Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Skånegatan 109
BOCANDER & CRONVALL 1928
Södermalm - Nytorget
CHARMIG 2,5:A MED ÖPPEN SPIS OCH UTSIKT MOT VITABERGEN
TEXT: KAX STYLING: RYDMAN FOTO: SPINNELL

I ett vackert hus i nordisk klassicistisk stil från 1929 hittar du denna perfekta pärla. Idag disponerad som 2,5 rum och kök men med möjlighet till 3 rum och kök. Huset ritades av arkitektduon Martin Bocander och Albin Cronvall på uppdrag av byggmästare S.G. Johansson. Här bor du bra på alla sätt med stans trevligaste restaurang- och butiksstråk samt Nytorget bara ett par kvarter bort. Medborgarplatsens, Götgatans och Skanstulls service och folkmyller ligger på promenadavstånd och under varma dagar svalkar du dig i sköna och gröna Vitabergsparken. Kommunikationerna är också mycket bra i dessa kvarter - alldeles i närheten rullar bland annat innerstadsbuss 2 och 3. Detta hem bjuder på charmiga originaldetaljer som serveringsgång, fiskbensparkett, takrosetter, speglade dörrar samt stora fönster med originalbeslag. Lägg till detta en vacker öppen spis i den inre hallen samt ett kök i allra bästa stil från 2015. Från vardagsrummet har du dessutom ljuvlig utsikt mot Vitabergsparken, Sofia kyrka och kulturbebyggelsen i kvarteret. Välkommen hem! För fler bilder, klicka på valfri bild och följ bildspelet.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

KOMMANDE VISNINGAR

Kontakta mäklaren för visning

Ansvarig mäklare

Katarina Ljung
VD / Reg. fastighetsmäklare

BOSTADSFAKTA

Bostadstyp:
Bostadsrätt
arkitekt:
BOCANDER & CRONVALL 1928
Våning:
1 av 5, hiss finns
Rum:
2,5 rum och kök
Area:
72 m²
Avgift:
4 052 kr inkl värme, VA, kabel-TV och Bredband
Pris:
5 650 000 kr utgångspris

Allmänt om fastigheten

Driftskostnad
4400 kr/år
El
2400 kr/år
Försäkring
2000 kr/år
Beräknat antal pers
2

Huset och föreningen

Kopparn 12 byggdes under åren 1928-1929 av byggmästaren S.G. Johansson för Bror Åhrbergs räkning i nordisk klassicistisk stil. Arkitekter var Martin Bocander och Albin Cronvall som båda arbetat åt Hagström och Ekman som drev ett välkänt arkitektkontor i början av 1900-talet. Huset har en sockel av natursten och putsad bottenvånig med bandrustik. Portalen är också i natursten och porten består av en pardörr i trä med glas. Övriga huset är slätputsat med sparsmakade dekorer. Föreningen i detta hus stambyte 2012 renoverade gården år 2015-2016 och här finns gemensam tvättstuga och cykelförråd. På bottenvåningen ligger två lokaler som hyrs ut. Under våren 2017 byts innerdörrar mot säkerhetsdörrar och under 2017/2018 kommer trapphuset att renoveras.

Närområdet

Bättre än så här blir det inte på Söder. Lägenheten ligger lugnt och tyst på Skånegatan vid Vitabergen - här bor du med Nytorget och Söders populära restaurang- och butiksstråk ett par kvarter bort. Missa inte ett besök hos mysiga fiket Älskade traditioner på Södermannagatan, som nyss fick en utmärkelse av White guide. Eller ett besök i någon av de härliga och färgstarka retrobutikerna Sivletto och Daisy Dapper. All tänkbar service hittar du bland annat runt Medborgarplatsen, Götgatan och Skanstull. Varma sommardagar bjuder gröna och sköna Vitabergsparken på välbehövlig svalka och här finns gott om gräsytor för både lek och picknick. Om sommaren spelar dessutom Parkteatern på den stora utomhusscenen i parken. Se också till att njuta av en promenad i en av Stockholms äldsta och numer k-märkta koloniträdgårdar från år 1906 - Barnängens koloniträdgårdsförening. Närmaste tunnelbana hittar du vid Medborgarplatsen eller Slussen och du har även mycket nära till innerstadsbussar, bland annat buss 2 och 3. 2025 står det även klart att tunnelbanan öppnar i Sofia. Härifrån kommer man på bara 4 minuter ta sig in till City.

Allmänt

En ljuvlig och charmig 1920-tals lägenhet med alla de rätta detaljerna bevarade - öppen spis, stora fönster med originalbeslag, serveringsgång, speglade dörrar, plankgolv, fiskbensparkett och takrosetter. Dessutom möjlighet att bygga fransk balkong i köket. Köket är dessutom nyrenoverat från år 2015 i allra bästa stil med fina grå luckor. Till detta franskt metrokakel som stänkskydd och Carrera-marmor som bänktopp, vilket också bidrar med stil och charm. Den inre hallen, där den öppna spisen finns, är som ett eget rum med plats för sittgrupp, eller varför inte skapa ditt eget bibliotek med arbetsplats här. Sovrummet är vilsamt inrett med en ljuvlig tapet i vintage-stil och bjuder på ett stort vackert fönster med vildvin vajande utanför. Från det rymliga vardagsrummet har du utsikt över Vitabergsparken, Sofia kyrka och kulturbebyggelsen i kvarteret. Det går även att bygga om lägenheten till en trea. Till lägenheten hör ett förråd om ca 5 kvm.

Kök

Köket går i allra bästa stil och renoverades år 2015 med hjälp av Saltsjöbadens finsnickeri och fick då grå luckor från Marbodal, som bildar en vacker bas till övrig inredning. Till detta vita väggar, furutiljor i original på golvet, franskt metrokakel i vitt satt i halvförband samt vacker Carrera-marmor som bänktopp. Köket byggdes upp till tak för bästa förvaring, dessutom finns gott om förvaring i den charmiga serveringsgången som leder in till köket. Här sitter fina speglade luckor från tiden då huset var nytt. Maskinerna kommer från NEFF - induktionshäll, ugn med ångfunktion, diskmaskin med zeolithtorkning och en kombinerad kyl/frys. Blandare från Tapwell. Från de två köksfönstren har du utsikt mot en grön gård och ingen direkt insyn. En fin detalj är att ett av fönstren sitter lite högre upp och har en inbyggd bokhylla under sig. I originalutförande användes ytan till pigalkov. Möjlighet finns att bygga en fransk balkong.

Vardagsrum

I detta rymliga och luftiga rum möts du av ett stort spröjsat fönster som bjuder på utsikt mot Vitabergsparken, Sofia kyrka och kulturbebyggelsen i dessa kvarter. Spegeldörrar i original med glas leder in till detta rum från hallen. Här ryms med lätthet soffgrupp och matsalsbord liksom förvaringsmöbler och bokhyllor. Stockholmsvitt på väggarna matchas av vacker och hemtrevlig fiskbensparkett. En inbyggd garderob med spegeldörr i original ger ytterligare bra förvaring.

Sovrum

Härligt sovrum med stort charmigt spröjsat fönster mot grön gård. Här ramar vildvinet in din utsikt och du har ingen direkt insyn. En inbyggd garderob med spegeldörr i original ger generös förvaring. På väggarna sitter en ljuvlig tapet i vintage-stil i milda nyanser och på golvet nylagd fiskbensparkett från år 2013. Förutom en stor dubbelsäng ryms här sängbord, förvaringsmöbler och en mindre arbetsplats.

Badrum

Kaklat badrum som rymmer precis det du behöver och som dessutom renoverades 2012 i samband med stambytet. Här finns kommod och spegelskåp för bra förvaring. Badkar, handdukstork och golvvärme gör också sitt till. Kliniker på golvet.

Hall och inre hall

Här välkomnas du i en hall med mycket bra avhängnings- och förvaringsutrymmen tack vare en inbyggd garderob och två hatthyllor med krokar respektive stång samt skohyllor. Hallen, som leder vidare till kök och inre hall, har ljusa väggar och till detta vacker stavparkett. Den inre hallen är rymlig och charmig tack vare den öppna spisen i original som värmer under kalla vinterkvällar. Till detta ljusa väggar och fin fiskbensparkett. Här finns bra plats för sittgrupp, eller kanske du föredrar att skapa ditt eget bibliotek med arbetsplats? Från den inre hallen leder en vacker dubbeldörr i original med glas in till vardagsrummet.

Brf Kopparn 12

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten Kopparn 12. Föreningen upplåter 15 lägenheter med bostadsrätt samt tre lägenheter och två lokaler med hyresrätt. Huset ritades av arkitekterna Bocander & Cronvall och uppfördes 1928-1929.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen förvärvade fastigheten 2012.

Mark

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Deloitte AB och den tekniska förvaltningen sköts av Teknikförvaltning AB. Teknisk förvaltning administreras av styrelsen. Fastighetsjour ombesörjs av Teknikförvaltning AB

Renovering

2015 Gårdsrenovering. 2014 Hissrenovering. 2013 Fönsterrenovering. 2012 Stambyte.

Kommande renoveringar

Föreningen upprättade en underhållsplan 2015 och som sträcker sig 15 år och uppdateras fortlöpande. 2017 planeras takupprustning, installation av säkerhetsdörrar och ny gårdsdörr. Renovering av trapphuset planeras till 2018.

Ekonomi

De långfristiga skulderna är för föreningens fastighet på ca 10,68 Mkr, vilket ger cirka 11 421 kr per kvm boyta. Avgift/kvm ca 666 kr. Avgiften höjdes med 2% under 2016 samt planerar att höjas ytterligare 2 %.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen. BRF Kopparn 12 följer de i var stund aktuella lagar som reglerar möjligheten till andrahandsuthyrning. De villkor som gäller för uthyrning i andra hand återfinns i stadgarna.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Stockholms stads Brandförsäkringskontor.

Trappstädning

Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Städdagar

Föreningen har gemensamma föreningsdagar 2 ggr per år. Medlemmar förväntas att närvara.

Tvättstuga

Tvättstugan är belägen i källaren. 1 tvättmaskin, torktumlare och torkskåp.

Gemensamma utrymmen

I källaren finns barnvagnsrum och cykelrum.

Bredband och Kabel-TV

Bredband via ownit. Ingår i avgiften. Kabeltv via comhem, analog och digitalt utbud.

Juridisk person

Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson 2016-12-20. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

Besök vår butik

Välkommen till vår butik! Här finner du utvalda designklassiker, unika inredningsdetaljer och nya produkter i små upplagor. Öppet torsdag-fredag 12-18. Södermannagatan 35.

Läs mer om butiken här