Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Kämpavägen 14
ANCKER - GATE - LINDEGREN 1950
Lidingö
HISTORISKT GAVELRADHUS INVID OMTYCKTA PÄRONPARKEN
TEXT: KAX FOTOGRAF:BOUKARI STYLIST: COPPARSTAD

Mjukt inbäddad i lummig grönska vid Lidingö kyrka och Kyrkviken ligger detta pittoreska område perfekt för den som söker stil och kvalitet. Efter att Hersby gårds ekonomibyggnader brunnit ner under 1940-talet byggdes ett unikt radhusområde upp kring den gamla äppelodlingen invid Päronparken. Dessa hus uppfördes precis i skarven mellan 1940- och 1950-tal. Längans ritningar stod arkitektkontoret Ancker-Gate-Lindegren för, som var en av de mer framgångsrika firmorna under sin tid. Trädgårdarna planerades dock omsorgsfullt och med respekt för historien av landskapsarkitekt Walter Bauer, som också bodde i området. Just detta radhus, daterat 1950, välkomnar med fina detaljer från tiden som bidrar med charm, till exempel eldstad med spiselkrans, stora vackra fönster med originell spröjsindelning, ytterdörr med frostad glasruta samt en kall matkällare med nedgång från hallen. I den rymliga och representativa bottenvåningen möts du av öppna och sociala ytor samt ett ljust och fint kök. Mellanvåningen är en vilsam och avskild sovrumsavdelning med vädringsbalkong och stort badrum. Under nock finns ytterligare sovrum och allrum med takkupa och takfönster. Den gröna trädgården med två härliga stenlagda uteplatser vetter mot en allmänning och här finns plats för både samkväm och odling. Detta är ett unikt hem med historiska anor för den som söker ett boende utöver det vanliga. För fler bilder, klicka på valfri fotografi och följ bildspelet

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Katarina Ljung
Grundare & Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Friköpt fastighet
Adress:
Kämpavägen 14
Område:
Lidingö
arkitekt:
ANCKER - GATE - LINDEGREN 1950
Rum:
6 rum
Area:
160 m² + 12 m² biarea
Tomtareal:
396 kvm

Byggnad

Byggnadstyp:
Radhus 2-plan med inredd vind
Byggnadsår:
1950
Uppvärmning:
Fjärrvärme
Energideklaration:
Utförd 2016-12-20
Energiklass:
E
Energiförbrukning:
133 kWh/kvm per år
Fasad:
Puts
Stomme:
Lättbetong
Fönster:
2-glas
Bjälklag:
Betong
Tak:
Tegel
Grundläggning:
Krypgrund
Ventilationstyp:
Självdrag
Vatten/Avlopp:
Kommunalt vatten året om. Kommunalt avlopp.
Fastighetsbet.:
Sädesboden 8

Allmänt om fastigheten

El:
9 000 kr/år
Försäkring:
7 000 kr/år
Total driftskostnad:
16 000 kr/år
Beräknat antal pers:
6
Kommentar:
Utöver drift ovan utgår en kostnad till Samfälligheten: 40.000 kr/år. Detta inkluderar: Värme, vatten och avlopp, samt kabelnät, bredbandsnät (inte abonnemang) samt ett grundpaket av tv kanaler.
Taxeringskod:
220
Taxeringsvärde:
6 080 000 kr/år
Summa pantbrev:
3 640 000 kr
Tomtareal:
396 kvm
Tomttyp:
Trädgårdstomt
Vatten/avlopp:
Kommunalt vatten året om. Kommunalt avlopp.
Rättigheter:
Andel i samfällighet/GA: Lidingö GA:31-GA:32 Förmån, Avtalsservitut: Tappställe, 01-IM4-54/7213 Inskrivning, Nyttjanderätt skyddsrum, 40/2007
Planbestämmelser:
Sädesboden Tomtindelning, beslutad Datum: 1950-04-13 Hersby och koltorp Stadsplan, beslutad Datum: 1952-12-01

Huset och området

Efter att Hersby gårds ekonomibyggnader brunnit ner under 1940-talet byggdes ett unikt radhusområde upp kring den gamla äppelodlingen vid Päronparken. Dessa uppfördes precis i skarven mellan 1940- och 1950-tal. Första längans ritningar stod arkitektkontoret Ancker-Gate-Lindegren för, som var en av de mer framgångsrika firmorna under sin tid. Trädgårdarna och placeringen av radhuslängorna planerades dock omsorgsfullt samt med stor respekt för historien och befintliga fruktträd av landskapsarkitekt Walter Bauer som bland annat ritat trädgården på Drottningholms Slott. Bauer utbildades vid Slöjdföreningens skola i Göteborg och arbetade några år på Stockholms stads parkförvaltning innan han startade eget arkitektkontor 1946. Hans penna har gett nytt liv till flera historiska parker och trädgårdar, bland annat Botaniska trädgården i Uppsala, Tessinska palatsets trädgård och Landstingsparken i Stockholm. Dessutom var han vid sidan av illustratör i Dagens Nyheter. Folkhemsmodernism är kvalitet, både till utseende och hantverk, vilket verkligen stämmer in på detta radhus. Hela området har dessutom bevarat sin ursprungliga själ och karaktär med bland annat glimmerputsade fasader i olika kulörer, stora fönster med originell spröjsning och asymmetriska sadeltak. Området byggdes för att vara modernt med bland annat allmänna tvättstugor och cykelförråd. För att moderna yrkeskvinnor kunde hinna med både familj och arbete. Ett av husen inreddes för att hysa vaktmästare och två hushållerskor som kunde bistå i hemmen med servering vid middagar etc. Just detta hus är i gott skick och löpande renoverat både in- och utvändigt. El och vertikala stammar och rör byttes under 2003. Samfälligheten är dessutom väl underhållen och under 2016 renoverades avlopps- och vattenledningar. Den gröna och sköna tomten som svalkar under varma sommardagar vetter mot allmänning åt två håll. Dessutom finns här två stenlagda uteplatser, en i marmor och en i Ölandssten. I trädgården ryms både social samvaro och odlingar samt en ny trädgårdsbod. Längs baksidan, mellan radhuslängorna, finns ett grönområde där barnen kan gå till varandra utan risk att möta bilar.

Närområdet

Detta är en magisk plats att leva på för den som vill bo i en tyst oas nära naturen. Här stör inga bilar. Radhusets lummiga läge vid Lidingö kyrka, på en lugn gata och med promenadavstånd till skog, bad samt Lidingövallen är svårslaget. Fina Kyrkviken med bland annat Lidingö båtklubb ligger också ett stenkast bort. Att här också finns en fruktpark, den så kallade Päronparken, där de boende kan plocka frukt, spela fotboll, brännboll och badminton är en fantastisk tillgång. De som bor här pratar om området som "här på byn". I närheten finns även bra skolor och alla möjligheter till både rekreation och sportaktiviteter. Lidingö har goda kommunikationer till City dit du tar dig med bil på 12 minuter. Med Lidingöbanan och tunnelbanan ligger hela staden för dina fötter inom kort.

Allmänt

Välkommen hem till ett radhus med skön karaktär och gott om plats. Fina detaljer från 1950 bidrar med charm, till exempel eldstad med spiselkrans, stora vackra fönster med originell spröjsindelning, ytterdörr med frostad glasruta, innerdörrar och garderobsdörrar samt en sval matkällare med nedgång från hallen. Notera också den fina ledstången som leder dig upp till mellanvåningen. På bottenvåningen hittar du ljusa och generösa ytor för samvaro och dessa bildar hemmets sociala hubb, mellanvåningen erbjuder tre bra sovrum samt badrum och vindsvåningen är en perfekt oas för tonåringen eller kanske en fantastisk ateljé. Detta fina hem helrenoverades under 2003 - alla ytor målades, bottenvåning och mellanvåning fick nya golv, dessutom helt nytt kök, badrum samt toalett. Utöver detta renoverades vindsvåningen under 2011. Ett ställe att komma hem till - och bara njuta.

Entréplan

Den rymliga och representativa våningen på entréplan är den sociala hubben i detta hem. Här hittar du ljusa, öppna och sociala ytor i form av vardagsrum med plats för soffgrupp, bibliotek och stort matsalsbord samt utgång till den gröna trädgården via en glasad dubbeldörr. Dessutom en mycket fin eldstad med spiselkrans som värmer under kalla kvällar och stora vackra fönster med originell spröjsindelning. Med oljad ekparkett på golvet tillförs en varm och ombonad atmosfär. Till detta matchar ljusa väggar som hand i handske. Vidare har vi ett modernt och fräscht kök från Marbodal som sattes in år 2003, då även den maskinella utrustningen från Siemens och AEG installerades. Mikrovågsugnen från Bosch tillkom år 2014. Köket går i vitt med eksidor och har ljusgrå cirkelmosaik som stänkskydd. Här finns även en mysig matplats för familjen. Utöver allt detta välkomnas du hem av en underbar speglad ytterdörr med frostad glasruta och väl inne möts du av en mysig hall med den glada och varma tapeten Anemon från Svenskt Tenn i design av Josef Frank. På golvet keramikklinker och praktisk golvvärme. Från hallen når du också matkällaren med bland annat extra frysbox, som ligger en halv trappa ner för att hålla svalkan. Och i hallen finns även en gästtoalett.

Mellanplan

På vägen upp till detta plan möts du av en ikonisk detalj - ledstången i trä. Här, i den avskilda sovrumsvåningen, råder en ljus bas både i trapphallen och på samtliga väggar, kompletterat med varm och ombonad ekparkett samt väl utvalda fondväggar - Sandbergs Rafael respektive Estrid Ericsons elefanter från Svenskt Tenn. Detta plan erbjuder tre bra sovrum varav ett med vädringsbalkong. Alla rum har dessutom stora fönster med generösa ljusinsläpp. Här finns även ett stort badrum och en klädkammare för bra förvaring.

Vindsplan

Kanske ett tillhåll för tonåringen eller en fantastisk ateljé? Uppe på vindsplanet hittar du ytterligare ett fint sovrum och ett mysigt allrum med snedtak. Hela planet renoverades år 2011 och fick då ny takkupa, nya takfönster, innerväggar, element samt badrum. I sovrummet råder ljusa toner på väggarna, kompletterat med en klassisk fondtapet i sovrummet - Woods från Cole & Son, ritad av Michael Clark år 1959 - och på golvet charmigt vitmålat plankgolv i furu. Det fantastiskt fina lilla badrummet har matt mosaik på väggarna och sjösten på golvet.