Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Möregatan 4
NILS R. HJORTH 1937
Södermalm
FIN FUNKISTVÅA BOKSTAVLIGEN MITT PÅ SÖDER MED BALKONG
TEXT: KAX FOTO: SPINNELL STYLING: KASTRUP MÖLLER

Dessa välplanerade 49 kvm från mitten av 1930-talet ligger bokstavligt talat mitt på Söder med ett lugnt läge på en tyst och grön återvändsgata, dessutom i ett fint litet funkisområde. En kort promenad tar dig till Medborgarplatsen, Götgatan, Mariatorget, SoFo eller Skanstull - och Skånelängan med parklek och fint sommarhäng ligger bara ett par steg bort. Denna lägenhet har burspråk med fönsterbänkar i original av kolmårdsmarmor i både vardagsrum och sovrum, vilket bidrar med karaktär, ljus och luft. Genom lägenheten löper dessutom välbevarad och nyligen oljad fiskbensparkett i massiv ek från tiden för bygget. Det trevliga retroköket ligger i anslutning till vardagsrummet och tillsammans blir dessa tu lägenhetens sociala nav. Mitt på gränsen mellan kök och vardagsrum finns utgången till den generösa balkongen med plats för sittgrupp och förvaring. Badrummet renoverades 2012 och fick då en härlig fondvägg i grönlaserat engelskt kakel och klinkergolv från Byggfabriken - och det lilla fina originalbadkaret kaklades in. Det här är verkligen ett charmigt hem för trivsel och umgänge! För fler bilder, tryck på valfri bild och följ bildspelet.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Katarina Ljung
Grundare & Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Möregatan 4, 5 tr
Område:
Södermalm
arkitekt:
NILS R. HJORTH 1937
Våning:
5 av 6, hiss finns
Rum:
2 rum och kök
Area:
49 m²
Avgift:
2 647 kr inkl värme, VA

Allmänt om fastigheten

El:
3 006 kr/år
Försäkring:
2 928 kr/år
Total driftskostnad:
5 934 kr/år
Beräknat antal pers:
2

Huset och föreningen

Det här är ett vackert klassiskt funkishus från mitten av 1930-talet. Fasaden är slätputsad och på sex av sju våningar finns två burspråk med balkong emellan och porten av trä och glas har en enkel inramning av natursten. Fastigheten byggdes 1936-37 efter ritningar av arkitekt Nils Rudolf Hjorth. Hjorth är inte så känd, men har faktiskt ritat ytterligare fyra hus i kvarteret. Dessutom var han arkitekten bakom Adolf Fredriks skolhus i korsningen Sveavägen/Kammakargatan och han var även specialiserad på att rita kök. En rolig och praktisk detalj i huset är att sopnedkastet i trappan fortfarande är i bruk. Det här är en liten, trygg och familjär förening, som med åren genomgått en generationsväxling, från de äldre som bott här sedan föreningen startade på 1980-talet till dagens nyinflyttade unga. Grannarna känner dessutom till varandra väl och småpratar i tvättstugan. På innergården finns sittmöbler och grill för fina sommarkvällar. I huset finns tillgång till bastu och bokningsbar gemensamhetslokal med köksvrå. Vidare finns cykel-/barnvagnsrum i källaren och tvättstuga med nya, stora och snabba tvättmaskiner samt torkskåp, torktumlare och mangel. Huset har också en hiss, som sattes in under den stora ombyggnaden på 1980-talet och i denna får en liten barnvagn plats. Här har du ett tryggt boende i ett fint hus och dessutom med en bra avgift.

Närområdet

Centralare än så här blir det inte på Söder. Lägenheten ligger i ett tyst och trevligt litet funkisområde med tidstypiska fasader. Dessa kvarter har en känsla av trädgårdsstad, trots de höga husen, tack vare att husen har gröna förgårdar och ligger en bit in från gatan. Här bor du utan genomfartstrafik och med folkmyller, storstadspuls och all tänkbar service bara något kvarter bort. Dessutom har du gångavstånd åt alla håll - till exempel Medborgarplatsen, Götgatan, Mariatorget, SoFo, Skanstull, Södra Station och Skånegläntan, som bjuder på en härlig parklek och bra häng under sommaren. Det finns även ett dagis i kvarteret för den som har behov av det. Hela Söders utbud av nöjen ligger för dina fötter och alldeles i närheten finns även flera trevliga kvarterskrogar. Och bättre kommunikationer än i dessa kvarter är svårt att finna. Närmaste tunnelbana hittar du vid Medborgarplatsen, men du kan också gå några steg extra till Mariatorget eller Skanstull. Pendeltåget från Södra Station tar dig till city på ett par minuter och sedan vidare mot till exempel Arlanda. Även buss 4 finns i närheten och går längs Ringvägen.

Allmänt

En smått unik och väldigt fin lägenhet som år 1984, i samband med att hela byggnaden renoverades, byggdes om från två ettor till en välplanerad tvåa. Samma år fick huset även hiss och lägenheten en stor balkong. Balkongen vetter ut mot gatan, som tack vare lugnet och grönskan upplevs som en innergård, och här kan du sitta i morgonsolen fram till lunch. Det här hemmet andas funkis, vilket bland annat kommer fram i bevarade originaldetaljer som fönsterbeslag, parkett, dörrar och vackra fönsterbrädor i kolmårdsmarmor. Lägenheten är löpande uppdaterad under senare år, bland annat renoverades badrummet 2012, och den har också en öppen och ljus planlösning med tydliga zoner för olika typer av aktiviteter. I vardagsrummet finns till exempel en fin liten alkov där du kan inreda ditt bibliotek och läshörna alternativt en arbetsplats. Du når sovrummet via en passage som gör att det ligger privat och avskilt från de sociala ytorna. Golven i lägenheten är genomgående fiskbensparkett av massiv ek. Till lägenheten hör även ett vindsförråd med snedtak om cirka 4 kvm. Sammantaget en ljus och charmig lägenhet att längta hem till.

Kök

Köket ligger i anslutning till vardagsrummet - trevligt och socialt. Det har en härlig retrostil med svarta enkla luckor, fina knoppar som kontrasterar mot det svarta och vitt klassiskt kakel. De vita väggarna kompletteras fint av fiskbensparketten på golvet, som ger en varm och ombonad känsla. Här finns två fönster med fina fönsterbrädor i original och plats för litet köksbord. Utgången till balkongen ligger dessutom mellan kök och vardagsrum, vilket bidrar till ljus och luft. Den rostfria diskbänken står i fin samklang med arbetsbänken i massiv ek. Här finns all den utrustning du behöver, inklusive frys och diskmaskin. Och något som gör köket extra charmigt är krokarna för redskap vid spisen och de öppna hyllorna, som kanske blir en plats för dina finaste kökssaker!

Vardagsrum

I vardagsrummet möts du av fint ljus via ett charmigt burspråk med fönster i vinkel. Fönsterbeslagen är kvar från tiden för bygget, vilket bidrar med karaktär. I burspråket finns till exempel plats för sittbänk, blombord eller byrå. Här finns också utgången till den stora balkongen, placerad precis i skärningen mellan kök och vardagsrum. Den generösa balkongen rymmer både sittgrupp och förvaring. På golvet ligger fiskbensparkett av massiv ek. Till detta vita fräscha väggar. Här finns gott om plats för soffgrupp med mera och en inbyggd garderob i anslutning till hallen. Dessutom finns i detta rum en mycket charmig alkov, som du kan inreda till bibliotek, läshörna eller arbetsplats.

Sovrum

Välkommen till ett mysigt och rymligt sovrum med plats för dubbelsäng, nattduksbord och förvaringsmöbler. I det charmiga burspråket, som är lika stort som det i vardagsrummet, finns till exempel plats för sittbänk, blombord eller byrå. I anslutning till rummet finns en bra klädkammare som slukar en hel del kläder och saker. De svala vita väggarna bidrar till lugnet i rummet och till detta kontrasterar den oljade fiskbensparketten fint. I passagen som leder in till sovrummet finns plats för ytterligare förvaring, till exempel grunda väggskåp, skoförvaring eller bokhyllor.

Badrum

Badrummet helrenoverades 2012 och fick då en helt ny och charmig kostym. Tre av väggarna går i vit och klassisk stil med kakel i offset-sättning. Karaktären i badrummet kommer främst från den otroligt fina fondväggen med grönlaserat engelskt kakel i två nyanser och två format. På golvet ligger svartvitt kakel från Byggfabriken i ett härligt geometriskt mönster. En fin feature i badrummet är det lilla badkaret i original, som är inbyggt. Här finns även en fin kommod från Ikea för bra förvaring, två vita vägghyllor och en skön kombinerad vattenfalls-/slangdusch i rostfritt. I taket sitter spotlights och det finns även dimmerbelysning.

Hall

Hallen bjuder på vita väggar som kontrasterar fint mot den oljade fiskbensparketten, vilken i sin tur bidrar med en ombonad och varm känsla, som startar här och löper genom hela lägenheten. Här finns även en rejäl sko- och hatthylla. Runt hörnet från hallen, inne i vardagsrummet, finns även en inbyggd garderob. Från hallen ser du det fina burspråket i fonden, en vy som välkomnar dig vidare in i vardagsrummet.

Brf Pennan 21

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten Pennan 21. Föreningen upplåter 19 lägenheter med bostadsrätt samt en lokal med hyresrätt. Huset ritades av arkitekten Nils R. Hjorth och uppfördes 1936-37.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen förvärvade fastigheten 2000.

Mark

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av SBC. Teknisk förvaltning sköts av föreningen.

Renovering

2016 Renovering av hiss. 2012 Ny värmeanläggning/undercentral, ventilation. 2011 Byte av port. 2009 Renovering och målning av fönster. 2005 Målning av yttertak. 1984 Rörstambyte, elstambyte, nya balkonger, omputsning av fasad, nyinstallation av hiss, renovering av balkonger, nytt gårdsbjälklag samt omläggning av tak.

Kommande renoveringar

Fasadrenovering och några balkonger behöver renoveras.

Ekonomi

De långfristiga skulderna är för föreningens fastighet på ca 3,29 Mkr, vilket ger cirka 2 675 kr per kvm boyta. Avgift/kvm ca 627 kr. Föreningen planerar ingen förändring av avgiften.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad via IF.

Trappstädning

Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Städdagar

Föreningen har gemensam städdag ca 1 ggr/ år.

Tvättstuga

Tvättstugan i källaren är utrustad med två stora snabba tvättmaskiner, torkskåp, torktumlare och mangel.

Gemensamma utrymmen

Gården har möjlighet till grillning. Föreningen har en bastu och en gemensamhetslokal. I källaren finns även cykel samt barnvagnsrum. Till lägenheten hör ett vindsförråd på ca 4 kvm med snedtak. Bredband och Kabel-TV:Comhem

Juridisk person

Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson 2016-10-31. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.