Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Ljusstöparbacken 18
Bertil Karlén - 1958
Gröndal
LJUS OCH LUFTIG 1960-TALSTVÅA MED UTSIKT
TEXT: MURÉN FOTO: BOUKARI STYLING: COPPARSTAD

Bostaden säljs till accepterat pris! På Ljusstöparbacken bor du med Gröndal och staden för dina fötter. Denna arkitektritade tvårumslägenhet med modern studiokänsla har härliga sociala ytor där de stora karaktäristiska fönsterpartierna erbjuder ständigt varierande vyer över stad och land - ett skådespel som du aldrig tröttnar på. Lika varierande är samhället Gröndal där trädgårdar och gamla sommarnöjen blandas med modernare arkitektur på ett särdeles charmigt sätt. Här finns många gröna lungor och vågornas skvalp är aldrig långt borta. Här är bara att flytta in och trivas.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

KOMMANDE VISNINGAR

21
Visning söndag 21 okt 12:30 - 13:30

Ansvarig mäklare

Mattias Lantto
Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
arkitekt:
Bertil Karlén - 1958
Våning:
0 av 3
Rum:
2 rum och kök
Area:
57 m²
Avgift:
2 869 kr obligatoriskt tillägg á 50 kr för kabel- TV
Pris:
3 450 000 kr Accepterat pris

Allmänt

Välkommen till en ljus och genomtänkt tvårumslägenhet som byggdes 2013 då föreningen lät bygga om kontorslokaler till fyra lägenheter. Här har 1960-talet förenats med en mer nutida studiokänsla där en social umgängesdel frontar en lugn sovrumsdel. Lägenheten har fantastiska fönsterytor (nya i treglas i sovrummet för reducering av ljud) i original längs alla ytterväggar som ger hemmet både karaktär och ett härligt ljusinsläpp, och därtill tjusig avställningsyta på de marmorfönsterbrädor som löper längs väggarna. Samtliga lägenhetens väggar är vitmålade och på golvet ligger ett massivt trägolv i smalspårig oljad ek, kompletterad med klinker i kök, bad och hall. Husets höga läge ger dig en fantastisk vy över Gröndal och klassiska landmärken som stjärnhusen och Lundbergs konditori. I fjärran syns Fredhäll och Kungsholmen och byggnader som DN-skrapan och Dragspelshuset på Fyrverkarbacken. Sommartid är vyn mer grönskande och lummig. Till lägenheten hör ett nybyggt förråd.

Hall

Entrén en trappa upp ger en häftig vy över lägenheten, fönstren och utsikten. Innanför dörren finns en retroinspirerad hatthylla i rostfritt stål och plats att sätta in garderober om så önskas. Innanför dörren ligger ett tåligt matt svart klinkergolv och en fin ekbeklädd trappa leder dig vidare in i lägenheten.

Kök

Köket som byggdes 2013 då lägenheten tillkom är planerat på bästa sätt. Förvaringen är väl tilltagen med både överskåp och högskåp. Den i ett stycke långa rostfria diskbänken är en fin flirt med sextiotalet samtidigt som den är oerhört praktisk. Köksinredningen kommer från Marbodal och har vita släta matta luckor och lådor, som är mjukstängande. I linje med föreningens miljötänk finns här även utrymme för återvinning. Maskinparken kommer från Siemens och innehåller spis med induktionshäll, rostfri fläkt, rostfri inbyggd varmluftsugn och mikrovågsugn i bekväm arbetshöjd och integrerad kyl, frys och diskmaskin. Längs diskbänken löper klassiskt vitt 15x15-kakel och på golvet nedanför ligger en matt brunsvart klinker. I öppningen mot vardagsrummet ryms en matgrupp för sex personer. Köket ståtar med hela tre stora originalfönster som ger rummet och hela lägenheten ett fantastiskt ljusinsläpp. På var sida om fönstren finns dessutom ett vädringsfönster.

Vardagsrum

Med halvöppen planlösning mot köket är dessa rum en härlig social yta som gjord för middagsbjudningar och häng. Här får en stor soffgrupp plats. I väggen mot hallen finns smart förvaring med inbyggda lådor som går in under trappan. En idealisk plats att gömma teknikprylar på till exempel. Även i vardagsrummet är ljusinsläppet stort från de båda originalfönstren, och här finns också två vädringsfönster.

Sovrum

Beläget längst in i lägenheten är detta sovrum en lugn och avkopplande plats. Här ryms med lätthet en dubbelsäng och annan önskvärd möblering som till exempel hyllor, skrivplats, byrå eller garderober. Rummet har två fönster och fönsterbrädan löper längs hela ytterväggen och kan tjänstgöra som hylla i stället för sängbord.

Klädkammare

Från sovrummet finns ingången till hemmets rymliga klädkammare. Här finns en inredning med vägghängda trådbackar, hyllor, klädavhängning och städförvaring. Men rummet skulle med fördel också kunna tjänstgöra som arbetsrum eller en liten barnkammare. Tala med mäklaren om vad du som köpare kan vara intresserad att få med dig av inredningen.

Badrum

Även badrummet har sina sextiotalsinfluenser. Här har tre av fyra väggar vitt kakel medan en fondvägg har klätts i en snygg tillbakablickande dovt grön nyans. På golvet ligger klinker i matchande grönt. Bekvämligheterna talar dock nutidens språk med vägghängd toalett, duschplats med tak- och handdusch och duschväggar av glas, golvvärme, dimbara spotlights och handdukstork som går att alternera mellan vattenburen värme och el. Här finns tvättmaskin och ovanpå den är det plats för torktumlare, om så önskas. På väggen ovanför toaletten finns ett inbyggt badrumsskåp och ovanför tvättstället en stor spegel med snygg lampa ovanför.

BRF Sannadalsplatån

Antal lägenheter och lokaler:

Föreningen äger fastigheterna Ljuskronan 4, Lyktan 1, Ljussaxen 10 samt Gröndal 1:21. Föreningen upplåter 331 stycken bostadsrättslägenheter samt en lägenhet och elva stycken hyresrättslokaler.

År föreningen tog över fastigheten

Föreningen förvärvade fastigheterna i samband med uppförandet 1959 och är en så kallad äkta förening.

Tomträtt

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av SBC - Sveriges Bostadsrättscentrum. Den tekniska förvaltningen sköts av HSB.

Renovering

Föreningen har en mycket bra sammanställning i årsredovisningen för genomförda renoveringar. Relining gjordes för cirka 6 år sedan. En del fasader har renoverats. Hissar i bägge punkthusen har renoverats.

Kommande renoveringar & Ekonomi

2015 upprättades en underhållsplan och man följer denna. De senare åren har man tagit höjd för detta och höjt avgifterna stegvis med cirka 10% och man ser behov att höja avgiften med 2-3% de kommande 2-4 åren. För lista på kommande arbeten, se årsredovisningen. Taken kommer att bytas 2022-2023. Man har en stabil ekonomi med goda hyresinkomster från lokaler & parkering.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen med ett år i taget.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Folksam.

Trappstädning

Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Städdagar

Sköts externt. Inget de boende behöver utföra.

Tvättstuga

Föreningen har fyra tvättstugor samt en grovtvättstuga (en i vardera hus). Tvättstugorna är utrustade med två tvättmaskiner, en torktumlare, ett torkskåp samt en mangel & torkrum.

Gemensamma utrymmen

Man har två gästlägenheter, ett före detta snabbköp som hyrs ut dygnsvis till de boende samt olika föreningar. Man har även en stor och populär lekplats. Sopsortering, barnvagnsförråd samt cykelrum.

Parkering

Det finns parkeringsplatser samt garage, bägge med kö. Parkeringssystemet har gjorts om och detta frigör många platser så de tidigare långa köerna i föreningen kortas avsevärt. Fråga mäklaren för mer information. Boendeparkering på gatan, vilket blivit mycket lättare efter att man infört avgift på gatan.

Bredband och Kabel-TV

Ownit levererar bredband 1000/1000 Mbit via fiberkabel. Månadskostnad är 95 kr. Enskild medlem tecknar avtal med Ownit. För kabel-TV stårTelenor, där alla medlemmar får tillgång till ett antal analoga och digitala kanaler. Kostnaden för detta debiteras tillsammans med månadsavgiften.

Juridisk person:

Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

I Gröndal bor du i småstadsmiljö med storstaden nära inpå. Här blandas hus från olika stilepoker i en härlig mix. Punschverandor och knotiga äppelträd möter funkis och modern tegelarkitektur på ett alldeles unikt sätt. Gröndals centrum är en levande miljö med bland annat mataffär, småbutiker, bibliotek, matställen och spårväg. Miljön är kuperad och erbjuder vidsträckta vyer över både stad och vatten. I området finns många härliga promenadstråk och grönområden, till exempel Vinterviken med sina trädgårdar, café och restaurang, och sjön Trekanten där du kan bada på sommaren och åka skridskor på vintern. På kort promenad, eller två stationer med tvärbanan, ligger Liljeholmen med stort shopping- och serviceutbud, tunnelbana och många busslinjer.

BYGGNADSVÅRDSDAGEN - VÅREN 2019

Historiska Hem är mycket stolta att presentera en av årets största händelser för dig som älskar gamla hus och hem.

Läs mer om dagen här