Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Ekensbergsvägen 126
DAVID HELLDÉN 1947
Gröndal
VÄLPLANERAD OCH VÄLBEVARAD TREA MED BALKONG
TEXT: BERGSTRÖM FOTO: SPINNELL STYLING: KASTRUP-MÖLLER

I lugna och omtyckta Ekensberg finner vi denna yteffektiva och synnerligen välplanerade 1940-talstrea. Lägenhetens underbara balkong vetter mot grönskande ekskog, och från köket har man vintertid sjöglimt mot Mälaren där man kan betrakta förbipasserande ångbåtar. Vid årsskiftet renoverades köket med varsam hand, och den platsbyggda inredningen bevarades. I original från 1940-talet är även innerdörrarna, dörrhandtagen, radiatorerna och de platsbyggda hallgarderoberna. Mycket trevligt och sjönära läge med båtklubb, badplatser och natursköna promenadstråk runt hörnet.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Mattias Lantto
Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Ekensbergsvägen 126
Område:
Gröndal
arkitekt:
DAVID HELLDÉN 1947
Våning:
1 av 3
Rum:
3 rum och kök
Area:
58 m²
Avgift:
3 236 kr Inkl Värme, VA, samt kabel-TV

Huset och föreningen

Fastigheten Råseglet 1 består av två sammanbyggda hus, en trevåningslänga och ett höghus, som uppfördes 1947. Ritningarna är signerade David Helldén, en välrenommerad arkitekt med Sergelteatern, den gamla Hötorgshallen och det första av de fem höghusen i Hötorgscity på sin verklista. Fastigheten är liksom den övriga bebyggelsen på Ekensbergshöjden ett bra exempel på 1940-talets byggande. Den lägre byggnadsdelen kontrasterar fint mot höghusdelen såväl i avseende på fasadbehandling som på form och storlek. Partierna ovanför de vackra ekportarna mot Ekensbergsvägen pryds av relieferade konstverk. Runt husen finns det välskötta planteringar, och på den stora lummiga innergården har föreningen en fräsch och rejäl uteplats med trädgårdsmöbler, parasoll och suverän gasolgrill. Den gemensamma tvättstugan är utrustad med fyra tvättmaskiner, två torktumlare och två torkskåp.

Närområdet

Läget är fantastiskt, och i Ekensberg finns alla förutsättningar för ett trivsamt sjönära liv med båtklubb och flera badplatser runt hörnet samt möjlighet till att åka skridskor eller promenera på isen vintertid. Vintervikens trädgårdskafé ligger liksom Wintervikens restaurang och festvåning bara ett par stenkast bort. Södermalms sjudande kafé-, restaurang- och butiksstråk finns inom gång och cykelavstånd, och med pendelbåt tar man sig direkt till Klara Mälarstrand. Ett barnvänligt och bekvämt boende erbjuds, och i närheten av lägenheten finns det förskola och service.

Vardagsrum

Vardagsrummet är ett rymligt och insynsfritt rum med härligt ljusinsläpp från helglasade balkongdörrar och ett stort fönsterparti. Balkongen utgör en underbar förlängning av lägenheten, och här njuter man av utsikten över grönskande ekskog. Rummets väggar är målade i Stockholmsvitt och golvet belagt med mattlackad ekparkett.

Barnrum

I fil med vardagsrummet, och med samma fina utsikt över ekskogen, ligger ett mysigt rum som idag används som barnrum. Rummet är lättmöblerat och passar även bra som kombinerat gästrum/hemmakontor. Goda förvaringsmöjligheter erbjuds i form av en dubbelgarderob. Väggarna är målade i ljusgrått och golvet belagt med ny ekparkett.

Sovrum

Sovrummet har gott om plats för en dubbelsäng med nattduksbord, och den rejäla skjutdörrsgarderoben sväljer det mesta i klädväg. Ett nytt massivt plankgolv från Dala Floda har lagts in och behandlats med hårdvaxolja. Väggarna är målade i vitt.

Kök

Köket är både charmigt och välplanerat, och den platsbyggda originalinredningen erbjuder utmärkta förvaringsmöjligheter från golv till tak. Det finns också gott om svängrum för hemmakockarna, och arbetsytan är förlängd under fönstret. En varsam renovering genomfördes under 2015, och i samband med detta uppdaterades köket med ny induktionsspis (Electrolux), ny diskmaskin (Whirlpool) samt ny kyl/frys (Electrolux). Bänkskivorna är i hårdvaxoljad ek, och vitt fasat kakel i tegelförband letar sig hela vägen upp till taket. Nytt massivt plankgolv från Dala Floda har lagts in, och väggarna är målade i vitt.

Badrum

Badrummet, som totalrenoverades i samband med stambytet 2010, inrymmer badkar, handfat, spegelskåp, handdukstork och WC. Det finns också möjlighet till att installera tvättmaskin. Väggarna är helkaklade i vitt med grå fond och golvet belagt med ljusgrå klinker.

Hall

Hallen binder samman lägenheten på ett bra sätt, och härifrån når man vardagsrummet, sovrummet, köket, badrummet och den rymliga klädkammaren. Bredvid ingången till badrummet finns två platsbyggda originalgarderober. Väggarna är vitmålade och golvet belagt med klinker.

Brf Råseglet 1

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen förvärvade fastigheten Råseglet 1 2011. Råseglet 1 består av 87 bostäder och ett garage. 6 stycken av dessa är fortfarande hyresrätter och utgör ett så kallat dolt kapital, se mer under ekonomi.

Tomträtt

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Föreningens förvaltning sköts av MBF, Mälardalens Bostadsrättsförvaltning.

Renovering

2016 Installation av bergvärme 2015 Fasadrenovering låghuset

2014 Fönsterbyte

2014 Nybyggnation balkonger

2013 Renovering av tvättstugan

2013 Ny undercentral

2009-2010 Stambyte och elsystem

1998 Takrenovering

Kommande renoveringar

Inga större renoveringar är inplanerade.

Ekonomi

De långfristiga skulderna är på cirka 24 Mkr, vilket ger cirka 5 813 kr per kvm boyta. Snitt för området ligger på cirka 6 000 kr per kvm boyta, vilket betyder att föreningen har en genomsnittlig belåningsgrad. Till detta har man 2.4 miljoner i kassan enligt årsredovisningen från 2015. De sex stycken hyresrätterna som föreningen fortfarande inte är upplåtna med bostadsrätt utgör ett stort, dolt kapital, som inkasseras vartefter de nuvarande hyresgästerna flyttar. Inga planerade eller beslutade avgiftsförändringar.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning måste godkännas av styrelsen.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Folksam.

Trappstädning

Föreningen anlitar städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver ombesörja.

Städdagar

Föreningen har en städdag på våren och en på hösten, med efterföljande fika.

Tvättstuga

I låghuset finns en tvättstuga med 4 maskiner, 2 torkskåp samt 2 torktumlare.

Gemensamma utrymmen

I föreningen finns barnvagns- och cykelförråd.

Bredband och Kabel-TV

Föreningen är ansluten till Comhem via tv-uttag. Boende som önskar teckna ett Internetabonnemang kan kontakta ComHem för mer information. Huset är anslutet till opennet för bredband.

Juridisk person

Juridisk person beviljas ej medlemskap i föreningen.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens hemsida 2016-10-19. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.