innan bostadsrättslagen introducerades. Föreningens fastighet värms upp med fjärrvärme.

År föreningen övertog fastigheten

Bostadsföreningen äger fastigheten sedan 1918.

Mark

Föreningen innehar marken med äganderätt och påverkas således inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Föreningen är självförvaltande och sköter såväl den tekniska som ekonomiska förvaltningen på egen hand.

Renoveringar

Föreningens hus har renoverats löpande under åren. Åtgärder i urval följer. 2016: Renovering av innergård och gårdsfasader samt skorstenar. 2010: Fönsterrenovering. 2002: Byte av vatten- och avloppsstammar i kök och badrum. 2000: Installation av fjärrvärmeanläggning. Fönsterbyte mot gatan. 1990: Renovering av tak. 1984: Fasadrenovering mot gatan.

Kommande renoveringar

Renovering av taket ligger inom en tioårsperiod.

Ekonomi

Föreningen har en stabil ekonomi enligt föreningens kontaktperson. De långfristiga skulderna uppgår till 14 mkr och de årliga intäkterna uppgår till cirka 1,6 mkr. Föreningens lån per kvadratmeter bostadsyta går ej att räkna fram då totalytan för föreningen saknas. Däremot kan man räkna fram ett värde baserat på lägenhetens andelstal och registrerad storlek i föreningen, då uppgår belåningen till cirka 5.400 kr per kvm boyta. Snittet i Gröndal är cirka 6.000 kr per kvm. Föreningen uppger att de har låga räntor för sina lån.

Avgifter

Föreningen har tidigare höjt avgiften och har planerat ytterligare en höjning. Detta är dock inte beslutat och föreningens låga låneräntor har också bidragit till att avgiftsändringar uteblivit. Budgeten kommer att ses över under hösten.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får tidsbegränsat ske med tillstånd från i första hand styrelsen och i andra hand hyresnämnden. Styrelsen är tveksamma till korttidsuthyrning.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Länsförsäkringar. Ansvarsförsäkring ingår för styrelsen.

Städning och städdagar

Föreningen anordnar en till två gemensamma städdagar per år. Man hyr in en container så att de boende kan städa sina förråd vid dessa tillfällen.

Tvättstuga

I källaren till Maskinistgatan 15 finns en tvättstuga med två vanliga tvättmaskiner och en för större textilier såsom mattor. Det finns även torktumlare och ett rum med ett stort och ett litet torkskåp.

Gemensamma utrymmen

Föreningen har en fin och nyligen renoverad innergård med trädgårdsmöbler och grill. På övre gården innanför låst grind finns plats för cyklar. På innergården har det också tillkommit ett barnvagnsförråd. Det finns ett hobbyrum och vid slutet av Maskinistgatan finns en sjöterrass med utsikt mot Mälaren och Söderbebyggelse.

Sophantering

Nere på Lusuddsvägen finns behållare för papper, kartong, glas, plast och metall. På föreningens egen gård (den övre) finns behållare för matavfall och brännbart.

Parkering/garage

Föreningen har garageplatser med lång kötid. Med ett boendeparkeringstillstånd från Stockholms kommun kan du parkera på närliggande gator enligt skyltbestämmelser till en fast månadskostnad. Läs mer på kommunens webbplats.

Bredband och TV

Bredband finns via fiberanslutning och tecknas av varje medlem individuellt med valfri leverantör. Grundutbudet för kabel-tv ingår i månadsavgiften och levereras av Com Hem.

Förråd

Till lägenheten hör ett vindsförråd om cirka 8-10 kvadratmeter och ett källarförråd om cirka 5 kvadratmeter. Hiss upp till vind finns i port 17.

Juridisk person och delat ägande

Juridisk person godtas ej. Delat ägande är tillåtet.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens officiella infosidor och dokument samt föreningens kontaktperson 2017-11-03. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

BYGGNADSVÅRDSDAGEN - HÖSTEN 2018

Historiska Hem är mycket stolta att presentera en av årets största händelser för dig som älskar gamla hus och hem.

Läs mer om dagen här