Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Gröndalsvägen 33
Fastighetsföreningen Ratten 1913
Gröndal
SEKELSKIFTESTVÅA MED KAKELUGN OCH BALKONG
TEXT: KAX FOTO: SPINNELL STYLING: COPPARSTAD

Detta jugendhus från 1910-talet andas verkligen charm från tiden. Det skiljer sig något från de övriga husen i kvarteret med sin vackert dekorerade fasad - en böljande fronton i överkant och en port som är elegant markerad med ritsningar i putsen. Här bor du med småstadskänsla centralt i fina Gröndal, som bjuder på arkitektoniska sevärdheter, sjöbad, promenader i naturen längs Mälaren och Trekanten samt närhet till Södermalms puls i Hornstull. I denna luftiga och lättmöblerade tvåa med cirka tre meter i takhöjd hittar du ett vilsamt och härligt hem. Notera framför allt de vackra furutiljorna, de stora fönstren och den stilrena kakelugnen i sekelskiftesstil, som bidrar till att ge detta drömhem en egen själ. Här lagar du mat i ett ljust och charmigt kök med plats för fem, vilar ut i ett stort harmoniskt sovrum med gott om förvaring och har dessutom chans att påverka hur ditt nya badrum ska se ut. Från sovrummet leder en vacker glasad dubbeldörr ut till den generösa balkongen i söderläge, som i sin tur vetter mot den gröna och sköna innergården. Detta är ett hem att trivas i varje dag på året! För att se fler bilder, tryck på en bild och följ bildspelet.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Ansvarig mäklare
Mattias Lantto
Reg. fastighetsmäklare

BOSTADSFAKTA

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Byggnadsår:
Fastighetsföreningen Ratten 1913
Våning:
2 av 4, hiss finns
Rum:
2 rum och kök
Area:
58 m²
Avgift:
3 340 kr inkl värme, VA
Pris:
4 600 000 kr utgångspris

Huset och föreningen


Förra sekelskiftet gick i jugendstil och denna fastighet från 1910-talet andas verkligen charm från tiden. Den skiljer sig lite från övriga fastigheter i kvarteret med sin vackert dekorerade fasad - en böljande fronton i överkant och en port som är elegant markerad med ritsningar i putsen. Ritningarna på detta hus finns inte kvar och därför finns ingen uppgift om arkitekten. Detta är dock ett bra exempel på förra sekelskiftets byggande i förstäder. Huset renoverades stort med start 1972, vilket omfattade badrum, centralvärme, kök och fönster. År 2012 byttes fönster och portar ut ännu en gång och under 2015 renoverades hissen. Kuriosa från år 1951 är att det bodde många i trappen med titlar på F - filare, förman, faktor, fröken och fru. Idag huserar en trevlig bostadsrättsförening i fastigheten och här är engagemanget stort, bland annat inom trädgårdsgruppen, som ser till att det växer och frodas både på innergården och i trapphuset samt på de gemensamma balkongerna. Innergården är lugn och lummig och ansluter till Sannadalsparken med boulebana och lekpark. Huset bjuder även på en fräsch tvättstuga, som renoverades år 2011, och cykel-/barnvagnsrum.

Närområdet


Nära Stockholms centrum och Södermalms puls, men ändå en helt egen och lugn småstad med gröna ytor och vatten på flera håll. I Gröndals centrum finns mataffär och små charmiga butiker. Det klassiska och charmiga konditoriet Lundbergs från 1946 är väl värt ett besök! Behöver du shoppa ordentligt finns Liljeholmens galleria en kort promenad bort. För den som är arkitekturintresserad finns många pärlor att beundra, till exempel de berömda stjärnhusen. Från klipphällarna i närheten av dessa hus har du magisk utsikt över solnedgången och gillar du att bada är det fritt fram att härifrån slänga dig i Mälarens vågor, alternativt gå ner till Trekantens barnvänliga badstrand. I närheten finns också Vinterviken med strandpromenaden som löper ända bort mot Mälarhöjden. Kommunikationerna är toppen - på cirka 10 minuter går du till Liljeholmens t-bana, på 15 minuter går du till Hornstull, Tvärbanan tar dig både i riktning Hammarby sjöstad och Solna. Dessutom trafikerar buss 133 sträckan Liljeholmen-Gröndal-Ekensberg.

Allmänt


Denna välplanerade tvåa har både charm och egen själ. Dessutom badar den i ljus och rymd tack vare stora fönster och cirka tre meter i takhöjd. Det är även originaldetaljerna som bidrar till hemtrevnaden - vackra furutiljor, gedigna snickerier, fönster över dörrparti mellan kök och hall samt fungerande kakelugn i stilren sekelskiftesdesign. Den stora balkongen, som du når från sovrummet via en vacker glasad dubbeldörr, vetter mot grönskande innergård och ger lägenheten ytterligare en dimension. Via den rymliga och ljusa hallen når du det stilrena köket med attityd och fönster i söder som gör att både du och växterna trivs - här ryms dessutom matplats för 4-5 personer. Vidare in ett likaledes rymligt och trivsamt vardagsrum med kakelugn, där du med lätthet får plats med två soffor, arbetsplats och förvaringsmöbler. Sovrummet är vilsamt och härligt med bra förvaring i garderobsvägg och dessutom får här plats en stor dubbelsäng, sängbord och förvaringsmöbler. Tack vare stambytet i januari 2017 har du möjlighet att påverka hur ditt nya badrum ska se ut. Till lägenheten hör ett vindsförråd om ca 7 kvm. Välkommen hem!

Kök


Det här ljusa och charmiga köket bjuder på släta vita luckor, klassiskt enkelt 15x15-kakel upp till tak och ett gråmålat plastgolv som nästan känns lite industri. Här hittar du även en otroligt cool bänktopp med attityd tillverkad av plywood, som dessutom bidrar med generös arbetsyta. Den öppna hyllan över bänken ger en luftig känsla och det stora fönstret i söder gör att både du och växterna trivs. Skafferiskåpet bidrar med bra förvaring. Köket rymmer matplats för 4-5 personer. Vitvaror från Electrolux.

Vardagsrum


Detta härliga rum med rymd bjuder på hög takhöjd, ett stort tvåluftsfönster i nordväst och en fungerande kakelugn i stilren sekelskiftesdesign. Under sommaren trillar solen in här framåt kvällen. De ljusa väggarna som målades 2015 ger extra ljus, vilket matchar perfekt med furutiljorna på golvet som bidrar med en ombonad atmosfär. Här finns gott om plats för soffgrupp, förvaringsmöbler och arbetsplats eller liknande. Ett rum för umgänge och trivsel.

Sovrum


Ett mycket vilsamt och härligt rum som har en stor helglasad dubbeldörr ut mot den rymliga balkongen, som i sin tur vetter mot den lugna innergården. Här njuter du av helgfrukostar och av magisk sol under dagen i söderläge. De ljust grågröna väggarna ger ett lugnt och harmoniskt intryck och till detta matchar genuina och hemtrevliga furutiljor. Här finns en garderobsvägg med spegeldekorerade dörrar som ger bra förvaring och i rummet ryms dessutom ledigt en stor dubbelsäng, sängbord och förvaringsmöbler.

Badrum


Här har du chans att inreda badrummet i din egen stil eftersom ett stambyte ska genomföras i början av 2017. Idag finns handdukstork och tvättmaskin.

Hall


Här välkomnas du av ljus och rymd tack vare högt i tak och vackert sekundärljus från köket. Dörröppningen mellan hall och kök har ett glasparti i överkant som släpper in mycket ljus. Den fina hatthyllan i trä med krokar ger bra avhängning och plats för skohylla under. Dessutom generös förvaring i en platsbyggd garderob. Ljust grå väggar ger en sober inramning, vilken matchar golvets furutiljor perfekt. Hallen rymmer ytterligare garderober om så önskas och kan även byggas om till kök.

Brf Rattmuffen

Antal lägenheter och lokaler


Föreningen äger fastigheterna Ratten 1, Ratten 3, samt Ratten 13. Föreningen består av 56 bostadsrätter, sex hyresrätter samt hela 15 uthyrda hyreslokaler. Adress är Gröndalsvägen 33, 37 samt 39. Husen uppfördes 1913.

År föreningen övertog fastigheten


Föreningen tog över fastigheten 2009.

Tomträtt


Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare


Den ekonomiska förvaltningen sköts av Deloitte. Den tekniska förvaltningen sköts av MFS.

Renovering


Så sent som 2012 byttes fönstren, balkonger byggdes samt kakelugnarna i fastigheterna renoverades. Portarna har renoverats samt hissen i uppgång 33 har renoverats och moderniserats. 2011 byggdes en helt ny tvättstuga. Obligatorisk ventilationskontroll har genomförts.

Kommande renoveringar


Under 2017 kommer samtliga badrum samt kök stambytas. Som det ser ut nu kommer tidigare avgiftshöjningar räcka för att finansiera stambytet. Då denna port är först ut kan stambytet redan vara klart då du flyttar in här. Kontakta mäklaren för mer information samt de val du kan göra gällande kakel mm.

Ekonomi


Föreningens kontaktperson ser ekonomin som god. Föreningens lån per kvm är 5 266 kr. Medan snittet i Gröndal ligger strax över 6 000 kr i lån per kvm. De kvarvarande hyresrätterna (sex stycken) utgör ett dolt kapital och kommer då de avyttras att stärka föreningens ekonomi väsentligt.

Andrahandsuthyrning


Andrahandsuthyrning skall godkännas av styrelsen. På föreningens hemsida finns ansökansblankett och information kring detta. http://www.brfrattmuffen.se/

Försäkring


Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Länsförsäkringar. I föreningens försäkring ingår bostadsrättstillägg. Du behöver alltså inte komplettera din hemförsäkring med någon typ av tillägg för bostadsrätt.

Trappstädning


Föreningen anlitar städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver ombesörja.

Städdagar


Föreningen har en städdag på våren och en på hösten, med efterföljande fika.

Tvättstuga


Nybyggd tvättstuga i anslutning till Gröndalsvägen 33. Tvättstugan är utrustad med tre tvättmaskiner, två torktumlare, torkskåp samt mangel.

Gemensamma utrymmen


Mycket trevlig innergård med planteringar och grillar. Gott om plats för cykelparkering/Barnvagnsförråd i port 33.

Bredband och Kabel-TV


Kabel-TV via Com hem. Installerad fiberoptik till fastigheten via StokAB dock ej indraget till lägenheterna.

Juridisk person


Juridisk person godkännes ej.

Kontroll


Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson 2016-12-23. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

Byggnad

Byggnadsår
Fastighetsföreningen Ratten 1913
Energideklaration
Utförd 2008-05-28
Energiförbrukning
168 kWh/år