Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Vitalisvägen 4, 3+4 tr
SVEN WALLANDER 1932
Kungsholmen - Fredhäll
CHARMIG FUNKISVÅA I TVÅ ETAGE I FREDHÄLLS STÖRSTA BRF
TEXT: KAX FOTOGRAFI: SPINNELL STYLING: EDVINSSON

Tidsandan syns i denna charmiga etagetvåas originaldetaljer - bland annat plankgolv, socklar, fönsterbeslag och serveringsskåp. Andra detaljer som gör detta till ett härligt hem är snedtak, takkupor, murstock och mörklaserade takbjälkar. Denna lägenhet har en mycket bra planlösning med de sociala ytorna på nedre plan och det lugna sovrummet på övre plan. Vardagsrummet, som är lägenhetens naturliga centrum, välkomnar med två generösa ljusinsläpp, varav ett 4-luftsfönster i funkisstil. Härifrån når du köket, som renoverades och fick ny maskinell utrustning under 2014. Lägenheten bjuder även på två bra badrum, ett på varje plan. Här bor du i lugn och ro nära Mälaren med klippbad och stora gröna parker för motion och rekreation samtidigt som du befinner dig på gångavstånd till innerstadens puls och folkmyller. Högst upp i huset hittar du detta hem att trivas och umgås. För funkisälskaren är Fredhäll en riktig oas. Detta märks inte minst i denna fastighet från tidigt 1930-tal ritad av HSB-arkitekten Sven Wallander. För fler bilder, klicka på valfritt fotografi och följ bildspelet.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Ansvarig mäklare
Katarina Ljung
VD / Reg. fastighetsmäklare

BOSTADSFAKTA

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Byggnadsår:
SVEN WALLANDER 1932
Rum:
2 rum och kök
Area:
76 m²
Avgift:
3 622 kr inkl värme, VA, kabel-TV och Bredband
Pris:
4 825 000 kr utgångspris

Huset och föreningen


BRF Fredhäll är en av Stockholms största bostadsrättsföreningar, som består av fem hus, 789 lägenheter och 57 lokaler. Föreningen bildades redan 1 oktober 1931. Husen byggdes mellan 1931-1933 efter ritningar av HSB-arkitekten Sven Wallander. I början av sin karriär var Wallander anställd av Ivar Tengbom och Lars Israel Wahlman. Efter ett antal år med eget företag blev han 1923 en av grundarna till HSB och så småningom ägnade han all sin tid åt kooperationen. Ett av Wallanders mest betydande verk är Norra Kungstornet på Kungsgatan. Under tidigt 1990-tal gjordes ett omfattande stambyte i fastigheterna, då bland annat tvättstugorna renoverades och flera torkvindar omvandlades till bostäder. Till Vitalisvägen 4 hör en mysig innergård med frodig grönska, grill och utemöbler. I föreningen finns även tillgång till bastu, fotolabb, snickeriverkstad, föreningslokal, tvättstugor, cykelrum och barnvagnsrum. Här bor du tryggt i en stor, gammal och stabil förening!


Närområdet


Större delen av natursköna Fredhäll, som är en del av Kungsholmen, byggdes upp under 1930-talet och området är en oas för funkisälskare. Här bor du granne med härliga badklippor vid Mälaren och Fredhällsbadet som erbjuder badflotte, trädäck, medlemsklubb och kafé. Och vidare längs Snoilskyvägen hittar du den anrika restaurangen Solstugan, som varit ett mysigt sommarhäng sedan 1922. Området bjuder på en hel del möjligheter för den som vill var aktiv - här finns motionsslingor, minigolfbana, båtklubb och tennisbana vid sidan av gröna och sköna Fredhällsparken, som ger svalka under heta sommardagar och även har en plaskdamm för de minsta. Här finns även flera matställen samt stor och välsorterad matvarubutik och ett systembolag. På gångavstånd hittar du också Smedsuddsbadet och Rålambshovsparken. All tänkbar shopping och service finns inom gångavstånd eller en kort busstur till Fridhemsplan och Lindhagensgatan. Kommunikationerna är toppen - buss 59 och 61 trafikerar Fredhäll och du har gångavstånd till Kristinebergs och Fridhemsplans tunnelbana samt till buss 4 vid Västerbroplan, som tar dig till Hornstull och Söder på ett par minuter.

Allmänt


Det här är en härlig och charmig etagelägenhet högst upp i huset, där du sover under taknocken och stjärnorna medan de sociala ytorna finns på nedervåningen. Lägg märke till de fina funkisdetaljerna i original, som bidrar med hemtrevnad, exempelvis plankgolv, socklar, fönsterbeslag, dörr med spegeldekor och serveringsskåp. Andra detaljer som gör detta hem vackert och unikt är snedtaket, murstocken, takkuporna och de mörkbetsade träbjälkarna på övre plan. En smäcker och modern trappa med smart inbyggd förvaring knyter samman våningsplanen på ett naturligt sätt. Köket renoverades under 2014 och den maskinella utrustningen är från samma år. I köket och på hela nedre plan finns det gamla plankgolvet bevarat, nu målat i en ljust grå kulör. Vardagsrummet bjuder på två generösa ljusinsläpp, varav ett vackert 4-luftsfönster som verkligen andas 1930-tal. Lägenheten har två badrum - ett på nedre plan och ett på övre plan i anslutning till sovrummet. Till lägenheten hör ett vindsförråd, praktiskt placerat precis utanför lägenhetens utgång från övre plan. Det här är ett hem att trivas och umgås i!

Kök


Nytt och fräscht kök från 2014 med moderna mörka luckor till vita väggar, ljust grått plankgolv och stänkskydd av vacker Cementine-klinker med vintagekänsla. De fina mässingsbeslagen bidrar med ett exklusivt uttryck och de vita komposittopparna står för det praktiskt moderna. Över arbetsbänken är ett parti av väggen målad med tavelfärg, perfekt för inköps- och kom-ihåg-listor. Samtlig maskinell utrustning är från 2014 - kyl/frys i rostfritt från Bosch, gasspis med varmluftsugn från Smeg, integrerad diskmaskin från Smeg och spisfläkt från Ikea. Köket är en del av nedervåningens öppna och sociala planlösning och ligger i direkt anslutning till vardagsrummet, men har ändå en tydlig egen plats.

Vardagsrum


Det här är ett stort, lättmöblerat och härligt rum som välkomnar med två generösa ljusinsläpp - varav det ena är ett 4-luftsfönster i sann funkisanda. Här finns också andra fina originaldetaljer som fönsterbänkar, fönsterbeslag, ventilationsdon och plankgolv, som är målat ljust grått, och till detta klassiskt vitt på väggarna. Matsalsbord, stor soffa och förvaringsmöbler ryms fint här i lägenhetens sociala hubb. Härifrån når du även övervåningen via den smäckra och moderna trappan i vitt och ek, som har smart inbyggd förvaring.

Sovrum


Charmigare än så här blir det inte - snedtak, mörkbetsade träbjälkar och murstock. Ljus parkett på golvet bidrar med en ombonad känsla och fin kontrast mot de vita väggarna. Här finns gott om plats för dubbelsäng och förvaring. Ett stort plus är att detta rum har ett eget badrum. Härifrån finns även en egen utgång till trapphuset, och strax intill ligger vindsförrådet, vilket är mycket praktiskt. Högst upp i huset sover du gott under takkuporna och stjärnorna!

Badrum nedre plan


Badrummet renoverades under stambytet på 1990-talet och fick då vitt klassiskt 15x15-kakel med ljusblå dekorrand på väggarna och ljusblå klinker på golvet. Här finns allt du behöver - väggskåp, dusch, handdukstork och plats för liten förvaringsmöbel.

Badrum övre plan


Detta badrum, som byggdes nytt på 1990-talet, har fräscha vitmålade väggar och svartmålad klinker på golvet samt plats för en bra förvaringshylla eller annan mindre möbel.

Hall


Trivsam hall med hatthylla och en stor garderob med spegelskjutdörrar. Här finns också det gamla charmiga serveringsskåpet kvar i den inre änden av hallen samt den fina trädörren med spegeldekor som leder in till badrummet. Plankgolvet som är målat i ljust grått passar som hand i handske med de vita väggarna.

HSB Brf Fredhäll

Antal lägenheter och lokaler


Föreningen äger och förvaltar fastigheterna Briljantsmycket 3 och 4, Skogslandet 1, 2 och 3, samt Purpur 1 och 2. Föreningen upplåter 788 lägenheter med bostadsrätt samt en lägenhet med hyresrätt. HSB:s Brf Fredhäll äger två lägenheter. I föreningen finns det 58 lokaler varav Vivere Fastigheter AB har bostadsrätten för två, resten innehar föreningen. Husen ritades av arkitekten Sven Wallander och uppfördes 1931-33.

År föreningen övertog fastigheten


Föreningen har ägt och förvaltat fastigheterna sedan husen byggdes.

Mark


Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare


Den ekonomiska förvaltningen sköts av HSB Stockholm och den tekniska förvaltningen sköts av Riksbyggen. Föreningen har två fastighetsskötare anställda på heltid.

Renovering


Under åren 1990-92 byttes samtliga stammar till badrum i föreningen ut. Samtidigt renoverades alla badrum i föreningen. En stor majoritet av stammarna har under 2010 högtrycksspolats. Föreningens köksstammar byttes under slutet av 1960-talet och relinades i olika etapper t.o.m. 2013. Alla elledningar (stigarledningar) byttes ut 1990-92 med nya dragningar fram till lägenhet. Under år 1997 renoverades fasaderna på föreningens sju fastigheter (fem huslängor). Parallellt med fasadrenoveringen renoverades samtliga balkonger i föreningen. Föreningen investerade i en helt ny sopsug under 2007.

Kommande renoveringar


Under de närmsta åren planeras samtliga fastigheter rustas upp gällande balkonger, tak, fasader och fönster. Föreningen har en solid kassa och kommer kunna bekosta renoveringsprojektet under de första åren innan eventuella nya lån måste tas upp.

Ekonomi


De långfristiga skulderna är för föreningens fastighet på ca 74 Mkr, vilket ger cirka 2 346 kr per kvm boyta. Avgift/kvm ca 639 kr. Det finns inte beslutat om någon kommande avgiftshöjning.

Andrahandsuthyrning


HSB Stockholm har fullmakt att godkänna föreningens andrahandsuthyrningar. Uthyrning via Airbnb eller liknande förmedlingssidor är förbjudet.

Försäkring


Fastigheten är fullvärdesförsäkrad. Föreningen har ett gemensamt bostadsrättstillägg som betalas via månatligt tillägg till årsavgiften.

Trappstädning


Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Städdagar


Föreningen har gemensamma städdagar två gånger per år.

Tvättstugor


Föreningen har åtta tvättstugor. Närmsta tvättstuga finns i huset.

Gemensamma utrymmen


Det finns en mysig innergård med mycket träd och buskar, grill och utemöbler. Föreningslokalen Victoria på Ernst Ahlgrens väg 10 finns tillgänglig för uthyrning åt föreningens medlemmar. I en del av föreningslokalen inryms bastu och motionslokal, bredvid finns även ett fotolabb. Föreningen har två gästlägenheter som medlemmarna kan hyra. Det finns även två barnvagnsförråd och föreningens medlemmar har tillgång till en egen liten lokal för snickeriarbete.

Förråd


Till lägenheten hör ett vindsförråd precis utanför dörr från övre plan, ca 4 kvm stort med ca 3 meter i takhöjd).

Bredband och Kabel-TV:


Föreningen har tecknat ett avtal med Ownit om bredband. Kostnaden är inkluderad i avgiften. Comhems basutbud för kabel-TV (analogt) ingår.

Juridisk person:


Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Byggnad

Byggnadsår
SVEN WALLANDER 1932
Energideklaration
Utförd
Fönster
3-glas

Allmänt om fastigheten

Driftskostnad
12896 kr/år
  El
5120 kr/år
  Försäkring
4800 kr/år
  Övrigt
2976 kr/år
  Beräknat antal pers
3
  Kommentar
Övrigt: gas