Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Gröndalsvägen 23
Fastighetsföreningen Ratten 1913
Gröndal
LJUVLIGA JUGEND - TREA MED KAKELUGN OCH GÅRDSLÄGE
TEXT: KAX FOTO: SPINNELL STYLING: COPPARSTAD

Detta jugendhus från 1913 andas verkligen charm från tiden. Det skiljer sig något från de övriga husen i kvarteret med sina mer böljande linjer och tjusiga tornhuvar över de mjukt rundade burspråken. Här bor du med småstadskänsla centralt i fina Gröndal, som bjuder på arkitektoniska sevärdheter, sjöbad, promenader i naturen längs Mälaren och Trekanten samt närhet till Södermalms puls i Hornstull. I denna genomgående, luftiga och lättmöblerade trea, med sju fönster i två väderstreck och 2,67 meter i takhöjd, hittar du ett hem med två mycket rymliga sovrum, ett härligt kök med plats för fyra och all maskinell utrustning du behöver samt uppdaterade ytskikt - här är bara att flytta in. Notera framför allt de vackra furutiljorna, de djupa fönsternischerna med spegeldekorer och den vackert dekorerade kakelugnen i original, som bidrar till att ge detta moderna drömhem en egen själ. Dessutom leder en dubbeldörr från köket ut till balkongen, som vetter mot den gröna och charmiga innergården i eftermiddags- och kvällssolsläge. Detta är ett hem att trivas i varje dag på året! För fler bilder, klicka på valfri bild och följ bildspelet.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Ansvarig mäklare
Mattias Lantto
Reg. fastighetsmäklare

BOSTADSFAKTA

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Byggnadsår:
Fastighetsföreningen Ratten 1913
Våning:
2 av 4, hiss finns
Rum:
3 rum och kök
Area:
78 m²
Avgift:
2 634 kr inkl värme, VA, kabel-TV och Bredband
Pris:
5 900 000 kr utgångspris

Huset och föreningen


Förra sekelskiftet gick i jugendstil och denna fastighet från 1913 andas verkligen charm från tiden. Den skiljer sig något från övriga fastigheter i kvarteret med sina mer böljande linjer och tjusiga tornhuvar över de mjukt rundade burspråken. År 1972 gjordes en genomgripande renovering av huset. Familjebostäder, som köpte huset 1971, anlitade Bengt Härlin som ansvarig arkitekt. Standarden innan ombyggnaden var låg och renoveringen blev därför omfattande - badrum och centralvärme installerades och lägenheterna fick även nya kök och fönster. På senare år har balkonger har satts upp på gårdsfasaden. Fastigheten har en ovanligt fin och grön innergård med en mysig uteplats i eftermiddags-/kvällssol och en gångväg som ansluter till Sannadalsparken, vilken bjuder på en ny och fin lekpark samt plaskdamm för de minsta. I huset finns gemensam tvättstuga med fönster i källaren, källarförråd för cyklar och barnvagnar, gemensamt vindsförråd för skrymmande saker samt en råvind med pingisbord som ibland också används för barnkalas och andra tillställningar. Här finns även två hyresrätter. Detta är en supertrevlig liten förening med 27 hushåll, där det bor barnfamiljer, par och ensamstående.

Närområdet


Nära Stockholms centrum och Södermalms puls, men ändå en helt egen och lugn småstad med gröna ytor och vatten på flera håll. I Gröndals centrum finns mataffär och små charmiga butiker. Det klassiska och charmiga konditoriet Lundbergs från 1946 är väl värt ett besök! Behöver du shoppa ordentligt finns Liljeholmens galleria en kort promenad bort. För den som är arkitekturintresserad finns många pärlor att beundra, till exempel de berömda stjärnhusen. Från klipphällarna i närheten av dessa hus har du magisk utsikt över solnedgången och gillar du att bada är det fritt fram att härifrån slänga dig i Mälarens vågor, alternativt gå ner till Trekantens barnvänliga badstrand. I närheten finns också Vinterviken med strandpromenaden som löper ända bort mot Mälarhöjden. Kommunikationerna är toppen - på cirka 10 minuter går du till Liljeholmens t-bana, på 15 minuter går du till Hornstull, Tvärbanan tar dig både i riktning Hammarby sjöstad och Solna. Dessutom trafikerar buss 133 sträckan Liljeholmen-Gröndal-Ekensberg.

Allmänt


Denna välplanerade trea med charmiga vinklar och vrår är ett modernt drömhem med en egen själ. Det är bland annat originaldetaljerna som bidrar till den speciella hemtrevnaden - vackra furutiljor, djupa fönsternischer med spegeldekorer samt vacker välfungerande kakelugn. Lägenheten är löpande renoverad och till stor del uppdaterad under senare år. Välkommen in i ett fint och ljust kök, som har matplats för fyra samt delvis ny maskinell utrustning och vitvaror från 2014-2015. Men kanske är ändå dubbeldörren ut till balkongen det bästa av allt. Balkongen vetter ut mot innergården och här kan du njuta av varma sommardagar. Vidare in i det charmiga vardagsrummet som bjuder på en vacker och välfungerande kakelugn i original - här myser du och familjen under kalla vinterdagar. Lägenheten har också två ljusa och ovanligt rymliga sovrum, varav ett har ett fantastiskt burspråk med tre fönster i vinkel. Här finns även gott om förvaring och plats för arbetshörna. Till lägenheten hör ett vindsförråd. Här är bara att flytta in!

Kök


Det här ljusa köket målades i en varmt ljusgrå nyans i år, som är mycket vacker tillsammans med stavparketten i ek, det klassiska vita kaklet och de vita luckorna. Här hittar du även fina arbetsbänkar i ek, ny rostfri kyl och frys från Siemens, som installerades under 2016, samt diskmaskin och diskho med underskåp från 2014. Dessutom inbyggd micro och matplats för fyra. Men det bästa av allt är kanske ändå det generösa dubbla glasdörrpartiet som leder från köket ut till balkongen och gör att inne och ute går hand i hand. Balkongen vetter i sin tur mot den lugna och ljuvliga innergården och har eftermiddags- och kvällssol.

Vardagsrum


Detta härliga rum med rymd bjuder på hög takhöjd och två stora fönster i sekelskiftesstil med spegeldekor i de djupa fönsternischerna. De ljusa väggarna ger extra ljus och rymd och de profilerade originalsocklarna bidrar med charm. Till detta kontrasterar gedigna golvtiljor i furu, som bidrar med en ombonad känsla. Rummets karaktär bestäms utan tvekan av den vackert dekorerade och välfungerande kakelugnen i original. Här finns gott om plats för soffgrupp, förvaringsmöbler och arbetsplats eller liknande. Ett rum för mys och trivsel.

Sovrum 1


Det här är ett härligt rum som har ett stort vackert fönster mot innergården med spegeldekor i den djupa fönsternischen. De ljusa väggarna, den milt gula fondväggen och furutiljorna ger detta rum en varm och ombonad känsla. En vacker detalj är de profilerade golvsocklarna. Här finns två bra högskåp för förvaring och i rummet ryms en stor dubbelsäng, sängbord, läshörna och bokhylla.

Sovrum 2


Av de två sovrummen är detta det större och det används idag som barnrum. Det är ett storslaget rum med sitt generösa burspråk och fönster i tre vinklar, som ger ett maximalt ljusinsläpp. Här finns gott om plats för säng, skrivbord, läshörna, lekyta och förvaring. Rummet kan även lätt möbleras för och delas av två barn. Ljusa väggar och en fin tapetserad fondvägg med stilistiskt djurmotiv kontrasterar fint mot de gedigna furutiljorna. Ett inre genomgångsrum leder in till detta sovrum. Här finns plats för arbetsplats, bokhyllor och förvaring.

Badrum


Uppdaterad och fin inredning sätter sin prägel på detta vita badrum. Här hittar du en ny toalettstol från 2014 och ett Vedumskåp i ekfanér med spegel från 2013. Från senare år finns här även ett fint handfat i modern design, dessutom inbyggda överskåp och platsbyggda ekhyllor i den charmiga nischen. Klassiskt 15x15-kakel på väggarna och blå plastmatta på golvet. Praktisk handdukstork och badkar gör badrummet komplett. Möjlighet finns att installera en grund tvättmaskin i nischen.

Hall


Här välkomnas du av rymd eftersom denna hall har ovanligt högt i tak, hela 2,83 meter. Bra plats för kapphylla och skohylla. Det lilla genomgångsrummet strax intill hallen erbjuder möjlighet till extra förvaring av ytterkläder och skor med mera. På väggarna i hallen sitter den moderna tapeten Kokeshi i vitt och blått från Bantie, vilken matchar golvets furutiljor perfekt.

Brf Ratten

Antal lägenheter och lokaler


Föreningen äger fastigheten Ratten 6. Föreningen upplåter 27 lägenheter med bostadsrätt samt två lägenheter och fyra lokaler med hyresrätt. Huset uppfördes 1913.


År föreningen övertog fastigheten


Föreningen förvärvade fastigheten 2001.

Mark


Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare


Den ekonomiska förvaltningen sköts av SBC och den tekniska förvaltningen sköts i egen regi.

Renovering


2015 Komposthantering. 2014 Gårdsupprustning, rengöring av alla självdragskanaler. 2012 Sotning i alla kakelugnar. 2010 Stamspolning. 2008-09 Totalupprustning av gård. 2007-08 Tätning av rökgångar. 2006-07 Balkonginstallation. 2006 Buller- och isolerglas i fönster mot Gröndalsvägen. 2004 Målning av fönster. 2003 Omputsning av fasad, målning av källare och tak. 1977 Rörstambyte, elstambyte och nyinstallation av hiss.

Kommande renoveringar


Föreningen följer en underhållsplan som sträcker sig mellan åren 2009 och 2028. Inga större underhåll är planerade de närmaste åren. Stambyte planeras 2027. Projektering pågår av bättre nyttjande av råvinden samt installation av bergvärme.

Ekonomi


Föreningens lånegrad ger cirka 3 375 kr per kvm boyta. Avgift/kvm ca 411 kr. Årsavgifterna planeras vara oförändrade de närmaste åren.

Andrahandsuthyrning


Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.
Föreningen godkänner detta årligen och efter att andrahandsuthyraren godkänts.

Försäkring


Fastigheten är fullvärdesförsäkrad via Bostadsrätternas medlemsförsäkring.

Trappstädning


Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Städdagar


Föreningen har två städdagar per år.

Tvättstuga


Tvättstugan är belägen i källarplanet och är utrustad med två tvättmaskiner, en torktumlare och ett torkskåp.

Gemensamma utrymmen


Gården är lättillgänglig och är en blandning av stenläggning och växtlighet. I källaren finns cykelrum och plats för barnvagnar.


Bredband och Kabel-TV


Föreningen har ett gruppavtal som läggs på månadsavgiften på 160kr/mån

Juridisk person:


Juridisk person godkänns ej i föreningen. Men föreningen kommer inom kort ändra stadgar så detta kommer vara möjligt!

Kontroll


Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson Johan Eklund 2016-10-14. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

Byggnad

Byggnadsår
Fastighetsföreningen Ratten 1913
Energideklaration
Utförd 2008-09-18
Energiförbrukning
163 kWh/år