Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Torsgatan 42, 2,5 tr
SVEN WALLANDER 1926
Vasastan - Birkastan
TJUGOTALSDRÖM MED ÖPPEN PLANLÖSNING OCH BALKONG
TEXT: OLDENBURG FOTO: SPINELL STYLING: KASSTRUP MÖLLER

Lugnt läge mot gården med solig balkong och välbevarade originaldetaljer. I avgiften ingår hushållsel, bredband, tv samt värme och VA. Luftiga, sociala ytor och solig balkong i denna 20-talstvåa med mycket centralt läge. Med ett högt läge mot en tyst innergård erbjuds du här ett trivsamt och privat boende. Bostaden har en öppen planlösning och rikligt med förvaring i form av en walk-in-closet, i originalutförande, garderobsvägg i hallen och ett inbyggt skafferi i köket. Köket renoverades 2015, med stilrena materialval av hög standard, och badrummet 2010. Många fina originaldetaljer så som trägolv, generös takhöjd, lister, fönster med nischer, dörrar, skafferi och klädkammare vittnar om byggåret -26. I avgiften ingår både bredband och hushållsel. Flera gemensamma utrymmen disponerad av föreningens medlemmar, däribland den mysiga innergården med grillmöjligheter och sittplats för många. För att se fler bilder, klicka på valfri bild och följ bildspelet.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Ansvarig mäklare
Katarina Ljung
VD / Reg. fastighetsmäklare
Mäklare
Björn Schumacher
Reg. fastighetsmäklare

BOSTADSFAKTA

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Byggnadsår:
SVEN WALLANDER 1926
Våning:
2.5 av 5, hiss finns
Rum:
2 rum och kök
Area:
46 m²
Avgift:
2 158 kr inkl värme, VA, bredband, Tv och hushållsel
Pris:
4 600 000 kr utgångspris

Föreningen


Liljan 38 uppfördes 1926 och hör till HSB:s tidiga produktion. Ritningarna signerades av Sven Wallander och fastigheten byggdes av Fackföreningarnas Byggnadsproduktion förening upa.

Välkommen ut på den gröna och lugna innergården med hög mysfaktor. Det finns totalt tre innergårdar där medlemmarna kan grilla och umgås i stora sällskap. Städning av dessa sker via städfirma. En övernattningslägenhet finns att hyra om du får gäster. I respektive tvättstuga finns två tvättmaskiner, en torktumlare och ett torkskåp. Föreningens medlemmar disponerar gemensamt ett soprum med återvinningsstation och både cykel-och barnvagnsparkering finns. Till bostaden hör ett källarförråd och för dem som behöver mer förvaringsyta finns extraförråd att hyra. I avgiften ingår bredband och kabel-tv samt hushållsel. Det finns ett garage i fastigheten där medlemmarna har förtur till parkeringsplatserna.

Vardagsrum


Med öppen planlösning mellan kök och vardagsrum skapas en trevlig, social yta med plats för många gäster. Ett stort fönsterpar från byggåret, med spröjs och nisch, vetter mot innergården. På golvet ligger ett vackert trägolv. Vita väggar möter snyggt de gråmålade snickerierna, så som lister samt fönster och dörrar. Här finns gott om plats för en soffgrupp och tv-möbel. Alla dörrar, fönster, golv och snickerier är i originalutförande.

Sovrum


Här finns plats för en dubbelsäng samt en förvaringsmöbel eller ett skrivbord. Bakom en gråmålad originaldörr, med speglar, hittar du en rymlig klädkammare. Väggen bakom sängens huvudända är målad i blått och övriga väggar är vita. På golvet ligger bostadens originalgolv i trä.

Kök


Köket renoverades 2015 med påkostade materialval. Skåpinteriören, från Marbodalkök, består av vita, släta luckor med skinnhandtag från Superfront och ett inbyggt vinställ. Här har den generösa takhöjden utnyttjats för maximalt med förvaring i väggskåpen som löper nästintill hela vägen upp till taket. Väggarna vid arbetsdelen kläs av ett vitt kakel, med struktur och mörka fogar, och bänkskivorna är i svart granit. Kyl och frys samt diskmaskin kommer från Siemens och är integrerade i skåpinteriören. Den inbyggda fläkten samt spishällen kommer från Miele och ugnen är av märket Husqvarna. Vid det nybyggda köket finns ett skafferi bevarat från byggåret. Bakom en vacker originaldörr, med speglar, gömmer sig här gott om förvaringsmöjligheter. I köket finns plats för ett stort matbord och under de varmare månaderna förlänger du matplatsen till balkongen. Med härlig morgon- och förmiddagssol avnjuter du med fördel frukosten med utsikt över innergården. Du når balkongen via två glasdörrar, med spröjs. I köket ligger, precis som i övriga bostaden, trägolvet från byggåret. Alla väggar är målade i vitt och skapar en snygg kontrast till de gråmålade snickerierna, inklusive dörrar och fönster.

Badrum


Stora kakelplattor, med struktur, klär väggarna i detta fräscha och moderna badrum som renoverades 2010. På golvet, med golvvärme, ligger en rund, svart mosaikklinker. Ovanför tvättstället sitter en spegel och förvaringsmöjligheter finns i ett väggskåp.

Hall


I bostadens hall finns gott om förvaringsmöjligheter. En garderobsvägg om fyra garderober, plats för hatt- och skohylla samt platsbyggda hyllor, i valnöt, täcker stora delar av förvaringsbehovet. Här ligger det fina trägolvet och väggarna är målade i vitt med en fondvägg i en beige kulör. Alla lister är målade i grått.

Brf Liljan 1

Antal lägenheter och lokaler


Föreningen äger fastigheten Liljan 38. Föreningen upplåter 94 lägenheter med bostadsrätt och 5 lokaler med hyresrätt. Husen ritades av arkitekterna Sven Wallander och uppfördes 1926.

Tomträtt


Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare


Den ekonomiska förvaltningen sköts av ISS och den tekniska förvaltningen sköts av MFS Fastighetsservice AB.

Renovering


1987 Putsning av fasad 1987 Byte av elstigare 2010 exploaterades vinden, hissar installerades. 2010-2011 byttes undercentralen. 2010-2011 stammarna spolades 2011 OVK utförd 2012 målat om alla trapphus och entréer samt förbättringsarbeten på fasad mot gata. 2016 renovering utav gästrum.

Kommande renoveringar


Styrelsen undersöker olika alternativ för ett eventuellt byte eller renovering av fönster under 2017.

Ekonomi


De långfristiga skulderna är för föreningens fastighet på ca 20,8 Mkr, vilket ger 6422 kr per kvm boyta.

Andrahandsuthyrning


Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.

Bilplats


Föreningen har tillgång till MC-platser och 34 garageplatser.
Det är i daglsäget kö till garageplatserna. Kostnad ca 1800 kr/mån.

Försäkring


Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Trygg Hansa.

Trappstädning


Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Tvättstuga


Föreningen har två tvättstugor.

Gemensamma utrymmen


Föreningen har tre trevliga innergårdar med sittmöbler och grillplats. Extra förråd finns att hyra för 150 kr/mån. Föreningen har även en nyrenoverad övernattningslägenhet som kan hyras för 300 kr/natt. Föreningen har två tvättstugor, ett torkrum, cykelförråd, källarförråd och ett grovsoprum.

Bredband och Kabel-TV


Kabel-tv via Com Hem. Basutbudet ingår i månadsavgiften.
Internet via Bredbandsbolaget med hastighet 250 Mbit ingår i månadsavgiften.

Byggnad

Byggnadsår
SVEN WALLANDER 1926
Energideklaration
Utförd 2008-07-21
Energiförbrukning
139 kWh/år