Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Närkesgatan 2
KNUT NORDENSKJÖLD 1926
Södermalm - Sofo
KÄRA KLASSICISM. TVÅA MED BALKONG OCH ÖPPEN SPIS
TEXT: KAX FOTO: SPINNELL STYLING: RYDMAN

Högt belägen 2,5a med balkong och eldstad mitt i Sofo. Här finns god möjlighet till 3 rum och kök. Detta stolta och väl underhållna hus från 1926 är ett fint exempel på den nordiska klassicismen med sin stilrena fasad och vackra, sparsmakade detaljer. Huset ligger i härliga och populära söderkvarter runt hörnet från Nytorget och ett stenkast från Vitabergen, som sjuder av liv och aktiviteter under sommaren. Dessutom finns Greta Garbos park runt hörnet för svalka under varma dagar. Här bor du mitt i hjärtat av Söders populära restaurang- och butiksstråk. I dessa kvarter är kommunikationerna mycket bra - närmaste tunnelbana hittar du vid Skanstull och Medborgarplatsen, där du även hittar all tänkbar service, och innerstadsbussar rullar också i närheten. Ditt nya hem är en sagolik, nyrenoverad och rymlig tvåa med vilsamt sovrum, kök i bistrostil, gedigna materialval och bra planlösning. Här hittar du stora vackra spröjsade fönster, elegant eldstad och en insynsskyddad balkong med förmiddagssol mot innergården, perfekt för helgfrukostar. Dessutom fler fina originaldetaljer som serveringsgång, fiskbensparkett, spegeldekorerade dörrar och stuckatur. För fler fotografier, klicka på valfri bild och följ bildspelet.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Katarina Ljung
Grundare & Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Närkesgatan 2, 4 tr
Område:
Södermalm - Sofo
arkitekt:
KNUT NORDENSKJÖLD 1926
Våning:
4 av 5, hiss finns
Rum:
2 rum och kök
Area:
68 m²
Avgift:
2 718 kr inkl värme, VA, kabel-TV och Bredband

Allmänt om fastigheten

El:
4 800 kr/år
Försäkring:
1 200 kr/år
Total driftskostnad:
6 000 kr/år
Beräknat antal pers:
2

Huset och föreningen

Olle Engkvist var stadens främsta byggmästare under 1930-talet, han var känd för ett stort socialt engagemang. Han lät uppföra Kålroten 8, som stod klar 1926, och för ritningarna stod Knut Nordenskiöld. Knut var utbildad både vid KTH och Konstakademien och arbetade bland annat vid Byggnadsstyrelsen och som slottsarkitekt vid Strömsholms slott. Frans Schartaus handelsinstitut från 1915 är signerat av Knut liksom en rad kyrkor runt om i landet. Kålroten 8 är vacker, väl bevarad och andas nordisk klassicism, som utomlands benämndes "Swedish Grace" på sin tid. Inga större ombyggnader har genomförts. År 1995 stambytes fastigheten och 2008 tillkom nio vindslägenheter. Här huserar BRF Kålroten 8 och i fastigheten finns totalt 99 lägenheten varav fem är hyresrätter. Dessutom finns här lokaler i gatuplan samt förråd/garage i källarplan som hyrs ut. Innergården är stenlagd och erbjuder flera sittgrupper, grillplats, bod för leksaker samt träd och planteringar. Här finns även kö till garageplatser, som kostar 1500 kr per månad att hyra. Dessutom tvättstuga och grovsoprum.

Närområdet

Klassiska och populära söderkvarter. Lägenheten ligger lugnt och tyst på Närkesgatan, runt hörnet från Nytorget och ett stenkast från Vitabergen och Greta Garbos torg. Här bor du mitt i Söders populära restaurang- och butiksstråk. Missa inte ett besök hos restaurang Nytorget 6 eller mysiga fiket Älskade traditioner på Södermannagatan, som nyss fick en utmärkelse av White guide. Eller ett besök i Urban Delis butik och den härliga och färgstarka retrobutiken Sivletto. All tänkbar service hittar du bland annat runt Medborgarplatsen, Götgatan och Skanstull. Varma sommardagar bjuder gröna och sköna Vitabergsparken på välbehövlig svalka och här finns gott om gräsytor för både lek och picknick. Om sommaren spelar dessutom Parkteatern på den stora utomhusscenen i Vitabergsparken. Se också till att njuta av en promenad i en av Stockholms äldsta och numer k-märkta koloniträdgårdar från år 1906 - Barnängens koloniträdgårdsförening. Närmaste tunnelbana hittar du vid Skanstull och Medborgarplatsen och innerstadsbussar rullar också i närheten, bland annat buss 3 och 4.

Allmänt

Som att kliva in i en saga från 1920-talet - nyrenoverat med charmen i behåll. Bland fina originaldetaljer finns serveringsgång, fiskbensparkett, spegeldekorerade dörrar, stuckatur och djupa fönsternischer. 2014 fick hela lägenheten ny färg på väggar, tack och snickerier. Året efter fick sovrummet platsbyggda garderober och helt nytt badrum samt en minitvättstuga. 2016 var det dags för uppdatering av köket, som nu går i bistrostil - nytt kakel, slipat och målat golv i en ljust grå kulör, nya golvlister och den vackra tapeten Pimpernel från Morrs & Co. Samma år målades den inre hallen om i en sober blågrå nyans från Farrow & Ball. Badrummet går i klassisk engelsk stil med vitt kakel i halvförband och Carrara-marmor på golvet. Lägg till allt detta en vacker eldstad från tiden för bygget, ett vilsamt och tyst sovrum mot innergården samt en balkong med förmiddagssol, perfekt för fina helgfrukostar. Här bor du högt och med minimal insyn.

Kök

Köket har klassiskt vitt 15x15-kakel i halvförband med grå fog ända upp till tak, vilket ger en härlig bistroatmosfär. Till detta vita speglade luckor och bänktoppar i mörk ek av laminat. Blickfånget i köket är dock den vackra tapeten Pimpernel från Morris & Co, som ramar in matplatsen och bidrar med en varm och ombonad karaktär. Golvet slipades och målades ljust grått under 2016. En serveringsgång leder in till köket och här finns originalinredningen kvar i form av ett serveringsskåp, som under 2015 kompletterades med fina snickrade öppna hyllor i vitt. Här ryms allt du behöver.

Vardagsrum

I detta fina och lättmöblerade rum finns bra plats för både matsalsbord och sittgrupp. Enklare stilren stuckatur, djup fönsternisch och ett stort spröjsat fönster bidrar med karaktär. Vita väggar, som målades 2014, matchas av vacker fiskbensparkett i original och utgör en fin bas för dina inredningsdrömmar.

Sovrum

Här möts du av en sober och sval kulör, "Tant Johannas gröna" (S3005-G20Y), som ger detta rum en vilsam och ombonad atmosfär. Till detta matchas vackra trätiljor på golvet. Allt förvaring du behöver ryms i den platsbyggda garderoben, som snickrats just för detta rum. Dessutom gott om plats för dubbelsäng, sängbord och till exempel en byrå. Från detta rum når du även balkongen, via en glasad dörr med spröjs och spegeldekor. Här ute har du har förmiddagssol, perfekt för sköna helgfrukostar, och plats för ett kaféset och blomster.

Badrum

Renoverat under år 2015 i engelsk stil. Stilrent och klassiskt liggande vitt kakel (20x10 cm) i halvförband och ljust grå fog. Till detta vacker Carrara-marmor på golvet. Handfat och blandare i engelsk vintagestil. Duschen har takdusch i matchande utförande samt en glasvägg och draperi. Spegelskåp över handfatet för bra förvaring samt plats för förvaringshylla eller liknande Dessutom lyxig golvvärme. Precis utanför badrummet finns minitvättstugan, inrymd i en inbyggd garderob, och där står tvättmaskinen, Kenny Euronova, från 2015.

Hall & inre hall

I den lilla och vitmålade hallen finns originalinredningen kvar - snickrad vit trähylla med vackra ankarkrokar i rostfritt. Även bra plats för skoställ. Hallen ligger i anslutning till den större och möblerbara inre hallen, där du möts av en vacker fungerande eldstad i mörk keramik från tiden för bygget. På väggarna en sober gråblå kulör från Farrow & Ball och till detta fiskbensparkett i original. Mot serveringsgången och köket finns en elegant dörr med glas och krysspröjs. Från inre hallen når du dessutom minitvättstugan, som är inrymd i en garderob, samt lägenhetens övriga rum.

Brf Kålroten 8

Antal lägenheter och lokaler:

Föreningen äger fastigheten Kålroten 8. Fastigheten består av 99 lägenheter efter en vindsombyggnad 2007/08, varav 94 är bostadsrätter och 5 är hyresrätter. Föreningen har även 13 lokaler med hyresrätt. Föreningen är en äkta bostadsrättsförening. I huset finns också en restaurant, en ateljé, en vinbar, tre kontorslokaler samt åtta förråds- och garagelokaler i källarplan som hyrs ut. Huset ritades 1926 av arkitekt Knut Nordenskjöld.

År föreningen övertog fastigheter:

Brf Kålroten 8 övertog fastigheten den 14 mars 2006 från Stena fastigheter.

Mark:

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare:

Den ekonomiska förvaltningen sköts av SBC.

Garage och parkering:

Det finns ett garage med bilplatser och MC-platser som boende kan ställa sig i kö till genom att kontakta styrelsen. Garageplatsen förverkas vid försäljning av lägenheten och kötiden varierar därför beroende på antalet försäljningar.

Renovering:

Fastigheten är byggd 1926 och genomgick en större renovering 1995 med stambyten. Fastigheten har fjärrvärme. Under 2007/2008 byggdes 9 lägenheter på vinden, branddörrar installerades till samtliga lägenheter och trapphusen målades om. Under 2009 togs en ny sopsugsanläggning i bruk, gårdsbjälklaget tätades och fick ny plattläggning. Under våren 2010 renoverades alla fönster och fasaden fick ny puts. På gårdsfasaden byggdes då även balkonger till de lägenheter som så önskat. Dessutom har föreningen ställt i ordning cykelrum, barnvagnsrum och ett miljörum i fastigheten, samtliga med smidig anslutning till Närkesgatan. Under 2012 installerades en ventilationsanläggning i en av husets källarlokaler samt en ny garageport. Det genomfördes även stamspolning av samtliga avloppsstammar och sotning av alla eldstäder under året sker vart 6:e år och det är dags i år igen. Under 2013 installerades fiberbredband via Ownit. Frivilligt att ansluta sig till då vi har ComHem för TV och telefoni samt bredband. 2017 renoverades fönster samt ytskiktsrenovering av hissar.

Kommande renoveringar:

Renovering av garage och trapphus planeras de närmsta åren.

Ekonomi:

De långfristiga skulderna uppgår enligt årsredovisningen 2017 till 29 milj kr, vilket ger cirka 6200 kr/kvm boyta. Underhålls plan fram till 2024 finns.

Avgifter:

Föreningen har sänkt avgifterna med 25% under 2015 som resultat av kraftig amortering av föreningens lån. Det finns inga planerade höjningar av avgifterna. I avgiften ingår vatten, värme, basutbudet i kabel-tv samt fiberbredband från Ownit om 100/100 MBit/s. 

Förråd:

Källarförråd om cirka 9 kvm och cirka 2,5 m i takhöjd.

Gemensamma utrymmen:

Gården renoverades 2011 och erbjuder sittgrupp, matbord och grill. I huset finns även tvättstuga, cykelförvaring och förrådsutrymmen. Föreningen har även ett gemensamt miljörum.

Bredband och tv:

I avgiften ingår vatten, värme, basutbudet i kabel-tv samt fiberbredband från Ownit om 100/100 MBit/s. Fastigheten har dessutom tv och bredband genom Comhem. Gas och hushållsel betalar varje bostadsinnehavare enskilt.

Juridisk person:

Juridiska personer accepteras inte.

Kontroll:

Ovanstående grundas på information från föreningens hemsida. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

BYGGNADSVÅRDSDAGEN - VÅREN 2019

Historiska Hem är mycket stolta att presentera en av årets största händelser för dig som älskar gamla hus och hem.

Läs mer om dagen här