Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Bokvägen 13
GUSTAF HUGO SANDBERG & A LJUNGGREN 1912
Stuvsta
CHARMFULL NYRENOVERAD TVÅA MED BALKONG
TEXT: MURÉN FOTO: BOUKARI

Det är ingen slump att säljarna älskar sin lägenhet för att den är mysig, rogivande och bekväm. Denna lägenhet i ett blåputsat drygt hundraårigt hus i Råsunda ligger med lugnt gårdsläge och är både smart planerad, charmig och trivsam. Här är ytorna väl genomtänkta och anpassade till dagens behov och livsstil, utan att rucka på den genuina originalkaraktären. Ett fint och rymligt kök ligger i öppen social planlösning med vardagsrummet, och intill detta finns ett lugnt och rogivande sovrum. Därtill har du både en egen balkong och en nyrenoverad innergård att leva utomhusliv på..

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Mattias Öhman
Reg. Fastighetsmäklare

Assisterande mäklare

Mattias Lantto
Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Bokvägen 13
Område:
Stuvsta
arkitekt:
GUSTAF HUGO SANDBERG & A LJUNGGREN 1912
Våning:
2 av 5, hiss finns
Rum:
2 rum och kök
Area:
40 m²
Avgift:
2 904 kr inkl värme, vatten samt kabel-tv grundutbud

Huset och föreningen

Fastigheten Björken 2 uppfördes 1912 efter ritningar av arkitekterna Gustaf Hugo Sandberg och A Ljunggren. Sandberg var vid denna tid en anlitad villaarkitekt som bland annat ritade de originella radhusen i kvarteret Fyrväpplingen i Råsunda och ett flertal villor i Nacka och stationshus längs Saltsjöbanan. Han gav även ut skriften "Om villor och egnahemsbyggnader" som kom att bli stilbildande och bidra till att sprida de nationalromantiska idealen. Björken 2 är ett bostadshus i fem våningar med två trapphus i hörnet av Råsundavägen och Bokvägen. Fasaden är slätputsad i en vacker blå färg och har pampiga rundbågade portaler som är avfärgade i en gråvit nyans. Brf Boken Råsunda är en engagerad och trevlig förening med egen facebookgrupp och aktiva medlemmar. I de gemensamma utrymmena finns tvättstuga, snickarbod och olika typer av förråd och förvaringsutrymmen och utomhus kan de boende njuta av en nyrenoverad innergård.

Närområdet

Råsunda är en charmig stadsdel med bebyggelse från främst 1900-talets första hälft. Här finns många trevliga restauranger och caféer. En pärla i närområdet är Backstugan, som från början var personalrestaurang för Sveriges växande filmindustri och även kuliss i filmen Intermezzo med Ingrid Bergman. Du bor med kort gångavstånd till både Näckrosens och Sundbybergs tunnelbanestationer och i Sundbyberg har du även pendeltåg och fjärrtåg. Flera busslinjer rullar på Råsundavägen. På cirka kvarten kan du promenera till Mall of Scandinavia och Friends Arena.

Allmänt

En mycket fin och väl omhändertagen nyrenoverad lägenhet som på ett genomtänkt sätt gått från att vara ett rum med separat kök till att bli två rum med separat sovrum, genom att flytta på en vägg. Uppdelningen är både finstämt gjord och ytmässigt smart. Här får du dessutom ett mjukt och vackert vitbetsat furugolv, djupa fönsternischer och speglade dörrar som varit med sedan byggåret. Till lägenheten hör även ett källarförråd.

Kök och vardagsrum

Kök och vardagsrum ligger med öppen planlösning och är ett mysigt och hängvänligt rum. Det fina köket är byggt i stil med fastighetens ursprung och har speglade vita luckor varav två med vitrinluckor, som ger fint liv till skåpraden. Överskåpen utnyttjar den tilltagna takhöjden och sitter i dubbla rader. Alla ytor är väl tillvaratagna och bra planerade. I hörnet finns rymliga karusellskåp och i utrymmet mellan skåp och fönstervägg har en öppen hylla byggts, passande till kokböcker och annat. Bänkskivorna är i massiv ek. Väggarna vid arbetsytorna är kaklade i vitt liggande kakel, subway half tiles, med ljus fog, och övriga väggar i hela rummet är målade i stockholmsvitt. Kyl, frys och diskmaskin är integrerade i skåpinredningen. Spisen har induktionshäll, ugn och rostfri kolfilterkåpa. Invid köksfönstret finns plats för ett matbord. Vardagsrummet planerades så det skulle vara lättmöblerat och att en hörnsoffa med tv mittemot lätt skulle rymmas. Hela rummet har golv av vitbetsade originalfurutiljor.

Sovrum

Sovrummet är beläget längst in i bostaden. Det är ett lugnt rum med väggar målade i den rogivande sovrumsfärgen milt lingrön (Alcro kalkfärg) och vitbetsat orginalfurugolv. Ytan ger plats åt både dubbelsäng och förvaringsmöbler. Här finns även bra förvaring i två dubbla inbyggda bevarade garderober med överskåp. En fin originaldörr har blivit en platsbesparande skjutdörr när väggen flyttades. Dubbla glasade dörrar leder till lägenhetens balkong. Balkongen ligger i söderläge mot innergården och har trevlig utsikt över grannhus och ett lummigt träd.

Badrum

Badrummet renoverades i samband med föreningens stambyte 2011. Väggarna är kaklade i en fin ljusgråblå nyans och på golvet ligger grå klinker försedd med golvvärme. Handfatet har förvaring i en kommod och på väggen ovanför sitter ett spegelskåp med belysning. Ovanför dörren finns även en hylla för ytterligare förvaring. Duschen är belägen i en egen nisch.

Hall

Hallen är både rymlig och ljus. Dörröppningen till kök och vardagsrum är försedd med överljus som delar med sig av dagsljuset in till hallen. Här finns gott om väggyta till hatthylla, skoförvaring och annat. En garderob för undanhängning av kläder finns också.

BYGGNADSVÅRDSDAGEN - VÅREN 2019

Historiska Hem är mycket stolta att presentera en av årets största händelser för dig som älskar gamla hus och hem.

Läs mer om dagen här