Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Tavastgatan 43
F. O. LINDSTRÖM 1883
Södermalm - Mariaberget
VACKERT SEKELSKIFTE MED UTSIKT - PÅ SÖDERS HÖJDER
TEXT: KAX FOTO: SPINNELL STYLIST: RYDMAN

OBS. FAST PRIS. FÖRST TILL KVARN. I en skuldfri förening bara ett stenkast från Monteliusvägen på Mariaberget, med en vy mot Stadshuset och Kattgränds kullerstenar, ligger denna vackra tvåa i ett ståtligt rosa nyrenässanshus från 1880-talet ritat av arkitektduon F.O. Lindström och Karl Smith. Här råder lugnet, men bara något kvarter bort möter Mariatorgets myllrande folkliv, butiker och kommunikationer. Med känsla för historien har lägenheten uppdaterats till en charmig och lugn oas där gamla byggnadstraditioner harmoniskt samsas med moderna bekvämligheter. Fina originaldetaljer som golvsocklar, plankgolv i kök, spegeldörrar och fönsterbrädor ger lägenheten karaktär och personlighet. Stora fönster ger det här hemmet mycket ljus. Med en mycket bra planlösning, där rummen ligger i fil, är lägenheten lättmöblerad och perfekt utformad för social samvaro. Här finns ett helrenoverat och genuint kök från år 2013 med uppdaterad maskinell utrustning. Sovrummet har dessutom en walk-in-closet. Ett hem att trivas i och längta till! För fler bilder, välj valfri bild och följ bildspelet.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

KOMMANDE VISNINGAR

Kontakta mäklaren för visning

Ansvarig mäklare

Katarina Ljung
VD / Reg. fastighetsmäklare

Assisterande mäklare

Mattias Öhman
Reg. fastighetsmäklare

BOSTADSFAKTA

Bostadstyp:
Bostadsrätt
arkitekt:
F. O. LINDSTRÖM 1883
Våning:
2 av 3
Rum:
2 rum och kök
Area:
55.5 m²
Avgift:
2 568 kr inkl. vatten
Pris:
5 230 000 kr Utgångspris

Allmänt om fastigheten

Driftskostnad
7246 kr/år
El
5228 kr/år
Försäkring
2018 kr/år
Beräknat antal pers
2
Kommentar
I kostnaden för el ingår hushållsel samt uppvärming.

Huset och föreningen

Fastigheten Viggen 15 består av det välbevarade ståtliga rosa huset med den imponerade och rikt skulpterade porten på Tavastgatan 43. Huset ritades av arkitekterna Fredrik Olaus Lindström och Karl Smith. Lindström var från början utbildad skulptör och sadlade om 1876. Under hans karriär ritade han även bland annat det nuvarande Bonnierhuset på Sveavägen. 1883 slog sig Lindström och Smith ihop. Smith var liksom Lundström utbildad vid Konstakademien. Idag huserar BRF Viggen, som bildades 1974, här och föreningen består av 11 lägenheter och en lokal. Det här är en mycket välskött fastighet och en stabil förening utan skulder, som exempel på detta kan nämnas att avgifterna sänktes med 10 procent under år 2015. Till huset hör även en tvättstuga och en trevlig innergård med grillmöjlighet och cykelförvaring.

Närområdet

Huset har bästa tänkbara läge på Mariaberget och strax utanför porten möts du av Kattgränds kullerstenar, som leder till den vackra promenaden och utsikten längs Monteliusvägen. Skinnarviksbergets klipphällar för fint sommarhäng och picknick ligger även det endast en kort promenad bort. Åt andra hållet är det inte långt ner till Mariatorgets folkmyller och utbud av kaféer och restauranger. I detta område finns flera bra mataffärer och kommunikationerna är utmärkta - härifrån åker du lätt vidare med tunnelbana, pendeltåg och buss. På gångavstånd finns dessutom city och all service du kan önska dig. Dessa kvarter utgör också en vacker och kulturhistorisk miljö med flera byggnader från 1700-talet - ett mekka för den som gillar genuina stadsmiljöer.

Allmänt

Med känsla för historien har lägenheten uppdaterats till en charmig och lugn oas där gamla byggnadstraditioner harmoniskt samsas med moderna bekvämligheter. Fina originaldetaljer som golvsocklar, plankgolv i kök, spegeldörrar och fönsterbrädor ger lägenheten karaktär och personlighet. Stora fönster med minimal insyn ger det här hemmet mycket ljus. Med en mycket bra planlösning, där rummen ligger i fil, är lägenheten lättmöblerad och perfekt utformad för social samvaro. Här finns ett helrenoverat och genuint kök från år 2013 med uppdaterad maskinell utrustning och ett fräscht badrum. Sovrummet har dessutom en walk-in-closet. Klockrent lugnt läge med oslagbar fri utsikt över Kattgränds kullerstenar och Stadshuset. Ett boende för umgänge, mys och trivsel!

Vardagsrum

Det här är lägenhetens sociala mittpunkt - ett rum med rymd och fint ljus tack vare det stora fönstret. Rummet ligger i fil med sovrummet och har öppen planlösning mot köket, som också ligger i fil. De ljusa väggarna och stavparketten på golvet bidrar till en modern och ombonad känsla samtidigt som höga socklar, vackra dörrlister och spegeldekor i fönsternischen ger en känsla av husets historia. Rummet målades om i sin helhet år 2012 i samma kulör som köket. I det här lättmöblerade rummet finns gott om plats för soffgrupp och matbord.

Kök

Det genuina och vackra köket, som är helrenoverat år 2012/2013, har ljusa väggar och luckor med spegeldekor samt vitt franskt tunnelbanekakel satt i tegelförband. Och till detta matchar bänktoppen i ek perfekt liksom det fina plankgolvet i original, som renoverades 2012. Här finns också vitrindörr med spröjs och charmig öppen hylla som bidrar med karaktär. Skåpinteriörer och vitvaror från IKEA från år 2012, bland annat en fin vit fläkt.

Sovrum

Härligt rum med utsikt över kullerstenar och Stockholms stadshus. Rummet har grå väggar som kontrasterar fint mot stavparketten på golvet. Höga socklar, fina dörrlister och ett stort vackert fönster bidrar med sekelskiftescharm. I det här rummet finns mycket bra förvaringsmöjligheter i garderobsväggen, som består av tre platsbyggda garderober, och en stor walk-in-closet med väggfasta hyllor, korgar och klädstång. Här finns gott om plats för dubbelsäng, förvaringsmöbler och arbets- eller läshörna.

Badrum

Det fräscha badrummet är helkaklat och renoverat i mitten av 00-talet. Klassiskt vitt kakel på väggarna och stilrena grå stenplattor på golvet. Vägghängd kommod i trä med bra förvaring, liksom vägghängd toalettstol. Fin hylla inbyggd i väggen och i taket inbyggda spotlights. Dessutom finns här en praktisk handdukstork och lyxig golvvärme.

Hall

Välkomnande och generös hall med sobert grå väggar och fin stavparkett på golvet (slipades 2015), som bidrar med ett varmt och ombonad intryck. Här finns gott om förvaring i och med en inbyggd garderob samt en hatthylla och skohylla. Dessutom finns i denna hall plats för hög skoförvaring, byrå eller litet skrivbord.

Brf Viggen

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger och förvaltar fastigheten Viggen 15. Föreningen upplåter 11 lägenheter med bostadsrätt och en lokal med hyresrätt. Huset ritades av arkitekterna F. O. Lindström och Karl Smith och uppfördes 1883-1889. År föreningen övertog fastigheten Föreningen förvärvade fastigheten 1974.

Mark

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Conzignus Hem och Fastighet AB. Tekniska förvaltningen sköter föreningen i egen regi.

Renovering

2015 Stamspolning, renovering av två skorstenskanaler. 2014 Nya glas till fönstren. 2013 Installation av säkerhetsdörrar. 1990-talet Omläggning av plåttak. 1973-1975 Renovering av stammar, fasad och elstigar.

Kommande renoveringar

Fasaden kommer att renoveras och är under planering.

Ekonomi

Föreningen är skuldfri och kunde sänka avgiften med 10% i juli 2015.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen. Försäkring Fastigheten är försäkrad hos Brandkontoret.

Trappstädning

Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Tvättstuga

Tvättstugan är belägen i källaren och är utrustad med två tvättmaskiner, en torktumlare, ett torkskåp, en mangel och tvättlinor.

Gemensamma utrymmen

På gården finns det ett cykelställ. Bredband och Kabel-TV Bredband via Comhem/3 och kabel-TV via Comhem.

Juridisk person

Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens Ordförande Östen Matsson 2016-11-11. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

Besök vår butik

Välkommen till vår butik! Här finner du utvalda designklassiker, unika inredningsdetaljer och nya produkter i små upplagor. Öppet torsdag-fredag 12-18. Södermannagatan 35.

Läs mer om butiken här