Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Rödabergsgatan 10
Björn Hedvall 1924
Vasastan - Birkastan
HANTVERKSRENOVERAD 1920-TALSTREA MED ÖPPEN SPIS
TEXT: MURÉN STYLING: COPPARSTAD FOTOGRAFI: BOUKARI

Med insynsskyddat lugnt och grönskande läge i Vasastan, vid den gemytliga parken Solvändan, finns denna mycket välbevarade och väl omhändertagna tjugotalstrea med öppen spis. Här har hela bostaden renoverats till toppskick på ett både stilenligt och hantverksmässigt sätt. Bevarade originaldetaljer har fått stå modell då nya snickrats, och arbetet som lagts ner har gjorts från grunden och med material och färger som harmonierar med husets tidsålder. Stora luftiga rum, generös takhöjd, genomgående planlösning och vackra munblåsta originalfönster gör dessutom denna bostad till något utöver det vanliga. Därtill är omgivningarna både trivsamma och levande med bageri och kvarterskrogar, bra skolor och förskolor, parker och lekparker samt Nya Hagastaden som bidrar till många nya begivenheter i området. För fler fotografi, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Katarina Ljung
VD / Reg. fastighetsmäklare

BOSTADSFAKTA

Bostadstyp:
Bostadsrätt
arkitekt:
Björn Hedvall 1924
Våning:
2 av 5, hiss finns
Rum:
3 rum och kök
Area:
99 m²
Avgift:
4 193 kr inkl värme, VA, kabel-TV och Bredband
Pris:
8 500 000 kr Utgångspris

Allmänt om fastigheten

El:
5 000 kr/år
Försäkring:
3 000 kr/år
Total driftskostnad:
8 000 kr/år
Beräknat antal pers:
4

Huset och föreningen

Fastigheten Fatet 5 i hörnet av Rödabergsgatan och Karlbergsvägen ritades 1925 av Björn Hedvall, som är en av Stockholms mest anlitade och produktiva arkitekter genom tiderna. Han var aktiv till långt efter pensionsålder och under fyra decennier, från början av 1920-talet till slutet av 1950-talet. Fatet 5 hör således till några av hans tidigare verk. Det är en vacker och tidstypisk 1920-talsbyggnad i sluttande hörnläge. Fasaden är slätputsad i en ljust röd nyans och de spröjsade fönstren är rödmålade och omfattas av ljus slät puts. Entréerna, som är två till antalet, är bevarade sedan byggåret och är pampigt utformade i trä och glas med omgivande dekorationer. Föreningens innergård är mysig, grön och lummig och har dessutom något så stiligt som en egen fontän. Här finns sittgrupper och grill, som går att boka. Till det som ska grillas kan du plocka örter från huset egen örtagård. När vädret eller årstiden inte lämpar sig för utevistelse finns ett gemensamt rum på vinden som passar utmärkt för till exempel adventsmys.

Närområdet

Röda Bergen är ett synnerligen trivsamt bostadsområde. Här bor du precis vid områdets gröna oas Solvändan. De närmaste kvarteren erbjuder flera trevliga lokala häng , till exempel kvartersrestaurangen Marcos. Rör du dig några kvarter söderut når du till exempel Sankt Eriksplan och området kring Rörstrandsgatan. Nya Hagastaden har dessutom fått Röda Bergsområdet att blomstra på nytt. Flera matbutiker, restauranger, gym med mera har etablerat sig i stadsdelen och utökat serviceutbudet. Ytterligare en nyetablering är den nya pendel- och fjärrtågsstationen vid Dalagatan/Vanadisvägen som öppnar inom kort. Tunnelbanan når du på fem minuter och många busslinjer samt flygbussarna trafikerar precis utanför huset. Nyöppnad uppgång för citybanan bara 3 minuter ifrån bostaden. Här bor du även nära både Karlbergsparken och Hagaparken för mer grönska, lek och motion.

Allmänt

Denna fantastiskt fina lägenhet är ett verk av både de nuvarande ägarna och den tidigare. Här har allt gjorts från grunden och med största omsorg om bostadens ursprung. På samtliga väggar har gamla tapeter avlägsnats, ytorna bredspacklats och därefter målats eller tapetserats på nytt. Alla innerdörrar, dörrfoder, golvlister, fönsterbrädor och andra snickerier har restaurerats via slipning ner till trä och därefter målats med linoljefärg. Även alla radiatorer har målats med linoljefärg. Alla originalgolv har tagits fram och slipats och behandlats med hårdvaxolja. Taken har försetts med microlit för att undvika sprickor, och sedan målats med takfärg. Elen är omdragen och infräst i väggarna och de flesta elkontakter och strömbrytare har bytts till porslinsvarianter. Lägenheten har generös takhöjd, stora och djupa spröjsade fönster med spanjoletter och andra tidstypiska detaljer som bidrar till den genuina stämningen. Ett vindsförråd om ca 8 kvm och ett källarförråd om 1 kvm hör också till bostaden.

Kök

Det vackra, och i bostaden mycket passande, köket har platsbyggts av Ekeby Snickerifabrik från Norrtälje. Det från byggåret bevarade kallskafferiet fick stå modell, och utifrån detta skapades köket enligt samma profil. Detta målades därefter med Allbäck linoljefärg Umbra. Den moderna bekvämligheten spotlights har infogats under överskåpen. Bänkskivan är av kalksten och väggarna är kaklade med vitt 15x15-kakel från Höganäs. Den rostfria diskhon har blandare fån Byggfabriken. Vitvarorna kommer från Bosch och är integrerade i skåpinredningen. Gasspis och fläkt är i rostfritt utförande. Originalfurugolvet har tagits fram, renoverats och kompletterats där det behövdes. Ett stort vackert spröjsat fönster förser köket både med ljus och atmosfär. I anslutning till detta finns plats för ett stort matbord.

Serveringsgång

I serveringsgången finns ett bevarat serveringsskåp som även det fått en kärleksfull behandling med slipning och ommålning med linoljefärg. Här har du ytterligare ett stilfullt förvaringsutrymme.

Vardagsrum

Vardagsrummets väggar är målade i Allbäck grågrön linoljefärg och på golvet ligger fiskbensparkett av ek omgivet av höga vitmålade golvlister. En snickare fick fria händer att bygga en tidsenlig bokhylla som skulle se ut som den stått i rummet sedan huset byggdes. Hyllan målades sedan med linoljefärg som övriga snickerier i bostaden. Den täcker hela den inre väggen och är snyggt byggd runt dörröppningen.

Sovrum ett

Det sovrum som idag används som föräldrasovrum har väggar målade i en ljusgrå nyans och golvet är av furu. Bakom en speglad dörr finns en rymlig klädkammare i original. Rummet ligger in mot gården med vid och fin utsikt över husfasader och trädtoppar.

Sovrum två

Det rum som idag är hemmets barnrum ligger i fil med vardagsrummet och nås både därifrån och från hallen. Dubbla speglade dörrar finns däremellan. Väggarna i rummet är målade i pudrigt rosa och golvet är fiskbensparkett av ek.

Badrum

Det eleganta badrummets väggar är kaklade i vitt Höganäskakel med vit fog och på golvet ligger vackra golvplattor i vitt och svart från Marrakech design, Essaouira. Bakom en vikbar duschvägg av glas finns en tak- och handdusch från Byggfabriken. Handfatet (Svedbergs) med blandare från Byggfabriken har förvaring under i en platsbyggd kommod. Badrummet har också en stilig högspolande wc från Twyford. Dessutom finns här en karaktärsfull svart tvättmaskin (Bosch) infogad i en praktisk och platsbyggd arbetsbänk. Därtill har rummet handdukshängare och golvvärme.

Inre hall

Den inre hallen ståtar med en av bostadens guldklimpar, en fantastiskt vacker öppen spis. Den är belägen i ett hörn och har ett vackert murverk med lister av sten. Väggarna är klädda i bröstpanel som byggts enligt originalprofil av Ekeby Snickerifabrik, som också byggde köket, och precis som övriga snickerier i bostaden målats med linoljefärg. Ovan panelen är rummet tapetserat med en tjusig svart och vit Toile de Jouy-tapet. På golvet ligger ekparkett. Rummet är möblerbart och har plats för till exempel sittmöbler eller an arbetsplats.

Tambur

I tamburen, eller den yttre hallen gör du entré. Här finns plats för hatt- och skohylla och en rymlig garderob ger bra undanhängningsmöjlighet. På golvet ligger furutiljor och 2015 installerades säkerhetsdörr.

Brf Eken 8

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten Fatet 5 och består av Rödabergsgatan 10 samt Torsgatan 69. Föreningen består av 35 lägenheter med bostadsrätt samt 1 lokal (101 kvm) med hyresrätt. Föreningen är en äkta bostadsrättsförening. Huset ritades 1924 arkitekt Björn Hedvall.

År föreningen övertog fastigheter

Föreningen köpte fastigheten 1994.

Mark

Föreningen äger marken och påverkas ej av eventuellt höjd tomträttsavgäld.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av SBC.

Renovering

Installation av elmätare för kollektivt elavtal 2017 Renovering av fönsterventiler 2016 Dragning av fibernät, införande av gruppavtal för bredband 2015 Målning av trapphus på Torsgatan 2015 Målning av hiss på Torsgatan 2014 Målning av ytterdörrar 2014 Målning av tvättstuga 2014 Byte av koddosor i entréer 2013 Byte av stamventiler 2012 Målning källare 2012 Byte av torkskåp och torktumlare 2012 Målning och reparation av nedre fasad 2010-2012 Byte el och belysning på Vind 2011-2012 Radonmätning 2012-2013 Målning av gemensamma utrymmen i källaren 2010 Byte el och belysning i källare 2010 Renovering av fönster 2009 Dränering av innergård 2009 Utvändig målning av samtliga fönster 2009 Spolning av stammar 2002 Installation av ny fjärrvärmeläggning 2002

Stambyte 1992-1993

Kommande renoveringar

Målning av yttertak

Ekonomi

De långfristiga skulderna uppgår enligt årsredovisningen 2015 till 2,9 milj kr.

Avgifter

Ingen planerad avgiftsändring.

Förråd

Till bostaden hör ett vindsförråd samt ett källarförråd.

Gemensamma utrymmen

Föreningen har en mysig grönskande innergård med sittmöbler och grill. Här finns en örtträdgård för den som tycker om att odla och en porlande fontän. I byggnaden finns också cykelförråd och barnvagnsrum.

Tvättstuga:

Det finns en tvättstuga med två tvättmaskiner, ett torkskåp (2012) samt en torktumlare (2012). Det finns en mangel i anslutande rum (badrum) samt ett stort cykelrum med ingång via Torsgatan.

Bredband och tv

Fiberbredband via Ownit och analog kabel-TV från Comhem.

Juridisk person

Juridiska personer kan accepteras ej.

Kontroll

Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

BYGGNADSVÅRDSDAGEN - HÖSTEN 2018

Historiska Hem är mycket stolta att presentera en av årets största händelser för dig som älskar gamla hus och hem.

Läs mer om dagen här