Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Krukmakargatan 64
CARL MELIN 1942
SÖDERMALM - HÖGALID
FUNKISPÄRLA - CHARMIG OCH CENTRAL ETTA PÅ SÖDER
TEXT: KAX DESIGN FOTO: SPINNELL STYLING: MAINSTREET

På en lugn och mysig återvändsgata mitt på Söder hittar du denna pärla i ett vackert tegelhus med murgröna uppåt väggarna. Här bor du verkligen centralt ett par steg från gröna Tantolunden med badplats, promenadstråk och minigolfbana samt några få kvarter från Mariatorget, Hornstull och Zinkensdamm. Huset ritades av arkitekt Carl Melin för Stockholmshems räkning och stod klart 1942. I lägenheten finns fina originaldetaljer kvar från tiden för bygget, som spegeldörrar, generösa fönsterpartier med originalbeslag och köket med sin väl underhållna originalinredning. I det lättmöblerade rummet finns gott om plats för sänghörna, stor soffa och förvaring. Badrummet i sin tur helrenoverades 2015 och här inne råder lyx och lugn i material- och färgval, notera till exempel de handmålade marockanska golvplattorna. Ett charmigt hem att längta till! För fler bilder, tryck på valfri bild och följ bildspelet.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

KOMMANDE VISNINGAR

Kontakta mäklaren för visning

Ansvarig mäklare

Marie Holmerson
Reg. fastighetsmäklare

Assisterande mäklare

Katarina Ljung
VD / Reg. fastighetsmäklare

BOSTADSFAKTA

Bostadstyp:
Bostadsrätt
arkitekt:
CARL MELIN 1942
Våning:
1 av 3
Rum:
1 rum och kök
Area:
33 m²
Avgift:
2 220 kr inkl värme, VA, kabel-TV och Bredband
Pris:
3 050 000 kr utgångspris

Allmänt om fastigheten

Driftskostnad
5900 kr/år
El
2000 kr/år
Försäkring
1500 kr/år
Övrigt
2400 kr/år
Beräknat antal pers
1

Huset och föreningen

Tegelhusen på Krukmakargatan uppfördes under 1940-talet i syfte att lösa bostadsproblemen för barnrika och mindre bemedlade familjer. Husen uppfördes på uppdrag av Stockholmshem och ritades av arkitekt Carl Melin. Dessa byggnader karaktäriseras av funktionalismens ideal med odekorerade fasader och fönster utan spröjs. Lägenheterna har generösa ljusinsläpp då fönstren är av 2-3-luftstyp. I husens entréer möts du av enkla stenportaler med små skärmtak och dörrar av ek med fina glaspartier. Originalsnickerierna i lägenheterna håller hög klass, ett exempel på det är dörrar, lister, foder och de massiva trästommarna i skåpen. Dessa hus har behandlats med varsam hand genom åren och den enda egentliga skillnaden då jämfört nu är att lägenheterna mot gården har fått balkong. Bostadsrättsföreningen bildades 1996 och består av fem huskroppar med 86 lägenheter och 14 lokaler samt gemensam tillgång till uteplats och tvättstuga. Här bor du med bra avgift och nära allt du behöver.

Närområdet

Den här delen av Krukmakargatan är en lugn, charmig och central återvändsgata nära både natur och storstadspuls - här bor du i din egen lilla tysta kokong med ett mycket bra och härligt läge mitt på Söder. Lägenheten ligger bara ett par steg från gröna sköna Tantolunden, som erbjuder motion, rekreation, minigolf, närhet till vattnet och badplats. Missa inte att ta en promenad på berget längs de grusade gångarna som kantas av frodiga trädgårdar och gulliga kolonistugor. På drygt 5 minuter promenerar du till Mariatorgets nöjesutbud och folkmyller eller till Hornstull, där du bland annat hittar marknaden Street och den nya fina gallerian med all slags shopping. Om du är sugen på secondhand kan du göra ett besök i den populära och mysiga butiken Beyond Retro några få kvarter bort från ditt nya hem. Kommunikationerna är utmärkta i dessa kvarter med ett par minuters promenad till tunnelbanan vid Zinkensdamm och några minuter till för att fånga tunnelbanan vid Mariatorget eller Hornstull. Här rullar också många innerstadsbussar förbi, till exempel linje 4.

Allmänt

Det här är en riktigt charmig funkispärla med massor av detaljer kvar från 1942, till exempel fönster och fönsterbeslag, dörrar och köksluckor. Redan i hallen möts du även av en vacker hatthylla i original. Med sina generösa fönster, både i rum och kök, blir lägenheten ljus och faktiskt luftigare än sina 32 kvm. I köket finns en väldigt mysig matplats med sittplats för tre och i rummet får du plats med säng, soffa och förvaring. Badrummet renoverades 2015 och är verkligen lyxigt och stilrent - ett modernt komplement till den övriga lägenhetens uppdaterade originalcharm. Till lägenheten hör både ett källarförråd och ett förråd på samma våningsplan.

Kök

Härligt och stort fönster med originalbeslag och vacker fönsterbänk ramar in det här fina köket. Och på sommaren sticker murgrönan, som klättrar på ytterfasaden, fram i blickfånget, vilket bidrar till charmen. Både köksluckorna, med sina vackra beslag, och skänken är i original från byggtiden. Dessutom är dörren in till köket i original och den har ett fint glasparti. Det finns också plats för matbord och tre stolar och det är ovanligt gott om förvaring med flera skåp från golv till tak, varav ett städskåp. Ljusa väggar, vitlaserat trägolv och uppdaterade vitvaror gör detta till ett modernt och funktionellt kök i charmig originalstil.

Allrum

Det här är lägenhetens naturliga centrum - ett mycket ljust och lättinrett rum med generöst fönsterparti, som löper över drygt halva väggen, samt bevarade originalbeslag och fin fönsterbänk. Tak och väggar är nyligen fräscht vitmålade och rummets fina furutiljor utgör en varm kontrast till detta. Mellan hallen och rummet sitter en vacker dörr i originalutförande och i taket finns en charmig takrosett i anslutning till lamputtaget. Sammantaget ett rum med mycket charm! Och här har du gott om plats för allt du behöver - sänghörna, stor soffa, tv, bokhyllor och förvaring.

Badrum

Badrummet är helrenoverat under år 2015. Här finns allt du drömmer om i form av lyx och funktion. Den nya vita badrumsmöbeln har inbyggda bluetooth-högtalare, där du kan koppla in din mobiltelefon och spela dina favoriter medan du gör dig i ordning för dagen eller kvällen. Det stora härliga handfatet har en skön vattenfallskran och här finns en kombinerad vattenfalls- och slangdusch i rostfritt. Till duschen hör också fällbara glasdörrar som gör utrymmet mer effektivt. På väggarna sitter fräscht, rektangulärt vitt kakel och på golvet hittar du de direktimporterade, handmålade och vackra plattorna från Marocko, som går i dovt turkost och vitt. Här finns också en kombinerad tvättmaskin/torktumlare av märket Bosch. Dörren mot hallen är i original från husets byggtid.

Hall

Här välkomnas du av en fin hall med ljusa väggar, ombonat trägolv och hatthylla i originalutförande med vackra krokar under. Dessutom gott om förvaring i form av två stora inbyggda garderober, som gör hallen till en rymlig och mycket funktionell yta.

Brf Krukomakaren 1

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheterna Krukomakaren 5, 6, 9, 10 och 11. Föreningen upplåter 85 lägenheter med bostadsrätt samt en lägenhet och 14 lokaler med hyresrätt. Husen ritades av arkitekten Carl Melin och uppfördes 1942.

År föreningen övertog fastigheterna

Föreningen förvärvade fastigheterna 2000.

Mark

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Förvaltningen sköts av SBC. Föreningen köper tjänster av dem gällande både ekonomi- och fastighetsförvaltning.

Renovering

2014 Fönsterrenovering och målning av fönster. 2014 Nya balkonger. 2010-2013 OVK. 2009 Nya balkonger. 2006-2007 Trapphusmålning. 2003 Omläggning av tak samt byte av maskiner i tvättstuga. 2001-2002 Stambyte av rör och el. 2001 Fönsterrenovering.

Kommande renoveringar

Föreningen följer en underhållsplan som sträcker sig mellan åren 2015 och 2045. Medel reserveras årligen till det planerade underhållet, inga större underhåll är planerade de närmaste åren.

Ekonomi

De långfristiga skulderna är för föreningens fastighet på ca 10 Mkr, vilket ger cirka 2 822 kr per kvm boyta, en mycket låg belåningsgrad. Avgift/kvm ca 757 kr. Avgifterna planeras vara oförändrade närmaste året.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.

Försäkring

Fastigheterna är fullvärdesförsäkrade via Vardia.

Trappstädning

Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Städdagar

Föreningen har en gemensam städdag under våren.

Tvättstuga

Tvättstugan ligger på baksidan av port 53.

Gemensamma utrymmen

Alla föreningens fastigheter har cykelrum/barnvagnsrum. Föreningen förfogar över 10 parkeringsplatser, från vändplanen och uppåt, månadshyran är 550 kr (väntelista finns).

Bredband och Kabel-TV

Bredband/fiber-LAN, 100 Mbps, genom Ownit (avgiften är inkluderad i månadsavgiften) och Kabel-TV genom Canal Digital (och Viasat).

Juridisk person:

Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens ekonomiska förvaltare. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

Besök vår butik

Välkommen till vår butik! Här finner du utvalda designklassiker, unika inredningsdetaljer och nya produkter i små upplagor. Öppet torsdag-fredag 12-18. Södermannagatan 35.

Läs mer om butiken här