Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Dalagatan 8
JOSEF ÖSTLIHN 1928
Vasastan / Odenplan
TRÄDGÅRDSDRÖMMAR PÅ INNERGÅRDEN I LUGNA KVARTER
TEXT: ÖRVELL FOTO: BOUKARI STYLING: COPPARSTAD

Välkommen till denna mysiga lägenhet på en av Stockholms mest centrala adresser, lugnt belägen mot lummig innergård. Optimalt planerade 29 kvadratmeter för dig som gillar 20-talscharm och tidstypiska detaljer. Vackra fönster med spanjoletter och valsat glas. Spegeldörrar, fönsterfoder och takrosetter i original. Genomgående generös takhöjd, stora fönsterpartier och bevarade snickerier. Bo mitt i hjärtat av Vasastan med härlig innergård, en liten oas med äppelträd, bärbuskar och möjlighet att odla egna örter och grönsaker. Njut av området och det stora utbudet av restaurangliv, caféer och charmiga delikatessbutiker. Här bor du nära kommunikationer, Vasaparkens alla utomhusaktiviteter, Barnhusbron över till Kungsholmen och de populära mötesplatserna Odenplan och Norra Bantorget. För att se fler bilder, klicka på valfri bild och följ bildspelet.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

KOMMANDE VISNINGAR

Kontakta mäklaren för visning

Ansvarig mäklare

Katarina Ljung
VD / Reg. fastighetsmäklare

Assisterande mäklare

Björn Schumacher
Reg. fastighetsmäklare

BOSTADSFAKTA

Bostadstyp:
Bostadsrätt
arkitekt:
JOSEF ÖSTLIHN 1928
Våning:
4 av 5, hiss finns
Rum:
1 rum och kök
Area:
29 m²
Avgift:
1 513 kr inkl värme, VA
Pris:
3 120 000 kr utgångspris

Allmänt om fastigheten

Driftskostnad
6276 kr/år
El
1600 kr/år
Försäkring
2060 kr/år
Övrigt
2616 kr/år
Beräknat antal pers
1
Kommentar
Övrigt= gas

Huset och föreningen

Huset är byggt 1928. Föreningen Berget 9 har god ekononomi och är en äkta förening med 34 bostadsrätter. Under åren har ett antal renoveringar genomförts. Innergården har nyligen rustats liksom fönsterkarmar, hiss och lintrumma. Ny entréport har nyligen installerats. Varje våningsplan har vädringsbalkonger med sittplatser. Under våren blommar snödroppar, scillor och kungsängsliljor på innergården. Där finns också äppelträd, bärbuskar och odlingsbäddar för den som vill odla egna örter och grönsaker. Tvättstugan är utrustad med mangel, torktumlare och två tvättmaskiner. I huset finns även barnvagnsrum och cykelrum. Till lägenheten tillkommer ett fyra kvadratmeter stort källarförrråd.

Närområdet

Dalagatan har blivit en av Stockholms mest kända gator tack vare författarenoch ikonen Astrid Lindgren, som i över sextio år bodde på Dalagatan 46. I fyra rum och kök levde hon och verkade. I barnrummet som senare blev arbetsrum skrev hon bland andra klassikerna Pippi Långstrump, Mio Min Mio och Ronja Rövardotter. Lägenheten har bevarats i befintligt skick och visas idag för allmänheten. På Dalagatan ligger också en rad kända och anrika restauranger så som Melanders Butik & Brasseri, Musslan, Tennstopet och Wasahof. Här hittar du även Vasaparken som erbjuder utomhuscafé, mini-golfbana, lekpark och fotbollsplan. På vintrarna förvandlas fotbollsplanen till en skridskobana. Kungsholmen når du med en kort promenad över Barnhusbron. Väljer du att gå söderut så hittar du Norra Bantorget, Drottninggatan och T- centralen inom räckhåll. Busslinje 50 och 61 går alldeles utanför huset och busslinje 4 i korsningen Odengatan/ Dalagatan. Sommaren 2017 kommer kommunkationerna förbättras ytterligare då citybanan slår upp portarna i korsningen Dalagatan/ Vanadisvägen.

Hall

Välkomnande hall med fin platsbyggd kapphylla i original och gott om förvaring i form av klädkammare. På golvet ligger vacker fiskbensparkett.

Kök

Ljust kök med lantlig känsla och gott om förvaring med skåp som går hela vägen upp till taket. Bänkskivor av elegant mörkgrått laminat som matchar kaklet i grå marmorsten. Det vackra fönstret är ett charmigt inslag och släpper in mycket ljus, vilket får köket att kännas större. Gassplattor på glaskeramikhäll. Bänkdiskmaskin, kyl och frys från märket BOSCH.

Vardagsrum

Rymligt vardagsrum att umgås i, med plats för både matbord och soffgrupp. Direkt förmiddagssol i hela lägenheten vilket ger ett luftigt intryck. Fräscha vitmålade väggar och härlig utsikt mot lummig utegård. Mysig sovalkov som är avskärmad från resten av vardagsrummet. Praktisk klädkammare med hyllor. På golvet ligger fiskbensparkett.

Badrum

Fräscht badrum med stort härligt gjutjärnsbadkar att krypa ner i. Vitt kakel på väggarna och klinker av elegant marmorsten på golvet. Bra förvaring i form av väggskåp och takbelysning med dimmer. Handdukstork.

Brf Berget 9

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten Berget 9. Föreningen upplåter 34 lägenheter med bostadsrätt. Huset ritades av arkitekten Josef Östlihn och uppfördes 1928.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen förvärvade fastigheten 1993.

Mark

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Renovering

1998 Stamrenovering badrum/WC. 2000 Stamrenovering kö. 2000 Balkongerna samt fasaden till och med plan 6 renoverades. 2005 Yttertaket målades. 2006 Tvättstugan renoverad. 2008 Byte av el-stigar. 2010 Trapphuset målades. 2012/2013 Renovering av fönsterkarmar. 2013 Höjning av balkongräcket plan 6. 2014/15 OVK besiktning genomförd. 2015 Ny entréport installerad, renovering av hiss och lintrumma, upprustning av innergård och byte av expansionskärl.

Kommande renoveringar

Det finns inga beslut angående kommande renoveringar.

Ekonomi

De långfristiga skulderna är för föreningens fastighet på ca 5,32 Mkr, vilket ger cirka 3 525 kr per kvm boyta. Avgift/kvm ca 613 kr. Det finns inga planerade avgiftsförändringar.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad.

Trappstädning

Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Tvättstuga

Tvättstugan är belägen i källaren och är utrustad med två tvättmaskiner, en torktumlare, ett torkskåp och en mangel.

Gemensamma utrymmen

Det finns en innergård med uteplats och grill. Husets vädringsbalkonger har sittplatser på samtliga våningsplan. Det finns också ett barnvagnsrum samt ett cykelrum.

Juridisk person:

Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Besök vår butik

Välkommen till vår butik! Här finner du utvalda designklassiker, unika inredningsdetaljer och nya produkter i små upplagor. Öppet torsdag-fredag 12-18. Södermannagatan 35.

Läs mer om butiken här