Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Katarina Bangata 55
TURE SELLMAN 1929
Södermalm - Sofo
OMSORGSFULLT RENOVERAD ETTA MED FRITT LÄGE
TEXT: OLDENBURG FOTO: SPINELL STYLING: MAINSTREET

Välplanerad etta i nyklassicistisk stil belägen i populära och lugna söderkvarter. Nyrenoverat kök och fina ytskikt med flera originaldetaljer bevarade. Här bor du med Vitabergsparken, Nytorget och soliga Norra Hammarbyhamnen på promenadavstånd. Ett ordentligt kök med bra arbetsytor och matplats vid fönstret som vetter mot Lilla Blecktornsparken. Vardagsrummets fina fiskbensparkett, från byggåret, och den djupa fönsternischen skvallrar om bostadens historia. Här möts du av en rymlig hall med gott om förvaring och i vardagsrummet finns plats för såväl sovhörna som sällskapsyta. Den här söderpärlan är ett perfekt boende för dig som letar efter färre kvadrat men mycket funktion, ett litet drömboende. Varmt välkommen! Klicka på valfribild för att starta bildspel och visa fler bilder.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Mattias Öhman
Reg. Fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Katarina Bangata 55
Område:
Södermalm - Sofo
arkitekt:
TURE SELLMAN 1929
Våning:
2, hiss finns
Rum:
1 rum och kök
Area:
32 m²
Avgift:
2 022 kr inkl värme, VA

Allmänt om fastigheten

El:
2 000 kr/år
Försäkring:
1 650 kr/år
Total driftskostnad:
3 650 kr/år
Beräknat antal pers:
1

Huset och Föreningen

Vitbetan 23 är ett trevligt hus som är uppfört precis i gränsen mellan klassicism och funkis. Höga, spröjsade fönster, parkettgolv och vackra snickerier präglar byggnader från dessa år och detta hus utgör inget undantag. Lägenheterna är över lag ljusa och trevliga, mycket tack vare den brutna fasaden mot gatan och den stora gården. Föreningens medlemmar disponerar gemensamt en innergård med möbler, en stor och fin tvättstuga, i källaren, med moderna maskiner samt ett cykelförråd. Varje våning har också en gemensam vädringsbalkong. Till bostaden hör ett vindsförråd.

Hall

Välkommen in i bostaden och i en rymlig och ljus hall med gott om avhängning och förvaring. Här får du plats med mycket i en garderob och en klädkammare samt på en platsbyggd hatthylla, om två hyllor, och en skohylla. Dessutom finns gott om väggyta för krokar och tack vare den generösa takhöjden finns goda möjligheter att bygga förvaring på höjden. Här är väggarna målade i vitt och på golvet ligger en ekparkett. Från hallen når du klädkammaren, badrummet och vardagsrummet.

Vardagsrum

Vardagsrummet rymmer både sällskapsdel och sovhörna. Här skänks rummet naturligt ljus via ett spröjsat fönsterpar med djup nisch och vackra snidade lister. En fondvägg i mörkgrått skapar en fin kontrast mot de övriga, vita, väggarna och på golvet ligger en fiskbensparkett från byggåret 1930. En annan trevlig originaldetalj är takrosetten. Tack vare sitt insynsskyddade och lugna läge, mot parken, blir det här ett privat och rofyllt rum.

Kök

Det ljusa och fräscha köket renoverades för ca ett år sedan av fackman. Då fick väggarna ny färg i form av Nordsjövitt och ett vitt kakel, med grå fog, pryder väggarna vid arbetsdelen. Goda arbetsytor finns på bänkskivorna av gotländsk kalksten vilka också skapar en fin kontrast mot det vitmålade betonggolvet. Skåpinteriören i rostfritt stål går snyggt ihop med vitvarorna i samma material. Ett serveringsskåp, med gamla, tidstypiska spegeldörrar med vred, platsbyggdes vid renoveringen. Samtidigt installerades en ny fläkt och diskmaskin. Vid ett spröjsat fönsterpar, med nisch och vackra fönsterlister, finns plats för ett matbord. Här intar du morgonkaffet med Lilla Blecktornsparkens trädkronor utanför fönstret.

Badrum

Bostadens badrum är ljust och väldisponerat med ett fristående gjutjärnsbadkar med tassar. Plastmattan är målad ljus och på väggarna sitter ett vitt kakel med en svart kakellist. Här sitter också en praktisk handdukstork och förvaring finns i ett badrumsskåp.

Brf Vitbetan

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten Vitbetan 23 med adress Katarina Bangata 55. Föreningen upplåter 25 lägenheter med bostadsrätt samt två lägenhet och två lokaler med hyresrätt. Huset ritades av arkitekten Ture Sellman och uppfördes 1929-30.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen förvärvade fastigheten 2004.

Mark

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Kanold Redovisning AB och fastighetsskötseln sker i egen regi.

Renovering

2014 Byte av en egen undercentral för fjärrvärme 2009 Målning av trapphuset. 2008 Spolning av avloppsstammarna. 2007 Justering av samtliga element, målning och tätning av samtliga fönster och balkongdörrar, nya maskiner i tvättstugan. 1989 Byte av v/a-stammar, elstigare samt renovering av tak, fasad, fönster och tvättstuga.

Kommande renoveringar

Inga större renoveringar finns planerade.

Ekonomi

De långfristiga skulderna är för föreningens fastighet på ca 3,2 Mkr, vilket ger en mycket låg belåningsgrad på cirka 2 432 kr per kvm boyta. Avgift/kvm ca 687 kr. Föreningens 2 hyresrätter utgör dessutom ett dolt kapital.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Bostadsrätternas Fastighetsförsäkring.

Trappstädning

Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Städdagar

Föreningen har inga gemensamma städdagar.

Tvättstuga

Tvättstugan är belägen i källaren.

Gemensamma utrymmen

Det finns ett cykelrum i källarplan, gemensamma vädringsbalkonger och en trevlig gård med utemöbler. I föreningen finns planer på att iordningställa en lokal till en övernattningslägenhet som då skulle kunna användas av medlemmarna.

Bredband och Kabel-TV

Fiber via Ownit 100/100mbit

Juridisk person

Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens förvaltare Martin Kanold lämnade 2016-10-12. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

BYGGNADSVÅRDSDAGEN - VÅREN 2019

Historiska Hem är mycket stolta att presentera en av årets största händelser för dig som älskar gamla hus och hem.

Läs mer om dagen här