Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Södra Kungsvägen 152B
SVEN- AXEL BIRGESTAD 1962
Lidingö
60-TALS VILLA MED ARKITEKTUR SOM SKAPAR RYMD OCH LJUS
TEXT: KAX FOTO: BOUKARI & SPINNELL STYLING: COPPARSTAD

Mjukt inbäddad i lummig grönska ligger denna enastående putsade 1960-talsvilla ritad av Lidingöarkitekten Sven-Axel Birgestad. Villan är ett praktexemplar från tiden med många fina bevarade detaljer och har dessutom gott om både sovrum och förvaring. Dess representativa inre bjuder på stora ytor för socialt umgänge i tre plan, som binds samman av en vacker och tidstypisk teaktrappa. Här finns ett galleri och två vardagsrum med stora ljusinsläpp mot den blommande trädgården. I ett hav av pioner, riddarsporrar, lavendel, rosor, körsbär, plommon, äpplen och päron finns en svalkande pool för sköna sommardagar. Villan är byggd i en sluttning, husets låga sida vetter mot gatan och mot baksidan öppnas huset upp med rymd, och mot den privata och insynsskyddade trädgården. Ett charmigt centrum finns i närheten, som bland annat bjuder på en riktigt bra fiskaffär och saluhall, vid sidan av all den praktiska service du behöver i vardagen. Här är heller inte långt till skridskoåkning eller till kvällsdopp. Ett stilfullt och varmt hem att älska! För att se fler bilder, tryck på en bild och följ bildspelet.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Katarina Ljung
Grundare & Reg. fastighetsmäklare

Assisterande mäklare

Mattias Öhman
Reg. Fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
1-familjs friliggande villa
Adress:
Södra Kungsvägen 152B
Område:
Lidingö
arkitekt:
SVEN- AXEL BIRGESTAD 1962
Rum:
9 rum
Area:
208 m² + 50 m² biarea
Tomtareal:
750 kvm

Byggnad

Byggnadstyp:
2 1/2 plan i souterräng
Byggnadsår:
1962
Uppvärmning:
Luft/ vatten värmepump samt patroner med el
Energideklaration:
Utförd 2016-10-05
Energiklass:
D
Energiförbrukning:
71 kWh/kvm per år
Fasad:
Puts
Stomme:
Betong
Fönster:
2-glas
Bjälklag:
Lättbetong
Tak:
Plåt
Grundläggning:
Krypgrund
Ventilationstyp:
Självdrag
Vatten/Avlopp:
Kommunalt vatten året om. Kommunalt avlopp.
Vent.inspektion:
Kommunalt vatten året om. Kommunalt avlopp.
Fastighetsbet.:
Grammofonen 25

Allmänt om fastigheten

El:
42 267 kr/år
Försäkring:
10 000 kr/år
Total driftskostnad:
52 267 kr/år
Beräknat antal pers:
4
Kommentar:
El: Hushållsel, elpatron samt uppvärmning av pool.
Taxeringskod:
220
Taxeringsvärde:
5 332 000 kr/år
Summa pantbrev:
6 435 000 kr
Tomtareal:
750 kvm
Tomttyp:
Trädgårdstomt
Tomtbeskrivning:
Trevlig trädgårdstomt med fruktträd och buskar. På framsidan finns en mur i sten och en fin stengång i granit fram till entrédörr. Granittrapp ner till den plana trädgården. Här är det medelhavskänsla med pool och uteplats med sten i granit. Huset är helt insynsskyddat med träplank runt hela trädgården och plan mark med gräs. Buskar och träd finns längst kanterna på trädgården
Vatten/avlopp:
Kommunalt vatten året om. Kommunalt avlopp.
Rättigheter:
Förmån, Avtalsservitut: Ledning mm, 01-IM4-60/1253 Last, Avtalsservitut: Ledning mm, 01-IM4-60/767 Förmån, Avtalsservitut: Tillträde, 01-IM4-62/8738 Last, Avtalsservitut: Tillträde, 01-IM4-62/8739
Planbestämmelser:
Grammofonen Tomtindelning, beslutad Datum: 1959-09-05 Skärsätra(kv mikrofonen och mossrosen) Stadsplan, beslutad Datum: 1970-09-10 Anmärkning: Ändrade bestämmelser för grammofonen 1-4 se(akt o186-p00/1017/1) Anmärkning: Ändrade bestämmelser för grammofonen 1-4 se(akt o186-p00/1017/1)

Huset

Villan byggdes 1962 och är ett klassiskt exempel på 1960-talsarkitektur. Två souterrängvillor uppfördes i samma stil och skiljs åt med en gemensam garagebyggnad. Villorna ritades av arkitekten Sven-Axel Birgestad, som vid den här tiden drev eget kontor på Bodalsvägen 20. Birgestad har ritat ett antal villor på Lidingö,varav fyra åtefinns i kvarteret kring detta hus. Det som gör denna villa extra attraktiv är att den har många sovrum och utmärkt förvaring vid sidan av mycket generösa sällskapsytor, lummig och blomstrande trädgård, svalkande pool, mycket rymd samt välbevarade originaldetaljer. Här finns plats både för umgänge och avskildhet för den stora familjen. Trädgården är helt insynsskyddad och lättskött med gott om plats för studsmatta, festtält och sittgrupper, både på gräs och på trädäcket vid poolen. Under träden finner du välbehövlig skugga om sommaren. Detta tjusiga vita putshus är löpande renoverat in- och utvändigt. Till exempel är dränering gjord 2005, nytt tak 2014, nytt kök 2015, ommålning,fönsterrenovering och ventilation 2016.

Närområdet

Huset ligger lummigt belägen på kanten till populära Parksätra/Mölna. Promenadavstånd till strandpromenaden, och alldeles nära finns skogen, Kappsta naturreservat och Kottlasjön för bad och skridskoåkning. Ett besök eller brunch i den charmiga fiskaffären och saluhallen är en upplevelse i sig. Här finns också närbutik och järnaffär. Dessutom utmärkta och omtyckta skolor på promenadavstånd. Lidingö har utmärkta kommunikationer till city, dit tar du dig med bil på ca 12 minuter. Den nyrenoverade Lidingöbanan tar dig till Ropsten och vidare till city, på bara tjugo minuter. Populära Lidingö Centrum har all upptänklig service, bageri, butiker, bokhandel och restauranger.

Allmänt

Så snart du sätter din fot innanför entrén visar sig husets förtjänster i form av ljuset från vardagsrummets stora härliga fönster. De tre ljusa våningarna och vardagsrummets övre galleri ger unika möjligheter för kreativ möblering och social samvaro i stora och små sällskap. Inte minst framför den vackra öppna spisen som är bevarad i tidstypisk stil. Husets ytskikt är ljusa och löpande uppdaterade under årens lopp. Vacker stavparkett i original ger genomgående en ombonad och varm känsla och leder dig från rum till rum. Trädgården blir här ditt extra vardagsrum med poolen, trädäcket och all vacker och väldoftande frodighet. Dessutom kan du ställa bilen tryggt i ditt eget garage. Ett hus att komma hem till - och bara njuta.

ENTRÉPLAN

Vardagsrum

Ett vackert, personligt och unikt rum med snedtak och ett övre galleri som bidrar med karaktär och rymd. Vardagsrummet ligger på ett eget våningsplan, två trappsteg upp från kök och entré. Den oljade originalparketten bidrar med värme och personlighet, liksom den öppna spisen vars murstock löper ända upp till nock. Teaktrappan är verkligen ett smycke i rummet med sin 1960-talsdesign och detaljer i svart. I det här rummet har firats många jular, hållits kalas, studentmottagningar och fester - ett levande rum att umgås i.

Kök

Stilrent kök från 2015 med all den maskinella utrustning som ett modernt hushåll behöver. Vita väggar, ljusa marmorbänkar och ofärgad puts över bänkarna bryter av fint mot det varma träet i luckorna. En vacker detalj är att stänkskydd vid spis och ho samt dörrknoppar och socklar är i mässing. Det finns stora möjligheter till förvaring både i köket och i nära anslutning, inte minst i den generösa köksön, som även agerar frukostbord. På golvet fräsch, vitvaxad ekparkett. I köket finns två fönster och en härlig öppning i väggen in mot vardagsrummet, vilket ger social kontakt mellan rummen, liksom ljus och rymd.

Badrum

Ett ljust, stort, härligt och fräscht badrum, som tidigare var sovrum. Badrummet har en genomgång till en walk-in-closet och ett av sovrummen. Handfat och badkar i design av Philipp Starck. Vitt kakel på väggarna och vacker ljus havssten på golvet.

ENTRESOLVÅNING

Sovrum 1

Väggarna är målade i en ljus nyans och på golvet ligger oljad ekparkett. Innanför detta rum finns en liten mysig alkov med snedtak. Rummet har egen toalett.

Sovrum 2

Trevligt sovrum med takfönster och ett stort fönster mot vardagsrummet. Väggarna är vitmålade och ekparkett på golvet. Rummet har skjutdörrar med lås.

Rum 3

Detta rum används idag som musikrum och extra sovrum. Vitmålade väggar och ekparkett på golvet. Även detta rum har skjutdörr med lås och ett stort fönster mot vardagsrummet.

Hall

Det här är idag ett arbetsrum med vita väggar och ekparkett på golvet samt öppet ner mot vardagsrum. Rummet är ett genomgångsrum och leder till ett sovrum.

NEDRE PLAN

Vardagsrum

Detta vardagsrum används idag som bibliotek och TV-rum. Här finns en öppen spis och två dubbla balkongdörrar ut mot den prunkande trädgården. Rummet är genomgångsrum till sovrum och övriga biytor. Vita väggar och oljad ekparkett på golvet.

Sovrum 1

Härligt hörnrum med fönster i två väderstreck samt dubbla balkongdörrar mot altanen och trädgården. Vita väggar och ekparkett på golvet. Möjlighet finns att återställa en tidigare dörröppning mot lilla nedre hallen.

Sovrum 2

Rummet är vitmålat med en sandfärgad fondvägg, på golvet ligger ekparkett och här finns originalgarderoberna kvar. Fina dubbla balkongdörrar ut mot altanen.

Rum 3

Det här arbetsrummet har vitmålade väggar, ekparkett på golvet och källarfönster. Rummet ligger i anslutning till en klädkammare och en liten hall med egen ingång.

Badrum

Badrummet har dusch samt toalett och handfat designade av Philip Starck. På väggarna vitt kakel och på golvet grön sjösten.

Korridor

Vita väggar och ekparkett på golvet. Här finns två förrådsutrymmen, två garderober och ett städskåp. Korridoren leder till tvättstuga, pannrum och en större biyta under garaget.

Tvättstuga

Praktisk tvättstuga med vita väggar och målat cementgolv. Här finns allt du behöver - två tvättmaskiner, torktumlare, vattenho och två väggfasta torkställningar.

Pannrum

Vita väggar och målat cementgolv. Här står pannan och vattenberedaren. En korridor från tvättstugan leder vidare till ett större förrådsutrymme under garaget, med egen utgång mot trädgården. Vita väggar och målat cementgolv.

BYGGNADSVÅRDSDAGEN - VÅREN 2019

Historiska Hem är mycket stolta att presentera en av årets största händelser för dig som älskar gamla hus och hem.

Läs mer om dagen här