Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Baggensgatan 19
Byggnadsår 1600- tal
Gamla Stan
MYTOMSPUNNEN MEDELTID - TREA MED TEGELVALV I G:A STAN
TEXT: KAX FOTO: SPINNELL STYLING: COPPARSTAD

Längs en kullerstenklädd gränd, i hjärtat av Gamla stan, finner du ett hem som bjuder dig på flera tegelvalv och en del av en stenmur, troligen Stockholms äldsta stadsmur från 1200-talet. Denna byggnad med medeltida anor omnämns 1724 som det Emmerichska stenhuset och har under årens lopp genomgått ombyggnader i takt med tidens ändrade krav på inredning och komfort. Denna lägenhet har bokstavligt talat historia i väggarna och ger dig ett unikt och fantastiskt hem i tre plan. Entréplan består av kök och vardagsrum med rustika målade trätak med stadiga brädor och träbjälkar, plankgolv, vackra fönster och djupa fönsternischer med spegeldekor. I mellanvåningen, med fönster mot den tysta och trevliga innergården, hittar du ett sovrum och ett bibliotek samt badrum. Härifrån når du även källarvåningen. Här finns den generösa och vackra öppna spisen, tegelvalven och stenmuren som ger detta rum en alldeles sagolik och unik atmosfär. I Gamla stan, "Staden mellan broarna", bor du mitt i Stockholms historiska centrum, där människor kilat fram i samma trappor och öppnat samma portar som vi gör idag i århundranden. Här bor du på gångavstånd från city och Södermalm och med tunnelbana och buss bara ett par kvarter bort. Här kan du leva alla dina drömmar! För fler bilder, tryck på bild och följ bildspelet.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Ansvarig mäklare
Katarina Ljung
VD / Reg. fastighetsmäklare
Mäklare
Marie Holmerson
Reg. fastighetsmäklare

BOSTADSFAKTA

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Byggnadsår:
Byggnadsår 1600- tal
Rum:
3 rum och kök
Area:
90 m²
Avgift:
1 789 kr inkl vatten och Kabel- TV
Pris:
8 380 000 EUR utgångspris

Huset och föreningen


Eftersom Stockholms äldsta stadsmur följde just Baggensgatan, är det fullt möjligt att det är en del av den äldsta muren som finns i källaren i detta hus. Undersökningar är utförda, dock har det inte gått att säkert klargöra om det är den gamla stadsmuren eller inte, oavsett väcker det fantasin till liv. De två byggnaderna som ingår i BRF Perseus 5 härstammar troligen från tidigt 1600-tal och 1724 omnämns dessa som det Emmerichska stenhuset. Renovering och modernisering har gjorts under årens lopp i takt med tidens ändrade krav på inredning och komfort. Föreningen omfattar fyra lägenheter, två lägenheter i varje huskropp, samt en butikslokal mot Österlånggatan - den ena huskroppen vetter mot Baggensgatan och den andra mot Österlånggatan. Det här är en mycket stabil förening med låga lån och bra kassa tack vare hyresintäkten från butikslokalen. I och med detta har lägenheten även en ovanligt bra avgift. Till fastigheten hör en trevlig innergård med uteplats och trädgårdsmöbler.

Närområdet


Gamla stan, "Staden mellan broarna", bjuder generöst på historiens vingslag, vacker arkitektur, smala gränder, kullerstenar, charmiga butiker, bra restauranger, sjö och hav samt det kungliga slottet. Medan staden expanderat långt utanför den gamla stadsgränsen dröjer sig de äldre vackra husen kvar här, många med anor från medeltiden. Här har människor kilat fram i samma trappor och öppnat samma portar som vi gör idag i århundranden. Ankarslutar i olika vackra former, smäckra träfönster och andra gamla genuina detaljer präglar byggnaderna i dessa kvarter. Längs lugna och tysta Baggensgatan ligger den lilla parken Baggensparken, som tillhör Stockholms stad, som har en brokig historia; här har varit sjukhusträdgård, skolgård, lagerplats, torg och örtagård. Från Gamla stan har du gångavstånd till city och Södermalm och med tunnelbana och buss bara ett par kvarter bort tar du dig snabbt vidare genom stan. Här bor du lugnt, tyst och bekvämt i historisk miljö med ett myllrande folkliv runt hörnet.

Allmänt


Denna lägenhet om tre plan har bokstavligt talat historia i väggarna och ett mer sagolikt och anrikt hem är svårt att finna. Entréplan består av kök och vardagsrum med rustika, gedigna, målade trätak med stadiga plank och träbjälkar, plankgolv, vackra fönster och djupa fönsternischer med spegeldekor. I mellanvåningen, med fönster mot trevlig innergård, hittar du ett sovrum samt badrum och ett inre rum som kan användas som till exempel hobbyrum eller bibliotek. På källarvåningen finns den generösa och stora öppna spisen med en imponerande spiselkrans, tegelvalven och stenmuren i dagen som ger detta rum en fantasieggande och unik atmosfär. Stammarna är bytta, köket renoverat 2007 och badrummet 2005.

Förtydligande lägenhetens totala area är 90kvm enligt föreningens information.

Vardagsrum


Ett vackert och härligt rum med ett imponerande målat brädtak med imponerande takbjälkar. De genuina och hemtrevliga furutiljorna på golvet i detta rum kontrasterar fint mot de stilrena vita väggarna. Två stora fönster med spröjs och fönsternischer med spegeldekor vetter ut mot tysta och lugna Baggensgatan och den lilla gröna parken Baggensparken. Vardagsrummet ligger i fil med köket och här finns gott om plats för soffgrupp, bokhylla och sideboard.

Kök


Välkommen till ett stilrent och bekvämt kök som renoverades 2007 och stoltserar med ett vackert brädtak och imponerande takbjälkar, som bidrar med karaktär och själ. I detta kök ryms matplats för 8 personer, plats för bokhylla i en liten infällning i ena väggen och här finns all maskinell utrustning du behöver - spishäll, ugn och diskmaskin från Siemens, mikrovågsugn från Whirlpool samt kyl/frys från Electrolux. Köket bjuder även på vita stilrena luckor, stänkskydd i glas, bänktoppar i ek, vita väggar, vackra genuina furutiljor på golvet och två stora fönster med spröjs, som vetter mot den charmiga innergården. Köket är placerat i fil med vardagsrummet och har ingång från trapphallen.

Sovrum


Det här är ett rogivande rum med två fina spröjsade fönster som vetter mot den charmiga och tysta innergården. Gott om plats för förvaring finns i den stora inbyggda garderobsväggen. Vita, putsade och charmigt oregelbundna väggar som kontrasterar fint mot de varmare furutiljorna och det vitlaserade brädtaket. Här finns även en väldigt fin inbyggd bokhylla i en nisch. Detta rum är placerat i mellanvåningen och kan delas av till två mindre sovrum om så önskas, ett med ingång från trapphallen och ett med ingång från biblioteket.

Bibliotek


I mellanvåningen, granne med sovrum och badrum, ligger detta inre rum med två mindre fönster som du kan använda som exempelvis bibliotek, arbetsrum eller hobbyrum. Här finns gott om förvaring genom en bred garderobsvägg.

BIorum/ Sovrum/ Konversationssalong


I konversationssalongen på källarvåningen finns en generös och vacker öppen spis i sten och tegel med en otroligt vacker spiselkrans i mörkt trä. Tegelvalven med platsbyggda hyllor och stenmuren i dagen, som troligen är en del av Stockholms äldsta stadsmur från 1250 sätter stämningen och lockar fantasin - här strålar historien ur väggarna. En modern och stilren trappa i trä och vit metall leder ner till denna fantastiska plats. I rummet finns också ett större kassaskåp som också skulle kunna nyttjas som vinkällare. Allt detta bidrar till en alldeles sagolik och unik atmosfär. Rummet är perfekt som sovrum eller gästrum, eller varför inte en biosalong som rymmer 10-15 personer.

Badrum


Det fina badrummet är placerat på mellanplan. Det är helkaklat och renoverat 2005 med klassiskt vitt kakel på väggarna och en fondvägg av blå mosaik från italienska Bisazza ovanför och runt det inbyggda badkaret. Platsbyggda och inkaklade hyllor är en charmig detalj. Till detta vitt golvklinker. Här finns även en handdukstork och en kombinerad tvättmaskin och torktumlare från Husqvarna samt en modern kommod i trä som bidrar till bra förvaring.

Hall


Hallen vid entrén, som har stengolv samt tegel och puts på väggarna, delas med endast en granne. Innanför denna finns lägenhetens trapphall som löper mellan entréplan och mellanvåningen. I trapphallens undre del finns ett mindre förvaringsrum med äldre trädörr. Furutiljor och vita oregelbundna putsade väggar samt trätak med bjälkar bidrar med en charmig och ombonad atmosfär.

Innergård


Från lägenheten når man en mysig och charmig innergård. Gården är varm under sommaren och som en vintervärld vintertid. Här finns plats för bord, stolar och växter.

Brf Perseus 5

Antal lägenheter och lokaler


Föreningen äger fastigheten Perseus 5. Föreningen upplåter fyra lägenheter med bostadsrätt samt en butikslokal. Huset byggdes på 1600-talet.

År föreningen övertog fastigheten


Föreningen förvärvade fastigheten 1997.

Mark


Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare


Föreningen sköter sin förvaltning själva och anlitar vid behov fackmän.

Renovering


Lägenhet nr 3 är renoverad 2005-2007. Köksstammar är bytta 2007 och badrum 2005. Elen är utbytt successivt 2005-2007.

Kommande renoveringar


Fasaden mot Österlånggatan ska renoveras inklusive fönster.

Ekonomi


Föreningen har god ekonomi och har amorterat ner på sina lån det här året. Föreningen har 500.000 kr i belåning.. Det finns inga planerade avgiftsförändringar.

Andrahandsuthyrning


Föreningen är väldigt liten och tillåter i princip ingen andrahandsuthyrning.

Försäkring


Fastigheten är försäkrad i Länsförsäkringar Stockholm.

Trappstädning


De boende sköter trappstädningen själva.

Städdagar


Föreningen har i dagsläget inga städdagar.

Tvättstuga


Det finns ingen gemensam tvättstuga.

Gemensamma utrymmen


Det finns en gemensam innergård mellan de två husen i föreningen. Till lägenheten hör hyllor i ett gemensamt förråd för föreningen.

Bredband och Kabel-TV:


Föreningen har Comhem och det pågår för närvarande fiberdragning och de har tänkt att ansluta sig. Det tillkommer en avgift för digital-TV som betalas av medlemmen.

Juridisk person:


Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Kontroll


Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson 2016-11-11. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

Byggnad

Byggnadsår
Byggnadsår 1600- tal
Energideklaration
Utförd 2008-11-06
Energiförbrukning
180 kWh/år

Allmänt om fastigheten

Driftskostnad
17750 kr/år
  Uppvärmning
9900 kr/år
  El
5277 kr/år
  Försäkring
2573 kr/år
  Beräknat antal pers
1
  Kommentar
El är inkluderad i uppvärmningskostnaden.