Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Surbrunnsgatan 26
DORPH & HÖÖG 1906
Vasastan / Odenplan
VÄLPLANERAD SEKELSKIFTESTVÅA MED KAKELUGN
TEXT: ÖRVELL FOTO: SPINELL STYLING: KASTRUP-MÖLLER

Unik pärla i Vasastans mest trendiga kvarter. 45 välplanerade kvadratmeter på eget våningsplan där alla fönster vetter mot lugn innergård. Välbevarade spegeldörrar och snickerier. Genomgående vackra trägolv, spröjsade fönster och en fantastiskt vacker kakelugn som är fullt fungerande. Den generösa takhöjden bidrar till lägenhetens rymliga och luftiga känsla och de många fönsterna ger ett ovanligt gott ljusinsläpp. Gott om förvaring i form av garderober och fräscht badrum med dekorativt fönster. Området runt Sibirien känns både hippt och avslappnat och påminner lite om söders charm med sina trendiga restauranger, caféer och härliga delikatessbutiker. Samtidigt finns närheten till naturen i Hagaparken och i Vanadislunden som för övrigt har ett av Stockholms största utomhusbad. I underbara Hagaparken finns tennisbanor, joggingspår, badbryggor och restauranger som Stallmästaregården, Haga Forum och Koppartälten. För fler bilder, klicka på valfri bild och följ bildspelet.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Ansvarig mäklare
Mattias Lantto
Reg. fastighetsmäklare

BOSTADSFAKTA

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Byggnadsår:
DORPH & HÖÖG 1906
Våning:
3.5 av 4
Rum:
2 rum och kök
Area:
44.2 m²
Avgift:
1 541 kr Inkl Värme, VA, samt kabel-TV
Pris:
4 680 000 kr utgångspris

Huset och föreningen


Bostadsföreningen Baggen n:o 18 har tolv lägenheter och en lokal.
Huset är byggt 1906. Arkitekturen har inspirerats av jugendstilen som nådde Sverige strax före sekelskiftt 1900. Jugendstilen tog avstånd från historism och klassicism och hämtade inspiration från naturens organiska mjukhet. Det var vanligt med runda mjuka former så som valvbågar. Dörrar och fönster fick en friare form, ofta med florala inslag.
Fasaderna täcktes med en slät pastellfärgad puts och dekorerades, om än sparsamt med ornament i samma kulör som övriga byggnaden.
Föreningen har en välskött innergård med gemensamma utemöbler och medlemmarna har tillgång till tvättstuga, torkvind, cykelförvaring, bastu och ett nytt och fräscht soprum.
Till lägenheten hör ett källarförråd och ett vindsförråd. Det finns vädringsbalkonger på varje våningsplan och på den mysiga innergården finns utemöbler och sandlåda för de små.

Närområdet


Här bor du mitt i området som kallas Sibirien, nära Roslagsgatans alla charmiga specialbutiker där du kan köpa allt från franska delikatesser till antika möbler, specialdesignade smycken och diverse musikinstrument. Gatan har fått namnet Surbrunnsgatan eftersom det förr fanns en surbrunn vars vatten ansågs vara så hälsogivande att det kunde bota sjukdomar. Några portar bort ligger den kända stå upp klubben Norra Brunn, som också fått sitt namn efter gatan. I korsningen Surbrunnsgatan/ Roslagsgatan ligger Monica Zetterlunds park som 2006 fick sitt namn efter sångerskans bortgång. I parken finns en ljudbänk som innehåller en timme lång ljudslinga med Monicas låtar.
Från Surbrunnsgatan har du gångavstånd till det mesta. Odenplan och Stadsbiblioteket ligger inom räckhåll, liksom Vanadislunden, Jarlaplan och Observatorielunden.
Kommunikationerna är goda. På parallellgatan Odengatan går en uppsjö busslinjer och du har promenadavstånd till tunnelbanestationerna Rådmansgatan och Tekniska Högskolan.

Hall


Gästvänlig hall med direktkontakt till kök och badrum. Här erbjuds goda avhängningsmöjligheter i form av en charmig hatthylla med krokar i original. Snyggt trägolv och gott om ljusinsläpp från kök och vardagsrum.

Kök


Kök med lantlig touch med plats för matbord. Köket går helt i vitt med högblanka skåpluckor och vitt kakel ovanför diskbänk. Gasspis med retrokänsla från märket " Jenni 2000", arbetsbänk i trä och fullstor diskmaskin. Gott om förvaring.

Vardagsrum


Vardagsrummet är lägenhetens hjärta. Underbar rymd och gott om plats för så väl soffgrupp som matsalsgrupp. Golven är naturfärgade trägolv. Väggarna är i en fräsch vit nyans och snickerierna runt fönstren i en elegant beige ton. Ljusinsläppet är fantastiskt tack vare de stora fönstrena med korsposter.

Sovrum


Vackra spegeldörrar i original leder dig in till sovrummet. Sekelsiftet gör sig påmint genom det charmiga trägolvet och en fantastiskt tjusig och dekorativ kakelugn, som dessutom är fullt fungerande. Här finns en vid klädkammare som löser det mesta för klädvård.

Badrum


Fräscht badrum med golvvärme och handdukstork. Väggarna är klädda i vitt kakel och på golvet ligger mörkgrått klinker. Duschhörna med moderna genomskinliga dörrar och bra förvaring i form av två rymliga badrumsskåp. Tjusigt fönster med frostat glas i ett dekorativt mönster.

BF Baggen n:o 18 u.p.a

Antal lägenheter och lokaler
Föreningen äger fastigheten Baggen 18. Föreningen upplåter 12 lägenheter med bostadsrätt samt två lokaler med hyresrätt. Huset ritades av arkitekterna Dorph & Höög och uppfördes 1905-06.


År föreningen övertog fastigheten
Föreningen förvärvade fastigheten 1924.

Mark


Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare


Den ekonomiska och tekniska förvaltningen sköts av SBC Sveriges BostadsrättsCentrum AB.

Renovering


2015 Ommålning av tak, spolning av stammar. 2011 Omputsning av fasad (punktinsatser) samt värmeslingor i stuprör mot gatan. 2009 Fönsterrenovering mot gården. 2002-2003 Fönsterrenovering mot gatan. 1997-2008 Nya balkonger (två balkonger uppfördes 2008). 1992-1993 Rörstambyte, elstambyte, omläggning av tak samt omputsning av fasad.

Kommande renoveringar


Fönsterrenovering av fönstren som vetter mot Surbrunnsgatan kommer att ske i vinter/vår. Inom några år skall även fasaden mot Surbrunnsgatan renoveras/målas.

Ekonomi


De långfristiga skulderna är för föreningens fastighet på ca 1,9 Mkr, vilket ger cirka 2 161 kr per kvm boyta. Avgift/kvm ca 373 kr. Det finns inga planerade ändringar av avgiften.

Andrahandsuthyrning


Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.

Försäkring
Fastigheten är fullvärdesförsäkrad via Bostadsrätternas medlemsförsäkring.

Trappstädning


Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Städdagar


Sker 2 ggr/år, vår och höst.

Tvättstuga


Tvättstugan är belägen på vinden.

Gemensamma utrymmen


Det finns en bastu/dusch/toalett på plan 4,5. Cyklar parkeras på gården.

Bredband och Kabel-TV
Comhem (grundutbudet ingår i avgiften).

Juridisk person


Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Kontroll


Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson 2016-10-10 . Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

Byggnad

Byggnadsår
DORPH & HÖÖG 1906
Energideklaration
Utförd 2008-11-13
Energiförbrukning
129 kWh/år

Allmänt om fastigheten

Driftskostnad
9164 kr/år
  El
5000 kr/år
  Försäkring
1788 kr/år
  Övrigt
2376 kr/år
  Beräknat antal pers
2
  Kommentar
Övrigt = Gas