Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Heleneborgsgatan 25 B
Arkitekt: Ivar Engström 1912
Södermalm
STILFULL TVÅA MED TVÅ KAKELUGNAR OCH SOLIG BALKONG
TEXT: MURÉN STYLIST: LINDHOLM FOTOGRAF: BOUKARI

På trevliga Heleneborgsgatan hittar vi denna ljusa, inbjudande och själfulla lägenhet med både kakelugnar och balkong i söderläge. Den har under de senaste åren omsorgsfullt renoverats, med ett gediget underarbete och väl valda harmonierande nyanser på väggar. Bostaden har en mycket bra planlösning med de sociala ytorna i kök och vardagsrum i fil och sovrummet mer separat på andra sidan hallen. Denna lägenhet beboddes under 1920-talet av Elise Ottesen-Jensen, om detta minner de vackra kakelugnarna i vardagsrum och sovrum, vars sinnligt skira blomstermönster hon målat. Därtill har lägenheten balkong, vitsåpande originalgolv, höga golvsocklar, stuckaturer, takrosetter, fina spegeldörrar och en generös takhöjd.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Katarina Ljung
Grundare & Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Andel i bostadsförening
Adress:
Heleneborgsgatan 25 B, 4 tr
Område:
Södermalm
arkitekt:
Arkitekt: Ivar Engström 1912
Våning:
4 av 5, Hiss saknas
Rum:
2 rum och kök
Area:
56 m²
Avgift:
3 023 kr inkl. värme, vatten, bredband, kabel-tv och el

Allmänt om fastigheten

Försäkring:
2 676 kr/år
Övrigt:
2 200 kr/år
Total driftskostnad:
4 876 kr/år
Beräknat antal pers:
2
Kommentar:
Övrigt: Gas

Närområdet:

Heleneborgsgatan är en trivsam och fin gata med många stilfulla byggnader och familjära kvartersrestauranger och småföretag. Här bor du med omedelbar närhet till både Hornstulls butiker, restauranger, service och kommunikationer, och lugna gröna områden som till exempel Långholmen, Reimersholme, Skinnarviksberget och Tantolunden. Husets läge ger dig vyer över Pålsundet, Långholmen och Västerbron över till DN-skrapan och Erlanderhuset och längre bort i fjärran.

Allmänt

En välplanerad, luftig och snygg lägenhet med fina bevarade detaljer och intressant historia. Väggarna i bostaden har genomgående tagits omhand grundligt, gamla tapeter har tagits bort, och därefter har renoveringsdukar satts upp, alternativt har väggarna bredspacklats. Därefter är de målade i sobra harmonierande nyanser. Även snickerierna har omsorgsfullt renoverats och målats i vitt. Hela lägenheten har bevarade trägolv som slipats och vitsåpats. All el är också utbytt. Bra förvaringsutrymmen i lägenheten samt i tre stycken förråd, ett källarförråd om 3 kvm och två vindsförråd om 5 respektive 3 kvm. Elise Ottesen-Jensen, journalist, kvinnorättskämpe, sexualupplysare och grundare av RFSU, bodde under 1920-talet i lägenheten och har målat de vackra blomsterdekorationerna på de öppna spisarna.

Kök

Köket nås både från hallen och vardagsrummet. Över dörröppningen från hallen sitter ett fint överljus som förmedlar ljus från köket vidare in i lägenheten. Köksinredningen är parallellbyggd och öppnar därefter upp sig mot vardagsrummet, bra för gäster och fester! Köket har fått nya skåpluckor med lackade speglade fronter och beslag från Byggfabriken. Bänkskivor av björk samt en måttanpassad diskbänk i rostfritt. Väggarna vid arbetsytorna är kaklade med vitt liggande kakel i industristil, i övrigt är de vitmålade. Till den maskinella utrustningen hör gasspis, ugn, rostfri fläkt, rostfri kyl och frys samt diskmaskin. Vid spisen finns en öppning mot vardagsrummet så du till exempel har kontakt med gäster då du lagar mat. Vid fönstret finns plats för ett matbord med plats för fyra sittande. Säljarna har haft ett slagbord i köket som de vid större bjudningar enkelt tagit in i vardagsrummet och där kunnat duka för många.

Vardagsrum

Vardagsrummet ligger i fil med köket och nås även från hallen. Det är ett luftigt rum där du får plats med både soffgrupp och matbord, om så önskas. Väggarna är målade i en ljus gråblå nyans. Snickerierna är vitmålade, förutom en speglad dörr (leder till wc) som kontrasterar snyggt i mörkare grått. Bredvid dörren finns en av lägenhetens fina och fullt fungerande kakelugnar, denna med grön bemålning av lägenhetens tidigare ägarinna Elise Ottesen-Jensen. Dubbla dörrar leder ut till bostadens balkong, som ligger in mot den lugna innergården. Ett tips är att tända en brasa, lägga sig på soffan och blicka ut genom de helglasade dörrarna. Balkongens höga läge ger dig fin utsikt över innergården. Här ute får du både plats för balkongmöbler och blomster. På golvet ligger trätrall.

Sovrum

Sovrummet är ett stort och härligt rum som tidigare varit vardagsrum i lägenheten, vilket förklarar dess storlek. Här finns gott om utrymme för dubbelsäng och annat möblemang. Man kan till exempel tänka sig två fåtöljer framför kakelugnens brasa, vilket gör att rummet kan komplettera vardagsrummet som sällskapsyta. Här kan också vara placeringen för en extra mysig arbetshörna. I sovrummet finns även bra förvaring i två externa garderober, och plats också för ytterligare. Väggarna är målade i en mild och lugn grön nyans. Rummets juvel är kakelugnen med ljuv dekor i blått, även den handmålad av den tidigare ägarinnan.

Badrum

Badrummets väggar är helkaklade i vitt med mörkare klinker på golvet. Ovanför handfatet sitter en integrerad spegel och över wc finns öppna trähyllor för förvaring. Åt andra hållet finns rummets dusch.

Hall

Hallen välkomnar dig helt nyrenoverad och målad i en djupt blå färg. Innanför dörren finns plats för hatthylla och skor. Hallen har även en rymlig klädkammare där du kan hänga undan saker. Snedställda väggar ger ytterligare karaktär åt rummet.

BF Söderbo u.pa

Antal lägenheter och lokaler

BF Söderbo UPA består av 47 medlemslägenheter. Föreningen upplåter med hyresrätt 1 st telemast samt en mindre lokal. . Föreningen är äkta och ritades av arkitekt Ivar Engström 1912.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen förvärvade fastigheten 1917 och är en bostadsförening.

Mark

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Föreningens förvaltning sköts av Rådrum.

Renovering

Helt ny elinstallation gjordes 2003, vilket gav lägenheterna nybyggnadsstandard vad gäller el med gemensamt el-abonnemang, d.v.s. hushållsel ingår i avgiften. Fasad 1995. Fönster mot gårdarna och gatan målas om 2016. Fönster mot gårdarna (syd, öst, väst) målades om 2005. Fönster mot gatan (norr) målades om runt 1995. Alla toalettstammar är bytta successivt från 1980 - 1990. Inga genomgripande stambyten är planerade, utan byte sker i första hand i samband med köks- och/eller badrumsrenovering i varje enskild lägenhet. Övre takfallet reparerades och målades 2005. Nedre delarna med vindskupor reparerades och målades runt 1995. Takomläggning skedde 2010-2011. Målades om 2014. Trapphusrenovering 2014, Taksäkerhetsanordning i anslut. Till skorstenarna 2015, Fönsterrenovering + installation av fönsterventiler 2016, Översyn av taksäkerhet, snöskottning, sotning 2017.

Ekonomi

Föreningens långfristiga skulder uppgår enligt årsredovisningen 2017 till ca 5,321 milj kr (dvs ca 2.056 kr/kvm och lån).

Avgift

Senaste avgiftshöjningen skedde i april 2017 i samband med fönstermålning och installation av fönsterventiler. Avgiftsnivån kan varje år komma att prövas på föreningsstämman

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen. Vid andrahandsuthyrning tas en extra avgift ut av medlemmen om 20% på avgiften.

Bredband/Tv

Föreningen har installerat fiber via Ownit, annars finns även bredband via ComHem (kabelTV).

Försäkring

Föreningen är försäkrad hos IF - Skadeförsäkring.

Trappstädning

Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Gemensamma utrymmen

Denna välmående förening har mycket att erbjuda och i huset finns bastu, ett växthus där man själv kan odla, ett fotolapp för framkallning och kopiering av bilder samt ett omtyckt hobbyrum med snickar- och målarbänkar. Föreningen har även en mysig gemensam innergård med utemöbler och växter. På entréplan finns en föreningslokal för tillställning eller övernattning.

Delat ägande

Minsta andel 10%.

Ägande:

Juridisk person godkänns ej.