Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Rosengatan 8
C.R. NYBERGS LAMPFABRIKS AB
Sundbybergs centrum
LYXIGT OCH VÄLPLANERAT - FANTASTISK TERRASS
TEXT: BERGSTRÖM FOTO: SPINNELL STYLING: EDVINSSON

I en före detta lampfabrik, uppförd på 1910-talet, finner vi denna nybyggda tvåa med fantastisk takterrass. De stora fönsterpartierna skapar en härligt luftig atmosfär, och ljuset strömmar även in genom sex takfönster. Den öppna planlösningen bjuder in till umgänge, och det finns gott om plats för att duka upp till stora middagar. Lägenheten färdigställdes i fjol och skicket är genomgående det allra bästa. För fler bilder, klicka på valfri bild och följ bildspelet.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Mattias Lantto
Reg. fastighetsmäklare

Assisterande mäklare

Björn Schumacher
Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Rosengatan 8
Område:
Sundbybergs centrum
arkitekt:
C.R. NYBERGS LAMPFABRIKS AB
Våning:
3 av 3, hiss finns
Rum:
2 rum och kök
Area:
55 m²
Avgift:
3 311 kr inkl värme, VA samt balkongavgift.

Huset och föreningen

Huset på Rosengatan 8 i centrala Sundbyberg började uppföras 1912 å C.R. Nybergs Lampfabriks räkning. Fasaden är slätputsad, och de synliga valvstenarna ovanför fönsteröppningarna är en fin detalj. Bottenvåningen är i natursten, och de spröjsade fönstren torde vara i original från byggnadsåret. Carl Richard Nyberg startade sin verksamhet 1882, och strax innan första världskrigets utbrott var fabriken Sundbybergs största arbetsgivare. Nyberg har gått till historien som en mycket framgångsrik uppfinnare och industriman, men han är även känd för den lilla ångmaskinsdrivna flygmaskinen Flugan som han började experimentera fram redan 1899. Denna flygmaskin orkade dock aldrig lyfta eftersom de tio hästkrafter som ångmaskinen genererade inte räckte till. Fastigheten, som även består av huset på Prästgårdsgatan 9, har byggts om ett flertal gånger genom åren. Den senaste ombyggnationen avslutades i våras, och Megaron Arkitekter har förvandlat fastigheten till bostadshus med 86 toppmoderna lägenheter. Ett trivsamt boende erbjuds, och på den ena innergården har föreningen ett trädäck medan den andra används för bilparkering.

Närområde

Huset har ett mycket trevligt läge i hjärtat av Sundbyberg med Sturegatans och Signalfabrikens kaféer, restauranger och butiker runt hörnet. Det är även nära till Tuletorget där man bland annat hittar Waynes Coffee, Juicebar, Petters restaurang Käk och gymmen Balance och Sats. Vill man avnjuta en god pizza med utsikt kan Vattentornet rekommenderas varmt. I Sundbyberg finns också gröna lungor såsom Tornparken, Marabouparken och Ursviks motionsområde. Därtill är promenadstråken runt Lötsjön och Råstasjön mycket populära. Kommunikationsmöjligheterna är utmärkta och vid Sundbybergs Centrum, bara ett par hundra meter från lägenheten, finns det både tunnelbane- och järnvägsstation. Området traffikeras även av tvärbanan.

Vardagsrum, kök och hall

Vardagsrummet, köket och hallen är i enhet i en öppen, luftig och social planlösning med gott om utrymme för soffgrupp och matsalsbord. Vid ytterdörren finns en avhängningshörna med hatthylla och plats för skoställ. De tre takfönstren och det stora fönsterpartiet mot terrassen ger ett härligt ljusinsläpp, och takhöjden sluttar från cirka 4,5 meter till cirka 1,3 meter längst bort i rummet. Taket och väggarna är målade i vitt, och golvet belagt med ekparkett. Köksdelen är byggd i vinkel, och det är väl tilltaget med både bänkyta och förvaring. Skåpen har vita luckor, och partiet ovanför bänkarna är klätt med svart stavmosaik med blank respektive matt yta. Bänkskivorna är i massiv ek med infälld induktionshäll (Bosch) och diskho. Under diskhon finns det fyra sopsorteringskärl. Ugnen (Electrolux) och fläkten (Franke) är i rostfri design medan diskmaskinen (Electrolux) och kylen/frysen är integrerad i skåpinteriören. Fläkten är utrustad med elektriskt spjäll.

Sovrum

Sovrummet är ett ljust och luftigt rum med högt i tak, tre takfönster och skjutbart panoramafönster ut mot terrassen. Väggarna är målade i vitt och golvet belagt med ekparkett. Skjutdörrar öppnar och skiljer av mot vardagsrummet och klädkammaren.

Terrass

Ett trappsteg leder upp till lägenhetens cirka 10 kvm stora terrass. Här njuter man av förmiddagssol året om, och under sommarhalvåret är solen framme från tidigt på morgonen till eftermiddagen. Terrassens väggar är klädda med vitmålad träpanel och på golvet ligger teakbetsad trätrall med inbyggd belysning runt om. Eluttag har installerats.

Klädkammare

Klädkammaren är om cirka 3 kvm, och här erbjuds utmärkta förvaringsmöjligheter från golv till tak. Väggarna är vitmålade och golvet belagt med ekparkett.

Badrum

Lägenhetens stora badrum inrymmer duschhörna, tvättkommod, spegelskåp, handdukstork, vägghängd toalettstol och kombinerad tvättmaskin/torktumlare. Tvättmaskinen/torktumlaren (LG) har installerats i år. Väggarna är klädda med blankt vitt kakel och golvet belagt med grå uppvärmd klinker. Duschhörnan, som är lyxigt utrustad med både tak- och handdusch, skärmas av med infällbara glasdörrar. Taket har infällda spottar som ger en bra och behaglig belysning.

Brf Lampfabriken

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten Råsten 3. Föreningen upplåter 71 lägenheter med bostadsrätt och 15 lokaler med bostadsrätt. Huset uppfördes av C.R Nybergs Lampfabriks AB och stod klart 1912. Huset ritades sedan om av Megafon Arkitekter.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen förvärvade fastigheten 2011.

Tomträtt

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Rådrum AB.

Renovering

Fastigheten stod färdig år 2015 efter ombyggnad från kontor till bostäder.

Kommande renoveringar

Det finns inget planerat underhåll eller renoveringar.

Ekonomi

De långfristiga skulderna är för föreningens fastighet är ca 77 Mkr. Det finns inga planer på att höja avgiften idag.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad genom Trygg-Hansa.

Trappstädning

Föreningen tar hjälp med trappstädning.

Städdagar

Föreningen har en städdag på hösten och en på våren.

Tvättstuga

Tvättstugan ligger i källarplan i anslutning från hissen alt. från garaget. Den är utrustad med 4 tvättmaskiner, 2 torktumlare, 2 torkskåp samt mangel.

Förråd

Till lägenheten hör ett källarförråd på ca 2 kvm med 3m i takhöjd.

Gemensamma utrymmen

Föreningen har ett gemensamt cykelrum.

Bredband och TV:

Föreningen är ansluten till Sundbybergs stadsnät och både IP-TV och bredband tecknas separat.

Parkering

Föreningen upplåter med hyresrätt 33 st p-platser för 650 kr/mån och 19 st garageplatser för 1600kr/mån (ingen kö idag). Boendeparkering finns på gatan för 300 kr/mån.

Juridisk person

Juridisk person godkänns ej i föreningen.

BYGGNADSVÅRDSDAGEN - VÅREN 2019

Historiska Hem är mycket stolta att presentera en av årets största händelser för dig som älskar gamla hus och hem.

Läs mer om dagen här