Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Gästrikegatan 5
DORPH & HÖÖG 1910
Vasastan - S:t Eriksplan
SEKELSKIFTE MED BALKONG - HÖGST UPP I GÅRDSHUS
TEXT: KAX FOTO: BOUKARI STYLING: MAINSTREET

Välkommen till Gästrikegatan - en lugn och vacker gata i Vasastan, belägen bara ett par steg från Vasaparken och med Rörstrandsgatans härliga folkliv med många restauranger och butiker i kvarteren. Detta hus uppfördes år 1911 av byggmästarna P Åhman & P Åström och Alfred Lignell efter ritningar från arkitektfirma Dorph & Höög, som gav en stor del av Vasastan dess karaktär under början av 1900-talet. Denna tvåa är genomgående ljus och luftig med charmiga originaldetaljer, till exempel mörkoljade furutiljor, takrosett, spegeldekorerade fönsternischer och dörrar samt ett vackert spröjsat fönster i dörröppningen mellan kök och hall. Allt detta bidrar till en vilsam och hemtrevlig sekelskifteskaraktär. Från köket leder dessutom en dubbeldörr i glas ut till den rymliga balkongen i sydväst med gårdsläge. Fantastiskt bra förening med låga avgifter och dessutom ligger Odenplan och Fridhemsplan, som erbjuder all tänkbar service, bara en kort promenad bort. Området erbjuder dessutom goda kommunikationer med tunnelbanans gröna linje i kvarteren och innerstadsbuss 2, 3 och 4 samt flygbussar alldeles i närheten. Välkommen till ett hem med fin karaktär!

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Mattias Öhman
Reg. Fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
arkitekt:
DORPH & HÖÖG 1910
Våning:
3 av 3, Hiss finns ej i gårdshuset.
Rum:
2 rum och kök
Area:
52 m²
Avgift:
1 351 kr inkl värme, VA, kabel-TV och 1 000 Mbit Bredband.
Pris:
5 950 000 kr utgångspris

Allmänt om fastigheten

El:
4 000 kr/år
Försäkring:
2 168 kr/år
Total driftskostnad:
6 168 kr/år
Beräknat antal pers:
1

Huset och föreningen

Fastigheten Liljan 30 är ett jugendhus som byggdes under åren 1910-1911 av byggmästarna P Åhman & P Åström efter ritningar från arkitektfirma Dorph & Höög, som gav en stor del av Vasastan dess karaktär under början av 1900-talet. Deras stil gick under beteckningen "Birkastilen", döpt efter Birkastan. Dorph & Höög har också ritat det eleganta Butterickshuset på Drottninggatan 57, som har stora burspråk av glas. Även Sankt Erikspalatset, med det ståtliga tornet vid Sankt Eriksbrons sydvästra fäste, är uppfört efter deras ritningar. I slutet av 1970-talet renoverades fasaden och på senare år har vinden inretts och balkonger tillförts gårdsfasaderna. Fastigheten vilar på granitsockel, har slätputsad fasad, dörrar och fönster i entréplan med kalkstensinfattning och ovanför porten en tidstypisk dekor i puts. Dessutom pryds fasaden av burspråk och smidesbalkonger. BF Kamelian 6 huserar här sedan 1926 och omfattar 21 lägenheter och fyra lokaler som hyrs ut. Föreningen är solid och lågt belånad. Här bor du tryggt med låg avgift och utan planerade avgiftshöjningar. I föreningen finns en gemensam innergård med plats för utemöbler, grill och cyklar och barnvagnar. Det finns två tvättstugor i huset med tvättmaskiner, torkskåp och torktumlare.

Allmänt

Detta hem är genomgående ljust och luftigt med charmiga originaldetaljer, till exempel mörkoljade furutiljor, takrosett, spegeldekorerade fönsternischer och dörrar samt ett vackert spröjsat fönster i dörröppningen mellan kök och hall. Allt detta bidrar till en vilsam och hemtrevlig sekelskifteskaraktär. Dessutom bjuder denna lägenhet på högt i tak och bra förvaring tack vare hallens och sovrummets garderobsväggar. Det ljusa och rymliga vardagsrummet stoltserar med två stora fönster med spegeldekor i nischerna och originalbeslag - här finns plats för både soffgrupp och matsalsbord. I det fina arbetsköket finns ett underbart inbyggt skafferi med djupa hyllor och via en fin dubbeldörr kommer du ut till den rymliga balkongen med utsikt över innergården. Badrummet är elegant i svart mosaik kompletterat med kommod och badkar i modern design, dessutom lyxig golvvärme. Välkommen hem!

Hall

Här välkomnas du hem av ett gediget och charmigt mörkoljat trägolv som leder dig vidare till resten av lägenheten. Till detta ljusa väggar och infällda spotlights, som tillsammans ger en ljus hall. Mycket gott om förvaring tack vare en inbyggd garderobsvägg från golv till tak. Här bor du dessutom tryggt med säkerhetsdörr.

Vardagsrum

Det första du möts av i detta rymliga rum är ljuset från de två stora fönstren med spegeldekor i de djupa fönsternischerna och fina originalbeslag. Att det är högt i tak bidrar med luft och rymd. De ljusa väggarna kontrasterar fint mot de mörkoljade furutiljorna som i sin tur bidrar med hemtrevlig värme. Det här är ett lättmöblerat rum för social samvaro och här ryms med lätthet både soffgrupp och matsalsbord.

Kök

Ett vackert och uppdaterat kök med genuina detaljer, som det rymliga och djupa skafferiet med speglade dörrar i original och den stora dubbeldörren i glas som leder ut till den rymliga balkongen i sydväst med gott om plats för sittgrupp och blomster. Dessutom ett alldeles ljuvligt ljusinsläpp härifrån. Här njuter du av sol mitt på dagen och ljumma sommarkvällar med utsikt över innergården. Vita luckor med moderna beslag i metall, liggande vitt kakel i halvförband med distinkt mörk fog och bänktopp i mörkt trä ger ett uppdaterat och stilrent intryck. Här finns allt du behöver av maskinell utrustning - kyl/frys, diskmaskin, spishäll och ugn samt dessutom spotlights i taket för extra bra belysning. Ljusa väggar och mörkt kliniker på golvet, med behaglig golvvärme, ramar in detta unika och rymliga arbetskök.

Sovrum

Ett vackert och stort fönsterparti med tre lufter, djup fönsternisch och vackra beslag i original ger ett fint ljus i detta behagliga rum. Här finns bra plats för dubbelsäng och sängbord samt gott om förvaring tack vare en både fin och praktisk garderobsvägg med speglade dörrar. Ljusa väggar, som målades 2014, kompletteras med de genuina och hemtrevliga furutiljorna. Spotlights i taket ger dessutom ett fint och bra ljus.

Badrum

Exklusivt och modernt badrum med svart mosaikkakel på väggarna, mörka fogar och svart kliniker även på golvet. Elegant handfat med bänkskåp för bra förvaring och ett mycket vackert badkar i modern design. Här finns också en praktisk handdukstork och lyxig golvvärme. Dessutom tvättmaskin och spotlights i taket.

Bostadsföreningen Kamelian 6 U.p.a.

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten Liljan 30. Föreningen upplåter 21 lägenheter (varav två upplåts med hyresrätt) samt 4 kommersiella lokaler med hyresrätt. Storleken på bostäderna är fördelade på elva treor, sju tvåor samt tre ettor.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen förvärvade fastigheten 1926.

Mark

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av SBC, Sveriges BostadsrättsCentrum.

Renovering

På 80- talet genomfördes en genomgripande renovering av fastigheten. Då byttes stammarna i gårdshuset. Alla liggande stammar i källaren gathuset (de som brukar gå sönder) är i förebyggande syfte utbytta. Det har inte förekommit något problem på något våningsplan i de stående stammar som är förbundna med lägenheten. 2008 fick gatuhuset ny hiss och 2009 installerades en sopsug. Samma år genomfördes en genomgång av gårdsbjälklag, fasaden renoverades, balkonger byggdes och renoverades, skorsten i gårdshus renoverades, fönster och dörrar målades och elledningarna byttes. 2010 renoverades tvättstugorna, fönster i trapphus byttes/renoverades. 2011 renoverades trapphusen. 2016 spolades stammarna i gatuhuset.

Kommande renoveringar

Föreningen följer en underhållsplan som sträcker sig fram till 2035.

Ekonomi

Bostadsföreningen är mycket välskött och ekonomiskt stark. De långfristiga skulderna är cirka 1 200 kr per kvm bostadsrättsyta (Snittbelåningen i Vasastan är cirka 6 000 kr per kvm Bostadsrättsyta). Avgift/kvm är 298 kr.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.

Vind

En förstudie om byggande av bostad på vind har genomförts under 2016. Utfallet visade att det är möjligt att inreda vinden med lägenhet. Vilket måste anses innebära en dold tillgång i föreningen.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Länsförsäkringar. Ansvarsförsäkring ingår för styrelsen.

Trappstädning

Föreningen har anlitat städfirma (Svennsia) för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Tvättstuga

Föreningen har två tvättstugor (en i vardera hus) med effektiva maskiner, torkskåp och torktumlare. Tvättid kan bokas med mellan kl 08-20 i två pass.

Gemensamma utrymmen

Innergård med sitt- och grillmöjligheter.

Parkering/Garage

Boendeparkering finns i området.

Bredband och Kabel-TV

Föreningen har avtal med ComHem. Basutbud ingår i avgiften. Bredband om 1000/1000 Mbit ingår i avgiften.

Förråd

1 vindsförråd i gathuset samt 1 källarförråd i gårdshuset.

Juridisk person

Juridisk person godkänns ej.

BYGGNADSVÅRDSDAGEN - VÅREN 2019

Historiska Hem är mycket stolta att presentera en av årets största händelser för dig som älskar gamla hus och hem.

Läs mer om dagen här