Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Bondegatan 55
Gustaf Lindén 1911
Södermalm - Sofo
SEKELSKIFTESTVÅA MED BALKONG OCH KAKELUGN
TEXT: KAX FOTO: SPINNELL STYLING: MAINSTREET

I ett vackert sekelskifteshus från 1912 hittar du denna perfekt planerade pärla. Detta hus hör till de äldsta i detta kvarter och stod klart 1912. Byggherre var Carl August Dimander, som under många år bodde i det lilla hus som tidigare stod på platsen. Här bor du bra på alla sätt med stans trevligaste restaurang- och butiksstråk samt Nytorget bara ett par kvarter bort. Medborgarplatsens, Götgatans och Skanstulls service och folkmyller ligger på promenadavstånd och under varma dagar svalkar du dig i sköna och gröna Vitabergsparken. Kommunikationerna är också mycket bra i dessa kvarter - alldeles i närheten rullar bland annat innerstadsbuss 2 och 3. Detta hem bjuder på charmiga originaldetaljer, bland annat furutiljor, takrosetter, speglade dörrar samt stora, luftiga och småspröjsade fönster med djupa fönsternischer. Lägg till detta en fungerande och vacker kakelugn i vardagsrummet samt ett modernt och stilrent badrum från 2013. Från köket leder dessutom en ljuvlig dubbeldörr ut till den generösa balkongen i högt och fritt läge mot innergården. Välkommen till ett sekelskifteshem att trivas i! För att se fler bilder, tryck på en bild och följ bildspelet.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Mattias Lantto
Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Bondegatan 55
Område:
Södermalm - Sofo
arkitekt:
Gustaf Lindén 1911
Våning:
3 av 4, hiss finns
Rum:
2 rum och kök
Area:
46 m²
Avgift:
2 125 kr Inkl Värme, VA, samt kabel-TV

Allmänt om fastigheten

El:
2 800 kr/år
Försäkring:
2 472 kr/år
Total driftskostnad:
5 272 kr/år
Beräknat antal pers:
2

Huset och föreningen

Kvarteret Veken består av hus från flera tider med start på 1910-talet och fullt uppbyggt först under tidigt 1960-tal. Fastigheten Veken 3 hör till de äldsta husen i detta kvarter och stod klart 1912. Byggherre var Carl August Dimander, som under många år bodde i det lilla hus som tidigare stod på platsen. Byggmästare och planarkitekt var Carl Zetterberg. För fasadritningarna stod dock Gustaf Lindén. Det här är ett vackert hus som i stort har kvar sitt ursprungliga utseende. Fasaden har natursten i bottenvåningen och småspröjsade fönster, vilket representerar en klassisk era inom den svenska byggnadstraditionen. Huset har renoverats under årens lopp och redan under 1930-talet drogs centralvärme in och hiss byggdes i uppgången mot Bondegatan. Under mitten av 1970-talet gjordes en omfattande ombyggnad då alla lägenheter fick ordentliga badrum och nya kök. Balkonger sattes upp år 2008. Den här välskötta föreningen erbjuder en fin innergård med trädgårdsmöbler, blommor, buskar och en gräsplätt, som sköts av en trädgårdsfirma. Här finns även en bra tvättstuga, cykel-/barnvagnsförråd och en lokal med pingisbord i källaren. Föreningen är mycket lågt belånad, trots att man har stora renoveringar bakom sig. Dessutom har avgifterna sänkts med 10 procent vid två tillfällen sedan 2011. Här bor du tryggt, bekvämt och bra!

Närområdet

Bättre än så här blir det inte på Söder. Lägenheten ligger lugnt och tyst på Bondegatan vid Vitabergen - här bor du med Nytorget och Söders populära restaurang- och butiksstråk ett par kvarter bort. Missa inte ett besök hos mysiga fiket Älskade traditioner på Södermannagatan, som nyss fick en utmärkelse av White guide. Eller ett besök i någon av de härliga och färgstarka retrobutikerna Sivletto och Daisy Dapper. All tänkbar service hittar du bland annat runt Medborgarplatsen, Götgatan och Skanstull. Varma sommardagar bjuder gröna och sköna Vitabergsparken på välbehövlig svalka och här finns gott om gräsytor för både lek och picknick. Om sommaren spelar dessutom Parkteatern på den stora utomhusscenen i parken. Se också till att njuta av en promenad i en av Stockholms äldsta och numer k-märkta koloniträdgårdar från år 1906 - Barnängens koloniträdgårdsförening. Närmaste tunnelbana hittar du vid Medborgarplatsen eller Slussen och du har även mycket nära till innerstadsbussar, bland annat buss 2 och 3.

Allmänt

Perfekt planerad tvåa som känns större än sina 46 kvm. Vardagsrummet stoltserar med ett härligt fönsterparti som har småspröjs, tre lufter och djup nisch samt en vacker och fungerande kakelugn som värmer under kalla vinterkvällar. Från det fina och praktiska köket leder en vacker dubbeldörr vidare ut till den generösa balkongen som vetter mot gården och rymmer både sittgrupp och blomster. Sovrummet är en lugn oas med ett stort vackert spröjsat fönster mot innergården, som tack vare ett högt läge inte har insyn. Det stilrena badrummet renoverades 2013 och fick då uppdaterad komfort i form av bland annat takdusch, handdukstork och lyxig golvvärme. Lägenheten bjuder även på furutiljor i original, speglade dörrar och takrosetter. Kort sagt, här finns allt du behöver!

Kök

Stilrent och praktiskt Ikeakök med vita speglade luckor, liggande vitt kakel som stänkskydd och mörkgrå bänktopp i laminat. Till detta ljusa väggar och ett fantastiskt fint trägolv - furutiljor i original. En annan fin detalj i golvet är en stenplatta från tiden för bygget som markerar platsen för en dåtida vedspis. Här finns även rum för frukostplats för två och en inbyggd städskrubb för bra förvaring. Köket omfattar även uppdaterade maskinvaror, som kyl/frys, induktionshäll och ugn från Ikea samt diskmaskin från ASKO (2011) och mikrovågsugn från Kenwood (2011). En vacker dubbeldörr med stora fönster ger ett fint ljusinsläpp och leder ut till den generösa balkongen som har gott om plats för sittgrupp och blomster. Balkongen har högt och fritt läge, nästan utan insyn, mot den lugna innergården. Välkommen till ett ljust och härligt kök!

Vardagsrum

Detta rum har ett ljuvligt ljusinsläpp från det vackra och småspröjsade fönsterpartiet med tre lufter och charmig, djup nisch. Rummets höjdpunkt är dock utan tvekan den vackra och fungerande kakelugnen i original som värmer under kalla vinterkvällar. Rummets ljusa väggar matchar fint till de genuina furutiljorna i original, som i sin tur bidrar med en ombonad känsla. Det höga läget och ljudisolerade fönster gör dessutom detta rum till en lugn oas. Här finns även en inbyggd klädkammare med speglad dörr i original och plats för soffgrupp samt matbord eller arbetsplats.

Sovrum

Efter långa dagar på jobbet är det här ett behagligt rum att vila i. Svala ljusa väggar och till detta genuina furutiljor i original, som bidrar med en ombonad känsla. Ett vackert ljusinsläpp kommer från det småspröjsade fönstret med två lufter och djup nisch. Här råder lugnet och du har ingen insyn tack vare det höga läget mot innergården. Notera också den charmiga takrosetten. I detta rum finns plats för dubbelsäng, sängbord och förvaring. En fin mörk sänggavel av liggande brädor kan övertas av köparen om så önskas.

Badrum

Stilrent och perfekt planerat badrum med dusch från 2013! Vackert grått klinker på golvet och till detta matchar stora, liggande vita kakelplattor med betonggrå fog på väggarna - enkelt och snyggt. Mörk kommod i modern design bidrar med bra förvaring. Duschen har fällbar glasvägg från INR, kombinerad tak-/handdusch samt blandare från Tapwell. Här finns praktisk handdukstork och lyxig golvvärme. Spottar i taket och fin armatur från Ballingslöv över spegeln ger bra ljus. Badrummet är förberett för installation av tvättmaskin - el, vatten och avlopp är indraget.

Hall

Trevlig hall som hälsar dig varmt välkommen hem! Här finns en inbyggd garderob för avhängning direkt innanför dörren, plats för skoförvaring längs ena väggen och ytterligare en inbyggd garderob med djupa hyllplan längre in i hallen. Här bjuds även på ljusa väggar och furutiljor i original.

Brf Kråkhvilan

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten Veken 3. Föreningen upplåter 34 lägenheter med bostadsrätt samt en lägenhet och tre lokaler med hyresrätt. Huset ritades av arkitekt Carl Zetterberg och uppfördes 1911-1912.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen förvärvade fastigheten 2003.

Mark

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Botema Fastighets AB och den tekniska förvaltningen sköts av Valvet AB.

Renovering

2014 Takrenovering. 2013/14 Trapphusrenovering( helt ny hiss på Erstagatan). 2011 Stamspolning. 2009 Renovering av ventilationskanaler. 2008 mindre fasadrenovering. 2005 Stamspolning. 2004 Renovering av tvättstugan. 1980 Stambyte och elstigare.

Kommande renoveringar

Föreningen följer en underhållsplan som upprättades 2008 och sträcker sig fram till 2018. En ny kommer att upprättas under 2017. 2018 stamspolning. För 2017 är det planerat för renovering av puts/fasad, fönster (utvändigt) samt muren på gården. Detta finansieras genom lån cirka 3,5 miljoner för att täcka detta. Som det ser ut nu behövs ej avgiftshöjningar.

Ekonomi

De långfristiga skulderna är för föreningens fastighet på ca 4,25 Mkr, vilket ger cirka 2 366 kr per kvm boyta. Snittet för stadsdelen är cirka 6 000 kr per kvm boyta. Avgift/kvm ca 582 kr. Avgiften sänktes med 10% i januari 2016. Föreningen planerar inte någon höjning av avgiften inför 2017.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad genom Trygg Hansa.

Trappstädning

Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Städdagar

Normalt 1-2 gånger per år.

Tvättstuga

Tvättstugan är utrustad med tre tvättmaskiner, torktumlare, torkskåp och elmangel. Denna finns på gården vid porten vid Erstagatan.

Gemensamma utrymmen

Föreningens trevliga innergård är möblerad med trädgårdsmöbler, grill med mera. Det finns cykelförråd och barnvagnsförråd, pulka med mera (Bondegatan 55), och grovsoprum.

Bredband och Kabel-TV

Comhem (grundutbudet för kabel-TV ingår i avgiften). Fiber är draget in i huset men ej in i bostäderna.

Juridisk person

Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson 2016-12-23. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

BYGGNADSVÅRDSDAGEN - VÅREN 2019

Historiska Hem är mycket stolta att presentera en av årets största händelser för dig som älskar gamla hus och hem.

Läs mer om dagen här