Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Malmgårdsvägen 12
1932 Hagstrand, Karth & Stackell
Södermalm
KVADRATMSART ETTA MED SOLDRÄNKT KUNGSBALKONG
TEXT: BERGSTRÖM FOTO: SPINELL STYLING: WIDA DESIGN

En väl omhändertagen och underhållen 1930-talsetta med bevarade originaldetaljer såsom serveringsskåp, fiskbensparkett, spegeldörrar och gjutjärnsbadkar. Tack vare sin generösa takhöjd och synnerligen yteffektiva planlösning känns lägenheten betydligt större än vad antalet kvadratmetrar anger, och om så skulle önskas finns det möjlighet att göra om kökets matplats till ett separat sovrum. Ljuset strömmar in och pardörrar leder ut till en stor kungsbalkong med förmiddags- eftermiddags- och kvällssol. Läget är perfekt, och här erbjuds ett lugnt och avskilt boende samtidigt som man har SoFos puls inom ett stenkast. Därtill har fönstren och balkongdörrarna nyligen fått isolerglas som gör lägenheten knäpptyst.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Ansvarig mäklare
Mattias Lantto
Reg. fastighetsmäklare

BOSTADSFAKTA

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Byggnadsår:
1932 Hagstrand, Karth & Stackell
Våning:
5 av 5, hiss finns
Rum:
1 rum och kök
Area:
28 m²
Avgift:
1 752 kr Inkl Värme, VA, samt kabel-TV
Pris:
3 550 000 kr utgångspris

Huset och föreningen


Huset uppfördes 1932 av Max Gumpel och J A Edlund efter ritningar av Hagstrand, Karth & Stackell. Byggherre var byggnadsföreningen Jakten upa. Huset är ett fint exempel på tidig funktionalism med sin strama fasad och 2- och 3-luftsfönster. Det finns fortfarande något klassicistiskt över den enkla fasaden, även om den till stora delar är utpräglat "funkis". Fönstren saknar spröjs, förutom dörrarna ut till vädringsbalkongerna och sitter i liv med fasaden som är slätputsad i ljusgult. Bottenvåningen har istället en grov, grå puts. Den glasade porten har en lätt profilerad omfattning. Föreningen har en mycket trevlig innergård som renoverades så sent som 2014. Här finner vi gräsmatta med grusade gångar, fina planteringar, sittgrupper och grill.

Närområdet


Under senare år har kvarteren söder om Folkungagatan, SoFo, blivit allt populärare. Omvandlingen började så smått redan 1990 när Hannas Krog slog upp portarna på Skånegatan och blev ett vattenhål för stans popelit. Idag samsas mode, design, inredning, kuriosa, vintage, antikviteter med mera i kvarteren. Flera nya och spännande modemärken har egna butiker i området. Vi finner även en uppsjö av restauranger, barer, caféer och gallerier. Stämningen är tillbakalutad men samtidigt medveten, och under de varmare månaderna är Nytorget en given mötesplats för såväl stora som små. Närservicen är god och i området finns det förutom Hemköp, Coop och Ica även konditorier samt flera ekologiska mat- och speceributiker. Alldeles runt hörnet ligger kulturreservatet Vita bergen, som med sina små böljande gångvägar och natursköna omgivningar är en av Stockholms populäraste parker.

Kommunikationerna är goda. T-banestationen Skanstull ligger på några minuters cykelfärd och runt knuten finns en rad busslinjer. Sommartid går även färjetrafik från Hammarby sjöstad via Barnängsbryggan till bland annat Djurgården och Nybrokajen.

Vardagsrum


Vardagsrummet är rymligt och lättmöblerat, och det finns gott om plats för soffa, säng, bokhylla med mera. Alternativt soffa och matbord ifall kökets matplats görs om till sovrum. Väggarna är målade i vitt och golvet pryds av fiskbensparkett.

Balkong


Vardagsrummet har utgång till lägenhetens stora kungsbalkong, vars sydvästläge erbjuder härlig mörmiddags- eftermiddags- och kvällssol. Utsikten över takåsarna och himlen ger en härlig frihetskänsla.

Kök


Köket är mycket välplanerat och gasspisen bjuder in till kreativ matlagning.
Det är väl tilltaget med förvaring, och det bevarade serveringsskåpet är ett charmigt inslag. Bänkskivan är i massiv ek med infälld diskho, och partiet ovanför är klätt med naturstenskakel. Väggarna och det framtagna brädgolvet är målade i vitt. Vid fönstret finns en ljus och trivsam matplats som rymmer ett matbord för fyra personer.

Badrum


I badrummet finns ett charmigt originalbadkar med vackra tassar. Badkaret, som är i gjutjärn, lyftes bort när stammarna byttes och sattes på plats igen när badrumsrenoveringen var färdig. Badrummet är även utrustat med handfat, handdukstork och WC. Väggarna är klädda med vitt kakel och golvet belagt med grått klinker.

Hall


I hallen erbjuds utmärkta förvarings- och avhängningsmöjligheter i form av tre garderober. Den inbyggda garderoben är i original från 1930-talet. Väggarna är vitmålade, och liksom i vardagsrummet är golvet belagt med fiskbensparkett.

BRF Vitklippan i Stockholm

Antal lägenheter och lokaler


Föreningen äger fastigheten Vitbetan 30, med 28 lägenheter (alla utom en upplåtna med bostadsrätt) samt en lokal som hyrs ut som arkiv/förråd. Byggnaden ritades av arkitekterna Hagstrand Karth & Stackell och uppfördes 1932.

År föreningen övertog fastigheten


Föreningen förvärvade fastigheten 2001.

Tomträtt


Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare


Föreningens ekonomiska och administrativa förvaltning sköts av MBF.

Renovering


2016 Byte av entréport. 2015 Montering av extra isolerrutor i samtliga fönster samt byte av tätningslister, målning av yttertaket, renovering och relining av avloppsstammar i fastighetens bottenplatta, spolning av fastighets avloppsstammar. 2014 Upprustning av innergården. 2012 Spolning av stammar i kök och badrum. 2009 Renovering av tvättstugan. 2008 Installation av säkerhetsdörrar och renovering av trapphuset. 2003 Rörstambyte vatten, renovering av badrum samt avloppstammar kök + bad. 2002 Fasadrenovering, dragning av nya elstammar, ny huvudcentral, tre-fasel, nya elstigare. För mer information angående gjorda renoveringar, se föreningens hemsida www.vitklippan.se

Kommande renoveringar


En 10-årig underhållsplan är upprättad för föreningens fastighet och kommer löpande att uppdateras och hållas aktuell.

Ekonomi


De långfristiga skulderna är för föreningens fastighet på cirka 3,8 Mkr, vilket ger cirka 3 401 kr per kvm boyta, en mycket låg belåningsgrad i förhållande till snittet för området som ligger på cirka 6 000 kr per kvm boyta. Avgift/kvm 738 kr. Det finns inga planerade avgiftsförändringar.

Andrahandsuthyrning


Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.

Försäkring


Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Trygg Hansa.

Trappstädning


Trappstädningen sköts av städföretag så det är inget de boende själva behöver ombesörja.

Städdagar


Föreningen brukar ha en höst- och en vårstädning med container.

Tvättstuga


Tvättstugan är belägen i källarplanet och är utrustad med två tvättmaskiner, två torktumlare, en mangel och ett torkskåp.

Gemensamma utrymmen


Innergården är upprustad 2014 med nygrusade ytor, stenläggningar, rabatter samt gräsmatta. I anslutning till tvättstugan finns ett separat utrymme för cyklar. Föreningen har inga garage- eller p-platser. Till lägenheten hör ett vindsförråd på ca 4 kvm.

Bredband och Kabel-TV


Föreningen är ansluten till Comhem sedan 2003, installation av fibernod skedde 2012.

Juridisk person


Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Kontroll


Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson 2016-05-17. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

Byggnad

Byggnadsår
1932 Hagstrand, Karth & Stackell
Energideklaration
Utförd 2009-06-11
Energiförbrukning
189 kWh/år