Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Grenljusbacken 21
KARLÉN & WIKNER 1958
Gröndal
IKONISKT 1960-TAL I GRÖNDAL - SMART FYRA
TEXT: KAX FOTO: SPINNELL STYLING: KASTRUP-MÖLLER

Gröndal är en sann oas med fantastisk arkitektur från flera decennier och vackra promenadstråk längs Trekanten och Mälaren - en småstad i storstaden. I ett av de prydliga punkthusen på Grenljusbacken finns den här smarta fyran med oslagbar utsikt. Redan i husets entré blir du glatt överraskad av den välbevarade och snygga 1950-talsdesignen med ek och cementmosaik. Känslan fortsätter in i lägenheten på tionde våningen, där du möts av ett charmigt rutigt retrogolv och ett kombinerat kök-vardagsrum, hela nio meter långt och gott om plats för all slags samvaro, från mysiga middagar till tv-häng med familjen. Från ett av sovrummen når du balkongen i intressant design från tiden och med vidsträckt utsikt över omgivningen. Huset, som uppfördes på uppdrag av Stockholmshem, ritades 1958 av Bertil Karlén och Ralph Wikner och stod klar omkring 1960. Här bor du i en mycket stabil förening, som har de stora renoveringarna bakom sig. Välkommen hem! För fler bilder, klicka på valfri bild och följ bildspelet.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Ansvarig mäklare
Mattias Lantto
Reg. fastighetsmäklare

BOSTADSFAKTA

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Byggnadsår:
KARLÉN & WIKNER 1958
Våning:
10 av 13, hiss finns
Rum:
4 rum och kök
Area:
84 m²
Avgift:
3 382 kr Inkl Värme, VA, samt kabel-TV
Pris:
5 320 000 kr utgångspris

Huset och föreningen


Ljussaxen 9 är ett av tre punkthus i närheten av sjön Trekanten i Gröndal. Huset, som verkligen är en prydnad för området, har 13 våningar och en fin fasad i tegel med horisontella och vertikala fält i vitmålad betong. Den välbevarade och eleganta entrén är indragen från fasadlivet och bärs upp av kraftfulla kolonner. Här möter också stora ljusinsläpp, vacker cementmosaik och stort dörrparti av ek och glas. Byggnadskroppen består av två delar som är förskjutna i förhållande till varandra, vilket ger tre lägenheter per halvplan. De flesta lägenheter är hörnlägenheter och ursprungligen trerummare. Fönstren i vardagsrummen är stora och lika breda som ytterväggen, vilket ger ett härligt ljus. Föreningen har en arkitektritad uteplats från 2016 med plats för både lekplats och samvaro. I huset finns en nyrenoverad tvättstuga och en föreningslokal på bottenplan som kan hyras av de boende. Det här är en mycket bra förening med låg skuldsättning och de större renoveringarna bakom sig, dessutom sänktes avgiften för en tid sedan. Bra ekonomi, bra grannar, bra läge!

Närområdet


Nära Stockholms centrum, men ändå en helt egen och lugn småstad med gröna ytor och vatten på flera håll. I Gröndals centrum finns mataffär och små charmiga butiker. Det klassiska och charmiga konditoriet Lundbergs från 1946 är väl värt ett besök! Behöver du shoppa ordentligt finns Liljeholmens galleria en kort promenad bort. För den som är arkitekturintresserad finns många pärlor att beundra, till exempel de berömda stjärnhusen. Från klipphällarna i närheten av dessa hus har du magisk utsikt över solnedgången och gillar du att bada är det fritt fram att härifrån slänga dig i Mälarens vågor, alternativt gå de få stegen från lägenheten ner till Trekantens barnvänliga badstrand. I närheten finns också Vinterviken med strandpromenaden som löper ända bort mot Mälarhöjden. Kommunikationerna är toppen - på 10 minuter går du till Liljeholmens t-bana, Tvärbanan tar dig både i riktning Hammarby sjöstad och Solna. Dessutom trafikerar buss 133 sträckan Liljeholmen-Gröndal-Ekensberg.

Allmänt


Den här underbart ljusa lägenheten är smart och praktiskt ombyggd från en trea till en fyra. Vardagsrummet var tidigare i sin helhet nio meter långt och fick vid ombyggnaden ett kök i den inre delen av rummet. Nu är detta kombinerade rum ett naturligt centrum i lägenheten - det finns plats för både härligt stora middagar och häng i soffan med familjen. De stora fönstren löper längs hela ytterväggen och ger ett oslagbart ljusinsläpp från norr - det väderstreck konstnärer föredrar. Övriga fönster i lägenhetens sovrum vetter mot väster och ger magiskt ljus. Lägenheten är löpande uppdaterad; köket byggdes till exempel helt nytt år 2015, fiber är indraget och möjlighet finns att bygga ett extra badrum. Flera fina originaldetaljer finns kvar i form av dörrar, golv och fönsterbrädor.

Kök/Vardagsrum


Med sina djupa och rymliga 9 meter är detta rum, som byggdes om med nytt kök år 2015, en central plats i lägenheten. Köksdelen har vita släta luckor, bänktopp i massiv ek, knoppar i mässing, modernt vitt kakel med grå fog och mycket gott om plats för förvaring samt vitvaror från 2014. I detta rum finns plats för stort matbord och soffgrupp - det är här middagarna, läxorna och fredagsmyset utspelar sig. Det vackra trägolvet i original, som bidrar med ombonad värme, kontrasterar fint mot de fräscha vita väggarna. Fönsterpartiet, som är lika brett om ytterväggen, har storslagen utsikt mot Alvik, Fredhäll, Reimersholme, Stadshuset och Högalidskyrkan på Söder.

Sovrummen


Lägenheten bjuder på tre lättmöblerade och rymliga sovrum i bra storlek - här finns plats för både stora sängar och förvaring. Samtliga väggar är vita och på golven ligger ekparkett. De tre rummen ligger i rad och har ingång från kök/vardagsrum, vilket ger en skön närhet till de gemensamma och sociala ytorna. Samtliga rum har stora fönster i svalt västligt läge. Från ett av sovrummen kommer du ut på den mysiga balkongen som har plats för en sittplats och hylla för blomster samt en storslagen utsikt och intressant design från tiden för bygget. I dessa rum sover du gott och ostört.

Badrum


Badrummet är fräscht och charmigt. På väggarna sitter vitt kakel med grå dekorrand och på golvet ligger ljusgrå klinker. Här finns fin kommod, hylla och väggskåp i mörkt elegant trä för bra förvaring. Dessutom plats för sköna bad i badkar och en tvättmaskin av märket Cylinda från 2013.

Hall


En välkomnande fin retrohall med rutig golv i grafitgrått och krämvitt och i fonden möter vardagsrummets fönstervägg med sitt härlig ljus och oslagbara utsikt. Här finns dubbelgarderob och ingång till ett rymligt förråd som ger all den förvaring som behövs och mer därtill.

Brf Ljussaxen

Föreningen


Bebyggelsen i kvarteren Ljuskronan och Ljussaxen består av tre höga punkthus och lamellhus i 3-4 våningar. Ljussaxen 9 ritades 1958 av Bertil Karlén och Ralph Wikner och stod klar runt 1960. Detta hus uppfördes för Stockholmshems räkning av byggmästaren Erland Gustafsson, övriga byggnader i kvarteren av Ivar Bjelkås.Entrén, med sitt vackra trapphus, fick sig ett ansiktslyft så sent som i våras - och vi har ju sett resultatet. Som i en film. Efter detta tog man sig an utemiljön som i somras renoverades och fick en uteplats med tak och en lekstuga för barnen. Medlemmarna disponerar gemensamt en tvättstuga, hela tre cykelrum, med smidig upphängning av cyklarna, samt källsortering. Tack vare inkomster från hyresrätter, försäljning av hyresrätter och uthyrning av kontorslokaler har föreningen mycket god ekonomi. Till bostaden hör, förutom förrådet i lägenheten, en mindre matkällare om knappt 1 kvm, med platsbyggd hylla.

Antal lägenheter och lokaler


Föreningen äger fastigheten Ljussaxen 9, bestående av 64 bostadsrätter, fem hyresrätter samt fem hyreslokaler, en lokal för föreningens bruk samt 27 parkeringsplatser. Adress är Grenljusbacken 19-23. Fastigheten ritades av arkitekterna Bertil Karlén och Ralph Wikner. Huset uppfördes åren 1958-1960.

År föreningen övertog fastigheten


Föreningen tog över fastigheten 2009.

Tomträtt


Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare


Mälardalens Bostadsrättsförvaltning, MBF, bistår föreningen med administrativ och ekonomisk förvaltning medan Jensen Drift & Underhåll Sköter den tekniska förvaltningen.

Renovering


Relining av stammarna 2010, tvättstugan renoverad 2012.
2014 drogs elen om till 3-fas och som tillval till bostadsrättsinnehavare (denna bostad är försedd med 3-fas). Trapphuset och entrén renoverades så sent som våren 2016. Samtliga balkongskärmar har nyligen bytts ut.

Kommande renoveringar


Inga större renoveringar är planerade.

Ekonomi


Föreningens ekonomi är mycket god och avgiften sänktes nyligen med 5%. De långfristiga skulderna är vid 2015 års årsredovisning knappt 15 miljoner, vilket ger cirka 2 469 kr per kvm boyta. Snitt för området ligger på cirka 6 000 kr per kvm boyta, vilket betyder att föreningen har en låg belåningsgrad. Man har avyttrat ett par hyresrätter de senaste åren vilket stärkt ekonomin väsentligt. Man har dels kunnat bygga upp ett kapital i Kassan men även renoverat och amorterat med dessa medel.

Andrahandsuthyrning


Andrahandsuthyrning skall godkännas av styrelsen. På föreningens hemsida finns ansökansblankett.

Försäkring


Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Trygg Hansa. I föreningens försäkring ingår bostadsrättstillägg. Du behöver alltså inte komplettera din hemförsäkring med någon typ av tillägg för bostadsrätt.

Trappstädning


Föreningen anlitar städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver ombesörja.

Städdagar


Föreningen anordnar ibland städdagar med fika. Ett perfekt tillfälle att lära känna grannarna i huset.

Tvättstuga


Gemensam tvättstuga renoverades 2013 och är mycket uppskattad. Det finns 2 bokningsbara delar med två tvättmaskiner i varje samt torktumlare och torkskåp/torkrum. Den ena delen av tvättstugan har en större tvättmaskin för grovtvätt och i rummet intill finns mangel.

Gemensamma utrymmen


Trevlig innergård med planteringar som sköts av boende i huset i kombination med fastighetsskötaren. Nyrenoverad utemiljö (sommaren 2016), uteplats delvis med tak och lekstuga för barn. Tre cykelrum med smidig upphängning av cyklar samt bra rum för källsortering.

Bredband och Kabel-TV


I fastigheten har man dragit in fiber vilket gör att du kan få riktigt snabbt bredband (man tecknar själv avtal med Ownit). Kabel-tv genom ComHem, basutbud ingår i månadsavgiften.

Juridisk person


Juridisk person beviljas ej medlemskap i föreningen.

Byggnad

Byggnadsår
KARLÉN & WIKNER 1958