Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Artillerigatan 47
ANDERS GUSTAF FORSBERG 1890
Östermalm / Karlaplan
LANTLIGT DRÖMBOENDE PÅ ÖSTERMALM MED UTEPLATS
TEXT: FJELLBORG FOTO: SPINELL STYLING: COPPARSTAD

Välkommen till en väl omhändertagen tvåa från 1800-talets slut med egen ingång från fastighetens innegård. Full av karaktäristiska detaljer från byggåret som tilltagen takhöjd, plankgolv, höga fotpaneler och speglade dörrar är detta ett hem att stortrivas i. Fyra resliga fönster i fil vetter mot en pittoresk och grön innergård och gör bostaden ljus och inbjudande. Både kök och badrum håller högsta klass och grönt ljus finns från styrelsen att disponera ytan utanför entrén som sin egen, ställ ut egna utemöbler och kanske några planteringslådor? På Artillerigatan 47 bor du tryggt och insynsfritt, med utsikt över gårdens grönska. Här kan du skapa dig en lantlig oas, mitt i stan. Klicka på valfri bild i galleriet för att starta bildspel och visa flera fotografier.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Mattias Öhman
Reg. Fastighetsmäklare

BOSTADSFAKTA

Bostadstyp:
Bostadsrätt
arkitekt:
ANDERS GUSTAF FORSBERG 1890
Rum:
2 rum och kök
Area:
43 m²
Avgift:
1 806 kr inkl värme, VA
Pris:
5 045 000 kr Utgångspris

Allmänt om fastigheten

El:
4 100 kr/år
Total driftskostnad:
4 100 kr/år
Beräknat antal pers:
1

Huset och föreningen

Mellan nyrenässans och jugend, Linnégatan och Karlaplan, uppfördes 1890 fastigheten på Artillerigatan 47. För ritningarna stod Anders Gustaf Forsberg, som var en av de mest anlitade arkitekterna under slutet av 1800-talet. Brandmästaren 24 är ett praktfullt femvåningshus med kvaderritsad bottenvåning i grå puts och tegel med fönsteromfattningar i vit puts däröver. Som brukligt under den här perioden är fasaden asymmetriskt utformad och taket pryds av både fronton (triangelformat gavelparti) och toureller (spiror). Värt att uppmärksamma är det exklusiva trapphuset, med grå träpanel i bröstningshöjd, marmorerade väggfält och schackrutigt golv i kalksten och marmor, lagt på diagonalen. Ytterligare en ingång finns på fastighetens innegård. Här kan du ta del av föreningens sittgrupper och njuta av det lugn som råder. Boende har också tillgång till cykelskjul, grovsoprum och ett källarförråd på sex kvadratmeter.

Närområdet

Bostaden ligger i ett centralt läge intill Karlaplan, där det finns goda kommunikationer och ett brett utbud av shopping, nöje och service. Hittar du inte vad du söker finns Stureplan en kort promenad bort. I närheten finns också flertalet rekreations- och grönområden, såsom Humlegården och Djurgården. Blandningen av museum, nöjesfält, ekskog och anrik arkitektur gör sistnämnda till ett perfekt utflyktsmål både för familjen och flanören.

Allmänt

En välbevarad tvåa med originaldetaljer som vitmålade plankgolv, speglade dörrar, smygpaneler och höga fotpaneler. Rummen är lättmöblerade och rymliga, tack vare en genomgående takhöjd på över tre meter. Några av dem har även fått sig uppfräschning de senaste åren. 2013 renoverades badrummet och köket 2014, då stommar och vitvaror byttes ut. Fyra resliga fönster släpper in ordentligt med ljus och ger fin utsikt över innegården. Grönskan och framför allt det lilla träskjulet med vita och röda snickerier bidrar till bostadens lantliga atmosfär. Här ute, på stenbelagd, mark, hittar du även ingången till ditt nya hem. Föreningen har gett tillåtelse till att den boende disponerar ytan utanför hemmet med egna utemöbler.

Vardagsrum

Hall och sovrum förbinder vardagsrummet. En ljus och luftig plats, som upplevs som större än vad den är med hjälp av vitmålade väggar, vitmålat furugolv och en ansenlig takhöjd. Här ryms en större matplats, soffgrupp och förvaringsmöbler som bokhyllor eller byråer. Det höga fönstret med vred vetter mot en fridfull innegård med grönska och ett pittoreskt cykelskjul med röda och vita snickerier. I enlighet med 1890-talets ideal är fönstret i korsform med två större lufter under tvärposten och två mindre kvadratiska ovan. Den djupa nischen pryds även av en så kallad smygpanel. Andra detaljer från byggåret är profilerade snickerier, brädgolv i furu och en vacker, hög fotpanel.

Kök

Ett lyckat möte mellan lantligt och modern hittar du i köket. Fönstren är höga och erbjuder både generöst ljusinsläpp och fin utsikt över innegården, med träd och växter som klättrar och klänger. Den maskinella utrustningen innefattar kyl, frys, fläkt och diskmaskin i rostfritt utförande. Men här finns också induktionshäll och micro och varmluftsugn i högskåp. Ovanför köksbänken, som är försedd med en tunn laminatskiva i stenimitation, sitter vitt kakel i förband. Förvaring finns i skåpsinteriör och i nisch på kökets ena långsida. Som en trevlig bonus kommer det gråkaklade golvet med golvvärme.

Sovrum

Sovrummet är komponerat av en palett av harmoniskt grå och vita nyanser. Precis som i kök och vardagsrummet vetter fönstret mot den lugna och lantliga innegården. I sin tur omgärdad av en skyddande mur. Också sovrumsfönstret kännetecknas av en tidstypisk djup nisch och en snygg smygpanel. På det vitmålade furugolvet står en platsbyggd större garderob med skjutdörrar av frostat glas. Du får även plats med en dubbelsäng, nattduksbord och ytterligare möblemang, som fåtölj och bokhylla. Spegeldörr och en hög fotpanel adderar till rummets gammaldags charm.

Badrum

Det generösa badrummet renoverades 2013 och har behållit sin fräschör sedan dess. Väggarna är putsade i grå betong och på golvet ligger matchande mörkgrå klinker med golvvärme. Förutom toalett finns tvättskåp med spegel, handdukstork (för närvarande ej i bruk), kommod med extra förvaring, tvättmaskin samt en i hörnet placerad dusch med dörrar i frostat glas och gråsvart mosaikfond. I taket infällda spotlights. Allt är dock inte modernt. Fönster från sent 1800-tal finns också i badrummet. Men här finns en fönsterbräda i marmor istället för i trä. En takhöjd på över tre meter bör också läggas till listan.

Hall

En egen ingång på innegården tar dig till bostadens hall. Här finns en hatthylla och plats att placera ett skoställ. Mer förvaring hittar du en bit in, i form av en djup garderob/klädkammare, som är smidigt inbyggd och når ända upp till taket. På golvet återkommer mörkgrå klinker med golvvärme. De vitmålade väggarna bidrar till en känsla av rymd och ett glasat parti ovanför dörringången ger sekundärljus från himlen utanför.

Brf Brandmästaren 24

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten Brandmästaren nr 24 med adress Artillerigatan 47. I föreningen finns 7 bostadsrättslägenheter om totalt 1008 kvm. Föreningen är en äkta förening.

Föreningen bildades

Föreningen registrerades 1988-06-27.

Mark

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Conzignus Hem och Fastighet AB.

Renovering

I början av 90-talet byttes vatten och avloppsstammar i kök och badrum. Samtidigt byttes även elstigare i fastigheten. Vintern 2015/2016 Genomfördes en omläggning av yttertaket.

Kommande renoveringar

Under sommaren 2017 och våren 2018 genomförs en fönsterrenovering. Styrelsen undersöker också alternativet att gå från fjärrvärme till bergvärme.

Ekonomi

De långfristiga skulderna är för föreningens fastighet på ca 2,5 mkr vilket ger 2 582 kr i lån/kvm bostadsyta, vilket är en låg belåning. Årsavgiften är på 533 kr / kvm bostadsyta. Avgiften har varit oförändrad under de senaste åren och det finns inga beslut om några avgiftsändringar.

Överlåtelseavgift och pantsättningsavgift

1120 kr i överlåtelseavgift och 448 kr per panthantering.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen. Airbnb är dock inte tillåtet.

Försäkring

Fastigheten är försäkrad genom Brandkontoret.

Trappstädning

Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Gemensamma utrymmen

I föreningen finns en innergård med utemöbler samt ett cykelförråd.

Uteplats

Föreningen har gett sitt tillstånd till att den boende disponerar platsen utanför entrén som sin egen uteplats. Äganderätten till marken tillhör dock föreningen och skulle det på något sätt misskötas kan föreningen dra tillbaka sitt tillstånd.

Förråd

Till lägenheten hör ett rymligt källarförråd om ca 6 kvm.

Bredband och Kabel-TV

Bredband och kabel TV finns att teckna från Telia (fiber) och ComHem.

Juridisk person

Juridisk person godkänns inte i föreningen.

Kontroll

Uppgifterna är kontrollerade med föreningens kontaktperson Lidia Filo 2017-08-02.

BYGGNADSVÅRDSDAGEN - HÖSTEN 2018

Historiska Hem är mycket stolta att presentera en av årets största händelser för dig som älskar gamla hus och hem.

Läs mer om dagen här