Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Kyrkogårdsvägen 91 A
Edvin Engström 1935
Enskededalen
SOM EN VILLA - FUNKISFEMMA MED UTSIKT OCH TRÄDGÅRD
TEXT: KAX FOTO: SPINNELL STYLING: RYDMAN

Detta fina hus stod klart 1935 efter ritningar av funkisarkitekt Edvin Engström, Egnahemsbyrån, som låg bakom arkitekturen för en stor mängd byggnader runt om i Stockholm vid denna tid. Från gatan är detta väl underhållna funkishus sig likt från tiden för bygget. En varsam tillbyggnad har gjorts under senare år för att skapa mer plats åt barnfamiljer. Detta är ett charmigt och välkomnade hem (med en totalyta om 121 kvm. Boa:74, Bia:47 ) i bästa funkisstil med utsikt över grönska och villorna i kvarteret. Här bor du dessutom som i en villa med egen entré, två våningsplan och tillgång till en ljuvlig trädgård. Flera fina detaljer är bevarade från tiden för bygget, till exempel fiskbensparkett, spanjoletter, spegeldekorerad skjutdörr, fönsterbänkar och enklare takrosetter. De om-/tillbyggnader och platsbyggda lösningar som tillkommit har utförts med respekt för husets historia och går i uppdaterad funkisstil. Detta hem bjuder på ett hemtrevligt kök med matsal i etage, balkong, tre bra och luftiga sovrum, ett fräscht badrum med badkar, en fin toalett med snedtak samt ett rymligt och lättmöblerat vardagsrum. Dessutom är föreningens prunkande och frodiga trädgård som ett extra vardagsrum om våren och sommaren. Enskededalen är en trivsam bullerbyidyll och här bor du mitt i grönskan bland 1920-talsvillorna. Läget och kommunikationerna är toppen - via tunnelbana når du Söder på 10 minuter och på cirka en kvart är du vid Centralen. För fler fotografi, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

KOMMANDE VISNINGAR

Kontakta mäklaren för visning

Ansvarig mäklare

Katarina Ljung
VD / Reg. fastighetsmäklare

BOSTADSFAKTA

Bostadstyp:
Bostadsrätt
arkitekt:
Edvin Engström 1935
Rum:
5 rum och kök
Area:
75 m²
Avgift:
4 427 kr inkl värme, VA
Pris:
6 310 000 kr Utgångspris

Allmänt om fastigheten

Driftskostnad
9816 kr/år
El
5000 kr/år
Försäkring
3400 kr/år
Övrigt
1416 kr/år
Kommentar
Övrigt = Gas

Huset och föreningen

Cementgjutaren 18 stod klart 1935 efter ritningar av arkitekt Edvin Engström på Egnahemsbyrån, Stockholms stads fastighetskontor. Det finns knappt någon annan arkitekt som ritat så mycket i Stockholm som Engström. Hans penna ligger bakom de flesta villor i Södra Ängby och han var även aktiv i Hammarbyhöjden, Traneberg, Hägerstensåsen, Björkhagen och Årsta. Engström var utbildad vid KTH och tog examen 1920. Just Cementgjutaren 18 ett fint exempel på ett mindre flerfamiljshus i funkisstil, en svensk version av modernismen, som fick sitt stora genombrott i och med Stockholmsutställningen 1930. Från gatan är huset sig likt från tiden för bygget. Dock har en tillbyggnad gjorts, med respekt för husets historia, för att skapa mer utrymme för familjer med barn. Andra förbättringar som genomförts är installation av bergvärmepump 2007, nytt tak och renovering av tvättstuga 2009 samt 3-fas till alla lägenheter. Huset erbjuder även ett mindre gym och ett stort cykelförråd. På våren och sommaren är den frodiga trädgården den naturliga samlingspunkten för stora och små i denna förening. Det grillas och leks - det finns gungställning och gott om plats för leksaker. För den som vill vara för sig själv rymmer trädgården även avskildhet. Trädgården sköts av medlemmarna och här får du möjlighet att påta i jorden. Här finns fläder (den som har tur kan få en hemkokad flaska flädersaft av grannen), syrener, smultron, smulbär, vinbär, krusbär, flera olika örter och blommor.

Närområdet

Enskededalen är en trivsam bullerbyidyll och här bor du mitt i grönskan bland 1920-talsvillorna. För barnfamiljen är Magnebergsparken ett kärt tillhåll, bland annat med lekpark, fotbollsmål och plaskdamm. I parken firas även valborg med pompa och ståt. Sandsborgs kyrkogård och Skogskyrkogården ligger på andra sidan gatan, och där kan du söka vilsam svalka och sköna promenader. Området runt Enskededalen bjuder på små, personliga butiker och flera enklare restauranger. Vid Sandsborgs t-banestations finns till exempel litet bibliotek och ett fint inomhusbad i bästa retrostil samt butik, frisör, gym och apotek med mera. Även i Kärrtorp, som ligger på gångavstånd, finns ett bra centrum. I närheten av din nya bostad kan du även äta frukost på mysiga Gamla Enskede bageri eller middag på Gamla Enskede Matbod. I området finns flera dagis och i Kärrtorp finns skola. Skogskyrkogårdens t-banestation ligger i kvarteret på kort och bekvämt avstånd. På 10 minuter når du Söder och på cirka en kvart är du vid Centralen. På Sockenvägen rullar även bus 161 som trafikerar sträckan Liljeholmen-Bagarmossen.

Allmänt

Charmigt och välkomnade hem i bästa funkisstil med utsikt över grönska och villorna i kvarteret. Här bor du dessutom som i en villa med egen entré, två våningsplan och tillgång till en ljuvlig trädgård. Flera fina detaljer är bevarade från tiden för bygget, till exempel fiskbensparkett, spanjoletter, spegeldekorerad skjutdörr, fönsterbänkar och enklare takrosetter. De om-/tillbyggnader och platsbyggda lösningar som tillkommit har utförts med respekt för husets historia och går i uppdaterad funkisstil. I detta hem möts du ett fint kök i vitt med en härlig och generös matsal i etage. Tre bra sovrum med utsikt över villorna i området. Rymligt och lättmöblerat vardagsrum med grönskande vy och en balkong där du njuter av fågelkvitter på mornarna. Dessutom ett badrum med badkar och takdusch samt en toalett, som båda är stilrent inredda i bästa stil. Till lägenheten hör ett källarförråd med hyllor och bra golvyta.

Kök (plan 1)

Härligt vitt kök från Hagakök med trädetaljer i form av skåpkanter och bänktoppar i ek. Till detta stilrent, vitt, liggande kakel med ljusgrå fog och vitmålade, rustika och patinerade furutiljor. Högt i tak, hela 2,7 meter bidrar med rymd. Här finns gott om förvaring tack vare det stora skafferiet och många skåp. Uppdaterad maskinell utrustning, som gasspis från Smeg, kyl respektive frys samt diskmaskin från Cylinda. I anslutning till köket ligger matrummet i etage, två trappsteg ner, vilket ger en känsla av rymd.

Matrum (plan 1)

Svagt ljusblå väggar, vita snickerier och fiskbensparkett sätter stämningen i detta vilsamma rum. Vackert ljus från det stora treluftsfönstret och härlig morgonsol. Detta rum ligger i en tillbyggnad från senare delen av 00-talet och rummet ligger två trappsteg ner från köket, vilket både är charmigt och ger en härlig känsla av rymd. Här ryms med lätthet ett stort matsalsbord för 8-10 personer. Från detta rum leder en vitmålad trappa i uppdaterad funkisstil till det mindre sovrummet på vindsplanet.

Vardagsrum (plan 1)

Vilsamt vitgrå väggar omfamnar detta lättmöblerade rum, som har en generös takhöjd om 2,7 meter. Till detta fiskbensparkett och fina originaldetaljer som skjutdörr med spegeldekor, enkel takrosett och fönstervred. Utanför fönstren prunkar det om sommaren och du ser ut över grönskan och Sandsborgs kyrkogård. I detta rum finns gott om plats för matbord och soffa eller större soffgrupp och läshörna.

Hall (entré)

Här välkomnas du av en rar hall i vitt. På golvet trivsam ekparkett och till detta en vitmålad trappa som leder upp till övriga lägenheten och ytterligare förvaringsmöjligheter i den övre hallen. Notera den fina ledstången i funkisstil. I hallen finns en platsbyggd hylla med ankarkrokar att hänga ytterkläderna på och hyllor för vantar, mössor och annat.

Sovrum (plan 1)

Här möts du av rymd tack vare generös takhöjd på 2,7 meter och ett stort fönster med gedigen fönsterbänk i sten och spanjoletter i original. Härifrån har du härlig utsikt över trädgården och villaområdet. Vilsamma väggar i svagt grått och till detta matchar fiskbensparkett perfekt.

Övre hall & balkong (plan 1)

Charmig och väl utnyttjad övre hall med platsbyggd sittbänk och specialbyggda, generösa förvaringsskåp med spegeldekor. Till detta fiskbensparkett i original och en tapetserad fondvägg med Strawberry Thief från Morris & Co. Härifrån når du även balkongen där du sitter i svalkan under sommarmorgnarna och njuter av fågelkvitter och den gröna omgivningen. Du når balkongen via den fina funkisdörren i original, som även har kvar vredet från tiden för bygget. Dessutom har balkongen nyligen fått nytt plankgolv.

Badrum (plan 1)

Modernt och helkaklat badrum med lyxig golvvärme. Vita, stora, rektangulära kakelplattor på väggarna och till detta mörkgrått klinker på golvet. Kommod med lådor ger bra förvaring. Dessutom ett väggskåp och ett spegelskåp. Härligt inbyggt badkar med kombinerad tak-/handdusch i rostfri design.

Övre hall (plan 1, trappa till vind)

Detta lilla rara utrymme har fått ett fint lyft tack vare de specialbyggda skåpen för städsaker och förvaring samt en liten arbetsplats för hemmajobb eller symaskin. Härifrån nås vinden via den charmiga trappan och fina dörren, båda i original.

Master bedroom (vindsplan)

Mysigt och charmigt rum med snedtak klätt i vitt träplank. Till detta matchar ekparketten perfekt. Ett halvmåneformat fönster med nisch och ett takfönster ger fint ljus och härifrån har du också en härlig utsikt över villorna och trädgårdarna i kvarteret. I detta rum finns gott om plats för dubbelsäng, sängbord och andra möbler, som fåtölj och byrå med mera. En liten förvaringsgång leder från detta sovrum till det mindre sovrummet på samma plan.

Sovrum (vindsplan)

Här sover du gott under stjärnorna och med nymålat vitt snedtak över huvudet. På golvet trivsam ekparkett. Detta rum nås via en nybyggd och stilren trappa från matrummet. Två takfönster och ett halvmåneformat fönster bidrar med fint ljus. Härifrån har du också en härlig utsikt över villorna och trädgårdarna i kvarteret. Från detta rum finns en förvaringsgång som leder in till det andra sovrummet på detta plan.

Toalett (vindsplan)

Fin och uppdaterad liten toalett med ljuvligt snedtak klätt i vitmålade brädor. Stora kakelplattor i vitt och mörkgrå klinker på golvet. Här finns gott om plats för förvaringsmöbler.

Brf Cementgjutaren 18

Antalet lägenheter

Föreningen äger fastigheten Cementgjutaren 18. Fastigheten består av 4 lägenheter. Alla är upplåtna med bostadsrätt. Föreningen är en äkta bostadsrättsförening. Huset ritades 1935 av arkitekt Edving Engström.

År föreningen övertog fastigheter

Brf Cementgjutaren ombildades fastigheten 2002.

Mark

Tomten disponeras med tomträtt, avtalet löper ut 2022-09-30.

Förvaltare

Ekonomisk förvaltare är medmera.

Renovering

Bergvärmepump installerades 2007. Tvättstugan renoverades 2009, taket byttes 2009, ny el, 3 fas till varje lägenhet.

Ekonomi

Föreningens långfristiga uppgick enligt årsredovisning 2015 till ca 2,3 milj kr. Vilket innebär en belåning om ca 7300 kr/kvm. Föreningen planerar inga allmänna avgiftsändringar men då denna lägenhet byggts om kommer avgiften justeras med + 185 kr samt ändrat andelstal till 25,18 % (dvs ytterligare 1%)

Städdagar

gemensam vår och höststädningsdagar.

Tvättstuga

Tvättstugan renoverades 2009 och är utrustad med 2 tvättmaskiner varav 1 ny tvättmaskin installerades under 2016, torktumlare och torkskåp.

Gemensamma utrymmen:

Ett litet gym finns i anslutning till tvättstugan. Stort cykelrum där även gemensamma trädgårdsmöbler förvaras. Gemensam grönskande trädgård.

Parkering

Parkering finns på gatan, finns alltid plats utanför med betald taxa á 500 kr för ett abonnemang och då parkerar man i hela taxa 4 .

Kontroll

Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

Besök vår butik

Välkommen till vår butik! Här finner du utvalda designklassiker, unika inredningsdetaljer och nya produkter i små upplagor. Öppet torsdag-fredag 12-18. Södermannagatan 35.

Läs mer om butiken här