Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Ormbergsvägen 9
BACKSTRÖM & REINIUS 1947
Gröndal
VINDSSTUDIO I GRÖNDAL - TREA MED MÄLARUTSIKT
TEXT: KAX FOTO: BOUKARI STYLING: COPPARSTAD

Nära storstadens puls, men ändå en egen småstadsoas - Gröndal bjuder på intressant arkitektur och sköna promenad- och motionsstråk längs Mälaren. Ormbergsvägen 9 är en del av anrika kvarter, där industribyggnader och bostäder integrerades under 1940-talet. Arkitektduon Sven Backström och Leif Reinius låg bakom detta och industrifastigheten stod klar 1947, då för LM Ericssons räkning. Huset omvandlades till lägenheter under 2004, då Johanson Linnman Arkitekter AB tog över stafettpinnen efter de ursprungliga skaparna. Med sina 5 meter i takhöjd, balkong med sjöutsikt, synliga takbalkar av betong från industritiden och många fint utformade fönster är det här en unik och ljus vindsstudio för den som söker något alldeles särskilt. På nedre plan hittar du bostadens sociala ytor - kök och vardagsrum - och på övre plan finns två sovrum med takfönster och stora glaspartier ut mot vardagsrummet. I det här hemmet har du strålande sjöutsikt och sover dessutom under stjärnorna. För fler bilder, klicka på valfri bild och följ bildspelet.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Mattias Lantto
Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Ormbergsvägen 9
Område:
Gröndal
arkitekt:
BACKSTRÖM & REINIUS 1947
Rum:
3 rum och kök
Area:
70 m²
Avgift:
3 959 kr inkl värme, VA, bredband, Tv. Obligatoriskt tillägg hushållsel tillkommer med prel. 307 kr

Huset och föreningen

Akterspegeln 24 stod klar 1947 efter arkitektduon Sven Backström och Leif Reinius ritningar. Bland duons övriga arbeten kan nämnas ett intressant tegelhus med teakdetaljer på Nytorgsgatan 36-38 och Kvinnornas hus på Kungsklippan. Den här fastigheten startade som industrifastighet för LM Ericsson, och var på den tiden en del av en storslagen anläggning som förenade bostäder, industrier och kommersiella lokaler. År 2004 omvandlades huset till bostäder, på ett lyckat vis ur byggnadsantikvarisk synvinkel, och idag finns 87 mer eller mindre unika lägenheter här. Lägenheterna har generösa fönsterpartier och de balkonger som sattes upp under omdaningen är fint utförda i design som var vanlig i början av 1930-talet. I föreningen finns trevliga gemensamma sällskapsytor som uteplats med sjöutsikt, trädgård med grill och utemöbler samt en gästlägenhet. Dessutom finns tillgång till kanoter. Här finns även barnvagns- och cykelförråd samt välutrustad tvättstuga. Om du har bil kan du ställa dig i den interna kön till garageplats, som finns att hyra för 1050 kr/månad, alternativt kan du hyra parkeringsplats utomhus eller parkera gratis på gatorna runt om i Gröndal.

Närområdet

Nära Stockholms centrum, men ändå en helt egen och lugn småstad med gröna ytor och vatten på flera håll. I Gröndals centrum finns mataffär och små charmiga butiker. Det klassiska och charmiga konditoriet Lundbergs från 1946 är väl värt ett besök! Behöver du shoppa ordentligt finns Liljeholmens galleria en kort promenad bort. För den som är arkitekturintresserad finns många pärlor att beundra, till exempel de berömda stjärnhusen. Från klipphällarna i närheten av dessa hus har du magisk utsikt över solnedgången och gillar du att bada är det fritt fram att härifrån slänga dig i Mälarens vågor, alternativt gå ner till Trekantens barnvänliga badstrand. I närheten finns också Vinterviken med strandpromenaden som löper ända bort mot Mälarhöjden. Kommunikationerna är toppen - på cirka 10 minuter går du till Liljeholmens t-bana, Tvärbanan tar dig både i riktning Hammarby sjöstad och Solna. Dessutom trafikerar buss 133 sträckan Liljeholmen-Gröndal-Ekensberg.

Allmänt

Det här är en unik vindsstudio med 5 meter till tak och vacker Mälarutsikt - ett hem för den som söker något speciellt. Industrikänslan finns bland annat kvar i takets betongbalkar, träbjälkar och kökets råa betongvägg. Det nedre planet, som består av kök och vardagsrum, är lägenhetens sociala hubb, här lagar du mat med familj och vänner, känner brisen från Mälaren på balkongen och kryper upp i soffan framför tv:n. Köket i ek kontrasterar mycket fint mot bänktoppens rostfria ytor och den råa betongen på väggarna. Vinklar och vrår bidrar med mycket charm, liksom badrummets vackra badkar med tassar. Övre plan bjuder på två bra sovrum, varav det ena har egen ingång. Till lägenheten hör även ett källarförråd.

Kök

Industrikänslan är påtaglig i detta fina kök. Ekluckorna från Vedum ger både kontrast till övriga ytskikt och en mysig och ombonad känsla. Rostfri bänktopp, rå betongvägg, vitvaror i rostfritt från AEG och snyggt stänkskydd i glas mot betong bidrar till industristilen. I taket finns synliga spår av husets historia i de grova takbalkarna. På golvet ligger vit ekparkett. Köket ligger ett trappsteg upp från vardagsrummet.

Vardagsrum

Öppet till nock och 5 meter i takhöjd gör att detta rum badar i ljus och rymd. Även här är industrikänslan påtaglig i de mörkbetsade träbjälkarna, som är en vacker kontrast mot övriga ljusa ytor, och balkar i betong. På golvet ligger vit ekparkett som bidrar till den luftiga känslan. En vit, nätt och stilren trappa med ett träräcke leder upp till övre plan. Under trappan finns en charmig och mysig plats att inreda, kanske till en läshörna? I det här rummet finns fyra fina dubbelfönster med fönsterbrädor av sten, varav en glasdörr ut till balkongen, som bjuder på Mälarutsikt, plats för sittplats och blomster.

Sovrummen

Sovrummen ligger i fil på övre plan och har både takfönster och stora glasväggar ut mot vardagsrummet. Mysigt snedtak och vita träribbor som fondvägg bidrar stort till charmen. Båda rummen har vit ekparkett och mellan rummen finns en vit skjutdörr. Det inre rummet har dessutom egen ingång från trapphuset. Här sover du gott under stjärnorna.

Badrum

Det här generösa, moderna och fina badrummet innehåller allt du behöver - vackert designbadkar med tassar, tvättmaskin från Electrolux, badrumsskåp för förvaring och en stor spegel. På väggarna sitter klassiskt vitt kakel och på golvet ligger stilfull mörkgrå mosaik.

Hall

En hall som rymmer massor tack vare två garderober och en klädkammare. Du möts redan här av ljuset och rymden, vilket förstärks av vita väggar, varav en vitmålad vacker trävägg och vit ekparkett på golvet.

Brf Utkiken i Gröndal

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen förvärvade fastigheten 2005.

Tomträtt

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Fastum UBC Förvaltning. Den tekniska förvaltningen sköts av Rubin Förvaltning.

Renovering

2016 Målning av soprumsgolv. 2015 Stamspolning. 2014-15 Radonmätning. 2004 Stambyte, omputsning av fasad, byte av ventilation.

Kommande renoveringar

Inga planerande renoveringar.

Ekonomi

De långfristiga skulderna är för föreningens fastighet på ca 57 Mkr, vilket ger cirka 8 631 kr per kvm boyta. Avgift/kvm ca 700 kr. Avgiften har precis sänkts med 5% från och med 1 juli 2016.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Länsförsäkringar.

Trappstädning

Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Städdagar

Föreningen har två städdagar om året.

Tvättstuga

Tvättstugan är belägen i källaren och är utrustad med två större tvättmaskiner, en torktumlare, en mangel samt ett torkskåp.

Gemensamma utrymmen

Föreningen har 7 parkeringsplatser utomhus, 41 garageplatser (för närvarande kö) och 9 MC-platser för uthyrning till medlemmarna. Det finns ett antal kajakplatser i garaget som hyrs ut årsvis. Det finns fyra barnvagnsrum, ett i varje port, och två cykelrum (i port 5 och port 9). Fastigheten har inga allmänna lokaler såsom hobbyrum, festlokal eller liknande, men däremot finns ett gästrum för övernattning att hyra för 200 kr/dygn. Till lägenheten hör ett källarförråd på ca 8-10 kvm.

Bredband och Kabel-TV

Föreningen är ansluten med fiber till T3. Anslutning upp till 100 Mbps ingår i avgiften. Ett trådbundet nätverk är installerat i varje lägenhet med uttag i samtliga rum utom våtrum. Comhem är leverantör av kabel-TV, det analoga grundutbudet ingår i avgiften.

Juridisk person

Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson 2017-10-10. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

BYGGNADSVÅRDSDAGEN - VÅREN 2019

Historiska Hem är mycket stolta att presentera en av årets största händelser för dig som älskar gamla hus och hem.

Läs mer om dagen här