Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Eriksbergsgatan 36
IVAR ENGSTRÖM 1922-23
Östermalm - Vasastan
ETTA MED BALKONG OCH KULLERSTEN UTANFÖR PORTEN
TEXT: KAX FOTO: BOUKARI STYLING: MAINSTREET

Med kullersten utanför porten, längs en vindlande och tyst gata bor du här mitt på Östermalm med hela innerstaden för dina fötter. Bättre läge är svårt att hitta. Rönnen 11, som stod klar 1923, andas nordisk klassicism. Fastigheten slutfördes efter ritningar av arkitekt Ivar Engström, som ritat ett hundratal hus i Stockholm, bland annat en elegant villa på Uggleviksgatan. Just vårt vackra hus är varsamt renoverat och i mycket fint ursprungligt skick. Runt hörnet från ditt nya hem väntar Humlegården med sin svala grönska och ytterligare några steg bort ligger Stureplan med citypuls, nöjen och shopping. Och åt andra hållet ligger Odenplan med all sorts service, affärer och restauranger. Dessutom har du flera t-banestationer och innerstadsbussar i närheten att välja på. Detta är ett ljuvligt, välplanerat hem med karaktär, som är inrett i allra bästa stil med ett nytt modernt, stilrent kök samt ett förtjusande duschrum från år 2012. Du möts direkt av ljus och rymd redan i hallen tack vare flera vackra fönster med spröjs och en härlig balkong med plats för kaféset och blomster. Här är bara att flytta in och njuta.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Ansvarig mäklare
Mattias Öhman
Reg. fastighetsmäklare

BOSTADSFAKTA

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Byggnadsår:
IVAR ENGSTRÖM 1922-23
Våning:
2 av 4, hiss finns
Rum:
1 rum och kök
Area:
31 m²
Avgift:
2 312 kr Inkl Värme, VA, kabel-TV och balkongavgift
Pris:
3 650 000 kr utgångspris

Huset och föreningen


Rönnen 11 på Eriksbergsgatan 36 stod klart 1923 och uppfördes efter ritningar av arkitekt Josef Östlihn, som påbörjade jobbet, och arkitekt Ivar Engström, som slutförde det hela. Engström kom från Stockholm och utbildades bland annat vid KTH och Kungliga Konstakademien. Han har ritat omkring 100 hus i Stockholm och ett exempel är den intressanta villan på Uggleviksgatan från år 1912. Rönnen 11 andas nordisk klassicism, som utomlands benämndes Swedish Grace på den tiden det begav sig. Detta vackra hus, som är i mycket fint ursprungligt skick, fick nyligen plåttak, fönster och fasad renoverade samt en ny fjärrvärmecentral. Balkonger sattes upp mot innergården år 2008 och nya stammar och elstigar tillkom även under 2000-talet. Här finns dessutom en härlig innergård med gräsyta och en bra tvättstuga. Allt detta till en mycket bra månadsavgift.

Allmänt


Ljuvlig, välplanerad lägenhet med karaktär och inredd i allra bästa stil. Här är bara att flytta in och njuta. Du möts direkt av ljus och rymd redan i hallen tack vare lägenhetens vackra fönster med spröjs och en härlig balkong med plats för kaféset och blomster. Balkongen nås via köket, som helrenoverades år 2012 och då fick vita släta luckor, elegant svart bänktopp och ett fräscht liggande glaskakel. Dessutom fullt utrustat med uppdaterad maskinell utrustning från bland annat Whirlpool. Eleganta detaljer är frysen med ismaskin, den futuristiska fläkten och den generösa vinförvaringen. Det lättmöblerade och ljusa rummet har fina och kreativa inbyggda hyllor för böcker och annat. Här ryms både sittgrupp och säng. Svala ljusa väggar möter här ett vackert nytt parkettgolv. Under den nylagda parketten finns originalgolven kvar. Duschrummet, som helrenoverades 2012, är inrett med vitt liggande kakel på väggarna och stenkakel på golvet. Den härliga atmosfären förstärks ytterligare av den platsbyggda, svarta bänktoppen i sten, där ett litet handfat i rostfritt är monterat. Dessutom bor du tryggt bakom en säkerhetsdörr från 2016. Välkommen hem!

Hall


Liten fin hall möter dig i detta hem. Vita väggar och ny parkett. Här finns gott om förvaring tack vare två inbyggda garderober. Dessutom bra avhängning för ytterkläder och skor.

Rum och kök


Rummet och köket ligger i anslutning till varandra, men köket är ändå avskilt. Här kommer ljus från det stora rumsfönstret med spröjs och spanjolett i original samt från den glasade balkongdörren i köksdelen. Väggarna bjuder på kreativ förvaring med inbyggda hyllor i unika former. Rymden förstärks av de vita väggarna och bottnar fint i den nylagda parketten. Här ryms sittgrupp och säng. Nuvarande ägare har ett sängskåp, vilket är en bra och platseffektiv lösning. Köket helrenoverades år 2012 och fick då vita släta luckor, elegant svart bänktopp och ett fräscht liggande glaskakel. Dessutom fullt utrustat med uppdaterad maskinell utrustning från bland annat Whirlpool. Eleganta detaljer är frysen med ismaskin, den futuristiska fläkten och den generösa vinförvaringen. Här varvas överskåp med öppna hyllor vilket ger ett fint intryck. Från köksdelen når du även den mysiga balkongen med utsikt över den parisiska innergården. Här ryms en kafégrupp och blomster.

Duschrum och toalett


Duschrummet möter dig med ett vackert spröjsat fönster som har utsikt över den smått parisiska innergården, vilket gör detta utrymme alldeles förtjusande. Duschrummet helrenoverades 2012 och fick då vitt liggande kakel på väggarna och stenkakel på golvet. Den härliga atmosfären förstärks ytterligare av den platsbyggda, svarta bänktoppen i sten, där ett litet handfat i rostfritt är monterat. Här finns även praktiskt handdukstork och lyxig golvvärme. Toaletten ligger separat med ingång från hallen. Här hittar du ljusa väggar och vägghyllor för förvaring samt spegelhylla.

Närområdet


Med kullersten utanför dörren, längs en vindlande och tyst gata bor du här mitt på Östermalm med hela innerstaden för dina fötter. Bättre läge är svårt att hitta. Runt hörnet väntar Humlegården med sin svala grönska och ytterligare några steg bort ligger Stureplan med citypuls, nöjen och shopping. Och åt andra hållet ligger Odenplan med all sorts service, affärer och restauranger. Precis runt hörnet från ditt nya hem hittar du även bra restauranger, som Råkultur, Un Poco och Adam/Albin. Dessutom gångavstånd till Norra Djurgårdens natur med promenad- och joggingstråk. Även om du gärna vill stanna kvar i dina nya kvarter finns här mycket bra kommunikationer. Närmaste t-banestation är Rådmansgatan, men du kan lika väl åka från Östermalmstorg, Odenplan, Hötorget och Stadion. Innerstadsbussar rullar också i närheten, till exempel buss 2, 67 och 1. Välkommen till dina nya kvarter!

Brf Rönnen 11

Antal lägenheter och lokaler


Föreningen äger fastigheten Rönnen 11. Föreningen upplåter 22 lägenheter och en lokal med bostadsrätt. Huset ritades av arkitekt Ivar Engström och uppfördes 1922-23.

År föreningen övertog fastigheten


Föreningen förvärvade fastigheten 2005.

Mark


Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare


Den ekonomiska förvaltningen sköts av Alin & Hedenlund Fastighetsförvaltning AB och den tekniska förvaltningen sköts av Effektiv Förvaltning.

Renovering


2015 Säkerhetsdörrar. 2014 Gården. 2012-2013 Fasad, tak och balkong. 2012 Fjärrvärmecentral. 2006-2009 Stambyte samt nya elstigare (3-fas)

Kommande renoveringar


En renovering av trapphuset börjar tidigast och sannolikt under 2018. Då ska elkablar bort och målning/slipning av trappsteg osv att utföras.

Ekonomi


De långfristiga skulderna är för föreningens fastighet på ca 10,6 Mkr, vilket ger cirka 7642 kr per kvm boyta. Föreningen har också en kassa på ca 1 MSEK (ÅRS2015). Avgift/kvm ca 804 kr.

Andrahandsuthyrning


Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen. Föreningen tillämpar en restriktiv syn.

Försäkring


Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Nordeuropa Försäkring AB. Försäkringen inkluderar även en ansvarsförsäkring för styrelsen.

Trappstädning


Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Städdagar


Föreningen har inga städdagar men däremot har man en uppskattad gårdsfest en gång om året då man bara umgås.

Tvättstuga


Gemensam tvättstuga i källaren. Här finns 1 tvättmaskin, 1 torktumlare & 1 torkskåp

Gemensamma utrymmen


Innergården är gräsbelagd. Till lägenheten hör ett förråd på ca 7 kvm.

Bredband och Kabel-TV


Comhem och Telia finns tillgängligt.

Juridisk person


Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Kontroll


Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson Tomas Claesson 2017-01-09. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

Byggnad

Byggnadsår
IVAR ENGSTRÖM 1922-23
Uppvärmning
Fjärrvärme
Energideklaration
Utförd 2008-05-29
Energiförbrukning
130 kWh/år

Allmänt om fastigheten

Driftskostnad
6306 kr/år
  El
3606 kr/år
  Försäkring
2700 kr/år
  Beräknat antal pers
1