Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Cedergrensvägen 34
Ahlberg, Backström & Reinius 1938
Telefonplan - Midsommarkransen
RYMLIGT OCH VÄLPLANERAT I TRIVSAMMA KVARTER
TEXT: MURÉN FOTO: SPINNELL STYLING: EDVINSSON

Mellan mysiga Midsommarkransen och kreativa Telefonplan finns denna fina och rymliga etta på Cedergrensvägen. Här bor du högst upp i huset med ett härligt ljusinsläpp från stora fönster i två väderstreck. Området erbjuder både grönska och ett rikt utbud av caféer, restauranger och unika butiker. När detta inte räcker tar tunnelbanan dig snabbt in till Södermalm och city. Välkommen till ett synnerligen trivsamt och charmigt boende med många detaljer från byggåret bevarade.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

KOMMANDE VISNINGAR

Kontakta mäklaren för visning

Ansvarig mäklare

Mattias Lantto
Reg. fastighetsmäklare

BOSTADSFAKTA

Bostadstyp:
Bostadsrätt
arkitekt:
Ahlberg, Backström & Reinius 1938
Våning:
3 av 3
Rum:
1 rum och kök
Area:
35 m²
Avgift:
2 069 kr inkl värme, VA, kabel-TV och Bredband
Pris:
2 850 000 kr Utgångspris

Huset och föreningen

Brf Tele består av fem olika fastigheter som uppfördes under åren 1938-1941 och ritades av de namnkunniga arkitekterna Hakon Ahlberg, Sven Backström och Leif Reinius. Huset på Cedergrensvägen 34 är ett s k smalhus i tre våningar, med slätputsad fasad och portar av ek och glas. Huset byggdes enligt den tidens rådande ideal kallat "hus i park" - husen placerades fritt i grönska, till skillnad från sammanfogade i kvarter. Mellan husen i detta område finns hela 26 000 kvm gröna ytor. Föreningens hus är mycket välbevarade och ger en god bild av hur den här typen av bostadsområde såg ut då det var nybyggt. Trapphusen är också ljusa och fina med spiralformade marmortrappor, fönster, vädringsbalkong och ledstång i original. Husen ingår i LM-staden som skapades för de anställda vid LM Ericssons fabrik vid Telefonplan. De byggdes redan från början som bostadsrätter. Föreningen förfogar över två gästlägenheter som boende får hyra för gäster för 300 kr/natt samt bastu, hobbyrum och en stor och nyligen renoverad tvättstuga med totalt 18 tvättmaskiner. Cykelplan och ett rymligt förråd till bostaden finns i husets markplan.

Närområdet

Här bor du perfekt mittemellan Midsommarkransen och Telefonplan. I Midsommarkransen finns den mysiga småstadskänslan med många unika butiker, caféer och restauranger, och dessutom den anrika biografen Tellus från 1920-talet. Vid Telefonplan där bland annat Konstfack ligger, är miljön mer urban. Här planeras för flera spännande projekt; The Brick, Tellus Tower och Metronomen. Här ligger bland annat restaurangerna Landet och Koloni. Telefonplans tunnelbana finns på tre-fyra minuters promenadavstånd från hemmet. Efter sex minuter når du Hornstull och femton t-centralen.

Allmänt

Det här är en ljus och trevlig lägenhet med bra planlösning och många fina detaljer från byggnadstiden bevarade. Huset byggdes hantverksmässigt vilket är till glädje än i dag. Eftersom husen är smala når solen djupt in i rummen och ger ett ljust och trevligt boende. Takhöjden på 270 cm bidrar också till ljus och rymd. Väggarna är ljust målade och golven är genomgående parkett. Detta är ett yteffektivt boende helt enligt byggtidens anda.

Kök och matrum

Köket och matrummet är i originalplanlösning men någon gång under årens lopp har en del av väggen tagits ner för större rymd och ljusinsläpp. I köket finns några köksskåp i originalutförande kvar, kompletterade under senare år. Här finns elspis, kyl, frys, diskmaskin, rymliga arbetsytor och en mycket praktisk diskbänk i rostfritt. Ovan diskbänk och spis sitter klassiskt vitt 15x15-kakel. I matrumsdelen får ett rymligt matbord plats. I både kök och matrum sitter tvåluftsfönster som har vackra fönsterbrädor i trä bevarade från husets tillkomst.

Rum

Det är en rymlig yta som får ett härligt ljus genom ett stort tvåluftsfönster. Rummet används idag som både vardagsrum och sovrum och rymmer med lätthet både soffgrupp och större säng.

Badrum

Badrummet har vitt 15x15-kakel med ljusblå bård och ljus klinker på golvet. Rummet har dusch, handdukstork och tvättmaskin. Inte minst finns här ett fönster med härligt dagsljusinsläpp.

Hall

I hallen finns både utrymme för klädavhängning innanför dörren och två rymliga garderober i original. Den fina ytterdörren är också original.

Brf Tele

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen är en av Stockholms största. Man äger fem fastigheter och på dessa står totalt 30 hus. Föreningen upplåter 487 bostadsrätter. 29 lägenheter med hyrerätt (dold tillgång) 2 bostadsrättslokaler, 38 hyrerättslokaler, samt 43 garageplatser, 31 p-platser, och slutligen 4 garageplatser för MC.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen förvärvade fastigheten vid uppförandet 1940. Föreningen är en äkta bostadsrättsförening.

Mark

Marken innehas med tomträtt, avtalet löper till 2019.

Renovering

Föreningens fastigheter är i gott skick och mycket har renoverats i modern tid. Bl a har elen, fasader samt stammarna renoverats 1993-1996 (håller normalt 50-60 år), föreningen har en mycket bra hemsida med en utförlig lista över de renoveringar som gjorts; https://brftele.se/maklarinfo/underhall/

Kommande renoveringar

Man tittar på att renovera alt byta fönster längre fram.

Ekonomi

Föreningen är mycket välskött, med endast cirka 2 200 kr i lån per kvm bostadsyta. Belåningen ligger normalt i Hägersten på cirka 6 000kr i lån per kvm bostadsyta.

Förvaltare

Den ekonomiska såväl som den tekniska förvaltningen sköts av Fastighetsägarna.

Andrahandsuthyrning

Om skriftlig ansökan lämnas in till styrelsen, kan uthyrning i andra hand beviljas för begränsad period. Gängse regler för vad som anses vara beaktansvärda skäl tillämpas.

Trappstädning

Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Tvättstuga

Belägen i hus 16, Pingstvägen 34. Nio tvättmaskinsgrupper med vardera två tvättmaskiner, en torktumlare och ett torkskåp, vilket ger inalles arton tvättmaskiner, nio torktumlare och nio torkskåp. Samt två kallmanglar. Utöver detta även en grovtvättmaskin med tillhörande torkrum. Disponeras mot årsavgift 300 kr. Engångskostnad för passerbricka: 100 kr.

Gemensamma utrymmen

Som boende har man tillgång till 2,6 hektar grönytor med planteringar, sittplatser med mera. Varje hus har ett eget cykelrum/barnvagnsrum. Det finns två gästlägenheter, festlokal, hobbyrum med mera.

Bredband och Kabel-TV

ComHems grundutbud ingår i årsavgiften. Digital-TV-box och extra kanaler bekostas av den boende. Alla lägenheter är utrustade med sk multimediauttag, och kan anslutas till Internet Cable från ComHem. Från och med 1 juli 2013 ingår 50 Mbit/s bredband i avgiften till föreningen. Den som så önskar kan uppgradera till högre hastighet genom att betala ett tillägg till ComHem. Förutsättningar finns också för uppkoppling via telefonjack (ADSL/VDSL).

Juridisk person

Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens hemsida samt årsredovisning. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

Besök vår butik

Välkommen till vår butik! Här finner du utvalda designklassiker, unika inredningsdetaljer och nya produkter i små upplagor. Öppet torsdag-fredag 12-18. Södermannagatan 35.

Läs mer om butiken här