Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Kronobergsgatan 30
1912 Josef Norén
Kungsholmen / Fridhemsplan
KLASSISK JUGENDTREA MED VÅNINGSKÄNSLA
FOTO: SPINELL STYLING: MAINSTREET TEXT: JARL

I denna charmig trerummare från 1913 med våningskänslan i behåll finns många välbevarade detaljer såsom takrosetter, originalgolv i furu, tidstypiskt djupa fönsternischer och elegant speglade dörrar. Lägenheten har en klassisk planlösning med tre rum i fil mot gatan och ett kök mot en lummig innergård. Tack vare sin välutnyttjade yta, goda förvaringsmöjligheter och sociala atmosfär är det här ett boende som passar utmärkt för både paret och den urbana barnfamiljen. Välkommen till en trivsam del av Kungsholmen som erbjuder närhet till såväl grönområden, skolor och lekparker som till butiker, caféer och restauranger. Det korta gångavståndet till buss och tunnelbana ser till att du med lätthet når allt vad innerstadslivet har att bjuda på.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Ansvarig mäklare
Mattias Öhman
Reg. fastighetsmäklare

BOSTADSFAKTA

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Byggnadsår:
1912 Josef Norén
Våning:
2 av 5
Rum:
3 rum och kök
Area:
75 m²
Avgift:
3 422 kr inkl värme, VA
Pris:
6 195 000 kr utgångspris

Huset och föreningen


Inedal 3 uppfördes under åren 1912-1913 av Josef Norén, som också stod för ritningarna. Sedan 1905 verkade Norén som byggmästare i Stockholm, och han står till exempel bakom NK på Hamngatan och Centralbankshuset på Norrmalmstorg. Inedal 3 är uppförd i Jugendstil, en riktning som växte fram under 1890-talet efter decennier präglade av diverse nystilar. Jugend (även benämnd Art Nouveau) inspirerades till stor del av naturen och uppvisade många organiska referenser vad gäller form och ornamentering. Fastigheten är ett sexvåningshus med sockel i grovhuggen granit. Fasaden är putsad i en rödaktig nyans med vita fönsteromfattningar. Huset har en fin kullerstensbelagd innergård med gemytliga planteringar och buskar. Här finns även en lekplats, samt en gemensam terrass med utemöbler och grillmöjligheter. I fastigheten finner du också en tvättstuga, ett cykelrum och vindsförråd. Entrén renoverades så nyligen som 2016.

Området


Det så kallade Sankt Eriksområdet är beläget mellan Fleminggatan och Kungsholms Strand och i dess närhet finner du en uppsjö av små affärer och mysiga restauranger. På den vackra strandpromenaden längs Karlbergskanalen syns såväl barnfamiljer som morgonpigga joggare. Västermalmsgallerian har ett rikt utbud av klädbutiker och matvaruaffärer och på kort promenadavstånd tar du dig till såväl Sankt Eriksplan som till Fridhemsplan. Vid Sankt Eriksbrons sydöstra fäste tronar det pampiga Sportpalatset som uppfördes efter ritningar av Jean Adrian.

Hall


Den rymliga hallen erbjuder ett klassiskt upplägg där du har genomgång till lägenhetens samtliga rum. Väggarna är vitmålade och golvet är i brunbetsat furu. I hallen finner du i dagsläget ett städskåp samt en hatthylla och här finns även plats för kompletterande förvaring såsom en garderob eller en byrå.

Vardagsrum


I det ljusa vardagsrummet finns det gott om plats för både en soffgrupp och ett matsalsmöblemang. Rummet fungerar fint för såväl socialt umgänge som för stillsamma familjekvällar. Vackra originaldetaljer såsom djupa fönsternischer, vitvaxat furugolv och höga golvsocklar bidrar tillsammans med den generösa takhöjden till att skapa en ombonad men stilig stämning som för tankarna till svunna tider.

Sovrum


Det väl tilltagna sovrummet har ett vitvaxat originalgolv i furu och väggarna är delvis vitmålade, men även tapetserade med en svartvit fondtapet från Cole & Son. Här finns gott om plats för en dubbelsäng och nattduksbord, samt för garderober, bokhyllor eller annan förvaring. Precis som i vardagsrummet finns här originaldetaljer bevarade såsom djupa fönsternischer och höga golvsocklar.

Barnrum


I fil med vardagsrummet finner du ännu ett ljust och spatiöst rum som idag nyttjas till familjerum och barnrum, men som även kan användas som matsal. Golvet utgörs av ekparkett och taket pryds av en vacker takrosett. För den som önskar kompletterande förvaring finns även i detta rum gott om plats för att installera garderober.

Kök


Det välplanerade köket har ett stilistiskt schackrutigt golv och här finns plats för ett väl tilltaget matbord där vänner och familj kan samlas och umgås. Köket renoverades 2012 och har en rustik stämning över sig, vilket accentueras av stilrena mässingsbeslag. Kökets bänkskivor är i rostfritt stål och väggar och kakel är vita. Här finns ett stort fönster med djup fönsternisch samt ett pittoreskt minifönster som bidrar till en lantlig känsla.

Badrum


I badrummet är golvet av grå klinkers och väggarna vitkaklade. Här finns ett badkar och handfat
med kommod som tillhandahåller förvaring. Andra faciliteter som badrummet har att erbjuda är tvättmaskin, handdukstork och golvvärme. Renovering genomfördes 2010.

Hall


Den rymliga hallen erbjuder ett klassiskt upplägg där du har genomgång till lägenhetens samtliga rum. Väggarna är vitmålade och golvet är i brunbetsat furu. I hallen finner du i dagsläget ett städskåp samt en hatthylla och här finns även plats för kompletterande förvaring såsom en garderob eller en byrå.

Brf Inedal 3

Antal lägenheter och lokaler


Föreningen äger och förvaltar fastigheten Inedal 3 med adresserna Kungsholms Strand 121, Kronobergsgatan 30 och Inedalsgatan 25. Föreningen upplåter 46 lägenheter med bostadsrätt samt tre lokaler med hyresrätt. Huset ritades av arkitekt Josef Norén och uppfördes 1912-1913.

År föreningen övertog fastigheten


Bostadsrättsföreningen registrerades 1980-12-15.

Mark


Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare


Den ekonomiska förvaltningen sköts av Conzignus Hem och Fastighet AB och den tekniska förvaltningen sköts av Retro Fastighetsförvaltning AB.

Renovering


2015 Nya dagvattenpumpar och nya pumpar till värmeundercentralen. 2015 Balkonger, franska balkonger och altandörrar byggdes till ca 15 lägenheter, samt nya staket till vädringsbalkonger. 2014 Renovering av hiss Kungsholms strand. 2014 Renovering av hyreslokaler och tvättstuga. 2013 Renovering och målning av balkongdörrar och -fönster. 2012 Renovering och omputsning av fasad. 2010 Sopsug. 2004 Fönster (energi- och ljuddämpande glas). 1982 Avloppsstammar (spolade 2012 och 2016), elstammar.

Kommande renoveringar


Planerat underhåll för 2016 är tegelomläggning och målning av yttertaket (besiktning först, kontroll och ev. åtgärd), målning plåttak (kontroll och ev. åtgärd), målning och byte av WC Kronobergsgatan, renovering av hiss på Kronobergsgatan. Övriga renoveringar sker löpande enligt underhållsplan.

Ekonomi


De långfristiga skulderna är för föreningens fastighet på ca 10,6 Mkr, vilket ger cirka 3 195 kr per kvm boyta. Avgift/kvm ca 552 kr. Årsavgifterna planeras vara oförändrade närmaste året.

Andrahandsuthyrning


Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen. Exempel på skäl är studier, arbete eller provboende på annan ort, provsammanboende, om bostadsrätten är svårsåld på grund av de marknadsförutsättningar som råder samt uthyrning till närstående.

Försäkring


Fastigheten är fullvärdesförsäkrad via Bostadsrätternas medlemsförsäkring.

Trappstädning


Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Städdagar


En gång per vår och en gång per höst är det gemensam städdag på gården.

Tvättstuga


Tvättstugan är utrustad med två tvättmaskiner, torktumlare, torkskåp och mangel. Tvättstugan ligger i källaren med ingång från gården.

Gemensamma utrymmen


På gården finns det gemensamma trädgårdsmöbler och grill. På balkongerna i trapphusen finns det också gemensamma möbler. Till lägenheten hör ett vindsförråd. Det finns ett cykelförråd med ingång från gården.

Bredband och Kabel-TV:


Comhem.

Juridisk person:


Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Kontroll


Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson 2016-11-08. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

Byggnad

Byggnadsår
1912 Josef Norén
Energideklaration
Utförd 2008-02-13
Energiförbrukning
138 kWh/år