Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Katarina Bangata 55
TURE SELLMAN 1929
Södermalm - SoFo
OMSORGSFULLT RENOVERAD ETTA MED FRITT LÄGE
TEXT: OLDENBURG FOTO: SPINELL STYLING: MAINSTREET

Välplanerad etta i nyklassicistisk stil belägen i populära och lugna söderkvarter. Nyrenoverat kök och fina ytskikt med flera originaldetaljer bevarade. Här bor du med Vitabergsparken, Nytorget och soliga Norra Hammarbyhamnen på promenadavstånd. Ett ordentligt kök med bra arbetsytor och matplats vid fönstret som vetter mot Lilla Blecktornsparken. Vardagsrummets fina fiskbensparkett, från byggåret, och den djupa fönsternischen skvallrar om bostadens historia. Här möts du av en rymlig hall med gott om förvaring och i vardagsrummet finns plats för såväl sovhörna som sällskapsyta. Den här söderpärlan är ett perfekt boende för dig som letar efter färre kvadrat men mycket funktion, ett litet drömboende. Varmt välkommen! Klicka på valfribild för att starta bildspel och visa fler bilder.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Ansvarig mäklare
Mattias Öhman (fd. Holm)
Reg. fastighetsmäklare

BOSTADSFAKTA

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Byggnadsår:
TURE SELLMAN 1929
Våning:
2, hiss finns
Rum:
1 rum och kök
Area:
32 m²
Avgift:
2 022 kr inkl värme, VA
Pris:
3 200 000 kr utgångspris

Huset och Föreningen


Vitbetan 23 är ett trevligt hus som är uppfört precis i gränsen mellan klassicism och funkis. Höga, spröjsade fönster, parkettgolv och vackra snickerier präglar byggnader från dessa år och detta hus utgör inget undantag. Lägenheterna är över lag ljusa och trevliga, mycket tack vare den brutna fasaden mot gatan och den stora gården. Föreningens medlemmar disponerar gemensamt en innergård med möbler, en stor och fin tvättstuga, i källaren, med moderna maskiner samt ett cykelförråd. Varje våning har också en gemensam vädringsbalkong. Till bostaden hör ett vindsförråd.

Hall


Välkommen in i bostaden och i en rymlig och ljus hall med gott om avhängning och förvaring. Här får du plats med mycket i en garderob och en klädkammare samt på en platsbyggd hatthylla, om två hyllor, och en skohylla. Dessutom finns gott om väggyta för krokar och tack vare den generösa takhöjden finns goda möjligheter att bygga förvaring på höjden. Här är väggarna målade i vitt och på golvet ligger en ekparkett. Från hallen når du klädkammaren, badrummet och vardagsrummet.

Vardagsrum


Vardagsrummet rymmer både sällskapsdel och sovhörna. Här skänks rummet naturligt ljus via ett spröjsat fönsterpar med djup nisch och vackra snidade lister. En fondvägg i mörkgrått skapar en fin kontrast mot de övriga, vita, väggarna och på golvet ligger en fiskbensparkett från byggåret 1930. En annan trevlig originaldetalj är takrosetten. Tack vare sitt insynsskyddade och lugna läge, mot parken, blir det här ett privat och rofyllt rum.

Kök


Det ljusa och fräscha köket renoverades för ca ett år sedan av fackman. Då fick väggarna ny färg i form av Nordsjövitt och ett vitt kakel, med grå fog, pryder väggarna vid arbetsdelen. Goda arbetsytor finns på bänkskivorna av gotländsk kalksten vilka också skapar en fin kontrast mot det vitmålade betonggolvet. Skåpinteriören i rostfritt stål går snyggt ihop med vitvarorna i samma material. Ett serveringsskåp, med gamla, tidstypiska spegeldörrar med vred, platsbyggdes vid renoveringen. Samtidigt installerades en ny fläkt och diskmaskin. Vid ett spröjsat fönsterpar, med nisch och vackra fönsterlister, finns plats för ett matbord. Här intar du morgonkaffet med Lilla Blecktornsparkens trädkronor utanför fönstret.

Badrum


Bostadens badrum är ljust och väldisponerat med ett fristående gjutjärnsbadkar med tassar. Plastmattan är målad ljus och på väggarna sitter ett vitt kakel med en svart kakellist. Här sitter också en praktisk handdukstork och förvaring finns i ett badrumsskåp.

Brf Vitbetan

Antal lägenheter och lokaler


Föreningen äger fastigheten Vitbetan 23 med adress Katarina Bangata 55. Föreningen upplåter 25 lägenheter med bostadsrätt samt två lägenhet och två lokaler med hyresrätt. Huset ritades av arkitekten Ture Sellman och uppfördes 1929-30.

År föreningen övertog fastigheten


Föreningen förvärvade fastigheten 2004.

Mark


Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare


Den ekonomiska förvaltningen sköts av Kanold Redovisning AB och fastighetsskötseln sker i egen regi.

Renovering


2014 Byte av en egen undercentral för fjärrvärme 2009 Målning av trapphuset. 2008 Spolning av avloppsstammarna. 2007 Justering av samtliga element, målning och tätning av samtliga fönster och balkongdörrar, nya maskiner i tvättstugan. 1989 Byte av v/a-stammar, elstigare samt renovering av tak, fasad, fönster och tvättstuga.

Kommande renoveringar


Inga större renoveringar finns planerade.

Ekonomi


De långfristiga skulderna är för föreningens fastighet på ca 3,2 Mkr, vilket ger en mycket låg belåningsgrad på cirka 2 432 kr per kvm boyta. Avgift/kvm ca 687 kr. Föreningens 2 hyresrätter utgör dessutom ett dolt kapital.

Andrahandsuthyrning


Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.

Försäkring


Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Bostadsrätternas Fastighetsförsäkring.

Trappstädning


Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Städdagar


Föreningen har inga gemensamma städdagar.

Tvättstuga


Tvättstugan är belägen i källaren.

Gemensamma utrymmen


Det finns ett cykelrum i källarplan, gemensamma vädringsbalkonger och en trevlig gård med utemöbler. I föreningen finns planer på att iordningställa en lokal till en övernattningslägenhet som då skulle kunna användas av medlemmarna.

Bredband och Kabel-TV


Fiber via Ownit 100/100mbit

Juridisk person


Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Kontroll


Ovanstående grundas på information från föreningens förvaltare Martin Kanold lämnade 2016-10-12. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

Byggnad

Byggnadsår
TURE SELLMAN 1929
Uppvärmning
Fjärrvärme
Energideklaration
Utförd 2008-01-14
Energiförbrukning
141 kWh/år