Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Måbärsstigen 36
Karlén & Stäck 1957
Hässelby Södra villastad
RADIOHUSEN - VÄLBEVARAT STILFULLT 1950-TALSRADHUS
TEXT: MURÉN FOTO: SPINNELL STYLING: RYDMANS HEM

Det är med stor glädje vi nu presenterar detta fina radhus som stod färdigt 1958. Huset är i ett mycket fint skick och renoveringar är gjorda i tidsenlig stil. Hela huset andas spännande och unik arkitektur. Speciellt för bostaden är bland annat svagt lutande pulpettak med takfönster som ger ett fantastiskt ljus till hemmet, samt halvplanslösningar med tjusiga trappor och en vacker balustrad. Här finns ett ljust kök i orginalstil med intilliggande matsal, ett stort vardagsrum med öppen spis och utgång till uteplats, fyra sovrum, två toaletter, tvättstuga, hall och ett stort källarförråd. När husen på Måbärsstigen stod färdiga 1958 kom många anställda vid Sveriges Radio att flytta in, och därmed kom området att kallas Radiohusen. De kunde glädjas åt moderna bostäder byggda med påkostad inredning av hög kvalitet som håller än idag. Här bor du med högt och ljust läge på en lugn återvändsgata. Barnvänligt och trivsamt och med ett arv från 1950-talet att vårda vidare.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Mattias Lantto
Reg. fastighetsmäklare

Assisterande mäklare

Katarina Ljung
Grundare & Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Radhus
Adress:
Måbärsstigen 36
Område:
Hässelby Södra villastad
arkitekt:
Karlén & Stäck 1957
Rum:
5 rum och kök
Area:
121.5 m²
Avgift:
4 600 kr inkl värme, VA, kabel-TV och Bredband

Allmänt

Bostaden har tre etage och du gör entré på mellanplanet. Här finns hall/kapprum, kök, matrum, tvättstuga, gästtoalett och ett sovrum. På det nedre etaget finns vardagsrummet med eldstad och utgång till uteplats, samt ett rymligt förråd om hela 20 kvm. Det övre planet innefattar tre sovrum och badrum. Huset bevarar de fina femtiotalsfönstren med vred och fönsterbrädor i vacker mörk marmor samt innerdörrar som fått nya handtag i teak från Byggfabriken. Köksskåp, bardisk, garderober och golv i hall, vardagsrum och gäst-wc är andra tjusiga bevarade originaldetaljer. I huset finns knappt en enda rak vinkel, nästan alla rum har en lutning av taket som ger ett enastående ljusinsläpp i hela huset.

Kök

Köket är ett mycket fint och välbevarat originalkök. De tillägg som gjorts har, precis som i övriga huset, utförts med känsla och omsorg för rummets ursprung. Originalluckorna är nyligen (2018) sprutlackade på lackverkstad och har fått nya knoppar i funkisstil från Byggfabriken. På den L-formade rumsytan finns gott om förvaringsutrymmen. Väggen ut mot matrummet har fina bevarade innerfönster, en glasad dörr, ett vitrinskåp med glasskjutdörrar från båda rum och en barbänk i teak med utdragbar skärbräda i köket. Väggen vid matlagningsdelen är nykaklad med klassiska vita 15x15-plattor helt enligt originalstil. Bänkskivorna är vita med kantlist av trä och därtill finns en rostfri diskbänk med dubbel diskho, bevarade från byggåret. Köket är utrustat med spis, fläkt, kyl, frys och integrerad diskmaskin. På golvet ligger grått stenimiterande laminatgolv, även det nytt för året.

Matrum

Matrummet är hemmets hjärta. Det kopplar samman hela huset och är ett härligt socialt rum, som känns som ett atrium med sin takhöjd och sneda takvinklar med fönster mot himlavalvet. Fönsterväggen mellan kök och matrum med glasdörrar, innerfönster, vitrinskåp och bardisk bidrar med både karaktär och ytterligare ljusinsläpp till rummet. Väggarna i matrummet målades 2017, liksom takfönster, räcken och element. I takfönstret och vid balustraden sitter infällda spotlights. På golvet ligger en ekstavsparkett i holländskt mönster som lades in 2014 i enlighet med husets ursprung. Samma golv finns även i sovrummen och på balustraden.

Hall

I hallen möts du, nu som då huset stod nytt, av ett praktfullt golv av marmorterrazzo som sätter stor prägel på rummet. Väggarna är målade i vit putsfärg. Garderobsdörrarna har sprutlackats och fått samma funkisknoppar som i köket. Invid denna finns en rymlig plats för klädavhängning med klädstång och hyllor.

Vardagsrum

Vardagsrummet hittas på det nedre planet. Det är ett stort och ljust rum som rymmer både en stor soffgrupp och ett matbord för många, eller annan möblering. Här finns ett riktigt funkissmycke i form av en stilfull öppen spis som skänker glans och mysfaktor till rummet. Här finns även utgång till husets uteplats. I vardagsrummet ligger originalparkett från då huset var nytt och väggarna är målade i en beige nyans.

Sovrum

Det övre planet innefattar tre sovrum, helt enligt originaltanken. Under årens lopp hade planlösningen dock ändrats något, och när nuvarande ägare flyttade hit fanns på övervåningen ett sovrum och ett bibliotek. Familjen behövde fler sovrum och den tidigare rivna väggen återskapades. Nya dörrar i tidsenlig stil sattes in till båda rummen. Föräldrasovrummet är det lite större av sovrummen, med gott om plats för dubbelsäng och förvaringsmöbler. Intill detta ligger de två lite mindre barnrummen. När övervåningen renoverades och rummen byggdes lades även ett vackert stilenligt ekgolv i holländskt mönster i alla sovrum samt på balustraden utanför. På balustraden finns även ett antal garderober. Förutom bra förvaringsutrymme utgör de ett stilrent blickfång från det undre etaget. Husets fjärde sovrum ligger på entréplan till vänster innanför ytterdörren. Detta används idag som ett gästrum, och kan även fungera som till exempel kontor eller rum för hemmaboende äldre barn. Detta rum har ett mysigt sluttande tak och fönster mot framsidan av huset och därmed morgonsol. Även detta rum har nylagt ekgolv i samma mönster som övriga i huset.

Badrum och wc

Badrummet ligger i anslutning till sovrummen på det översta planet. Detta renoverades av tidigare ägare under 2000-talet och har uppdaterats och ytrenoverats av nuvarande ägare under de senaste åren. Väggarna är helkaklade i vitt med svart fog (målad på grått) och på golvet ligger svart klinker med golvvärme. Badkaret är inkaklat à la funkisbadrum och vid duschen finns en duschvägg av glas. Handfatet har en kommod under och spegel och en Bernadottelampett ovanför. I rummet finns även en wc med svart sits och en handdukstork. Gäst-wc ligger i anslutning till entrén. Här finns wc och handfat med spegel. Väggarna är vitmålade och vid handfatet sitter vitt kakel. Golvet är klätt med stenplattor som hängt med sedan byggåret. På wc finns även ett litet fönster som vetter mot husets framsida.

Tvättstuga

På entréplanet finns även en tvättstuga som är helt nyrenoverad. Väggarna är målade i vit putsfärg och även taket är nymålat. På golvet har lagts en svart- och vitrutig plastmatta. Tvättmaskin och torktumlare är från 2014 med nytt tillägg i form av en arbetsbänk samt hyllplan i ek. I tvättstugan finns även husets elcentral och härifrån styrs källarens ventilationsluftpump.

Trädgård

På husets framsida finns en liten stenlagd uteplats där du kan inta frukost i morgonsol. I söderläge på baksidan av huset finns en täppa med gräsmatta och en trädäckad altan. Sommartid är uteplatsen helt inbäddad i grönska och helt insynsskyddad. Här har du sol från lunchtid och framåt.

Brf Surkullan

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger och förvaltar fastigheten Fresia 5 med adress Måbärsstigen 14-76. Fastigheten består av 32 lägenheter. Bostadsytan är 3 798,6 kvm och lokalytan 57 kvm.

År föreningen övertog fastigheterna

Föreningen registrerades 1955-10-15 i samband med att husen uppfördes.

Ekonomi:

Ekonomin i föreningen är mycket god. Belåningen ligger på 4 192 000 kr. Man genomförde en avgiftshöjning 20180701 på cirka 5% för att sätta av mer pengar till yttre underhåll. Avgiften har annars varit oförändrad sedan 2011. I avgiften ingår värme, vatten, kabel-tv, bredband, telefonabonnemang samt övriga gemensamma kostnader som t ex sophämtning, tidningsåtervinning, snöskottning, gräsklippning etc.

Radonmätning:

Radonmätningar är gjorda i samtliga lägenheter under 2011 och 2013. Resultatet från mätningarna är mycket bra med värden mellan 40-150 Bq/kubik, vilket är under gränsvärdet på 200 Bq/kubik. Aktuell bostads radonvärde är cirka 70 Bq/kubik.

Mark

Tomträtt, bundet till och med 2028.

Förvaltare

Den ekonomiska samt tekniska förvaltningen sköts i egen regi.

Renovering

1975 Byte av värmeväxlare i undercentralen 1979-80 Ombyggnad och tilläggsisolering av alla tak, samt byte av takfönster. 1986 Installation av undertrycksventilation samt utrensning av gammalt byggspill och inplastning av grunden under vardagsrumsgolv. 1990 Installation av tredje fönsterruta på södersidan 1992 Byte av alla vattenkranar till lågspolande engreppsblandare 2004 Byte av all utrustning i undercentralen 2006 Byte av takfönster 2006 Relining av avloppsstammar 2007 Spolning av dagvattenledning (utanför hus 3) 2007 Ny nedgrävd sopanläggning 2008 Utförd energideklaration, godkänd av Boverket 2008-08-28 2010 Ny takpapp, infästning av takfönster samt installation av nya ventilationshuvar framför takfönstren. 2011 Utförd radonmätning 2012 Byte av radiatorventiler samt fjärrstyrda termostater 2014 Renovering av trappor 2015 Renovering av fasadfönster med nya isolerglas, spaltventiler och ny aluminium beklädnad på söder- och östfasaderna.

Kommande renoveringar

Inga större renoveringar planerade borsett ett enklare stambyte (ej omfattande då alla stammar är lätttillgängliga (ej inbygda).

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.

Försäkring

Fastigheterna är fullvärdesförsäkrade i Länsförsäkringar.

Städdagar

Föreningen har en gemensam höst och vårstädning under trevliga former.

Tvättstuga

Det finns en gemensam tvättstuga i föreningen. Mycket lätt att få tvätttid, här finns bl a matttvätt.

Gemensamma utrymmen

Park (tillsammans med grannföreningen) med gungor, sandlåda, balansstubbar.

Bredband och Kabel-TV

Kabel-TV comhem ingår, bredband genom comhem ingår.

Juridisk person

Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson 2018-04-09. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Se filmen ovan från när området byggdes. Du bor endast fem minuters promenad från Mälaren och Hässelby strandbad, men har även nära till Maltesholmsbadet, Kaananbadet och Hässelby allmänna bad. På Kaananbadet finns mysiga Kaanans trädgårdscafé som har öppet alla årstider. På Riddersviks gård finns det också ett trevligt café. Grimsta Naturreservat och Friluftsområdet Lövsta - Kyrkhamn - Riddersvik är två fina naturområden i närheten och det finns fyra båtklubbar inom 30 minuters promenad. Till tunnelbanan vid Hässelby strand är det fem - sex minuters promenad, och det går även att ta buss 119 en hållplats.

BYGGNADSVÅRDSDAGEN - VÅREN 2019

Historiska Hem är mycket stolta att presentera en av årets största händelser för dig som älskar gamla hus och hem.

Läs mer om dagen här