Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Bergsgatan 55
CARL ÅKERBLAD 1926
Kungsholmen
VACKER OCH VILSAM 1920-TALSTREA MED PARKUTSIKT
TEXT: KAX FOTO: BOUKARI STYLIST: RYDMAN

I lugna Kungsholmskvarter, några steg från Fridhemsplans kommunikationer och service samt Scheelegatans restaurangstråk, ligger denna genomgående trea i charmig 1920-talsstil och med utsikt över Kronobergsparken och den parisiska innergården. Huset stod klart 1928 och uppfördes efter ritningar av arkitekt Carl Åkerblad, som var utbildad vid KTH och bland annat ritat flera radiostationsbyggnader runt om i Sverige. Med blå linjen runt hörnet, och flera innerstadsbussar i närheten blir detta ett bekvämt och centralt boende. Här välkomnas du av en sober och vilsam färgskala i grått och vitt, som ramar in detta karaktärsfulla hem. Det mysiga vardagsrummet och det vackra köket ligger i öppen planlösning, vilket gör detta till lägenhetens sociala hubb. Här finns många fina detaljer kvar från tiden för bygget, till exempel serveringskåp, fiskbensparkett, spegeldörrar, pardörrar, furutiljor och takrosetter. Dessutom bjuder denna lägenhet på högt i tak och bra förvaring. Välkommen till ett hem med karaktär och värdighet! För fler bilder klicka på valfri bild och följ bildspelet.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

KOMMANDE VISNINGAR

Kontakta mäklaren för visning

Ansvarig mäklare

Katarina Ljung
VD / Reg. fastighetsmäklare

BOSTADSFAKTA

Bostadstyp:
Bostadsrätt
arkitekt:
CARL ÅKERBLAD 1926
Våning:
4 av 5, hiss finns
Rum:
3 rum
Area:
67 m²
Avgift:
2 239 kr Inkl Värme, VA, samt kabel-TV
Pris:
6 975 000 kr Utgångspris

Allmänt om fastigheten

Driftskostnad
4400 kr/år
El
2400 kr/år
Försäkring
2000 kr/år
Beräknat antal pers
3

Huset och föreningen

Fastigheten byggdes mellan åren 1926-1928 efter ritningar av arkitekt Carl Åkerblad. Åkerblad studerade vid KTH år 1905-1909 och var framför allt verksam i Stockholm under tidigt 1900-tal, men också runt om i Sverige, där han bland annat ritade radiostationsbyggnaderna Grimeton, Kungsbacka och Motala. I Stockholm kan till exempel nämnas S:ta Clarahemmet, Matteusgården och Villa Svanen i Råsunda. Fastigheten Bergsfallet 10 ser idag i stort sett ut som vid byggtiden och har underhållits och renoverats väl genom åren. Ett stambyte utfördes 2003 och vinden inreddes 2008, dessutom tillkom balkonger mot innergården 2013. Den här trevliga föreningen bjuder dessutom på en parisisk innergård med cykelförvaring samt en bra månadsavgift.

Närområdet

Kungsholmen - ett av Stockholms trevligaste, mest populära och opretentiösa innerstadsområden. Här kan du känna dig hemma och vara precis den du är. Dessutom bor du på en ö med vatten åt alla håll och många gröna lungor att njuta av under heta sommardagar, till exempel Kronobergsparken (precis utanför dörren), Kungsholms strand, Rålambshovsparken och Norr Mälarstrand. Smedsuddsbadet ligger inte heller långt borta om du vill svalka dig i vågorna. Från lugna Bergsgatan är det bara några korta steg till Fridhemsplan, som erbjuder all service och shopping du behöver. Det livliga restaurangstråket Scheelegatan ligger också nära med ett par minuters promenad åt andra hållet. I området finns många trevliga matställen att upptäcka, som Sixten & Frans, Nagg, Proviant och AG. Dessutom har du ett par riktigt bra Stockholmsklassiker i dina nya kvarter - Mäster Anders och Bergamott. Runt hörnet från ditt nya hem går tunnelbanans blå linje samt stomlinjebuss 1 och 3. På Fridhemsplan ansluter även gröna linjen och flera andra innerstadsbussar, till exempel buss 4. På promenadavstånd har du City, Vasastan och Norrmalm - en lite längre promenad tar dig även till Hornstull. Kort sagt, här bor du mycket centralt med bästa kommunikationer och nöjen alldeles runt knuten, men ändå i en helt egen lugn och skön oas. Välkommen till ditt nya kvarter!?

Allmänt

Detta hem är genomgående målat i en vacker och vilsam grå nyans, som ger en stilren och ombonad karaktär. Här hittar du många trivsamma och gedigna originaldetaljer, till exempel serveringskåp, fiskbensparkett, spegeldörrar, pardörrar, furutiljor, takrosetter, stora fönster och fönsterbeslag. Dessutom bjuder denna lägenhet på högt i tak och bra förvaring tack vare en walk-in-closet, inbyggda garderober och en hel vägg med ett platsbyggt och generöst serveringsskåp i 1920-talsstil, byggt 2016. Det mysiga vardagsrummet och det vackra köket ligger i öppen planlösning, vilket gör detta till lägenhetens mittpunkt och sociala hubb. Köket rymmer ett bra matsalsbord och tar dig via en fin dubbeldörr ut till balkongen med utsikt över den parisiska innergården. Det större sovrummet är mycket rymligt och luftigt och här njuter du av utsikt över Kronobergsparken och sover gott i höjd med takkronorna. Badrummet är en riktig pärla med stora vita kakelplattor på väggarna och marockanskt klinker på golvet, till detta rustika bänktoppar i betong. Välkommen hem!

Vardagsrum

Harmoniskt och avkopplande är två ord som dyker upp när du kommer in i denna del av lägenheten. Grå väggar och vita snickeridetaljer ger en vacker inramning, perfekt matchat med den mörkbetsade fiskbensparketten. Härifrån leder vackra speglade dörrar vidare till sovrummen och badrummet. Här finns även en inbyggd garderob med speglad dörr. Vardagsrummet ligger i öppen planlösning med köket, vilket gör detta till lägenhetens sociala hubb.

Kök

Vackrare än så här blir det nog inte. Köket, som ligger i öppen planlösning med vardagsrummet, har stilrent och vilsamt grå väggar liksom i övriga lägenheten. På golvet mörkbetsade furutiljor som vittnar om husets ursprung och som bidrar med hemtrevlig och varm charm. Vita speglade luckor ger också karaktär och till detta en bänktopp i mörkbetsad ek samt vitt franskt metrokakel med vit fog som stänkskydd. Dessutom uppdaterad utrustning med ugn från Siemens, induktionsspis från Gram och kyl/frys från Brosch. Här ryms ett matsalsbord med plats för 4-6 personer och tack vare ett generöst platsbyggt serveringsskåp längs ena väggen finns också mycket gott om förvaring. Detta parti platsbyggdes i 1920-talsstil under år 2016. En härlig dubbeldörr leder härifrån ut till balkongen som vetter mot den parisiska innergården.

Sovrum 1

Mycket rymligt och harmoniskt sovrum med utsikt över Kronobergsparken. Även här återkommer den vackert vilsamma grå väggfärgen och till detta mörkbetsad fiskbensparkett, som bidrar med en varm och ombonad känsla. En generös walk-in-closet löser förvaringsbehovet i detta rum och dessutom finns plats för ytterligare förvaringsmöbler, sideboard, bokhyllor och en arbetsplats. Här sover du gott i höjd med trädkronorna.

Sovrum 2

Här låg tidigare det gamla köket och kvar finns väggskåp i original från 1920-talet, vilka bidrar med bra förvaring och mycket charm. Här finns även en inbyggd garderob med speglad originaldörr. Djup fönsternisch och stort fönster med vackra beslag i original ger detta rum en ljus och fin inramning. Notera också det vackra elementskyddet. Idag används detta rum som barnkammare.

Badrum

En riktig pärla! Härligt och modernt badrum med stora vita kakelplattor på väggarna, ljusa fogar och charmigt marockanskt kliniker i turkos, grå och vit på golvet. Platsbyggd och generös kommod med djupa skåp och en rustik, formgjuten bänktopp i betong. Fällbar duschvägg i glas samt tak- och handdusch. Kombinerad tvättmaskin/torktumlare från Electrolux med betongskiva över. Dessutom vägghyllor och praktisk handdukstork.

Hall

Varm och välkomnande hall med grå väggar liksom i övriga lägenheten, vita snickerier och mörka furutiljor. Här finns en fin hatthylla i trä, original från 1920-talet, med både stång och fina gamla krokar under. Den speglade ytterdörren, liksom dubbeldörren in till det mindre sovrummet, bidrar med karaktär i hallen.

Brf Bergsfallet 10

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten Bergsfallet 10. Föreningen upplåter 27 lägenheter med bostadsrätt samt fem lokaler med hyresrätt. Huset ritades av arkitekt Carl Åkerblad och uppfördes 1926-28.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen förvärvade fastigheten 2000.

Mark

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Rådrum AB och den tekniska förvaltningen sköts av föreningens styrelse.

Renovering

2011 Portrenovering och gårdsrenovering. 2008-2009 Trapphusrenovering. 2008 Hissrenovering. 2008 Takrenovering. 2005 Renovering av fönsters utsida. 2002-2003 Stambyte av kök och badrum samt byte av elstigare.

Kommande renoveringar

Fasadrenovering och en ny fjärrvärmecentral planeras de närmsta åren.

Ekonomi

De långfristiga skulderna är för föreningens fastighet på ca 4,68 Mkr, vilket ger cirka 1 850 kr per kvm boyta. Avgift/kvm ca 381 kr.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Brandkontoret.

Trappstädning

Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Tvättstuga

Den nyrenoverade tvättstugan är belägen i källaren och är utrustad med två tvättmaskiner, en torktumlare, ett torkskåp samt en mangel.

Juridisk person

Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Kontroll

Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

Besök vår butik

Välkommen till vår butik! Här finner du utvalda designklassiker, unika inredningsdetaljer och nya produkter i små upplagor. Öppet torsdag-fredag 12-18. Södermannagatan 35.

Läs mer om butiken här