Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Rutger Fuchsgatan 4
BOCANDER & CRONVALL
Södermalm
STILIG TVÅA MED KARAKTÄR
TEXT: KAX FOTO: BOUKARI STYLING: RYDMAN

I härliga Söderkvarter, några steg från Götgatans folkliv och Skanstulls fina kommunikationer, ligger denna charmiga och hemtrevliga tvåa som går i nyklassicistisk stil. Huset stod klart 1929 och uppfördes efter ritningar av arkitektduon Martin Bocander och Albin Cronvall, som under sin tid var några av de mest efterfrågade Stockholmsarkitekterna. Närhet till tunnelbana och innerstadsbussar samt gångavstånd till Medborgarplatsen, Nytorget, Vitabergen och Årstaskogen gör detta boende både bekvämt och centralt. Här välkomnas du av en fin liten hall i kombination med ett modernt och stilrent kök, som går i vitt, grått och mässing. Från köket når du alla lägenhetens utrymmen - det charmiga sovrummet med förvaring i ett gammalt serveringsskåp, det härligt rymliga vardagsrummet och det lilla söta badrummet. Här finns många gedigna detaljer kvar från tiden för bygget, till exempel nyslipade brädgolv, vita spegeldörrar i massivt trä, charmigt serveringsskåp, djupa fönsternischer och vackra fönsterbeslag. Gemensam vädringsbalkong finns på varje våningsplan. Dessutom bjuder denna lägenhet på ovanligt bra förvaring. Välkommen hem! För att se fler bilder, tryck på en bild och följ bildspelet.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Ansvarig mäklare
Mattias Öhman
Reg. fastighetsmäklare

BOSTADSFAKTA

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Byggnadsår:
BOCANDER & CRONVALL
Våning:
1.5 av 5, hiss finns
Rum:
2 rum och kök
Area:
46 m²
Avgift:
2 070 kr inkl värme, VA
Pris:
3 950 000 kr utgångspris

Huset och föreningen


Huset uppfördes i nyklassicistisk stil av byggmästaren C. A. Kihlgren och stod klart 1929. För ritningarna stod arkitektduon Martin Bocander och Albin Cronvall, som under sin tid var några av de mest efterfrågade Stockholmsarkitekterna, vilket märks på den stora mängd fastigheter de ritade under 1920-40-talet, bland annat på Kungsholmen, Södermalm och i Vasastan. Efter mindre renoveringar under årens lopp var det år 2004 dags för stambyte, då fick lägenheterna bland annat nya badrum och vinden inreddes till bostäder. Fasaden är slätputsad och har kvar det mesta av sina ursprungliga detaljer i form av fönster och fasaddekorationer, dock har lokalernas entréer och fönsterpartier bytts till lättmetall. I denna förening erbjuds en stor och fin innergård med trevlig uteplats och i huset finns tvättstuga. Dessutom finns en extra, obokningsbar, liten tvättstuga för spontantvätt. Föreningen hyr även ut lokaler i gatuplan och i garage. Till lägenheten hör även ett källarförråd. Välkommen till en trevlig och välskött förening!

Allmänt


I detta hem välkomnas du av en fin liten hall i kombination med ett modernt och stilrent kök, som går i vitt, grått och mässing. Köket har även plats för en frukosthörna för två och härifrån når du alla lägenhetens övriga utrymmen. I det charmiga sovrummet, som tidigare var kök, finns det gamla serveringsskåpet med spegeldörrar bevarat, vilket bidrar med både hemtrevnad och bra förvaring. En vacker dörr med spegeldekor och glasrutor leder in till det generösa vardagsrummet, som utan problem rymmer både matsalsbord och soffgrupp. Här finns ett stort härligt fönster med djup fönsternisch, och dessutom en klädkammare. Det lilla söta badrummet är helkaklat och rymmer dusch och spegelskåp. I detta hem finns många gedigna detaljer kvar från tiden för bygget - nyslipade brädgolv, vita spegeldörrar i massivt trä, charmigt serveringsskåp, djupa fönsternischer och vackra fönsterbeslag. Dessutom bjuder detta hem på ovanligt bra förvaring.

Vardagsrum


En vacker originaldörr med spegeldekor och glasrutor leder in till det generösa vardagsrummet. Här möts du av ljuset från det stora fönstret med djup nisch och vackra beslag i original. Det nyslipade plankgolvet bidrar med genuin och ombonad atmosfär, vilket matchas med nyligen målade vita väggar. Här ryms utan problem matsalsbord, soffgrupp och sideboard med mera. Dessutom bjuder detta rum på bra förvaring i form av en klädkammare som har en vacker spegeldekorerad originaldörr.

Kök


Här hittar du ett fint Ikeakök med högblanka vita väggskåp och gråa underskåp. Vackert nyslipat plankgolv i original bidrar med en genuin och hemtrevlig känsla, och detta matchas av vita svala väggar. Dessutom stänkskydd i vit mosaik, ljus bänktopp i laminat från Ikea och uppdaterade stilrena beslag i mässing. Här finns gasspis, elugn, kombinerad kyl/frys samt plats för mysig frukosthörna för två.

Sovrum


Sovrummet var tidigare kök och bär ett charmigt spår av detta i form av ett vackert serveringsskåp och ett högskåp i original - perfekt som linneskåp och klädförvaring. Svala vita väggar matchas av svart laminatgolv i detta mysiga rum. Här ryms en stor dubbelsäng och sängbord, dessutom finns en nisch där du kan inreda en miniarbetsplats eller använda för bokhyllor och annan förvaring.

Badrum


Litet och sött! Badrummet är helkaklat med vitt kakel med grå dekor på väggen och mörkt klinker på golvet. Här ryms dusch med draperistång, toalett samt spegelskåp och krokar för förvaring.

Hall


En liten och fin hall välkomnar i detta hem! Här finns en platsbyggd hatthylla med krokar i vintagestil samt plats för skohylla. Vita väggar och nyslipat plankgolv leder vidare in i köket på andra sidan den lilla väggen, som skärmar av dessa två utrymmen från varandra.

Närområdet


Här bor du centralt och bekvämt i härliga Söderkvarter några steg från Götgatans folkliv och Skanstulls fina kommunikationer. Runt hörnet ligger även Eriksdalsbadet för simning och träning, Årstavikens fina promenadslingor samt köpcentret Ringen och Åhléns varuhus med all service du behöver. Dessutom har du gångavstånd till Medborgarplatsen, Vitabergen och Årstaskogen - helt enkelt nära till alla sorters nöjen och rekreation. En kort promenad tar dig också till Katarina Bangata och Nytorget där du hittar några av stadens mest hippa och populära barer, butiker och restauranger. Missa inte det härliga fiket Älskade traditioner, som nyligen fått en utmärkelse av White guide, eller de coola retrobutikerna Daisy Dapper och Sivletto. Ett par snabba steg tar dig dessutom till Skanstulls tunnelbana och flera innerstadsbussar, till exempel buss 3 och 4.

Brf Kroken 9

Antal lägenheter och lokaler


Föreningen äger fastigheten Kroken 9. Föreningen upplåter 52 lägenheter med bostadsrätt samt tre lägenheter och tre lokaler med hyresrätt. Huset ritades av arkitekterna Bocander & Cronvall och uppfördes 1928-29.


År föreningen övertog fastigheten


Föreningen förvärvade fastigheten 2008.

Mark


Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare


Den ekonomiska förvaltningen sköts av Restate Bjurfors Isaksson Brolin och den tekniska förvaltningen sköts av Driftia Förvaltning AB.

Renovering


2002-2006 Totalrenovering av fastigheten (stambyte kök och badrum, renovering av eldragningar, tak, fasad, trapphus och tvättstuga). Under 2016 har trapphuset målats om och samtliga lägenheter har fått en säkerhetsdörr.

Kommande renoveringar


Föreningen har upprättat en underhållsplan som sträcker sig 30 år framåt. Fastigheten anses var gott tekniskt skick.

Ekonomi


De långfristiga skulderna är för föreningens fastighet på ca 18,6 Mkr, vilket ger cirka 8568 kr per kvm boyta. Avgift/kvm ca 557 kr. Föreningen har 3 lokaler och 3 hyresrätter vilket är både en tillgång och en inkomstkälla.

Andrahandsuthyrning


Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.

Försäkring


Fastigheten är försäkrad hos Trygg-Hansa Försäkrings AB.

Trappstädning


Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Städdagar


Föreningen har två gemensamma städdagar per år.

Tvättstuga


I huset finns två tvättstugor, en mindre spontantvättstuga (1 TM och 1 TT) och en större bokningsbar (2TM, 1TT, TS)

Gemensamma utrymmen


Till lägenheten hör ett källarförråd. I huset finns två tvättstugor, en mindre spontantvättstuga (1 TM och 1 TT) och en större bokningsbar (2TM, 1TT, TS)

Bredband och Kabel-TV


Comhem.

Juridisk person


Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Kontroll


Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

Byggnad

Byggnadsår
BOCANDER & CRONVALL
Uppvärmning
Fjärrvärme
Energideklaration
Utförd 2010-04-12
Energiförbrukning
153 kWh/år

Allmänt om fastigheten

Driftskostnad
5902 kr/år
  El
910 kr/år
  Försäkring
2376 kr/år
  Övrigt
2616 kr/år
  Kommentar
ÖVRIGT: GASKOSTNAD