Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Folkungagatan 74
N. J. Nilsson 1905
Södermalm - Sofo
SMAKFULL SEKELSKIFTESTVÅA MED BALKONG MOT GÅRD
TEXT: MURÉN FOTO:BOUKARI STYLING:RYDMAN

Längst in på gården mellan just två lugna innergårdar ligger denna välbevarade sekelskiftesbostad. I en fastighet som huserat både bageri och karamellfabrik är det nog extra lätt att uppskatta livets goda. Här är dessutom nära till en lång rad toppresturanger och mysiga caféer. Men lika gärna njuter du av lugnet hemma i denna fina, ljusa och välplanerade tvårumslägenhet i ett gårdshus bortom stadens brus. Här finns dessutom en nyrenoverad innergård som håller på att förvandlas till en prunkande oas. Stadsmyller eller hemmalugn - det är bara att välja! För fler fotografier, tryck på valfri bild och följ bildspelet.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Katarina Ljung
Grundare & Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Folkungagatan 74, 2 tr ÖG
Område:
Södermalm - Sofo
arkitekt:
N. J. Nilsson 1905
Våning:
2 av 5
Rum:
2 rum och kök
Area:
59 m²
Avgift:
2 467 kr Inkl Värme, VA, samt kabel-TV

Huset och föreningen

Folkungagatan 74 i föreningen Båtsmannen Större 22 är en vacker jugendbyggnad med sex våningar som ritades 1905 av byggmästarna N J Nilsson och H Törnvall. Fasaden har en bottenvåning av kalksten med pilastrar som avgränsande dekorationer runt porten och mellan butikslokalerna. Efter en bandritsad första våning följer en slätputsad fasad där ett burspråk utgår från husets andra våning och avslutas med en lökkupol. Från den 112 år gamla originalritningen har endast några små förändringar av fasaden gjorts, så det är en välbevarad fastighet vi har att göra med. På senare år har vinden inretts och gårdsfasaden har försetts med balkonger. Huset har en fräsch tvättstuga belägen mellan gårdshuset och gatuhuset, där det finns två tvättmaskiner, torktumlare, torkskåp och mangel. I källaren finns rum för cyklar och barnvagnar. Trevlig och välskött förening som det senaste året bland annat lyft innergården till en härlig plats att vistas på.

Närområdet

Här bor du där SoFo börjar, mitt i smeten och nära till allt. Restauranger och caféer, butiker och gallerior, bussar och tunnelbana, allt finns tätt intill. Nära är det också till mysiga kulturkvarter vid Katarina, Mosebacke och Nytorget. Närmaste restaurang är Amida kolgrill som finns precis utanför porten, och runt knuten finns även toppställen som Nook och Punk Royale. Några trevliga caféer i närheten är populära Greasy Spoon och nyöppnade Robin Delselius.

Allmänt

Med sitt gårdsläge är detta en lugn plats där balkongdörren eller ett fönster gärna får stå på glänt. Lägenheten har genomgående originalträgolv som är slipade och oljade, djupa fönsternischer med speglar och en takhöjd på närmare tre meter. Dessutom flera trevliga detaljer som stuckaturlister, takrosetter och överfönster ovan dörrar.

Kök

Här finns något så fantastiskt som ett stort originalskafferi med gott om utrymme för både matvaror och kökssaker, och dessutom ett litet fönster som ger både karaktär och ljusinsläpp. I köket finns dessutom utgången till lägenhetens balkong, vilket borgar för många härliga frukostar och måltider utomhus. Köksskåpen har vita luckor och bänkskivorna är av kvarts. Väggarna är målade i en vacker djupblå färg. Vitt kakel och spotlights i taket. Här finns kyl, frys, diskmaskin, djup diskho och spis med rostfri fläktkåpa. I öppningen mot vardagsrummet placerar du lätt en större matgrupp.

Vardagsrum

Till vardagsrummet faller ljuset in från de dubbla fönstren och även från balkongdörren i anslutning till köket. I och med den halvöppna planlösningen med kök och balkong blir detta en härlig plats för häng. Rummet är rymligt och lättmöblerat och du får enkelt plats med både soffgrupp och annat möblemang. I vardagsrummet finns även mycket bra förvaring genom en stor garderob i originalutförande.

Sovrum

I sovrummet finns gott om plats för dubbelsäng och andra möbler som byrå, hyllor eller skrivbord. Dessutom finns här en rymlig inbyggd garderob med som fått djupt gröna väggar. Till harmonin i rummet bidrar även stuckaturer och en vacker fönstervägg med spegelsnickerier och ett äldre element.

Toalett och duschrum

Toaletter och badrum renoverades i samband med stamrenovering 2008-09. Att ha skilda rum för toalett och dusch är både praktiskt och tidsbesparande. Toalettrummet har vita väggar och svart mosaik på golv och som stänkskydd vid tvättställ. Badrumsskåp med spegeldörr. Duschrummet har vitt kakel och samma svarta mosaik.

Hall

Lägenheten har en inre och yttre hall med gott om plats för klädavhängning och även för annat möblemang som t ex bokhyllor eller en liten kontorsplats. Här välkomnas du även av fina takrosetter som blir en prydnad för hallbelysningen. Lägenheten har en säkerhetsdörr som förutom att den fyller sin uppgift som detta även isolerar eventuella ljud.

Brf Båtsmannen Större 22

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten Båtsmannen 22. 26 lägenheter med bostadsrätt varav tre lokaler med bostadsrätter. Huset ritades av arkitekt N. J. Nilsson och uppfördes 1912.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen förvärvade fastigheten 1985. Föreningen är en äkta bostadsrättsförening.

Mark

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Både den ekonomiska och tekniska förvaltningen sköts av Conzignus Hem och Fastighet.

Renovering

2016 Renovering av gården. 2014 Fasaden i gatuhuset renoverades. 2014 Terrasser i gatuhuset renoverades. 2009 Målning i trapphus. 2008 Badrums- och köksstammar byttes. 2008 Tvättstugan renoverades. 2006 Fönster renoverades. 2002 Taket renoverades.1985 Elstigare byttes

Ekonomi

Föreningen har ca 13,4 milj kr i långfristiga skulder. Föreningen har tagit upp ytterligare lån om 500.000- 1 milj kr. Det innebär en belåning om 6 134 kr/kvm.

Avgift

Avgiften uppgår till 502 kr/kvm/år.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Brandkontoret.

Trappstädning

Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Städdagar

Föreningen anordnar två gemensamma städdagar per år.

Tvättstuga

Gemensam tvättstuga i källare med två tvättmaskiner, en torktumlare och 1 torkskåp.

Gemensamma utrymmen

Föreningens innergård är möblerad med en sittplatser och rymmer cykelparkering.

Bredband och Kabel-TV:

Tv från Comhem, basutbudet ingår i månadsavgiften. Bredband via ComHem som debiteras av bostadinnehavaren.

Förråd

Till lägenheten hör två vindsförråd om ca 5 kvm.

Juridisk person:

Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens förvaltare 2017-02-02. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

BYGGNADSVÅRDSDAGEN - VÅREN 2019

Historiska Hem är mycket stolta att presentera en av årets största händelser för dig som älskar gamla hus och hem.

Läs mer om dagen här