Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Sankt Paulsgatan 28B, Ö.G
A. F. MEDBERG
SÖDERMALM - MARIATORGET
CHARMIG ETTA SÖKER HJÄRTA
TEXT: KAX FOTO: SPINELL STYLING: MAINSTREET

Med allra bästa läge på Söder, några steg från Mariatorgets folkliv, ligger denna hemtrevliga och mysiga etta med rötter i förra sekelskiftet, närmare bestämt 1882. Fastigheten går i klassisk nyrenässansstil och byggdes efter civilingenjör Albin Ferdinand Medbergs ritningar på uppdrag av Gamla Arbetarebostadsföreningen, som var en slags dåtidens HSB. Närhet till tunnelbana, pendeltåg och innerstadsbussar samt gångavstånd till Hornstull, Slussen, Söders höjder och Tanto gör detta boende både bekvämt och centralt. Här välkomnar en extra trevlig och ljus hall, som har ett alldeles eget fönster. Från hallen når du det fina och härliga badrummet i allra bästa stil - optimalt planerat och nyligen renoverat med rektangulärt liggande vitt kakel på väggarna och grå klinker på golvet. Vidare in i det ljusa allrummet möts du av luftiga 3,05 meter i takhöjd, vackert brädgolv i original och ett charmigt sovloft med vita svarvade detaljer i vintagestil. Köket behöver ett par kärleksfulla händer och i detta välplanerade utrymme finns plats för allt du behöver. Är du hjärtat den här ettan söker? Klicka på valfribild för att starta bildspel och visa ännu fler bilder.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Ansvarig mäklare
Mattias Öhman
Reg. fastighetsmäklare

BOSTADSFAKTA

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Byggnadsår:
A. F. MEDBERG
Rum:
1 rum och kök
Area:
28 m²
Avgift:
1 576 kr inkl värme, VA
Pris:
3 270 000 kr utgångspris

Huset och föreningen


Fastigheten uppfördes 1882 och går i klassisk nyrenässansstil. Den byggdes efter civilingenjör Albin Ferdinand Medbergs ritningar på uppdrag av Gamla Arbetarebostadsföreningen, som var en slags dåtidens HSB. Gamla Arbetarebostadsföreningen är ett bra exempel på hur bostadsfrågan löstes vid förra sekelskiftet, långt innan de allmännyttiga bostadsföretagen startades. Medbergs liv och verk finns inte dokumenterat. Ett av hans andra verk är dock Torpeddepartementet på Skeppsholmen, den byggnad där Teater Galeasen huserar idag. Bottenvåningen på Sankt Paulsgatan 28 är rusticerad och fasaden slätputsad. Mellan våningarna finns en gördelgesims, det vill säga ett profilerat listverk. Portalerna är välvda och utförda i puts och med en slutsten i bågens topp där portens nummer står. Huset har löpande uppdaterats för nya moderna behov och först ut i mitten av 1920-talet var införandet av WC. Under 1930-talet byttes enkelglasfönstren ut mot nya, kopplade fönster, som fortfarande används. År 1957 installerades centralvärme och först under 1980-talet gjordes en övergripande renovering som gav lägenheterna moderna kök och badrum. Till huset hör även en trevlig innergård.

Allmänt


Med tre stora, höga fönster mot innergården bor du här i en charmig, ljus och lugn oas med vackra bevarade originaldetaljer, som stora fönster med vackra beslag, djupa fönsternischer med spegeldekor, speglade dörrar, brädgolv och höga golvsocklar. Här välkomnar en extra trevlig och ljus hall, som har ett alldeles eget fönster. Från hallen når du det fina och härliga badrummet i allra bästa stil - optimalt planerat och nyligen renoverat med rektangulärt liggande vitt kakel på väggarna och stilrent, grått klinker på golvet. Vidare in i det ljusa allrummet möts du av luftiga 3,05 meter i takhöjd, vackert brädgolv i original och ett charmigt sovloft med vita svarvade detaljer i vintagestil. Köket behöver ett par kärleksfulla händer och i detta välplanerade utrymme finns plats för allt du behöver. Till lägenheten hör ett generöst vindsförråd om 10 kvm. Ett charmigt boende som längtar efter det rätta hjärtat!

Allrum


Det första du möts av i detta rum, vid sidan av den generösa takhöjden om 3,05 meter, är det vackra, genuina brädgolvet i original, som bidrar med en varm och ombonad känsla. Två stora och höga fönster med djupa fönsternischer och spegeldekorer ger ljus och rymd. Till detta matchar svala ljusa väggar. Här hittar du också det praktiska och charmiga sovloftet med svarvade detaljer i vintagestil samt en inbyggd klädkammare med den spegeldekorerade originaldörren kvar. Under loftet har du ett rum i rummet, perfekt för arbetsplats, matplats eller varför inte ett bibliotek. I detta rum ryms även soffhörna och flera garderober samt andra förvaringsmöbler.

Kök


Köket behöver ett par kärleksfulla händer och i detta välplanerade utrymme finns plats för allt du behöver. Här får du bra sekundärljus via det generösa fönstret i hallen.

Badrum


Åh, vilket fint badrum! Renoverat år 2013, då väggarna blev helkaklade i vitt rektangulärt liggande kakel och en modern fin vit kommod med bra förvaring sattes in. Mer förvaring finns även i det vita spegelskåpet. Till detta matchar stilrent grått golvklinker. Här njuter du av en kombinerad tak- och handdusch och den lyxiga golvvärmen.

Hall


Här välkomnar en extra trevlig hall! Tack vare det stora höga fönstret med djup fönsternisch är hallen både ljus och hemtrevlig. Två vackra spegeldörrar, som leder in till badrum respektive kök, ger hallen ytterligare karaktär och charm. Här finns plats för klädavhängning, spegel samt en mindre förvaringsmöbel. På golvet finns en praktisk plastmatta, som den med rätta hjärtat kanske väljer att byta ut mot ett golv som bättre matchar lägenhetens sekelskiftessjäl.

Närområdet


Det här är ett av Söders härligaste kvarter! Huset har bästa tänkbara läge runt hörnet från Mariatorgets folkliv och härifrån har du hela Söder och City på gångavstånd. I dina nya hemkvarter finns ett stort utbud av populära och mysiga kaféer och restauranger samt charmiga butiker. Missa inte ett besök i härliga butiken Folckers snörmakeri på Hornsgatan 52 eller en bit ekologisk snabbmat på Kalf & Hansen på Mariatorget 2. En kort promenad bort finns dessutom Slussen, Hornstull och Zinkensdamm med all service du kan önska dig. Om somrarna svalkar du dig i gröna Tanto, längs Monteliusvägen eller på Skinnarviksberget. Kommunikationerna är utmärkta - härifrån tar du dig vart du vill med tunnelbana, pendeltåg och buss. Dessa kvarter utgör också en vacker och kulturhistorisk miljö med ståtliga byggnader från förra sekelskiftet - ett mekka för den som gillar genuina stadsmiljöer.

Brf Neptunus

Antal lägenheter och lokaler


Föreningen äger fastigheten Hagen 6. Föreningen upplåter 37 lägenheter med bostadsrätt samt två sammanlänkade lokaler med hyresrätt. Huset ritades av arkitekt A. F. Medberg och uppfördes 1881-1882.

År föreningen övertog fastigheten


Föreningen var ett aktiebolag från att huset byggdes. Bolaget fusionerades in den nuvarande bostadsrättsföreningen år 2000 (samma personer bodde i huset före och efter detta).

Mark


Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare


Den ekonomiska förvaltningen sköts av Beijer Förvaltning & Bokföring HB. MFS Fastighetsservice går igenom vår fastighet med varannan veckas intervall

Renovering


2015 Nytt värmestyrningssystem. 2014 Renovering av fönster mot gård. 2012 Renovering av tvättstugan. 2011 Stamspolning. 2008 Renovering av fasad, portar och fönster. 1983 Stambyte.

Kommande renoveringar


Inga renoveringar ligger i nuläget.

Ekonomi


De långfristiga skulderna är för föreningens fastighet på ca 7,9 Mkr, vilket ger cirka 4 349 kr per kvm boyta. Avgift/kvm ca 676 kr. Ingen planerad avgiftshöjning i dagsläget.

Andrahandsuthyrning


Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen, samtycke medges för högst 48 månader.

Försäkring


Fastigheten är fullvärdesförsäkrad genom Brandkontoret i Stockholm.

Trappstädning


Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Städdagar


Föreningen genomför två gårdsstädningar och en gårdsfest varje år.

Tvättstuga


Ligger i botten av A-huset. Ingång från gården.
Två tvättmaskiner, en mangel, en torktumlare, ett torkskåp

Gemensamma utrymmen


Det finns en innergård med grillmöjligheter och ett cykelställ. Det finns även en bastu med relaxrum.

Bredband och Kabel-TV


Huset är ett Comhem hus.

Juridisk person


Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Kontroll


Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson 2016-11-21. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

Byggnad

Byggnadsår
A. F. MEDBERG
Uppvärmning
Fjärrvärme
Energideklaration
Utförd 2009-03-26
Energiförbrukning
155 kWh/år

Allmänt om fastigheten

Driftskostnad
3800 kr/år
  El
2000 kr/år
  Försäkring
1800 kr/år
  Beräknat antal pers
2