Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Bondegatan 16 A
ARKITEKT: DORPH & HÖÖG 1906
Södermalm - SoFo
VÄLPLANERAD SEKELSKIFTESTVÅA MED BALKONG
TEXT: MURÉN FOTO: SPINNELL STYLING: MAINSTREET

På Bondegatan mitt på Södermalm ligger denna trivsamma tvårumslägenhet i ett vackert jugendhus från förra seklets början. På en av Stockholms populäraste gator har du stadens historia lika nära som dagens senaste trender. Spegeldörrar, höga golvlister och vackra brädgolv är några av de charmiga detaljer som du möter i denna mitt i smeten-lya. Här får du ett härligt ljusinsläpp från höga fönster, generös takhöjd, karaktäristiska profilerade snickerier och en vacker balkong med lugnt gårdsläge. Planlösningen är perfekt med kök och sovrum mot innergården och vardagsrummet mot gatan. Allt i en välmående och trevlig förening med låga avgifter. För fler bilder, klicka på valfri bild och följ bildspelet.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Ansvarig mäklare
Mattias Lantto
Reg. fastighetsmäklare

BOSTADSFAKTA

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Byggnadsår:
ARKITEKT: DORPH & HÖÖG 1906
Våning:
3 av 5
Rum:
2 rum och kök
Area:
57 m²
Avgift:
2 079 kr inkl värme, VA
Pris:
5 610 000 kr utgångspris

Huset och föreningen


Bondegatan 16 i bostadsrättsföreningen Bonden Större 31 ritades av Victor Dorph och Anders Höög och stod färdigt 1906. Dorph och Höög var en framgångsrik och produktiv duo som ligger bakom ca 250 hus i Stockholm från 1900-talets början. Butterickshuset på Drottninggatan och S:t Erikspalatset vid S:t Eriksbron på Kungsholmen hör till de mer kända av deras byggnader.
Bondegatan 16 byggdes som ett gathus i fem våningar och ett gårdshus i fyra våningar som senare även fått inredda vindar. Huset har en stram och elegant jugendfasad med vackra dekorationer i puts, till exempel ovanför entréerna och butiksfönstren mot gatan och på fasaden på husets fjärde våning. De spröjsade överljusen till portarna är troligtvis original. Entrédörrarna är dekorativa detaljer men förmodligen insatta på 1920-30-talet. Husets fasad är ljust putsad med tidstypisk grå stensockel. Föreningen har en möblerad innergård med grill och i källaren finns en festlokal att låna. I källaren finns även lägenhetsförråd och cykelrum.

Närområdet


Bondegatan är starkt förknippad med stadsdelen Södermalm och området som kallas Sofo (söder om Folkungagatan). Här bor du nära många trevliga restauranger och caféer, unika butiker och välsorterade mataffärer. Även biografer och teatrar ligger på kort gångavstånd liksom tunnelbana och bussar. Medborgarplatsen och Götgatan med dess stora utbud av butiker och nöjen finns också runt hörnet. Vill du avvika från stadens brus finns till exempel Nytorget och Vita bergen i närheten. I husets kvarter finns ännu några byggnader från 1700-talet och 1800-talet som visar på hur det såg ut på Södermalm innan den moderna staden växte fram.

Hall


Den välkomnade och rymliga hallen är navet varifrån du når lägenhetens samtliga rum. Du träder in på ett vitlaserat trägolv och väggarna är vitmålade. Innanför dörren finns gott om utrymme för avhängning och dessutom en klädkammare. Därtill finns ytterligare två garderober och plats för till exempel en byrå. Rummet har flera charmiga vinklar och snedställda väggar. Mot trapphuset ovanför entrédörren finns ett dekorativt mönstrat fönster i original.

Vardagsrum


Vardagsrummet har två höga fönster mot gatan, väggarna är vitmålade och brädgolvet vitlaserat, vilket ger ett ljust och härligt rum. Taket har en vacker rundning mot långväggarna och runt taklampans fäste finns en takrosett. Det är ett rymligt rum som med enkelhet rymmer soffgrupp, matbord, skrivbord och bokhyllor.

Sovrum


I sovrummet finner du en avslappnande miljö där fönstret vetter mot den lugna innergården och väggarna är målade i en ljust grön färg, Duggregn från Alcro. Här finns gott om utrymme för dubbelsäng, garderober och förvaring. När du vaknar på morgonen tassar du upp på vitlaserade golvtiljor. Även här har taket en vacker rundning mot väggarna.


Kök


Köket är placerat mot gården och här är det bara att ta med sig kaffekoppen ut på morgonen då utgången till lägenhetens balkong är placerad här. De helglasade dörrarna ger köket ett härligt ljusinsläpp och förstorar dess yta. Rummet är ljust och luftigt med vita köksskåp och vitmålade väggar. Här finns gasspis, diskmaskin, kyl och frys. Ett stort plus i köket är det stora skafferiet i original med gott om plats för matvaror. Golvet är av obehandlat trä. I taket sitter infällda spotlights. Här finns plats för en liten matgrupp och ett fint äldre element längs ytterväggen.

Balkong


Husets balkonger byggdes 2011. Här har du sol under större delen av dagen och ett lugnt och mysigt läge mot innergården. Det vackra smidesräcket är lika fint med en ljusslinga på vintern som med slingrande växter på sommaren.

Badrum


Väggarna är klädda i ett sobert vitt kakel med en integrerad spegel vid tvättstället och ett rymligt badrumsskåp. Golvet har grå mosaik med golvvärme. Stor lyxig takdusch med glasvägg. Egen tvättmaskin och elektrisk handdukstork är två andra praktiska detaljer.

Brf Bonden Större 31

Antal lägenheter och lokaler


Föreningen äger fastigheten Bonden Större 31. Föreningen upplåter 37 lägenheter med bostadsrätt samt två lokaler med hyresrätt. Huset ritades av arkitekterna Dorph & Höög och uppfördes 1905-06.

År föreningen övertog fastigheten


Föreningen förvärvade fastigheten 1985.

Mark


Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare


Både den ekonomiska och tekniska förvaltningen sköts av Nytorget Fastigheter AB.

Renovering


2015 Installation av ny styrenhet för fastighetens värmesystem.

Kommande renoveringar


Stammarna behöver bytas.

Ekonomi


Föreningen har inga långfristiga skulder. Avgift/kvm ca 414 kr.

Avgift


Föreningen är idag helt skuldfri och planerar att inom en snar framtid byta fastighetens stammar. Inför detta kan föreningen behöva reglera avgifterna med ca 500 kr/månaden inkl värme, va, tv samt bredband.

Andrahandsuthyrning


Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen, i fall som avses i paragraf 30, andra stycket i bostadsrättslagen.

Försäkring


Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Trygg-Hansa.

Trappstädning


Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Städdagar


Föreningen anordnar två gemensamma städdagar per år.

Tvättstuga


Ligger i källare mellan A-B tvättstuga består av 2 st TM Wascator WH-364 och 1 st TT Wascator TT4190 samt 1 st TS(torkskåp) maskinpark från ca 2010.

Gemensamma utrymmen


Föreningens innergård är möblerad med två sittplatser och rymmer också en gemensam grill och cykelparkering. Det finns ett barnvagnsförråd i A-porten och ett i B-porten. Till lägenheten hör ett källarförråd på ca 4-6 kvm.

Bredband och Kabel-TV:


Bredband genom Ownit och kabel-TV genom Comhem.

Juridisk person:


Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Kontroll


Ovanstående grundas på information från föreningens förvaltare 2016-11-09. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

Byggnad

Byggnadsår
ARKITEKT: DORPH & HÖÖG 1906
Energideklaration
Utförd 2010-11-18
Energiförbrukning
140 kWh/år