Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Åsögatan 135
ARKITEKT: LARS BÄCKVALL
SÖDERMALM - SOFO
STILIGT SEKELSKIFTE I SOFO - TVÅA MED 3,5 M TILL TAK
TEXT: KAX FOTO: SPINNELL STYLING: RYDMAN

I ett klassiskt jugendhus från förra sekelskiftet finns detta mysiga och charmiga hem på 51 kvm. Huset uppfördes efter ritningar av arkitekt Lars Bäckvall, som avslutade sin arkitektutbildning på 1890-talet och som ritat i stort sett hela kvarteret längs den här lugna och mysiga delen av Åsögatan. Här i Sofo, med Södermalms kanske trevligaste och roligaste läge, bor du bra på alla sätt. Du har stans bästa restaurang- och butiksstråk samt Nytorget bara ett par steg från porten. Medborgarplatsens och Götgatans service och folkmyller ligger på kort promenadavstånd och under varma dagar svalkar du dig i sköna och gröna Vitabergsparken. Kommunikationerna är också mycket bra i dessa kvarter - du bor nära både tunnelbana och innerstadsbussar som tar dig vart du än önskar. Detta hem är en sann sekelskiftesdröm som bland annat bjuder på 3,5 meter i takhöjd, stuckaturer, takrosetter, höga golvlister, spegeldörrar och originalgolv, och kakelugn vilket bidrar med härlig känsla och karaktär. Lägg till detta ett stilrent och ljust Marbodalkök med all maskinell utrustning du behöver. Köket ligger i öppen planlösning med vardagsrummet - och detta bildar lägenhetens sociala hubb. Dessutom ett superfint, fräscht och helkaklat badrum. Det här är verkligen ett charmigt hem för trivsel och umgänge! För att se fler bilder, tryck på en bild och följ bildspelet.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Ansvarig mäklare
Marie Holmerson
Reg. fastighetsmäklare

BOSTADSFAKTA

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Byggnadsår:
ARKITEKT: LARS BÄCKVALL
Våning:
2 av 4
Rum:
2 rum och kök
Area:
51 m²
Avgift:
2 044 kr inkl värme, VA
Pris:
4 925 000 kr

Huset och föreningen


Fastigheten Dagakarlen 31 uppfördes efter ritningar av arkitekt Lars Bäckvall, som avslutade sin arkitektutbildning på 1890-talet. År 1891 begav sig Bäckvall till Chicago för vidare studier och för att pröva lyckan med att driva eget. Fyra år senare var han återigen hemma i Stockholm och arbetade som både arkitekt och byggmästare. Bäckvall har faktiskt ritat alla hus på Åsögatan 125-137 samt många byggnader runt om i Stockholm, både på Södermalm och i Vasastan. Huset renoverades på1920-talet, då en del av lägenheterna fick badrum. Efter detta dröjde det till 1980-talet innan huset renoverades ordentligt med nya stammar och fönster samt renoverad fasad. Sedan dess har inte mycket ändrats i huset förutom att det lagts till balkonger mot gården. I detta hus bor du bra med en skön mix av trevliga grannar. Föreningen har en mysig innergård med trädäck, grillplats och planteringar, som ska renoveras under 2017. Vidare finns cykel-barnvagnsförråd, tvättstuga (nya maskiner på ingång) och förrådsutrymmen i källaren.

Närområdet


Roligare och centralare än så här blir det inte på Söder. Lägenheten ligger tryggt på en lugn och tyst del av Åsögatan mitt i Sofo - här bor du med Nytorget runt hörnet och populära restaurang- och butiksstråk för dina fötter. Missa inte ett besök hos mysiga fiket Älskade traditioner på Södermannagatan, som nyss fick en utmärkelse av White guide. Eller ett besök i någon av de härliga och färgstarka retrobutikerna Sivletto och Daisy Dapper. Utöver allt detta finns Medborgarplatsens och Götgatans service, folkmyller och storstadspuls bara några steg bort. Varma sommardagar bjuder gröna och sköna Vitabergsparken på välbehövlig svalka och här finns gott om gräsytor för både lek och picknick. Se också till att njuta av en promenad i en av Stockholms äldsta och numer k-märkta koloniträdgårdar från år 1906 - Barnängens koloniträdgårdsförening. Bättre kommunikationer än i dessa kvarter är dessutom svårt att finna. Närmaste tunnelbana hittar du vid Medborgarplatsen och du har även mycket nära till innerstadsbussar.

Allmänt


Detta hem är en sann sekelskiftesdröm som bland annat bjuder på 3,5 meter i takhöjd, stuckaturer, takrosetter, höga golvlister, spegeldörrar, fönsterspeglar och originalgolv. Allt detta bidrar med originalcharm och karaktär. Det gamla plankgolvet, som vitpigmenterades, såpades och hårdvaxades år 2013, ger hela lägenheten en varm och ombonad atmosfär. Samtliga väggar är råvita, utom hallen som bjuder på en härlig mellangrå färg. Hallen upplevs som ett eget rum och här finns bland annat en inbyggd klädkammare. Vidare in i det lugna och charmiga sovrummet. Här finns en fantastiskt vacker kakelugn (i dagsläget inte i bruk), en garderobsvägg och ett stort, härligt och högt fönster i en djup fönsternisch. Dessutom har sovrummet bygglov för fransk balkong. Lägg till detta ett stilrent och ljust Marbodalkök med all maskinell utrustning du behöver. Köket ligger i öppen planlösning med vardagsrummet - och detta bildar lägenhetens sociala hubb. Här finns gott om plats för soffgrupp och stort matbord. Dessutom ett superfint, fräscht och helkaklat badrum i vitt och antracit. Till lägenheten hör även ett källarförråd om cirka fyra kvadratmeter. Det här är verkligen ett charmigt hem för trivsel och umgänge varje dag på året!

Kök


Köket ligger i öppen planlösning med vardagsrummet, vilket är trevligt och socialt. År 2015 fick detta Marbodalkök nya stilrena vita köksluckor, nytt vitt klassiskt kakel i halvförband med grafitgrå fog samt en ny fläkt från Ikea. Övriga vitvaror kommer från Siemens. Detta kompletteras med en vacker bänktopp i elegant mörk granit. Väggarna målades år 2013 i råvitt och till detta bjuds charmigt och vitpigmenterat plankgolv i original. Ett kvalitetskök för både vardag och fest!

Allrum


Välkommen till detta hems sociala hubb - ett vardagsrum och kök i öppen planlösning. Här finns gott om plats för både soffgrupp och stort matbord. Tack vare 3,5 meter i takhöjd och härliga stora fönster i söderläge har detta rum en fantastisk rymd. Fönstren ramas dessutom in av utsökt spegeldekor, vilket bidrar med stor charm. Stuckatur och höga golvlister minner också om husets ursprung i stilen. Och det vackra vitpigmenterade plankgolvet i original från 2013 ger en varm och ombonad känsla. Detta kompletteras av råvita väggar. Ett härligt rum att umgås och mysa i varje dag på året!

Sovrum


Välkommen till ett mysigt, lugnt och fint sovrum som vetter mot den trevliga gården. Här finns plats för dubbelsäng, nattduksbord och litet skrivbord i den charmiga och djupa fönsternischen. Mycket gott om förvaring tack vare den generösa garderobsväggen. Väggarna är målade råvita och det charmiga plankgolvet i original är vitpigmenterat. I rummet finns en fantastiskt vacker kakelugn, som idag inte är i bruk. Över dörren sitter här ett charmigt fönster mot hallen. Det finns också bygglov för fransk balkong till detta rum.

Badrum


Detta rymliga badrum renoverades 2010 och fick då en helt ny och stilren kostym. Helkaklade väggar i modernt vitt liggande kakel som kompletteras med antracitgrå klinker på golvet. Här har du både en praktisk handdukstork och lyxig golvvärme. Dessutom en fräsch vit kommod med bra förvaring och fina läderhandtag samt ett stort inbyggt skåp som idag rymmer tvättmaskin, skötbord och linneskåp.

Hall


En mysig, varm och välkomnande hall, som upplevs som ett eget rum. Väggarna är målade i en vacker mellangrå färg, som tillsammans med det charmiga plankgolvet i original är en "perfect match". Här finns en bra, inbyggd klädkammare, som tidigare huserade en uppgång till ett loft, och mycket gott om plats för avhängning och skor. Välkommen hem!

Brf Sillpackaren

Antal lägenheter och lokaler


Föreningen äger fastigheten Dagakarlen 31. Föreningen upplåter 17 lägenheter med bostadsrätt, en lägenhet med hyresrätt samt två lokaler. Huset ritades av arkitekt Lars Bäckvall och uppfördes 1899-1901.

År föreningen övertog fastigheten


Föreningen förvärvade fastigheten 2000.

Mark


Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare


Den ekonomiska förvaltningen sköts av Mälardalens Bostadsrättsförvaltning och den tekniska förvaltningen sköts av FSS Fastighetsservice AB.

Renovering


Fastigheten totalrenoverades av förre ägaren 1981 då stammar, fönster och elstigar byttes ut samtidigt som fasaden renoverades. År 2000 renoverades taket och år 2003 trapphusen och tvättstuga.

Kommande renoveringar


Föreningen planerar att renovera taket, fasaden och innergården.

Ekonomi


De långfristiga skulderna är för föreningens fastighet på ca 2,6 Mkr, vilket ger cirka 1 803 kr per kvm boyta. Avgift/kvm ca 463 kr. Föreningen har mycket god ekonomi med gynnsam lånebild. Inga förändringar av avgiften har beslutats.

Andrahandsuthyrning


Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.

Försäkring


Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Länsförsäkringar Stockholm.

Trappstädning


Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Städdagar


Föreningen har en gemensam städdag en gång per år. I samband med detta beställer föreningen vanligtvis hämtning av grovsopor för föreningens medlemmar.

Tvättstuga


Tvättstugan, som ligger i gårdshuset, kommer snart att få nya maskiner.

Gemensamma utrymmen


Innergård med trädäck, grillplats, cykelställ och planteringar. Det finns cykelrum/barnvagnsrum. Till lägenheten hör ett källarförråd på ca 4 kvm i samma hus.

Bredband och Kabel-TV:


Comhem (basutbud för kabel-TV ingår i avgiften).

Juridisk person:


Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Kontroll


Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson 2016-11-18. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

Byggnad

Byggnadsår
ARKITEKT: LARS BÄCKVALL
Energideklaration
Utförd 2011-01-10
Energiförbrukning
140 kWh/år