Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Tavastgatan 12
UPPFÖRD 1885
Södermalm - Mariaberget
TVÅA PÅ MARIABERGET - VÄLBEVARAT MED KAKELUGNAR
TEXT: KAX FOTO: SPINNELL STYLING: COPPARSTAD

Ett stenkast från Monteliusvägen, och med kullersten runt knuten, ligger denna vackra tvåa i ett ståtligt nyrenässanshus från 1885. Här råder lugnet, men bara något kvarter bort möter Mariatorgets myllrande folkliv. Med känslig hand har lägenheten uppdaterats till en charmig och lugn oas där gamla byggnadstraditioner harmoniskt samsas med moderna och exklusiva materialval. Fina detaljer som stuckatur, socklar, stora fönster, furutiljor, högt i tak och två underbara och fungerande kakelugnar ger lägenheten mycket karaktär och personlighet. Med en fantastisk planlösning och sex stora fönster i tre väderstreck är lägenheten luftig, lättmöblerad och utformad för social samvaro. Denna lägenhet var ursprungligen en trea och går att återställa för den som så önskar (se alternativ planlösning). Här finns ett generöst kök med plats för stora middagssällskap och uppdaterad maskinell utrustning. Vardagsrummet och sovrummet är placerade i fil och mellan rummen återfinns en genuin och vacker dubbeldörr med speglar. Vidare in i sovrummet välkomnar en frisk vy av Saltsjön. Ett drömhem! För fler bilder, klicka på valfri bild och följ bildspelet.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Ansvarig mäklare
Mattias Lantto
Reg. fastighetsmäklare

BOSTADSFAKTA

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Byggnadsår:
UPPFÖRD 1885
Våning:
2 av 3
Rum:
2 rum och kök
Area:
67 m²
Avgift:
3 867 kr inkl värme, VA, kabel-TV och Bredband
Pris:
6 500 000 kr utgångspris

Huset och föreningen


Nuvarande byggnad uppfördes år 1885 efter osignerade ritningar och ersatte då en äldre byggnad, troligen från sent 1700-tal. Det nya huset byggdes hantverksmässigt, murades för hand och den fasta inredningen platsbyggdes. Huset ligger i ett hörn och har två entréer: en skulpterad, välvd portal mot Tavastgatan och en något enklare, fyrkantig portal vid Blecktornsgränd. Huset har en klassisk fasad i nyrenässans och vilar på en grund av natursten. 1979 gjordes en fullständig ombyggnad och renovering. Vissa mindre lägenheter slogs samman och alla lägenheter fick moderna badrum och kök. Fasaden åtgärdades och försågs med nya fönster. Många kakelugnar bevarades, liksom snickerier och stuckaturer. Det är idag ett trevåningshus i sten med inredd vind.

Närområdet


Huset har bästa tänkbara läge på Mariaberget och utanför porten möts du av kullersten och de nästan parisiska trapporna, som leder ner till Mariatorgets folkmyller. På gångavstånd finns all service man kan önska sig och city ligger en promenad bort. Dessutom är dessa kvarter en vacker, kulturhistorisk miljö med flera byggnader från 1700-talet.

Allmänt


Den här karaktärsfulla lägenheten är i toppskick och renoverades till stor del under 2014. Ytskikten är löpande uppdaterade i ljusa och moderna färger och här hittar du även en fondvägg i exklusiv tapet från William Morris. Under renoveringen slogs en vägg ut mellan dåvarande kök och ett mindre rum för att göra köket till den generösa umgängesplats för 8-10 personer som det är idag. Kakelugnarna i vardagsrum och sovrum är fullt fungerande och värmer både själ och kropp under kalla höstkvällar och kyliga vintermorgnar. Under 2016 renoverades och målades samtliga fönster i föreningen, trapphuset renoverades 2014-2015. På innergården, som sköts av föreningens ambitiösa trädgårdsgrupp, finns grill, plats för lek och långbord. Ett boende för umgänge, mys och trivsel!

Vardagsrum


Det här är lägenhetens mittpunkt - ett rum med stor rymd och fint ljus tack vare två stora fönster och hög takhöjd. Rummet ligger i fil med sovrummet och däremellan finns en vacker pardörr. De ljusa väggarna och det vitmålade trägolvet i original bidrar till en modern känsla samtidigt som stuckaturer, takrosett och vacker kakelugn ger en känsla av husets historia. Rummet målades om i sin helhet år 2014. Här finns gott om plats för stor soffgrupp eller matgrupp. Parspegeldörrarna finns bevarade mellan vardagsrum och hall men förvaras i källaren.

Sovrum


Ljust och härligt rum med vitmålat trägolv, två fönster i var sitt väderstreck och vacker utsikt - från sängen ser du Saltsjöns inlopp mot Slussen, Gröna Lund och Djurgården och Londonviadukten. Rummet renoverades 2014 och fick då en platsbyggd bokhylla. Här finns gott om plats för både dubbelsäng och förvaring. Och kanske det bästa av allt - en fullt fungerande kakelugn.


Kök


Det vackra köket, som är helrenoverat, är ljust och generöst med plats för stora sällskap upp till 10 personer. Renoveringen gjordes 2014, då även köket och ett mindre rum slogs samman för att skapa rymd. Köket fick då även nytt vitmålat trägolv av massiv furu och en fondvägg från William Morris. I detta vita kök från Ballingslöv har du gott om arbetsyta samt stor integrerad diskmaskin och induktionshäll, båda av högsta kvalitet från Bosch Siemens. Även kakel och bänkskiva är vita och här finns plats för mycket förvaring. Kaklet har mörka distinkta fogar som bidrar till ett det estetiska intrycket. Det här är ett vackert och praktiskt kök att leva och umgås i.


Badrum


Det ljusa och fräscha badrummet är helkaklat och renoverat på 1980-talet. Här finns två vita badrumsskåp och en vit modern kommod med bra förvaringsutrymme. Här finns allt du behöver - dusch, handdukstork och tvättmaskin från Siemens . För den badglade finns plats för badkar.

Hall


Hela hallen andas verkligen husets historia med de platsbyggda djupa garderoberna med spegeldörrar från 1920-talet och vintage-hatthylla i trä med vackra originalkrokar. En varm och välkomnande känsla är intrycket här. Trägolvet lades nytt 2013 och målades vitt 2014. Väggarna uppdaterades 2016 med en av årets trendfärger St. Pauls Blue från Jotun, framtagen i samarbete med Farma designstudio. Hallen bjuder även på en gallergrind.

Brf Kattan Större Nr 2

Antal lägenheter och lokaler


Föreningen äger fastigheten Kattan Större 2. Föreningen upplåter 18 lägenheter med bostadsrätt och två lokaler med hyresrätt. Huset uppfördes 1884.

År föreningen övertog fastigheten


Föreningen förvärvade fastigheten 1983

Mark


Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare


Den ekonomiska förvaltningen sköts av föreningen och den tekniska förvaltningen sköts av SBC.

Renovering


Huset totalrenoverades 1983. En större trapphusrenovering har gjorts senaste tiden. Alla fönster är renoverade utom mot gården på översta våningen som byts ut nu i november.

Kommande renoveringar


Man ser över tak och fasad.

Ekonomi


De långfristiga skulderna är för föreningens fastighet på ca 5,5 Mkr, vilket ger cirka 4677 kr per kvm boyta. Avgift/kvm ca 698 kr.

Andrahandsuthyrning


Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.

Försäkring


Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos If försäkringsbolag.

Trappstädning


Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Tvättstuga


Tvättstugan är belägen i källaren och har två tvättmaskiner en torktumlare. Två torkskåp och mangel. Det är enligt boende i huset mycket lätt att få tid.

Gemensamma utrymmen


Den mysiga, gröna och intima innergården drivs av föreningens trädgårdsgrupp och perenner sköts, uppdateras och underhålls. På gården finns en grillplats och långbord. Det finns ett gemensamt förråd för cyklar samt plats för grill och dylikt. Till lägenheten hör ett källarförråd på ca 8 kvm.

Bredband och Kabel-TV


Fiberbredband med en obligatorisk avgift om 236 kr per månad. Comhem ingår f.n. i avgiften.

Juridisk person


Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Kontroll


Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson 2016-10-25 Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

Byggnad

Byggnadsår
UPPFÖRD 1885
Energideklaration
Ej utförd