Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Södermannagatan 31, 5 tr
KNUT NORDENSKJÖLD 1926
Södermalm
VÄLPLANERADE YTOR MED MÖJLIGHET TILL TVÅ SOVRUM
TEXT: JARL FOTO: SPINNELL STYLING: KASTRUP MÖLLER

Nu har du möjlighet att förvärva en rymlig och ljus trea belägen högt upp i ett av Södermalms mest pittoreska områden. Lägenheten erbjuder många tjusiga tjugotalsklassicistiska originaldetaljer såsom ett välbevarat serveringsskåp, stram och stilistisk stuckatur, gedigen fiskbensparkett och speglade dörrar med mässingsdetaljer. Den generösa takhöjden på 2,80 meter bidrar till en öppen och spatiös känsla, tillsammans med lägenhetens vackert spröjsade fönster och charmigt djupa fönsternischer. Lägenheten är lättmöblerad och har eleganta inbyggda originalgarderober, vilka erbjuder en diskret och yteffektiv förvaring som på ett ypperligt sätt smälter ihop med den övriga fasta inredningen. Förutom de två rummen finns en möblerbar inre hall, som efter behov kan nyttjas som till exempel matsal eller barnkammare, eller byggas om till kök och därmed frigöra ett tredje rum. Det här är ett boende som erbjuder en härlig utsikt över Katarina Bangatas grönskande promenadstråk. Med närheten till Nytorget och Bondegatan, med alla sina gemytliga caféer och inbjudande vintage-butiker, får du njuta av det bästa som östra Södermalm har att bjuda på. Inom gångavstånd finns även Vitabergsparken och dess omkringliggande kulturhus. För fler bilder, klicka på valfri bild och följ bildspelet.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Ansvarig mäklare
Katarina Ljung
VD / Reg. fastighetsmäklare
Mäklare
Björn Schumacher
Reg. fastighetsmäklare

BOSTADSFAKTA

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Byggnadsår:
KNUT NORDENSKJÖLD 1926
Våning:
5 av 6, hiss finns
Rum:
3 rum och kök
Area:
68 m²
Avgift:
2 643 kr inkl värme, VA, kabel-TV och Bredband
Pris:
6 015 000 kr utgångspris

Huset och föreningen


Kvarteret Kålroten uppfördes mellan 1924 och 1926, enligt ritningar signerade Knut Nordenskiöld. Byggmästare var Olle Engkvist, som på 1930-talet kom att bli en av Stockholms främsta byggmästare. Husets stil är typisk tjugotalsklassicism, med rödputsad fasad och klassiskt spröjsade fönster. Varje entré har fått en personlig utformning och ingen port är den andra lik. Det finns en stor innergården med planteringar, träd och gemensamma trädgårdsmöbler. Föreningen har även tvättstuga, miljörum samt cykel- och barnvagnsförråd. Fastigheten är ett välbevarat 1920-talshus med fina och påkostade lägenheter. En bidragande orsak till boendets stora charm är att det mesta är hantverksmässigt gjort och inte masstillverkat som dagens standardiserade nybyggen.

Området


Kvarteren vid Södermannagatan och Närkesgatan är klassiska söderkvarter. Bland områdets bredare gator finns Katarina Bangata, men sin praktfulla och grönskande allé i gatans mitt. Kvarteren bjuder på puls och stämning. Det här är ett område som har en blandad bebyggelse med pittoreska söderkåkar från 1800-talet sida vid sida med modernare byggnader. Kvarteren erbjuder såväl ett rikt uteliv som parker och grönområden för hela familjen.

Hall


Den ljusa inbjudande hallen med vaxat brädgolv i furu och välbevarade speglade originaldörrar bjuder på sann tjugotalscharm. Förutom hatt- och skohylla finns det även utrymme för att vid behov komplettera förvaringen med en byrå eller ett klädskåp.

Matsal


Matsalen är av den charmiga nyklassicistiska typen, med vackert oljad fiskbensparkett som kronan på verket. Idag används utrymmet som matsal, men kan med fördel nyttjas som barnkammare, alternativt byggas om till kök. Väggarna går i en grå ton, som accentuerar de vackra vita snickerierna. Originalritningar vittnar om att en öppen spis tidigare har funnits i matsalen och det finns grannar som har låtit återinstallera en eldstad för att ytterligare förhöja våningskänslan.

Vardagsrum


Det rymliga och luftiga vardagsrummet med vita vägar och snickerier fungerar väl för såväl socialt umgänge som för fest och stämningsfulla hemmakvällar. Förutom den vackra fiskbensparketten har rummet en rad välbevarade originaldetaljer, såsom fin tjugotalsstuckatur och ett stort härligt fönsterbräde med djup fönsternisch.

Sovrum


Det ovanligt stora sovrummet, som går i vitt, har gott om plats för såväl dubbelsäng och nattduksbord som annan kompletterande sovrumsinteriör. Det vackra ljusa furugolvet och den eleganta takstuckaturen skapar en ombonad och rofylld känsla i rummet. Även här bjuds ett brett fönsterbräde med väl tilltagen fönsternisch. I sovrummet finns också två vackra platsbyggda garderober med fina snickerier bevarade, som erbjuder diskret och ändå yteffektiv förvaring. Dessa utgör en idealisk inramning åt sängen. I anslutning till sovrummet ligger en gång som idag används som klädkammare - ett utrymme som med fördel kan byggas om till en väl tilltagen walk-in closet.

Kök


Det ljusa köket med skåpinteriör från Marbodal är såväl mysigt som praktiskt. Här finns gott om förvaring, samtidigt som det finns plats för både bord och stolar. Det generösa ljusinsläppet genom det stora fönstret skapar tillsammans med det högkvalitativa vita kaklet från Höganäs en stämningsfull samlingsplats för familjen. Diskbänken är rostfri medan bänkskivorna är i ek. Köket är genomgående utrustat med varor av märket Smeg och kommer med en gasspis med elugn, en inbyggd mikrovågsugn samt en diskmaskin som installerades så nyligen som 2016. Köket är belagt med ett vaxat brädgolv i furu, vilket bidrar till en anrik känsla som gör att köket på ett ypperligt sätt smälter ihop med de övriga rummens karaktär.

Badrum


Det eleganta badrummet är inrett med vita kakelväggar och svart kakelgolv från Höganäs. Toalettstolen byttes 2015 och harmonierar fint med matchande spegelskåp och handfatskommod. Det finns såväl tvättmaskin som handdukstork, och badrummet erbjuder dessutom golvvärme att tillgå vid kyliga vinterdagar.

Brf Kålroten 8

Antal lägenheter och lokaler


Föreningen äger fastigheten Kålroten 8. Fastigheten består av 99 lägenheter efter en vindsombyggnad 2007/08, varav 94 är bostadsrätter och 5 är hyresrätter. Föreningen har även 13 lokaler med hyresrätt. Föreningen är en äkta bostadsrättsförening. I huset finns också en restaurant, en ateljé, en vinbar, tre kontorslokaler samt åtta förråds- och garagelokaler i källarplan som hyrs ut. Huset ritades 1926 av arkitekt Knut Nordenskjöld.

År föreningen övertog fastigheter


Brf Kålroten 8 övertog fastigheten den 14 mars 2006 från Stena fastigheter.

Tomträtt


Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare


Den ekonomiska förvaltningen sköts av SBC.

Garage och parkering


Det finns ett garage med bilplatser och MC-platser som boende kan ställa sig i kö till genom att kontakta styrelsen. Garageplatsen förverkas vid försäljning av lägenheten och kötiden varierar därför beroende på antalet försäljningar.

Renovering


Fastigheten är byggd 1926 och genomgick en större renovering 1995 med stambyten. Fastigheten har fjärrvärme.
Under 2007/2008 byggdes 9 lägenheter på vinden, branddörrar installerades till samtliga lägenheter och trapphusen målades om. Under 2009 togs en ny sopsugsanläggning i bruk, gårdsbjälklaget tätades och fick ny plattläggning. Under våren 2010 renoverades alla fönster och fasaden fick ny puts. På gårdsfasaden byggdes då även balkonger till de lägenheter som så önskat. Dessutom har föreningen ställt i ordning cykelrum, barnvagnsrum och ett miljörum i fastigheten, samtliga med smidig anslutning till Närkesgatan.

Under 2012 installerades en ventilationsanläggning i en av husets källarlokaler samt en ny garageport. Det genomfördes även stamspolning av samtliga avloppsstammar och sotning av alla eldstäder under året sker vart 6:e år och det är dags i år igen. Under 2013 installerades fiberbredband via Ownit vilket innebar en avgiftshöjning om 109kr per månad och lägenhet från och med maj 2013. Frivilligt att ansluta sig till då vi har ComHem för TV och telefoni samt bredband.

Kommande renoveringar


Renovering av garage och fönster planeras de närmsta åren.

Ekonomi


De långfristiga skulderna uppgår enligt årsredovisningen 2015 till 30 milj kr, vilket ger cirka 6200 kr/kvm boyta. Avgifterna har sänkts med 25% och uppgår till cirka 600/kvm. Ingen avgiftsändring planeras. På grund av tidigare vindsprojekt samt försäljning utav 3 hyresrätter hade föreningen möjlighet att amortera ca 16,5 milj kr under 2015. Under 2016 amorterades ytterligare 1 milj kr. Underhålls plan fram till 2024 finns.

Avgifter


Föreningen har sänkt avgifterna med 25% under 2015 som resultat av kraftig amortering av föreningens lån. Det finns inga planerade höjningar av avgifterna.

Förråd


Källarförråd om cirka 9 kvm och cirka 2,5 m i takhöjd.

Gemensamma utrymmen


Gården renoverades 2011 och erbjuder sittgrupp, matbord och grill. I huset finns även tvättstuga, cykelförvaring och förrådsutrymmen. Föreningen har även ett gemensamt miljörum.

Bredband och tv


I avgiften ingår vatten, värme, basutbudet i kabel-tv samt fiberbredband från Ownit om 100/100 MBit/s. Fastigheten har dessutom tv och bredband genom Comhem. Gas och hushållsel betalar varje bostadsinnehavare enskilt.

Juridisk person


Juridiska personer accepteras inte.

Kontroll


Ovanstående grundas på information från föreningens hemsida och bekräftats av föreningens kontaktperson 2017-02-12. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

Byggnad

Byggnadsår
KNUT NORDENSKJÖLD 1926
Energideklaration
Utförd 2009-03-03
Energiklass
None
Energiförbrukning
131 kWh/år

Allmänt om fastigheten

Driftskostnad
7500 kr/år
  El
2500 kr/år
  Försäkring
2000 kr/år
  Övrigt
3000 kr/år
  Beräknat antal pers
2
  Kommentar
Övrigt = GAS