Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Ormbergsvägen 11
BACKSTRÖM & REINIUS 1947
Gröndal
INDUSTRIHISTORISK STUDIO - BALKONG MED MÄLARVY
TEXT: KAX FOTO: BOUKARI STYLING: COPPARSTAD

Nära storstadens puls, men ändå en egen småstadsoas - Gröndal bjuder på intressant arkitektur och sköna promenad- och motionsstråk längs Mälaren. Ormbergsvägen 11 är en del av anrika kvarter, där industribyggnader och bostäder integrerades under 1940-talet. Arkitektduon Sven Backström och Leif Reinius låg bakom detta och industrifastigheten stod klar 1947, då för LM Ericssons räkning. Huset omvandlades till lägenheter under 2004, då Johanson Linnman Arkitekter AB tog över stafettpinnen efter de ursprungliga skaparna. Med sina 5 meter i takhöjd, balkong med sjöutsikt, vackra vitmålade betongtak från industritiden och många fint utformade fönster är det här en unik och ljus vindsstudio för den som söker något alldeles särskilt. På nedre plan hittar du bostadens sociala ytor - kök och vardagsrum - och på loftet finns sovrummet med takfönster och snedtak. I det här hemmet har du strålande sjöutsikt och sover dessutom under stjärnorna. Många av dessa bostäder i huset har blivit till treor, kontakta mäklaren för mer info.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

KOMMANDE VISNINGAR

Kontakta mäklaren för visning

Ansvarig mäklare

Mattias Lantto
Reg. fastighetsmäklare

BOSTADSFAKTA

Bostadstyp:
Bostadsrätt
arkitekt:
BACKSTRÖM & REINIUS 1947
Rum:
2 rum och kök
Area:
73 m²
Avgift:
4 097 kr inkl värme, VA, bredband, Tv. Obligatoriskt tillägg hushållsel tillkommer med prel. 333 kr
Pris:
5 400 000 kr utgångspris

Huset och föreningen

Akterspegeln 24 stod klar 1947 efter arkitektduon Sven Backström och Leif Reinius ritningar. Bland duons övriga arbeten kan nämnas ett intressant tegelhus med teakdetaljer på Nytorgsgatan 36-38 och Kvinnornas hus på Kungsklippan. Den här fastigheten startade som industrifastighet för LM Ericsson, och var på den tiden en del av en storslagen anläggning som förenade bostäder, industrier och kommersiella lokaler. År 2004 omvandlades huset till bostäder, på ett lyckat vis ur byggnadsantikvarisk synvinkel, och idag finns 87 mer eller mindre unika lägenheter här. Lägenheterna har generösa fönsterpartier och de balkonger som sattes upp under omdaningen är fint utförda i design som var vanlig i början av 1930-talet. I föreningen finns trevliga gemensamma sällskapsytor som uteplats med sjöutsikt, trädgård med grill och utemöbler samt en gästlägenhet. Dessutom finns tillgång till kanoter. Här finns även barnvagns- och cykelförråd samt välutrustad tvättstuga. Om du har bil kan du ställa dig i den interna kön till garageplats, som finns att hyra för 1050 kr/månad, alternativt kan du hyra parkeringsplats utomhus eller parkera gratis på gatorna runt om i Gröndal.

Närområdet

Nära Stockholms centrum, men ändå en helt egen och lugn småstad med gröna ytor och vatten på flera håll. I Gröndals centrum finns mataffär och små charmiga butiker. Det klassiska och charmiga konditoriet Lundbergs från 1946 är väl värt ett besök! Behöver du shoppa ordentligt finns Liljeholmens galleria en kort promenad bort. För den som är arkitekturintresserad finns många pärlor att beundra, till exempel de berömda stjärnhusen. Från klipphällarna i närheten av dessa hus har du magisk utsikt över solnedgången och gillar du att bada är det fritt fram att härifrån slänga dig i Mälarens vågor, alternativt gå ner till Trekantens barnvänliga badstrand. I närheten finns också Vinterviken med strandpromenaden som löper ända bort mot Mälarhöjden. Kommunikationerna är toppen - på cirka 10 minuter går du till Liljeholmens t-bana, Tvärbanan tar dig både i riktning Hammarby sjöstad och Solna. Dessutom trafikerar buss 133 sträckan Liljeholmen-Gröndal-Ekensberg.

Allmänt

Det här är en unik vindsstudio med 5 meter till tak och vacker Mälarutsikt - ett hem för den som söker något speciellt. Industrikänslan finns bland annat kvar i takets grova betongstruktur och de vackra fönstren. Det nedre planet, som består av kök och vardagsrum, är lägenhetens sociala hubb, här lagar du mat med familj och vänner, känner brisen från Mälaren på balkongen och kryper upp i soffan framför tv:n. Köket från 2008 med vita högblanka luckor kontrasterar fint mot den svartbetsade och hårdvaxoljade ekparketten. Här finns mycket charm och unika detaljer. Loftet bjuder på ett mysigt sovrum med takfönster och egen ingång. Till lägenheten hör även ett källarförråd.

Kök

Stilrent kök från 2008. De vita och blanka luckorna ger tillsammans med bänktoppen av svart kvartssten och stänkskydd av svartgrå rektangulär liggande mosaik ett sobert och modernt intryck. Vitvaror i rostfritt från Electrolux - diskmaskin spishäll, inbyggnadsugn, inbyggnadsmikrovågsugn och kyl och frys. I taket finns synliga spår av husets historia i den grova vitmålade betongen. Väggarna är vitmålade medan golvet kontrasteras med en svartbetsad och hårdvaxoljad ekparkett med vacker patina. Köket ligger ett trappsteg upp från vardagsrummet, vilket är en charmig avdelare mellan dessa båda sociala ytor.

Vardagsrum

Öppet till nock, 5 meter i takhöjd och fyra vackra fönster gör att detta rum badar i ljus och rymd. Vita väggar tillsammans med det svartbetsade och hårdvaxoljade ekparketten med vacker patina bildar en sober och elegant bas. En inbyggd trappa med svarta steg leder upp till övre plan. Fönstren har fina fönsterbrädor av sten och här finns en glasdörr ut till balkongen, som bjuder på Mälarutsikt, plats för sittplats och blomster.

Sovrum

Sovrummet ligger på övre planet och har härliga takfönster, mysigt snedtak och ett vackert räcke i vitlackerat stål mot nedervåningen. Sobert och elegant med vita väggar och svartbetsad, hårdvaxoljad ekparkett med vacker patina på parketten. På loftet finns även plats för arbetshörna och gott om förvaring. Sovrummet har dessutom egen ingång från trapphuset. Här sover du gott under stjärnorna. Många har valt att bygga om övre plan så två sovrum får plats. Mäklaren har mer info och alternativ planskiss.

Badrum

Det här generösa, moderna och fina badrummet från 2004 innehåller allt du behöver - dusch med infällbara glasdörrar, tvättmaskin och torktumlare från Electrolux placerade i en nisch med bänk över och stora badrumsskåp för bra förvaring. På väggarna sitter klassiskt vitt kakel och på golvet ligger stilfull klinker i grågrön mosaik. Här finns dessutom både handdukstork och lyxig golvvärme.

Hall

En hall som rymmer massor tack vare ett förråd under trappen samt en stor alkov för klädhängare, skoställ och förvaringsmöbel. Eftersom hallen direkt löper vidare mot köket möts du redan här av ljuset och rymden, vilket förstärks av vita väggar och det svartbetsade och hårdvaxoljade ekparketten med vacker patina. I taket ger den grova vitmålade betongen en känsla av husets historia. Härifrån leder den fina trappan upp till loftet.

Brf Utkiken i Gröndal

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen förvärvade fastigheten 2005.

Tomträtt

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Fastum UBC Förvaltning. Den tekniska förvaltningen sköts av Rubin Förvaltning.

Renovering

2016 Målning av soprumsgolv. 2015 Stamspolning. 2014-15 Radonmätning. 2004 Stambyte, omputsning av fasad, byte av ventilation.

Kommande renoveringar

Inga planerande renoveringar.

Ekonomi

De långfristiga skulderna är för föreningens fastighet på ca 57 Mkr, vilket ger cirka 8 631 kr per kvm boyta. Avgift/kvm ca 700 kr. Avgiften har precis sänkts med 5% från och med 1 juli 2016.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Länsförsäkringar.

Trappstädning

Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Städdagar

Föreningen har två städdagar om året.

Tvättstuga

Tvättstugan är belägen i källaren och är utrustad med två större tvättmaskiner, en torktumlare, en mangel samt ett torkskåp.

Gemensamma utrymmen

Föreningen har 7 parkeringsplatser utomhus, 41 garageplatser (för närvarande kö) och 9 MC-platser för uthyrning till medlemmarna. Det finns ett antal kajakplatser i garaget som hyrs ut årsvis. Det finns fyra barnvagnsrum, ett i varje port, och två cykelrum (i port 5 och port 9). Fastigheten har inga allmänna lokaler såsom hobbyrum, festlokal eller liknande, men däremot finns ett gästrum för övernattning att hyra för 200 kr/dygn. Till lägenheten hör ett källarförråd på ca 8-10 kvm.

Bredband och Kabel-TV

Föreningen är ansluten med fiber till T3. Anslutning upp till 100 Mbps ingår i avgiften. Ett trådbundet nätverk är installerat i varje lägenhet med uttag i samtliga rum utom våtrum. Comhem är leverantör av kabel-TV, det analoga grundutbudet ingår i avgiften.

Juridisk person

Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson 2017-10-10. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

Besök vår butik

Välkommen till vår butik! Här finner du utvalda designklassiker, unika inredningsdetaljer och nya produkter i små upplagor. Öppet torsdag-fredag 12-18. Södermannagatan 35.

Läs mer om butiken här