Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Alströmergatan 8 B
MAURITZ LUNDSTEDT 1912
Kungsholmen / Fridhemsplan
RENOVERINGSOBJEKT I FRITT LÄGE OCH BALKONG I VÄSTLÄGE
TEXT: KAX FOTO: SPINNELL

Renoveringsobjekt med allra bästa läge på Kungsholmen, runt hörnet från Fridhemsplans och Västermalmsgallerians folkmyller, ligger denna sekelskiftestrea daterad år 1912. Arkitekt var Mauritz Lundstedt, som ritade på uppdrag av byggmästare A Andersson. Huset går i enkel och vacker jugendstil med mjukt svänga burspråk, som ger fin och genuin karaktär. Dessa kvarter sjuder av liv och här finns all shopping, service och alla nöjen du behöver. Närhet till tunnelbana och innerstadsbussar samt gångavstånd till Vasastan och City gör detta boende både bekvämt och centralt. Lägenheten om 67 kvm har en egen själ och stor drömpotential med ett fantastiskt läge i huset - den ligger högt och fritt samt har en generös balkong som vetter mot väster. Med högt i tak, stora vackra korspostfönster, spegeldekorerade fönsternischer samt dörrfoder och golvlister med fina profiler kan detta hem, som har stort renoveringsbehov, bli ett underbart, unikt och uppdaterat hem. Här har du chansen att skapa poesi och inreda helt i din egen stil. Dessutom har huset en charmig och nyrenoverad innergård med den raraste av lekstugor, vacker skifferbeläggning och blommor. Är du redo att förverkliga ditt livs drömprojekt? För fler bilder, välj valfri bild och följ bildspelet.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

KOMMANDE VISNINGAR

Kontakta mäklaren för visning

Ansvarig mäklare

Katarina Ljung
VD / Reg. fastighetsmäklare

Assisterande mäklare

Mattias Öhman
Reg. fastighetsmäklare

BOSTADSFAKTA

Bostadstyp:
Bostadsrätt
arkitekt:
MAURITZ LUNDSTEDT 1912
Våning:
3 av 6, hiss finns
Rum:
3 rum och kök
Area:
67 m²
Avgift:
2 696 kr inkl värme, VA och Bredband
Pris:
6 100 000 kr utgångspris

Huset och föreningen

Välkommen till en fastighet i enkel och vacker jugendstil från 1912 med mjukt svänga burspråk, som ger huset karaktär. Arkitekt var Mauritz Lundstedt, som ritade på uppdrag av byggmästare A Andersson. Lundstedt har bland annat även ritat det särskilt vackra jugendhuset på Döbelnsgatan 55 och en klassicistisk fastighet på Vanadisvägen 20. Hans livsgärning är dock inte väldokumenterad trots att han ritat många hus runt om i Stockholm. I detta hus känner du historiens vingslag och några av de första som bodde här var verksamma som verkmästare, arkitekt och plåstslagarmästare. Huset på Alströmergatan består av ett gathus som är sammanbyggt med gårdshuset och tillsammans bildar de ett U. Fasaden på bottenvåningen är delvis klädd med sandsten och på våningarna ovanför är den slätputsad. De vackra korspostfönstren sattes förmodligen in på 1930-1940-talen. År 1977 var det dags för ombyggnad, då installerades nya kök och badrum och året efter skedde ett stambyte. Små lägenheter slogs dessutom samman till större med två till tre rum. År 2005 monterades balkonger på gårdsfasaderna, i övrigt är huset intakt. Idag huserar BRF Alströmergatan 4-8 i huset. Här bor du i en ekonomiskt solid förening med en bra avgift, som erbjuder en nyrenoverad och mysig innergård med skifferbeläggning, blommor och den charmigaste av lekstugor. I huset finns också en snickarbod och en mycket fin tvättstuga. Här bor du tryggt och bra i ett mycket charmigt hus!

Närområdet

Kungsholmen - ett av Stockholms trevligaste, mest populära och opretentiösa innerstadsområden. Här kan du känna dig hemma och vara precis den du är. Dessutom bor du på en ö med vatten åt alla håll och många gröna lungor att njuta av under heta sommardagar, till exempel Kronobergsparken, Kungsholms strand, Rålambshovsparken och Norr Mälarstrand. Smedsuddsbadet ligger inte heller långt borta om du vill svalka dig i vågorna. Från lugna Alströmergatan har du bara ett par steg till Västermalmsgallerian, som erbjuder all service och shopping du behöver. Dessutom satsar gallerian nu på trevliga matställen och en helt ny bistro slog upp portarna för bara en liten tid sedan. I området finns också många trevliga matställen att upptäcka, som Sixten & Frans, Nagg, Proviant och AG. Och för den som gillar hantverksöl är Brewdog en given källa till nya smaker. Utöver butikskedjorna som huserar i gallerian och runt Fridhemsplan finns flera små mysiga butiker i dessa kvartar, till exempel Grandpa med sitt stilrena utbud av uppdaterade kläder och design eller den lilla vintagebutiken Aggie Twigg, som också har ett litet kafé. Runt hörnet från ditt nya hem går tunnelbanans blå och gröna linje samt stomlinjebuss 3 och 4. På Fridhemsplan ansluter även flera andra innerstadsbussar. På promenadavstånd har du Vasastan, Norrmalm och City - en lite längre promenad tar dig även till Hornstull. Kort sagt, här bor du mycket centralt med bästa kommunikationer och nöjen alldeles runt knuten, men ändå i en helt egen lugn och skön oas. Välkommen till ditt nya kvarter!?

Allmänt

Att gå in i denna själfulla lägenhet, som fullkomligt osar drömpotential, är en sann fest för fantasin. Se detta som en tom målarduk, redo att fyllas med ditt innehåll och dina färger. Detta blivande drömhem har ett fantastiskt läge i huset - den ligger högt och fritt samt har en generös balkong som vetter mot väster. Med högt i tak, stora vackra korspostfönster, spegeldekorerade fönsternischer samt dörrfoder och golvlister med fina profiler i original kan detta hem bli ett underbart, unikt och uppdaterat hem - helt i din egen personliga stil. Mycket bra och praktisk planlösning, som dessutom går att göra om för den som vill ha ett större kök. Till denna lägenhet hör ett generöst vindsförråd om 10 kvm. Här har du chansen att skapa poesi! Är du redo att förverkliga ditt livs drömprojekt?

Vardagsrum

Härligt och rymligt rum med högt i tak samt ett stort och högt korspostfönster med tre lufter. Här finns gott om plats för soffa och matsalsbord, kanske till och med en liten arbetsplats. Detta rum ligger i fil med sovrum 1. Idag har rummet äldre tapet och plastmatta. Vi tänker William Morris-tapeter och brädgolv, vad tänker du?

Kök

Bra planerat kök med plats för matplats. Vackert korspostfönster med två lufter ger ett bra inflöde av ljus. Målade ljusa väggar, vitt kakel, rostfri bänktopp och plastmatta på golv - allt av äldre modell och endast delvis i bra skick. En tom målarduk för dig att sätta färg på!

Sovrum 1

Detta är det större av de två sovrummen. Rummet ligger i fil med vardagsrummet och kan göras om till kök för den som önskar ett större sådant. Bra förvaring tack vare två inbyggda klädkammare. Gott om plats för ytterligare garderober samt stor dubbelsäng. Här hittar du dessutom utgången till den generösa och trevliga balkongen med fritt läge och strålande utsikt över den angränsande innergårdens grönska och vidare ut i kvarteret. Idag har rummet äldre tapet och plastmatta. Föreställ dig hur fantastiskt detta rum kommer att bli när du lagt din hand på det!

Sovrum 2

Ett härligt stort och högt korspostfönster med tre lufter ger ett fantastiskt ljusinsläpp i detta rum. Fönsternisch med spegeldekor samt lister med fin profilering i original. Detta är ett perfekt barnrum, bibliotek eller gästrum med plats för säng, skrivbord och lekhörna eller liknande. Idag har rummet äldre tapet och plastmatta. Redan nu ett rum med trivsam karaktär - och det kommer bli toppen när du investerat din kärlek här.

Badrum

Allt du behöver! Badrummet har dusch, är i gott skick och inrett med äldre vävtapet och plastmatta. Det ryms även tvättmaskin och väggförvaring för den som så önskar. Här kan du inreda ditt eget framtida spa!

Hall

Hallen leder vidare till nuvarande sovrum 2, badrum, kök och vardagsrum. Här finns plats för klädavhängning och skohylla. Idag har rummet äldre tapet och plastmatta. Med nya tapeter, färg och golv skapar du din egen härliga och personliga hall - välkommen hem!

Brf Alströmergatan 4-8

Antal lägenheter och lokaler

Bostadsrättsföreningen Alströmergatan 4-8 består av 36 bostadslägenheter. 33 lägenheter är upplåtna med bostadsrätt och 3 lägenheter samt 5 lokaler med hyresrätt. Under åren 1912-1913 uppfördes huset på Alströmergatan 4-8. Byggherre och byggmästare var A Andersson och arkitekten hette Mauritz Lundstedt.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen förvärvade fastigheten 2001/2002.

Mark

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Försäkring

Fastigheterna är fullvärdesförsäkrade via Trygghansa.

Förvaltare

Visma sköter den ekonomiska förvaltningen inklusive lägenhetsförteckningen.

Renoveringar

1978 Stambyte el och VA bytt 1978 2005 Balkonger och uteplatser byggdes 2007 Fönster mot gatan renoverades 2007Samtliga trapphus målades 2008 Tak målades 2009 Ny tvättstuga 2010 Nytt golv i soprummet 2011 OVK utfört 2011 Ventilation, fläktar på tak utbytta 2012 Målning av fönster

2015 Hissen renoverad

2016 Gårdsrenovering

Ekonomi

Föreningen har god likviditet. Föreningen har dolda tillgångar i 3 hyresrätter och god intäkt från lokaler. En av dessa hyresrätter säljs genom denna försäljningen och hela köpesumman tillfaller föreningen. De långfristiga skulderna uppgick enligt Årsredovisningen 2015 till ca 10 milj kr.

Avgift

Inga planerade avgiftshöjningar i dagsläget.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning tillåts med tillstånd från styrelsen.

Trappstädning

Föreningen anlitar städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver ombesörja.

Tvättstuga

Stor tvättstuga i källaren med 4 tvättmaskiner, torktumlare o torkrum samt mangel.

Bredband och TV

Föreningen har abonnemang Bredband och TV från Tele2.

Gemensamma utrymmen

För de boende i föreningen finns bl a cykelförråd, barnvagsförråd och snickarrum. Soprum för källsortering samt grovsoprum. Trevlig och lugn innergård med planteringar, utemöbler och grill.

Delat ägande

Föreningen godkänner delat ägarskap.

Juridisk person

Juridisk person beviljas ej medlemskap i föreningen.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson 2016-11-25. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

Besök vår butik

Välkommen till vår butik! Här finner du utvalda designklassiker, unika inredningsdetaljer och nya produkter i små upplagor. Öppet torsdag-fredag 12-18. Södermannagatan 35.

Läs mer om butiken här